Tips til sunn helgekos: vaniljefudge & peanøtt-sjokofudge

Endelig er det helg igjen, og hakket bedre blir det når sola stråler fra blå himmel!
Eg har jobbehelg og blir værane inne store deler av helga, men finværet skal utnyttast så fort eg er ferdig om dagane 🙂

Sida det er Fredag må eg tipse dere om en oppskrift tilbake i arkivet, nemlig sunne vaniljefudge! Dette er ei av dei bedre oppskriftene eg har posta, og den blei superpopulær på kort tid da eg la den ut først i Februar. Den er å finne i arkivet, men eg velger å skrive den brukte oppskrifta i dagens innlegg også, men for å få informasjon angåande ingrediensbytte og varianter kan dere lese innlegget "Sunne vaniljefudge med variasjon".

Vaniljefudge som er naturlig sukkerfri, glutenfri, kan lages melkefri –

Sunne vaniljefudge
(Sjå ingrediensbytting i innlegget over, i forhold til intoleranser og det man har)
? 2 dl vikingmelk
?20 g (2ss) sukrin, evt. meir sukringold
?20 g (2ss) sukringold
?15 g yaconsirup
?12 g smør eller cocosa
?Eit dryss ekte vaniljepulver

Bland sammen alle ingrediensene i en STOR bolle, og sett i mikroen på full guffe. Etter 5 minutt tar du bollen ut og rører litt. Sett den deretter inn igjen til du får en tjukk, karamell-farga masse. Dette kan ta litt tid, eg trur min stod i tilsammen 12 minutter (sjekk underveis!). Du kan også koke massen i en kjele eller teflonpanne. Sistnevnte har eg hørt fra lesere tar 10-15 minutter. Bruk en spiseskei til å fordele massen i silikonformer, eller hell over en liten, firkanta form med bakepapir – som du kan skjære i ruter når den er avkjølt. Sett i fryseren til fudgen er stivna, og oppbevar enten i frys eller kjøleskap til den skal spises.

For å få peanøtt-sjokoladefudge:
Tilsett 15-20 g sukkerfri, mørk sjokolade i den kokande massen når den er ferdig i mikro / panne. Sjokoladen smelter inn i blandinga, og du får sjokoladefugde som smelter bort i munnen! Peanøttene fordeler du i silikonformene før du heller massen i.

Ut fra grunnoppskrifta på vaniljefudge har eg laga både sjokoladefudge, peanøttfudge, maldonsalte vaniljefudge (virkelig godt! Det må dere prøve), lakrisfudge og flytende karamellfylte sjokolader, som en SMIL sjokolade. Variantene kan dere lese meir om HER.

Fyldige og mektige fudge passer utrulig godt å servere med noke friskt som vannmelon.
Dette er snacks som nesten er for gode til å vere en sunnere variant, for det er virkelig så godt som vare fra candyking – nesten litt skummelt! Håper det frister, og at enda fleire prøver seg på oppskrifta eller varianter av den 🙂

God Fredag alle sammen ?


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

45 kommentarer

  1. Cecilia Catharina

    De så utrolig gode ut! Ha en kjempefin fredag videre og helg 😀

  2. Silje Andreassen

    Dette så jo utrolig godt ut!

  3. Det så kjempe godt ut 🙂

  4. Åh så deilig!! Skal ha bursdag neste uke kanskje jeg skal lage disse:)

  5. Hei, jeg ser at du i denne oppskriften bruker kokosolje i stedetfor smør? Hva blir forskjellen? 🙂

  6. Hei! Takk for alle dine gode oppskrifter! Hvis vi kan gjøre et ønske, ville jeg elske å se flere oppskrifter på snacks, for eksempel, som fudge med noe annet enn vikingmelk/krem en ingrediens, kanskje Keso, mutter Butters eller noe annet sunt. Ha en god en!

  7. Linda Marie Stuhaug

    Anna: Heisann 🙂 Eg har aldri hørt om verken Keso eller mutter Butters. Er litt fan av ingredienser man får på dagligvarebutikker. Kor får man kjøpt dette? 😉

  8. Linda Marie Stuhaug

    Serine: Ikkje så stor forskjell, men cocosa er jo eit melkefritt alternativ 🙂

  9. Linda Marie Stuhaug

    Mona: Fantastisk 🙂

  10. Linda Marie Stuhaug

    rems: Så hyggelig å høre! Nydelige er dei 🙂

  11. Linda Marie Stuhaug

    Silje Andreassen: Det er absolutt en av mine favoritter 🙂

  12. Linda Marie Stuhaug

    Cecilia Catharina: Tusen takk for det! God helg til deg også 🙂

  13. hva kan man bytte vikingmelk med hvis man skal lage melkefri?:)

  14. Linda Marie Stuhaug

    Sissel: Som det står i innlegget må du klikke deg innpå linken om «sunn vaniljefudge med informasjon» for å lese meir om ingrediensbytting 😉

  15. Min datter prøvde å lage, men tok en hel boks med vikingmelk. Blir ikke stiv, men smaken var fantastisk god! 🙂 Vi har allerede bestemt at vi skal lage en porsjon i morgen, med riktig mengde! 😉 Så her sitter jeg og spiser med skje, og gleder meg til i morgen! ?

