Oppskrift: fløyelsmjuk, krema havregrøt!

Hei godtfolk!

Det er kjøttfri Mandag igjen, og vegetarmiddag på menyen for mange. Dagens middagstips er en en tradisjonsrett med en litt ny vri – nemlig fløyelsmjuk, krema havregrøt! Her har eg rett og slett brukt havremel istedenfor havregryn, som gir grøten ny konsistens og smak. Det går egentlig ikkje an å beskrive korleis denne smaker, men det blir en slags god blanding mellom havregrøt og rømmegrøt, litt etter kva variant man lager. Knallgodt!

Havregrøt spiser eg akkurat når eg har lyst på det. For mange hører det nok til på frukostbordet, det er godt til lunsj, kan fint spises som middag og er en god avslutning på dagen som kveldsmat. Den kan også varieres etter smak og behag, er utrulig rask og enkel å lage og ikkje minst superbillig!

Havregrøt kan lages både glutenfri og melkefri! Bruk naturligvis glutenfritt havremel for glutenfri variant (du kan male glutenfri havregryn til mel i en foodprosessor), og alternativ melk for melkefri variant. Den er også uten sukker og full av fiber!

Havregrøt kokt på gryn og væske gir ikkje så masse meir næring enn en god dose karbohydrat. Eg tilsetter alltid fullverdig protein/fettkilde for å gjere grøten meir næringsrik, mettande, for å unngå skyhøg blogsukkerstigning og for at den skal holde lengre i magen. Her er tips og varianter for å lage en fullverdig havregrøt –


Juster porsjonen etter deg og fine behov.

Fløyelsmjuk, krema havregrøt, 1 porsjon
? 35 g havremel
? 15 g valgfri tørrvare*
? 1/3 ts salt
? Søtning etter smak*
? 3-3,5 dl væske – melk/vatn
? Evt. ekstraingrediens*

* les tips under.

Ha tørrvarene i en kjele sammen med 2 dl væske. Eg koker alltid havregrøten min på melk eller en blanding av melk/vatn, for eg synes det er best. Som eg har tipsa dere for lenge sida er det også godt å koke grøten på litt kokosmelk. Gi grøten få eit oppkok og la den deretter småkoke på middels varme i 10-15 minutter. Spe med væske underveis, grøten blir fyldigere jo lengre den koker. La den småkoke til den har fått den konsistensen du ønsker. Smak til med søtning, tilsett evt. ekstraingrediens og server straks med akkurat det du måtte ønske!

Det går nok heilt fint å koke grøten i mikroen også, men tilsett gjerne all væska fra starten av, og rør noken ganger underveis.


Innlegget inneholder annonselenker.

TIPS!
? Som valgfri tørrvare kan du gjerne bruke meir havremel, eller du kan bruke andre tørrvarer for å variere og lage god smak. Eg har brukt kokosmel som er en suksess og gir god konsistens (smaker ikkje kokos) og vaniljeproteinpulver som gir god vaniljesmak for en søtere grøt. Mandelmel, peanøttmel, proteinpulver i andre smaker er eksempel på andre tørrvarer som vil gi en god smak. Prøv deg fram!

? Det er ikkje alle som liker å ha grøten litt søt, men bruk i tilfelle den søtningen du ønsker og smak til. Sukrinmelis, sukrin gold eller steviadråper i forskjellige smaker pleier eg å bruke.

? Eg pleier å tilsette ektsraingrediens for å gjere grøten meir næringsrik. 1 eggkvitte, 1 eggeplomme, 1 ss cocosa, proteinpulver, gresk yoghurt (gjer grøten enda meir fløyelsmjuk!) er noken eksempel. Toppingen kan også bidra med å gjere grøten fullverdig.

Her en søt variant der eg har kokt grøten på havremel, vaniljeproteinpulver, melk og 1 ss cocosa. Servert med cottage cheese, heimelaga og sukkerfritt eplesyltetøy (oppskrift kommer), jordbær og kanel ?

Eg er også veldig glad i å gjere havregrøten lik tradisjonell grøt med eit dryss sukrin+, kanel og smørauge –


Her en meir nøytral variant der eg har brukt havremel, kokosmel, vatn + 2 ss kokoskrem/kokosmel, 1 eggekvitte.

Så, eg håper du fikk inspirasjon til å gjere den tradisjonelle havregrøten til en ny vri! Havregrøt hører jo årstida med, det smaker ektsra godt med ei varm skål når det er kjølig i temperaturen ?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

45 kommentarer

 1. Kristin Haugen Granli

  Denne må jeg prøve ut! Har alltid hatt lyst til å prøve å lage grøt av havremel 🙂 Har et tips til et god og mettende havregrøt: Dagen før tar du 1,5 dl vann og 1 Dl (40 gram ca) med STORE havregryn og blander dette godt sammen. Du kan f.eks. tilsette litt vaniljepulver, chiafrø eller noe søtning hvis du ønsker det. Dagen etter tar du og heller alt i en kjele, tilsetter 1 dl melk og koker opp. På slutten av koketiden, tilsetter du 1 eller 2 egg. Dette gjør at den blir mer proteinrik, fettrik og veldig kremet. Jeg pleier å toppe den med litt forskjellig, men en slager i det siste har vært et halv eple, en skje med cottage cheese og litt cashew smøt. Denne grøten er kjempemettende og god! Anbefales!^^

 2. Marte Hopstad

  Mmm, dette hørtes veldig godt ut 🙂 Har ikke tenkt på å bruke havremel før, lurt!

