Sukkerfritt eplesyltetøy med smak av ekte vanilje

Vi er midt i eplesesongen og eg måtte selølgelig prøve meg på heimelaga eplesylte også!
Som nevnt tidligare er ikkje eplesyltetøy noke eg har spist noke særlig av, så eg var veldig spent på korleis både smak og konsistens blei. Å lage eplesylte var utrulig enkelt og krever få ingredienser, så dette er noke alle kan få til! Eg har laga den i to varianter, og i den eine tilsatte eg frø fra vaniljestang, som gjorde sylta hakket bedre. Det er ikkje nødvendig om du ikkje har det tilgjengelig, var var som sagt veldig godt 🙂

Håper du blir inspirert til å lage ditt eget, heimelaga, sukkerfritt, reint, naturlig eplesyltetøy!

Eplesyltetøy med smak av vanlje
? 300 g norske epler i biter
? 1/2 vaniljestang eller 1/2 ts ekte vaniljepulver
? Sukrinmelis, evt. anna søtning
? Vatn

Mengden epler er målt i ferdigskrelt og oppkutta.

Skrell og skjær eplene i biter, ha i en kjele sammen med en skvett vatn, frø fra vaniljestang / vaniljepulver og litt søtning. Kok opp, juster varmen ned på middels og la det småkoke til eplene blir møre – ca. 15-20 minutt. Juster med vatn etter kva konsistens du ønsker og smak tilslutt til med søtning. Avkjøl og oppbevar i glasskrukke i kjøleskap.

Eg fikk akkurat den konsistensen eg ville ha med små biter av eple og fyldig tjukkelse!

Vaniljefrøene satte prikken over I-en og gjorde den rike smaken på syltetøyet eksta god ?

Hittil har eg brukt syltetøyet som topping på havregrøt ? sunne vafler ? over en skål med cottage cheese og brente valnøtter ? som pålegg på grove superscones og inni heimelaga lomper sammen med cottage cheese. Det har utvilsomt mange brukeområder, no må eg handle inn meir epler så eg kan lage enda meir sylte! Trippel porsjon neste gang, for det forsvant fort 😉


Her på fløyelsmjuk, krema havregrøt som eg posta på Mandag.

Nyt ? Det smaker også godt med ei skei rett i munnen!

Ha en fin dag 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

20 kommentarer

 1. Silje T Moan

  nam, det ser og høres helt fantastisk ut! 🙂

 2. Camilla

  Jeg har slitt med å finne ut hva jeg skulle gjøre med en haug pærer vi hadde på jobb, men nå skal jeg sannelig prøve meg på pæresyltetøy 😀 Har du kanskje andre oppskrifter som er gode og sunne med pærer?

 3. Mmm… så godt det så ut ? Elsker når du tar med masse forskjellige bruksområder pgså 🙂

 4. Julie @ WolfItDown

  Mmmmmm så godt! Men blir vel mer som eple-most vel? (Ikke brusen altså, men kompotten :P) lekkert ser det uansett ut og vaniljen kan jeg tenke meg setter en fantastisk smak på det 🙂 Herlig! Håper du har en finfin uke 🙂 x

 5. Hvor kjøper du de fine glasskrukkene? 🙂

 6. Mmm 🙂 det må prøvast 🙂 har du forresten tips til ka søtning som er best å bruke til eplesaft istedenfor sukker? 🙂

 7. Nam! Dette skal jeg prøve 🙂

 8. Hva annen søtning kan man bruke i stedet for Sukrinmelis?

 9. Linda Marie Stuhaug

  Tonje: Når det står anna søtning kan du bruke alt anna 🙂 Sukringold, sukrin+, stevia, tagatose….

 10. Linda Marie Stuhaug

  Mona: Så hyggelig å høre 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Monica: Eg har null erfaring med å koke saft, men kanskje sukin+ hadde passa best 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Marte: Overalt! Eg handler i hytt og pine, så har ikkje kontroll over kva som er kjøpt kor, dessverre…

 13. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Tja – det er godt mulig – eg ville ha eit fylsdig syltetøy 🙂 Med litt meir væske hadde det blitt meir rennane som syltetøy! Men utrulig godt på smak 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Lucie: Så bra – Lucie 🙂 Syltetøyet er knallgodt, anbefalast!

 15. Linda Marie Stuhaug

  Camilla: Pæresyltetøy kan man absolutt lage! Du kan også lage oppskrifta mi på eplekake og bruke pære istedenfor, eller ovnsbake pæra som oppskrifta på ovnsbakt eple – da blir den mør, lun og karamellisert 🙂

 16. Linda Marie Stuhaug

  Silje T Moan: Takk for det, Silje 🙂

 17. hei 🙂 hvor lenge kan dette stå i kjøleskapet?? 🙂 og kan man fryse det ned ? 🙂

 18. Linda Marie Stuhaug

  ida: Det står seg iallefall 1-1,5 veke i kjøleskap, muligens lenger 🙂 Veit dessverre ikkje om man kan fryse det, altså korleis det blir når man da tiner det opp igjen..

 19. Hvor mye sukrin melis brukte du? greit å ha et startpunkt

 20. Linda Marie Stuhaug

  Hege: Eg veit ikkje heilt, 3-4 ss kanskje… Tar det på slumpen 😉 Det vil variere fra epler til epler og kor søtt man ønsker det!