5 smakfulle salater – som alternativ til grønn salat med grillmaten!

Heisann!

Det er sommertid og høgsesong for grilling. Det er nok mange som kjenner seg igjen i menyen med kjøtt/fisk, ris/potetsalat og grønn salat som standard når det er grilling som står på planen. Med mange dager grilling i veka er det fort å bli lei, så i dette innlegget vil eg tipse dere om ulike alternativ til grønn salat, eller som en tilleggssalat / ekstra tilbehør på grillmenyen! Alle oppskriften er tidligere posta på bloggen, men eg velger å skrive dei alle på nytt i eit og samla innlegg.

Kor mange personer kvar oppskrift passer til, kommer heilt an på om det er einaste tilbehør med grønnsaker, eller om det kommer i tillegg til noke anna. Så dere får vurdere litt sjølv med mengde ut fra målene, dere skjønner jo ca. kor masse det blir. Juster med å halvere, doble eller det som må til for å mette alle rundt bordet 🙂

 BROKKOLISALAT

Brokkolisalat
2 brokkoli
2 bokser, 600 g kesam eller rømme
3-4 ss eplecidereddik
1 ss sukrin+, evt. anna søtning
Rosiner
Pinjekjerner

Kutt rå brokkoli i små buketter. Strø over ønska mengde – masse – rosiner og pinjekjerner. I en egen bolle blander du sammen mager kesam, sukrin+ og epleeddik, smak til om du vil ha den meir syrlig/søt eller om avrundinga mellom det syrlige og søte er grei. Bland inn brokkolien og vend godt så alt er blanda.

MAGER POTETSALAT

TIPS: Bytt gjerne ut litt poteter med grønt, syrlig eple – som gir en fantastisk god eple- og potetsalat!

Potetsalat
8 mellomstore poteter
500 g kesam eller rømme
1/2 purreløk
Evt. andre grønnsaker, eg brukte paprika
3-4 skiver sylteagurk
2-3 ss saft fra sylteagurk
Salt og pepper
2 ts søtning, eg brukte 1 ts sukrin+

Kok potetene og avkjøl, rester fra middagen er heilt supert. Kutt dei i firkanta biter på ca. 1×1 cm sammen med hakka purreløk og grønnsaker. Bland sammen kesam, finhakka sylteagurk, saft fra sylteagurk, salt, pepper og søtning. Smak til med salt og pepper, og om avrundinga er grei – juster evt. med litt meir søtning eller sylteagurk. Vend potetene og grønnsakene litt og litt inn i kesamblandinga til en passelig «konsistens» – det kan hende at det blit litt poteter til overs. La den gjerne stå litt før servering, den kan fint lages dagen før. Oppbevares i kjøleskap.

DRUESALAT

Druesalat
1 boks kesam eller rømme
2-3 ss lettmajones
1/2 purreløk
1 beger med steinfrie, lilla druer
1 ts sukrin +
Safta fra 1/4 sitron

Del druene på langs og grovhakk purreløken. Bland sammen kesam, majones, sukrin og sitronsaft – smak til om den er passe syrlig. Vend druer og purreløk inn i kesamblandinga, og juster etter den konsistensen du vil ha. Oppbevar kjølig til servering.

 SØTPOTETSALAT

Søtpotetsalat med mango&valnøtter
500 g søtpotet (+/-)
Valgfrie grønnsaker
Fersk mango
Valnøtter

Vinaigrette av 1 ss limesaft, 1 ss olivenolje og 2 ss vatn

Vask og skrell søtpotet(ene) og del i biter. Bre over bakepapirkledd langpanne og steik midt i ovnen på 180 grader til dei er møre, ca. 15-25 minutter alt ettersom størrelse og ovn. Av grønnsaker brukte eg ruccola, agurk, purreløk, rødløk, paprika og cherrytomater som eg kutta i en glassskål. Bruk det du liker og juster mengden etter kor mange som skal spise. Bland sammen ingrediensene til vinaigretten og vend inn i salatblandinga. Deretter blander du inn avkjøle søtpoteter og topper med ferske mangobiter og hakka valnøtter. Server!

 GRESK SALAT

Gresk salat
Store, gjerne norske tomater
Agurk
Rødløk
Fetaost
Gjerne litt extra virgin olivenolje
Salt&pepper

Bland sammen ingrediensene og juster mengde etter kor mange som skal spise og resten av tilbehøret.

Håper noke såg fristande ut! Min store favoritt er brokkolisalat, den har eg holdt med over lang, lang tid. Skal prøve å komme med fleire grillmat-tips, både når det gjelder hovedråvare og tilbehør. Det er jo så utrulig masse godt man kan ta på grillen, og det blir noke anna enn å steike det i ovnen med tanke på årstid og stemning.

Fortell meg gjerne om dine favoritter på grillen eller som tilbehør!
Kjekt å høyre litt kva dere lesere liker 🙂

32 kommentarer

 1. Anja Karoline

  ååå disse så gode ut!

 2. Benedikte Dahle

  Elsker brokkoli så det må prøves ut! Det så sykt godt ut!

 3. åå det ser godt ut!! Ta gjerne turen innom nettsiden min. Jeg blogger om mote og hverdag:)

 4. thought

  ser utrolig godt ut 🙂

 5. Silje Helen

  Fantastisk 🙂 kom gjerne med masse tips til tilbehør til forskjellig kjøtt osv, er så lite motivert fortiden!! men henter mye inspirasjon fra bloggen din!! 🙂

 6. Iselin Renée

  Så mye godt, her må det testes ut snart 🙂

 7. Emilie-Therese

  Gud så gode de så ut! 😀

 8. Må le litt for meg selv. Da jeg leste overskriften tenkte jeg at i en av salatene ville det være søtpotet. Å gjett hva som var i den nest siste salaten? 🙂 Tommel opp for oppskrifter med søtpotet! 🙂 Takk for god inspo! Alt for lett å lage den samme salaten hele tiden. Skal jammen meg prøve ut i allefall brokkolisalaten og søtpotetsalaten 🙂

 9. minlangehistorie

  Å den brokkoli så kjempe god ut 😀 elsker brokkoli og blomkål så den falt i smak hos meg 🙂

 10. Lena Ludvigsen -

  NAM du flinkis!!

 11. Her var det mye godt:) Tror nok alle disse faller i smak:) Er spent på brokkolisalaten. Rister du pinjekjernene? Har spist masse gresk salat i sommer, såååååå godt:) Ha en fin kveld:)

 12. Linda Marie Stuhaug

  Siv: Ja, her er mange forskjellige å velge mellom! RIster ikkje pinjekjernene nei, da hadde det naturligvis stått. Men det er ingenting i veien for å riste dei om du ønsker det, dei blir jo ekstra sprø og smakfulle då 🙂 Ha en super kveld du også!

 13. Linda Marie Stuhaug

  Lena Ludvigsen: Tusentakk, Lena 🙂 Ha en strålande kveld!

 14. Linda Marie Stuhaug

  minlangehistorie: Brokkolisalaten er definitivt min favoritt 🙂 Prøv, du vil garantert bli hekta!

 15. Linda Marie Stuhaug

  Tora L: Haha, så morsomt! Søtpotet er jo en ingrediens som virkelig går igjen her på bloggen, så det skulle berre mangle 🙂 Alle tompler opp for det, søtpotet er fantastisk godt! Ikkje minst alternativer til den tradisjonelle, grønne salaten 🙂 Ha en fin kveld, Tora!

 16. Linda Marie Stuhaug

  Emilie: Så hyggelig å høre, takk for det 🙂

 17. Linda Marie Stuhaug

  Iselin Renée: Det er berre å prøve å finne sin favoritt 🙂 Håper dei faller i smak!

 18. Linda Marie Stuhaug

  Silje Helen: Det skal eg prøve på 🙂 Eg har en del i arkivet fra i fjor, men det gjelder å få dei litt fram igjen i lyset. Tusen takk, virkelig hyggelig å lese at eg er til inspirasjon for deg 😀

 19. Linda Marie Stuhaug

  thought: Tusen takk for det 🙂

 20. Linda Marie Stuhaug

  Marika: Takk, så hyggelig 🙂

 21. Linda Marie Stuhaug

  Benedikte Dahle: Brokkolisalaten er fantastisk! Håper den faller i smak hos deg 🙂

 22. Linda Marie Stuhaug

  Anja Karoline: Tusen takk, så hyggelig 🙂

 23. Silje Helen

  Ser stadig gjennom arkivet ditt og er såååå takknemlig for denne bloggen!! 🙂 har du tips til kalorifattig bakst som kaker, boller osv? 🙂

 24. SYDETSELV

  Det så godt ut :))

 25. Julie @ WolfItDown

  Ååååh så mye deilig! Særlig de salatene med litt frukt lurt oppi seg 😀 x

 26. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Ikkje sant? Litt frukt og tørka bær i salatene gjer seg absolutt 🙂

 27. Linda Marie Stuhaug

  SYDETSELV: Det var det absolutt altså 🙂

 28. Linda Marie Stuhaug

  Silje Helen: Tusen takk, Silje Helen! Så utrulig hyggelig 🙂 Det er mange oppskrifter i arkivet som er kalorifattige – da spesielt av kaker, muffins etc. Bakst har eg ikkje laga så masse av 😉

 29. kathrin

  hva kan jeg bruke annen en sylteagurk i potetsalaten? det liker jeg absolutt ikke. jeg tenkte å lage ren potetsalat.

 30. Linda Marie Stuhaug

  kathrin: Det er jo rein potetsalat sjølv om man tilsetter ingredienser for å lage smak. Sylteagurken tilsettes for syren sin del, men du kan evt. bytte det med sitronsaft 🙂

 31. camilla

  Mmmm!! Gleder meg til å prøve disse salatene!:) Er dette salater som må lages samme dag? Eller kan jeg lage brokkolisalaten og søtpotetsalaten 1 eller 2 dager i forveien?

 32. Linda Marie Stuhaug

  camilla: Salatene står seg iallefall en dag, men trur ikkje eg ville latt brokkolisalat og søtpotetsalat stå så masse lengre enn det 🙂 Håper dei faller i smak!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *