Sunn vaniljesaus & vaniljekrem

Hei alle sammen 🙂

No på sommarstid er det godt med litt lettere og friskere desserter. Dei norske bærene er blant anna på sitt aller beste, og da er det lite som slår ekte, heimelaga vaniljesaus eller vaniljekrem som tilbehør! 

Om eg kan få sei det sjølv så er dette den beste vaniljesausen / vaniljekremen eg veit om. Den slår virkelig alt eg har smakt før, og uansett om eg lager en sukkerholdig kake så slår eg til med denne oppskrifta. Den har en djup, ekte smak av vanilje, samtidig som den er søt og god. En favoritt som eg har fått enormt mange gode tilbakemeldinger fra dere også!

Oppskrifta er sukkerfri og glutenfri. Valgfri melk betyr også at man bruker den melka man har/foretrekker/tåler – så den er super å lage melkefri også!


Innlegget inneholder sponsede lenker.

Sunn vaniljesaus / vaniljekrem
5 dl valgfri melk
3 eggeplommer
40 g sukrin+ *
1-2 vaniljestenger, anbefaler 2
20 g maisenna for vaniljesaus, 40 g for vaniljekrem

* Sukrin + kan erstattes med anna søtning tilsvarande for ca. 80 g sukker. Vil ikkje anbefale å bruke vanlig sukrin, men sukrinmelis, stevia, sukrin gold eller en blanding mellom fleire.

Framgangsmetode
1. Ha melk i en kjele sammen med søtning. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene og ha desse og stengene i melkeblandinga.

2.  Kok opp på svak varme. La melkeblandinga stå til sides litt for å trekke ut mest mulig smak, og ta deretter ut vaniljestengene.

3. Miks sammen eggeplommer og maisenna klumpfritt i en bolle. Pisk inn 1/3 av melka i bollen, før du heller alt tilbake i kjelen.

4. Varm opp melkeblandinga til kokepunktet på svar varme. Rør ofte, når den koker opp vil den tjukne, og da trekker du straks panna til side.

5. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.

Av og til har eg pleid å røre inn 2-3 ss gresk yoghurt / mager kesam etter avkjøling – eit tips om du vil ha litt ekstra, synes den er for søt/sterk eller vil ha den meir proteinrik.

Både vaniljesausen og vaniljekremen står seg mange dager i kjøleskap. Lag gjerne dobbel porsjon og ha stånde!

Dei begge to er blitt brukt masse både som eget tilbehør, eller som en del av ei oppskrift. Her er litt inspirasjon:

Sukkerfri blåbær smuldrepai med vaniljekrem i bunn HER.
Sunn og proteinrik sjokolademousse med vaniljesaus HER.
Frukt og bærsalat med vaniljekrem HER.
Sukkerfri marengskake med vaniljekremtopping HER.
Sunnere skuleboller HER.
Sukkerfri sjokoladepudding med vaniljesaus HER.

Håper det frister 🙂
Ha en fin dag!

32 kommentarer

 1. katrine

  Heisann! Fin blogg du har… 🙂 Lurte på om det er vanlig maizenna eller om det er en spesiell du bruker i denne oppskriften?? ha ein super dag!!

 2. regineaf:- en blogg om reise, trening og kosthold

  Åh, så godt det så ut! Elsker slike sunnere oppskrifter! Skal prøves, hihi 🙂 Ha en kjempefin dag 🙂

 3. Kan melken erstattes av mandelmelk/soyamelk eller oatly havredrikk? 🙂

 4. Hei, har du noen rabattkode hos funksjonell mat?

 5. Julie @ WolfItDown

  Mmmm, har tenkt på og lage dette lenge nå, men jeg klarer ikke vente før jeg har spist opp alle bærene, haha utålmodig som bare fy, men gubba så godt det ser ut 🙂 Tror jeg er nødt og lage skoleboller snart også, særlig etter jeg så bilde over, har skikkelig abstinenser! De selger ikke slikt her i Skottland, bare «Danish pastries» men de er mer flakete, slik som te-brød, blir ikke det samme! Takk for inspirasjon Linda 😀 x

 6. Veronica

  herlig! Ønsker deg en fin tirsdag videre! 😀

 7. Anndrea

  kjempe god oppkrift! 🙂

 8. minlangehistorie

  å de skolebollene så gode ut 😀

 9. Linda Marie Stuhaug

  minlangehistorie: Skuleboller vil alltid vere en favoritt 🙂

 10. Linda Marie Stuhaug

  Anndrea: Så kjekt å høre 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Veronica: Takk for det, ha en fin kommende Onsdag 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Haha! Eg skal fortelle deg det at eg er utrulig utålmodig når vaniljesausen skal avkjøle seg, så halvparten er nok slukt før den havner på bærene 😉 Heimelaga skuleboller er jo det beste, så det er berre å svinge seg rundt og servere fersk gjærbakst veit du! Det er jo du god på 🙂

 13. Linda Marie Stuhaug

  Lise: Nei, dessverre.

 14. Linda Marie Stuhaug

  julie: Ja, det står i innlegget 🙂

 15. Linda Marie Stuhaug

  regineaf:: Så kjekt å høre! Trur og håper den faller i smak 🙂 Ha en fin kveld!

 16. Linda Marie Stuhaug

  katrine: Tusen takk 🙂 Det er vanlig maizenna eg bruker ja!