 3. Marie-Madelen Bekken

  Jummy, det hørtes utrolig godt ut! Skal prøve dette ogsååå haha, kommer bare til å lage mat fremover jeg, på grunn av din inspirerende blogg! 😀

 4. Beauty by Eline

  Det så nydelig godt ut ! 🙂

 5. Tina Angelica

  Dette må jeg prøve en gang 🙂

 6. Hvordan tilbreder du den med egg?:)

 7. Må tipse deg om denne herlige, kjempelette og supersunne retten; kikertpannekaker! Lagde dem i dag, og de ble kjempegode 🙂 Lagde de litt for tykke da, menmen. Oppskriften ligger her: http://sprudlendesunn.no/blogg/?p=184 Kan ikke si at de er bedre enn vaflene dine, men de var veldig kjappe å lage 🙂 Tror også de hadde passet veldig godt til wraps eller tacolefser 😉

 8. Så forresten veldig godt ut grøten du lagde, må absolutt teste den ut 🙂

 9. Karoline

  Dette såg utrulig godt ut! Så dette blir nok min frokost i morgen 🙂

 10. Linda Marie Stuhaug

  Karoline: Herlig! Håper det smaker med en ny vri på frukosten 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Lucie: Så bra! Eg håper (og trur) den vil falle i smak 😀

 12. Linda Marie Stuhaug

  Lucie: Haha! Snakk om SOLA altså 😀 Eg var faktisk på innvandererbutikk seinast idag tidlig å kjøpte kikertmel, fordi eg tenkte eg skulle kikertpannekaker som er så populært for tida 🙂 Tenkte å bruke det som wraps med søtt / salt fyll! Men takk for tipset uansett, Lucie- setter eg pris på 🙂

 13. Linda Marie Stuhaug

  Navn: Trekker panna av plata og tilsetter eggekvitte/eggeplomme heilt i slutten 🙂 Lar ikkje grøten koke i ettertid!

 14. Linda Marie Stuhaug

  Tina Angelica: Det anbefales 🙂

 15. Linda Marie Stuhaug

  Beauty by Eline: Det var det så absolutt! Blitt kveldsmat en del dager på rad no :=

 16. Linda Marie Stuhaug

  Marie: Såå hyggelig å høre da, Marie 😀 virkelig kjekt å inspirere til sunn matglede!

 17. Linda Marie Stuhaug

  Marte Hopstad: Ikkje eg heller – før for eit par dager sida! Fantastisk 😀

 18. Linda Marie Stuhaug

  Kristin Haugen Granli: Heisann Krisin, og takk for tips 😀 har fleire ganger brukt heile egg i havregrøten – men der er ei stund sida no. Synes nesten den blir for mektig, så derfor bruker eg stort sett kvitten eller plommen 🙂 Men skal prøve igjen i varianten du beskriver – gjerne med chiafrø, vaniljepulber, eple, cottage cheese og cashewsmør 😀

 19. Julie @ WolfItDown

  Mmmm herlig! Laget meg havregrøt til kvelds jeg, god mandag! Eller…tirsdag er det nå faktisk, ha en finfin dag! x

 20. Dette så godt ut! 🙂 Lirer på om du har noen småtips til meg som skal prøve å leve glutenfritt en periode? Anbefaler du å gå til legen for å teste for cøliaki før jeg kutter ut alt av gluten? Jeg spiser særs lite gluten fra før, men det blir et og annet grovbrød, litt pasta osv.

 21. Favoritt matbloggeren min, når kommer kokeboka di? 🙂 Denne grøten var knallgod, sitter her med en variant med mandelmel, litt vaniljeessens og smøremyk brunostøye istedenfor smørøye, banan og kanel og i går hadde jeg en variant med bare havremel og vanlig grøttopping. Begge er kjempegode, og i morgen tenker jeg at jeg skal prøve å steke meg lapper eller vafler av denne grøten. Og i helga skal jeg bake den brownien med glasuren inni, gleder meg til å smake på den 🙂

 22. OSLOFRU

  Ser utrolig gott ut! ;D

 23. Linda Marie Stuhaug

  OSLOFRU: Så bra! Absolutt nydelig 🙂

 24. Linda Marie Stuhaug

  Julie: Så hyggelig tilbakemelding, Julie 😀 kokeboka kommer på eit tidspunkt håper eg – men det blir nok ikkje no med det første. Må jobbe meg opp og bli litt bedre kjent først, så om noken år håper eg drømmen går i oppsyllelse! Kjekt å lese at grøten har falt i smak i forskjellige varianter! Browniesen er en av mine favoritter om dagen, den trur eg vil bli en suksess 🙂 God Tirsdagekveld til deg!

 25. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Havregrøt går ned på høgkant til kveldsmat her! Noke av det beste eg får om dagane 🙂

 26. Linda Marie Stuhaug

  Hege: Hei Hege 🙂 Det gjelder rett og slett berre å bytte brød/knekkebrød og anna brødmat med glutenfri alternativer. Lag gjerne heimelaga, har fleire oppskrifter her på bloggen 🙂 Du kan nok ta en blodprøve hos legen, der får du svar om du har cøliaki. Har du glutenintoleranse vil det ikkje vise på blodprøver. Kva får deg til å ville teste ut glutenfritt kosthold? Får du problemer når du spier gluten?

 27. Oda Karina

  Det så utrolig godt ut! Må definitivt teste ut denne havregrøten:)

 28. Linda Marie Stuhaug

  Oda Karina: Det anbefales! Spiser den nesten kvar kveld 🙂

 29. Åh, dinna grøten redda kvelden min! Vond hals ødelegge matlysta.. men ditta va heilt nyydelig! Brukte vaniljeproteinpulver og 1 egg som ekstra ingrediens. Mmm! Takk for tipset!:-)

 30. Denne var heilt fantastisk! Våkna opp forkjøla og med feber, syntes litt synd på meg sjølv, og prøvde å lage denne. God trøst var den verkelg! Brukte ei ss mager kesam som ekstra ingrediens, og det var heilt nydeleg. Tusen takk for oppskrift!

 31. Linda Marie Stuhaug

  Aina: Havregrøt høres perfekt ut på en snufsen morgen! Kjekt den falt i smak 🙂 God bedring, Aina!

 32. Nora Hilding

  Lagde denne akkurat, brukte en spiseskje vaniljekesam, et egg og flytende vaniljestevia! Smaker fantastisk og en herlig konsistens! Takk for mange fine oppskrifter! Har også laget dine matmuffins før og de er fantastiske til lunsj! 🙂

 33. Denne grøten var bare helt fantatisk! Ny grøtfavoritt for meg 🙂

 34. Linda Marie Stuhaug

  Emma: Så hyggelig å høre, Emma 🙂

 35. Linda Marie Stuhaug

  Nora Hilding: Så kjekt å lese at eg har inspirert deg, Nora! Både grøten og matmuffinsene kan varieres til det uendelige – du må berre eksprimentere med kombinasjoner og smaker 🙂 God Mandag!

 36. Kristin

  Prøvde å lage den idag. Tok 50 gram havremel og tok oppi 3 dl melk og vann (så etterpå at det bare skulle 2 dl oppi først, men det gikk helt fint å ta 3 dl med en gang). Også søtet jeg med stevia vanilje, vaniljepulver vaniljeessens + kardemomme og kanel. Kokte opp og spedde med litt vann. Og til slutt ett egg og litt salt. Og herremin! Den ble nydelig, mye bedre enn vanlig havregrøt! 😀 Toppet med cashewsmør, banan, cottage cheese og litt nøtter og sukrin. OMNOMNOM! Glemte å ta bilde, ellers hadde jeg tagga deg på instagram 😛

 37. Linda Marie Stuhaug

  Kristin: Haha, fantastisk! Når det blei eg real smaksfest så rekner eg med grøten blir laga igjen, så da håper eg at eg får en tag på instagram 🙂 Det høres vertfall utrulig godt ut 😀

 38. Denne ble også KNALL som overnight oats!! Brukte litt kakaopulver for å få en sjokoladegrøt, og det ble som sjokolademousse! Fantastisk lunsj takket være deg!

 39. Linda Marie Stuhaug

  Ingrid: Prøvd meg på havremel-overnight oats sjølv, men synes den tradisjonelle versjonen var masse bedre! Men det er jo smak og behag 🙂 Hyggelig å inspirere til sunn og næringsrik sjokolade-dessert-lunsj! 😀

 40. Fantastiske bilder, og utrolig flott at du har laget en oppskrift der du presenterer eks. på mange ulike varianter. Jeg har nylig tatt en slankeoperasjon, å havregrøt på havremel er en av de rettene som anbefales i kosten 🙂 Jeg googlet det og fant din fantastiske side 🙂 gleder meg til å prøve 😉

 41. Linda Marie Stuhaug

  Jorunn: Tusen takk Jorunn! Kjekt du har funne fram til bloggen min, er er nok forskjellig som kan passe i kosten din framover. Håper oppskrifter smaker 🙂

 42. Du skriver at man kan tilsette gresk yoghurt, da lurer jeg på hvor mye gresk yoghurt du tenker på?

  1. Det er berre å bruke den du foretrekker. Uansett kva type det er (nøytral) så tilfører den ekstra proteiner, og evt. fett 🙂

   1. Jeg tenkte mest på om du har noe anslag om hvor mye (gram, ss eller en eller annen måleenhet) gresk yoghurt som «skal» i grøten 🙂 Jeg må ha det inn med teskje, skjønner du 😛

    Tusen takk for svar 🙂

   2. Åja! Tja, 2-3 toppa spiseskeier kanskje? Noko i den duren eg pleier å bruke iallefall 🙂