  16. Hei 🙂 Jeg har cøliaki og laktoseintolleranse, og lurer på hva jeg kan bytte ut med vikingemelk? 🙂

  17. Ser jo ut som de du kjøper i butikken 😀 er det du som lager dem kanskje 🙂 hehe neida, dine er nok sunnere og bedre

  18. Julie @ WolfItDown

    Heeeerlig! I dag var det rekekveld med jentene, vin og aaaltfor mye toblerone, men er det ferie, så er det ferie 🙂 Får heller lage disse neste helg, de ser kjempelekker ut 😀 x

  19. Nina Bakke

    Ser helt herlig ut 🙂

  20. Iselin Renée

    Det så rett og slett fantastisk ut! Tror du man kan bytte ut yaconsirup med walden farms sirup? 🙂

  21. Takk for inspirasjon! Passet perfekt da jeg har en rolig helg med masse tid til matlaging:)

  22. Linda Marie Stuhaug

    Maria: Så herlig! Perfekt å vere på kjøkkenet når tida strekker til 🙂

  23. Linda Marie Stuhaug

    Iselin Renée: Det veit eg noken har prøvd, men eg veit ikkje sjølv korleis resultatet blir på smak og konsistens 😉

  24. Linda Marie Stuhaug

    Nina Bakke: Absolutt nydelig 🙂

  25. Linda Marie Stuhaug

    Julie @ WolfItDown: Innimellom må man berre ha ekte vare 😉 Toblerone er jo så godt! Nyt helga, Julie 🙂

  26. Linda Marie Stuhaug

    mkde: Hehe, dei er nok heimelaga ja 🙂

  27. Linda Marie Stuhaug

    Marte: Les første del av innlegget 🙂

  28. Linda Marie Stuhaug

    Linda: Såpass! Da er jo det dobbel mengde vikingmelk i forhold til resten, så da vil eg tru den ikkje blei stiv. Bedre lykke idag då 😀

  29. Jeg brukte denne fudge masse oppå min sukkerfrie banankake 🙂 takk for denne deilig oppskriften

  30. Hei! Keso er en type fersk ost, kesam som fant i svenske supermarkeder, men som har mer salt smak og er kornete i konsitensen. Peanut olje (som mandel smør) er også tilgjengelig i svenske supermarkeder, men også for eksempel, iherb. 🙂 / Anna

  31. Linda Marie Stuhaug

    Anna: Okei, da er det ikkje så aktuelle ingredienser for min del 🙂 Kanskje peanut olje!

  32. Linda Marie Stuhaug

    Ariana: Oi, det høres supergodt ut 😀 Berre hyggelig!

  33. Kan du lage en egen kategori med de kjøttfrie oppskriftene? 🙂 Hadde gjort det så enkelt å finne frem til dem 😀

  34. Linda Marie Stuhaug

    Helene: Hm, eg får sjå kva eg får til! Eg har egentlig lyst å ha middagene samla, for lager eg nye kategorier no kommer det ikkje under «oppskrifter» på menyen ovenfor…

  35. Såg lekre ut! Har du sånn ca antall kcal pr 100 g?? Hadde vore kjekt å vete. Flott blogg!!

  36. Linda Marie Stuhaug

    Lene: Per hundre gram veit eg ikkje nei, men eg har (faktisk) rekna kalorier i desse før, visst du søker på vaniljefudge med maldonsalt så skal det stå i det innlegget 🙂

  37. MaritaS

    Surfer litt på bloggen din en fri formiddag.. Ut i fra bildet å dømme, så det for meg ut som dette kom til å ta tid å lage, og at jeg nok uansett måtte på butikken.. Men neida, ingen av delene faktisk! Så nå står karameller i fryseren ;D Smakte SÅ deilig i flytende kosistens også, gleder meg til de er avkjølte! mmmm 🙂 God lørdag!

  38. Stein Arvid Lid

    Min første ladning står i frysere nå , men er litt skeptisk – røren ble ikke veldig stiv. Kjøpe Viking (tørr) Melk, og blandet ut i vann i henhold til pakningen. Må en ha «hermetisk» viking melk for at dette skal «virke» ?

  39. Linda Marie Stuhaug

    Stein Arvid Lid: Heisann 🙂 Eg er redd for at tørr vikingmelk ikkje vil gjere fudgen vellykka. Det er hermetisk vikingmelk som er meint i oppskrifta. Du får gi en lyd om korleis sluttresultatet blei 🙂

  40. Linda Marie Stuhaug

    MaritaS: Ånei – desse slenger man sammen og lager på null tid 😀 Håper dei smakte som avkjølt i riktig konsistens! Ha en fin Søndag, Marita 🙂

  41. Jeg prøvde meg på disse i går – og det gikk ganske mislykket dessverre 🙁 Jeg brukte alle ingrediensene som sto i oppskriften, bortsett fra vikingmelk som jeg brukte soyafløte i stedet og cocosa. Vi har DESSVERRE ikke mikrobølgeovn (har mast utallige ganger på foreldrene mine om å kjøpe), så jeg måtte koke opp ingrediensene i en kjele. Har hvilken kjele det er noe å si? Uansett, så smakte jeg på blandingen før jeg begynte å koke den, og den smakte helt nydelig! ? Så visste jeg ikke helt hvordan jeg skulle gå frem, så jeg bare heiv alt sammen i en kjele, satte den på middels varme og rørte en gang i blandt. Etter hvert tenkte jeg at hvis den skulle stå på full guffe i mikroovnen, kunne den vel også være på full guffe i kjelen? Så jeg skrudde opp kjelen på maks. Kort etter la jeg merke til at alt sukrin gold og sikkert flere ingredienser var svidd i bunnen. Over fløt det bare en vannaktig masse, som ikke smakte særlig godt. SÅ jeg lagde det på nytt, denne gangen på middels varme, og rørte HELE TIDEN. Når det hadde gått kanskje 30 minutt (jeg tok ikke tiden), så begynte det samme å skje igjen. Sukrin gold og masse annet begynte så vidt å svi seg i bunnen. Da turte jeg ikke annet enn å ta den av platen og helle i silikonformene, men massen så ikke ut som du viste her: http://lindastuhaug.blogg.no/1392840247_magre_og_kalorilette_.html i det hele tatt 🙁 Den var ikke like flytende som da jeg startet, men fortsatt flytende nok til at jeg bare kunne ha helt massen rett over i silikonformene. Jeg satte de i kjøleskapet, veldig spent på hvordan dette skulle bli. Når jeg tok de ut dagen etter var det noe brunt sjokolade-lignende på toppen (jeg hadde ikke noe sjokolade oppe i), og masse hvitt-gult i bunnen. De smakte ikke så ille at jeg ikke klarte å spise dem, men de smakte ikke akkurat som vaniljefudgene fra candyking (selv om det var samme konsistens) Jeg lurer uansett på; hvor var det jeg gjorde feil?Går det ikke ann å koke soyafløte? Kunne jeg evt. satt ovnen på varmluft og brukt den som mikro? Eller bare helt massen rett i silikonformene uten å¨koke den? Veldig synd at jeg ikke fikk det til, de virket jo veldig gode 🙂 Her er et ganske dårlig bilde av hvordan det ble: http://bildr.no/view/bkVwakp0

  42. *Jeg mente så klart fryseren, jeg satte altså fudgene i fryseren og ikke kjøleskapet 😉

  43. Linda Marie Stuhaug

    Andrea: Hei Andrea! For det første må massen koker på MIDDELS varme, fordi den skal småkoke over en lengre periode i motsetning til 10 minutter i mikroen. Problemet her ligger nok i kjelen. Det kan høres ut som du ikkje har brukt en kjele som er beregna for melk, derfor skilte den seg og svidde i bunnen. Du må enten bruke en teflonkjele (som er det beste og raskaste) eller en melkekjele. Massen må også bli tjukk og fyldig, ellers vil ikkje karamellane stivne. Håper du får det bedre til neste gang 🙂

  44. Andrine

    Nå ligger fudgene i fryseren, og det lukter HIMMELSK i hele etasjen her:-) Så nå venter hele familien i spenning på hva jeg har lagd denne gangen! Prøvde forresten oppskriften på brownies med sjokoladefyll forrige helg, men siden vi ikke hadde piladelphia eller en liten nok form, droppet jeg fyllet og helte røren i smurte muffinsbrett.(i browniestykkelse) Fikk omtrent ordre om å lage de igjen, haha:-) Må også få med at du inspirerer meg utrolig mye, for du er superflink! Ha en superduper helg og høstferie hvis du har det!:-)

  45. Linda Marie Stuhaug

    Andrine: Heisann Andrine 🙂 Så hyggelige ord å lese! Da er eg spent på korleis fudgen smakte 🙂 Veldig kjekt å lese at eg inspirerer deg, det betyr masse. Håper eg kan forsettte med det lenge framover! God Søndag til deg 🙂