 17. Denne oppskriften var kjekk og det smakte kjempegodt ! Tusen takk for at du deler 🙂

 18. Linda Marie Stuhaug

  Monai: Tusen takk for tilbakemelding, Mona! Veldig kjekt å høre 🙂

 19. Hei! Tenkte bare å si ifra at jeg prøvde denne i dag, men byttet ut maisenna med ca. 3-4 ts jbkm (johannesbrødkjernemel, kjøpes på helsekosten) for et mere lavkarbovennlig alternativ 😀 Jeg har ikke smakt den med maisenna, så har vel egentlig ikke noe å sammenligne med, men jeg synes i hvert fall jeg fikk en veldig god vaniljekrem, og faren min som går på lavkarbo synes det var den beste vaniljekremen han noen gang har smakt :)Fargen ble litt rar da, men det kan også være fordi jeg brukte vaniljepulver i stedet for vaniljestang. 😉 Så vet du det hvis noen skulle lure! 🙂

 20. Linda Marie Stuhaug

  Lucie: Hei Lucie! Så kjekt at vaniljekremen falt i smak hos deg og far din 🙂 Smaken blir nok ikkje så veldig annleis uansett kva tjukningsmiddel du bruker, så JBK mel fungerer nok ypperlig! Fargen blir grålig av vaniljepulver, derfor eg alltid bruker ekte vaniljestang. Men det har jo ikkje så masse å bety for smaken sin del 🙂 Takk for tilbakemelding!! 🙂

 21. Camilla

  Smakte kjempegodt når den var lunken 🙂 Jeg synes det var lite vaniljesmak når den sto ett døgn i kjøleskap. Hva kommer det av? Noen tips til mere smak når den er kjølig? Brukte forresten to vaniljestenger.

 22. Linda Marie Stuhaug

  Camilla: Brukte du to ferske vaniljestenger og skrapa godt ut frøene? Synes det er ganske merkelig at vaniljesmaken forsvant litt då… veit dessverre ikkje kva det kommer av :/

 23. Camilla

  Hvis du mener ferske vaniljestenger som i uåpnet glass, så ja. Skrapte ut frø, men mulig det ikke var nøye nok. Men er veldig fornøyd med oppskriften uansett, fargen og konsitensen var helt perfekt, så skal nok forsøke meg på den igjen 🙂

 24. Linda Marie Stuhaug

  Camilla: Ja, det er det eg meiner 🙂 Eg kjøper ofte mine på innvanderebutikk, dei er større, ferskere med bedre smak. Men berre å skrape ut alt av frø og la blandinga trekke ut godt med smak 🙂

 25. Ser du svarer en annen om at du bruker vanlig maizenna i oppskriften. Den er jo ikke både melke og glutenfri desverre. Så håper de med allergi ikke tar oppskriften for helt fri og være. Hadde håpet å lage denne til 17.mai nå og kjøpt inn alt… skulle så kjøpe maizenna, men leste på pakken og måtte gå slukøret hjem. Det var litt trist, for nå må jeg finne en ny oppskrift .. men håper jeg gjør det kjappt. Ellers ser oppskriften fantastisk ut 😀

 26. Linda Marie Stuhaug

  Tonje: Maisennaen eg bruker eg både gluten og melkefri, eg trur du har misforstått kva type eg har brukt. Så sausen er både glutenfri og melkefri så lenge man bruker alternativ melk 😉 Kva typer er det du har kjøpt da? Så du kan nok fint lage vaniljesausen 🙂

 27. Hei 🙂 vet du om det er mulig å lage denne eggefri? Er nemlig allergisk..:(

  1. Hei!
   Nei, dessverre. Har ikkje noke erfaring med vaniljekrem uten egg :/

 28. Hei Linda! jeg har testet oppskriften før, med godt resultat 😀 men denne gangen lurer jeg på en liten ting, hvor lenge er vaniljekremen holdbar tror du?

  1. Hei! Så bra 🙂 Vaniljekremen holder seg vertfall 3-4 dager, sikkert lengre også 🙂

 29. Coco Yazi

  Hei kjære Linda! Jegjeg heter Coco og finner slik en kjempehjelp og glede og alt mulig i dine oppskrifter. Jeg følger deg her på pinterest men har stadig trøbbel m å få lagret oppskriftene dine jeg trenger, ønsker fra dypet av mitt hjerte OG trenger snarest mange råd og veiledning. Og vil fortelle deg historien min, hvem jeg er etc… Kunne du ha interesse av å hjelpe meg videre? Åååå som jeg håper å høre fra deg snart!!!! Hvis du har interesse av å hjelpe meg og bli bedre kjent etc… (I am N amaaaazing story ) kan du sende meg en mail på e posten min? I det minste ville jeg gjerne at du kunne sende meg et komplett utvalg m. Alle oppskrifter du noensinne har lagt ut. Men jeg vil så gjerne følge deg videre og komme nærmere i kontakt etc!!! Nå kaster jeg meg over vaniljesausen din! Hurra!

 30. VANILJESAUS M MER!!!! Hei kjære Linda! Jegjeg heter Coco og finner slik en kjempehjelp og glede og alt mulig i dine oppskrifter. Jeg følger deg her på pinterest men har stadig trøbbel m å få lagret oppskriftene dine jeg trenger, ønsker fra dypet av mitt hjerte OG trenger snarest mange råd og veiledning. Og vil fortelle deg historien min, hvem jeg er etc… Kunne du ha interesse av å hjelpe meg videre? Åååå som jeg håper å høre fra deg snart!!!! Hvis du har interesse av å hjelpe meg og bli bedre kjent etc… (I am N amaaaazing story ) kan du sende meg en mail på e posten min? I det minste ville jeg gjerne at du kunne sende meg et komplett utvalg m. Alle oppskrifter du noensinne har lagt ut. Men jeg vil så gjerne følge deg videre og komme nærmere i kontakt etc!!! Nå kaster jeg meg over vaniljesausen din! Hurra!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *