Heimelaga, sunn & smakfull fiskegrateng

Hei hopp!

En av mine favorittmiddager når eg var lita var definitivt fiskegrateng. Når eg starta på kokkelinja for noken år siden smakte eg for første gang ekte, heimelaga fiskegrateng – og etter det har eg ikkje rørt den fra frysedisken. For det første så innholder kjøpt fiskegrateng minimalt med fisk, for det andre så smaker heimelaga åttehundreganger bedre! Det kan høtes avanasert ut å lage fiskegrateng fra bunnen av, men det er det absolutt ikkje. Det er SÅ enkelt, og idag vil eg dele en utrulig god oppskrift med dere 🙂

Som dere veit etterkvart liker eg nye vrier og varianter på matretter. Eg verken liker eller tåler pasta, og som erstatning har eg brukt en av mine favoritter: kikerter! Det var absoutt en slager og passa ypperlig som en av ingrediensene i gratengen. Du kan selfølgelig bytte kikerter med kokt pasta om du vil – her får man både lyse, glutenfri og fullkornsvarianter – eller kanskje du vil prøve deg på grønne erter, bønner, linser eller blomkål? Eg skal definitivt prøve meg fram med fleire varianter iallefall!

Fiskegrateng med kikerter –

Fiskegratengen min er både glutenfri og melkefri, men du kan som vanlig justere ingrediensane. Bruk gjerne tine melk og geriljermel om du vil det!

Når det gjelder fisken, så kan kan bruke alle slags fisketyper, kvit som rød. Mengden er målt i kokt fisk (rester fra kokt torsk dagen før, berre eit tips!). Har du ikkje rester slik som meg, kjøp den fisken du synes vil passe godt, og følg framgangsmetoden for å koke den. Vær da obs på at fersk fisk får kokesvinn, så man må opp i 400-500 g fersk fisk for 300 g ferdigkokt fisk (+/- 50 g har null betydning).

Dette er nok til ca. 2 personer. Vil absolutt anbefale å doble eller triple oppskrifa 🙂

Du trenger
2 dl valgfri melk
1/3 ts av salt, pepper og malt muskattnøtt
2 ts maisennamel
300 g kokt fisk
100-150 g kikerter
1 egg
2 ss havregryn*
1-2 ss næringsgjær – evt. parmesan*

* Som alternativ til griljermel brukte eg glutenfri havregryn som eg malte grovt. Du kan også bruke lettkokte havregryn – eller for meir crunchy resultat kan du male nøtter (f.eks usalta cashewnøtter! Det skal prøves neste gang). Næringsgjær brukte eg for den gode "ostefeelingen" – du kan lese meir om næringsgjær HER – men revet parmesanost vil gjere samme nytten. Bruk gjerne revet ost om du heller foretrekker det. Du kan selfølgelig bruke geriljermel også.

Framgangsmetode
? Kok opp melk med krydder. Rør maisenna ut i 2-3 ss kaldt vatn, og tilsett i en tynn stråle i melkeblandinga mens den koker. Juster mengden så du får en fyldig, kvit saus. Skill egget og rør inn kun eggeplommen, sausen må da ikkje koke.
? Rør inn den ferdigkokte fisken i sausen, deretter avrente kikerter. Ha gjerne blandinga over i en bolle.
? Stivpisk eggekvitten med miksmaster og vend inn i blandinga. Ha over i en liten, smurt form – rund eller firkanta.
? Steik på nederste rille i 20 minutter på 180 grader. Ta gratengen ut av ovnen og strø over havregryn og næringsgjær – eller den toppingen du bruker. Inn i ovnen igjen på nederste rille i 15 minutter. Ps! bruker du parmesan kan du toppe gratengen i starten og steike 30-35 minutter på samme måte.

Server med det du måtte ønske!

Her falt valget på dampa gulerøtter og ruccola.
Kokte poteter, raspa gulerøtter, råkostsalat, brokkoli, søtpotetmos er eksempel på andre alternativer!

Fantatsisk godt ? En fiskegrateng full av næring: proteiner, sunt fett, langsomme karbohydrater, vitaminer og mineraler.
Virkelig gla’mat for kropp og sinn, og en smaksopplevelse rikare!

Kunne du tenke deg å lage heimelaga fiskegrateng? 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

38 kommentarer

 1. minlangehistorie

  Å fiskegrateng er noe av det beste jeg vet:D mamma lager verdens beste Hehe men din er sikkert en god nummer to søta<3

 2. Fiskagrateng! Herlig! Har ikke testet med kikerter, men det var ingen dum idé! 😀 Takk for godt tips og oppskrift! 🙂

 3. foreldrekaos

  Denne så god ut! Må testes. Takk for tipset 🙂

 4. Lovelylillers sunne oppskrifter

  Spennende med kikerter. Kan tro det passer godt siden de har relativt nøytral smak. Mormor synes jeg lager tidenes fiskegrateng. Nomnomnom. Digg å smøre på flatbrød!

 5. theresekristina

  Ååå fiskegrateng er så godt, skal prøve denne oppskrifta óg 🙂

 6. Julie @ WolfItDown

  Åh så godt 😀 Haha, jeg var samme typen når jeg var yngre, gikk mye i Findus fiskegrateng i travle hverdager, men mamma sin var luksus 😀 Laget fiskegrateng for en liten stund siden også, det er så fantastisk lett, og mye enklere enn man skulle tro. Syns det var en god idê og bruke kikerter! Jeg pleier og bruke fullkornspasta 🙂 Takk for finfin oppskrift og enda mer inspirasjon! Håper du har hatt en fin uke så langt 🙂 xx

 7. Lovelylillers sunne oppskrifter

  HA EN FIN ONSDAG! 😀

 8. Linda Marie Stuhaug

  Lovelylillers sunne oppskrifte: Takk det samme til deg, Liller 😀

 9. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Ja, det er jo så enkelt å berre slenge i ovnen! Det er kjempe enkelt å lage fiskegrateng, men likevell blir det gjort så sjelden. Neste gang skal eg lage en stor form så eg kan ha til mange måltider 🙂 Ha en fin Onsdag vidare Julie 🙂

 10. Linda Marie Stuhaug

  theresekristina: Så kjekt å høre! Håper den faller i smak 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Lovelylillers sunne oppskrifte: Ja, kikerter gjorde susen altså! Eg er så glad i det og kan bokstavligtalt bruke det til alt 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  foreldrekaos: Berre hyggelig! Håper det smaker 🙂

 13. Linda Marie Stuhaug

  Vilde: Nei, kikerter satte virkelig prikken over I-en i gratengen! Hadde ikkje våre det samme uten – men eg er sikker på det er godt med både erter, bønner eller blomkål også 🙂 Versegod Vilde 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  minlangehistorie: Då er vi to 🙂 takk for det!

 15. Jeg var også veldig glad i fiskegrateng som liten (er det forsåvidt fortsatt). Mammas hjemmelagde er fortsatt favoritten, men denne her ser også veldig god ut 😀

 16. Linda Marie Stuhaug

  IM: Heimelaga er alltid best 🙂 Tips mammaen din om å prøve kikerter i neste gang! 😀

 17. Ann Kristin

  Heihei! Det så supergodt ut! Jeg tåler som deg ikke melk eller hvete, hvilken form for melk vil du anbefalle til denne retten? Havremelk, soyamelk, kokkosmelk? Tåler heller ikke mais, har du derfor et tips om hva jeg kan erstatte maisenamel med? 🙂 Tusen takk for svar! 🙂

 18. Linda Marie Stuhaug

  Ann Kristin: Heisann 🙂 I denne retten brukte eg rismelk om eg ikkje tar heile feil. Maisennamel kan du erstatte med johanneskjernebrødmel eller fiberhusk, som begge to er alternativer som tjukningsmiddel! Håper den faller smak hos deg 🙂

 19. Steketemperatur?

 20. Linda Marie Stuhaug

  June: 180 grader meiner eg det var. Blei visst en glipp i innlegget, bra du sa ifra 🙂

 21. Hei Linda! Tror du man kan bruke rå torsk i gratengen istedet for å koke den først? Bruker det i «vanlig» fiskegrateng, men sørger for å lage sausen litt tykkere da. Fiskegratengen jeg lager til vanlig bruker litt lenger tid i ovnen enn denne, så er litt usikker…

 22. Linda Marie Stuhaug

  Hilde: Heisann 🙂 Eg har alltid brukt ferdigtrekt fisk i fiskegratengen, så så eg veit ikkje korleis resultatat blir uten å trekke den først… Men om du har gjort det før så går det nok fint, men la den gjerne stå lengre i ovnen (vent da med toppingen) 🙂

 23. Jeg prøvde meg på rå fisk. Gratengen fikk 40 minutt i ovnen, også ble det med blomkål og litt fullkornsmakaroni istedet for kikerter. Fisken ble ferdig den 🙂 veldig fornøyd med å lage fiskegrateng uten bruk av smør og mel. Dette blir flere ganger 🙂

 24. Linda Marie Stuhaug

  Hilde: Så bra! Heilt knall med tilbakemelding, tusen takk 😀 Skal prøve ut det sjølv neste gang 🙂

 25. Christel

  Aldri mer Findus fiskegrateng, denne var både lett å lage og utrolig god på smak! Ikke minst mye sunnere 🙂

 26. Linda Marie Stuhaug

  Christel: Alle tomler opp for det, Christel! Kjekt den faller i smak hos fleire 🙂

 27. Takk for jobben du gjør! Som en matglad person, var det vanskelig å kutte ut melk og mel, i forbindelse med trening og helse! Men du gjør at det blir gøy å lage mat igjen, og når maten er sunn i tillegg! GLEDE! 😀 … Ville bare ta meg tid til å si takk! Og dette kommer fra en person som egentlig ikke leser blogger ;P

 28. Linda Marie Stuhaug

  Åsta: Tusen hjertelig takk for at du la igjen kommentar, Åsta! Virkelig hyggelig å lese at eg er til inspirasjon med bloggen min 🙂 Å kutte mel og melk er overhode ikkje noke problem, man må berre sjå mulighetane man har! Håper eg kan fortsette å inspirere framover 🙂

 29. Kristina

  Hei! 😀 Jeg har et spm ang kikerter. Det er jo et «skall» på kikertene, pleier du å ta vekk dette – eller bare skyller? Sikkert et kjempe dumt spørsmål, hehe. Håper du får en fin mandag. God sommer 🙂

 30. Linda Marie Stuhaug

  Kristina: Nei, skallet er en heilt naturlig del av kikertene, eg spiser dei akkurat som dei er 🙂 Skyller godt under kaldt vatn først! Ha en knallfin sommer Kristina 🙂

 31. super oppskrift!! den smakte kjempe godt, til tross for at eg trur min blei litt tørr? 😀 ka har eg gjort feil her? 🙂

  1. Hm, det er vanskelig å sei! Fiskegratengen blir jo i utgangspunktet saftig. Kanskje du stekte den litt lenge? 🙂

 32. rebekka

  kan ein bruke tint fisk ?:)

 33. For en nydelig rett! Smakte fortreffelig!
  Jeg og min samboer sverger til oppskriftene dine, vi har nå valgt å legge om kostholdet totalt, for å få til en vektnedgang og en sunnere livsstil som er enkel og holde på. Tidligere har vi laget mye av maten din men sporadisk. Så nå har vi spist oss ut av frysen, halvert mengden mat vi spiser og har virkelig troen. Du er en sann inspirasjon Linda. Vi digger deg, og gleder oss til å følge oppskriftene dine videre ❤️

  1. For en utrulig hyggelig tilbakemelding, Linn! Tusen, tusen takk, det betyr mykje <3
   Håper eg kan fortsette å inspirere dokke begge to framover – og hugs å spørre om det er noko du lurer på 🙂

 34. Liv Malin Strøm Kvam

  Hei! Prøvde denne idag og smaken ble kjempegod! Derimot så ble den gansle bløt. Nesten en vanndam i botnen på formen, hva er det jeg har gjort feil?

  1. Hei! Usikker på kva det kan vere, har aldri opplevd det sjølv med fiskegrateng :/ Kjekt den smakte iallefall 🙂