Sukkerfri panna cotta med eplesaus

Hallo i Onsdagen!

I helga lagde eg en snadder dessert som det klør i fingrene etter å dele. Den er ikkje berre sabla god, men også superenkel og kan justeres etter fleire sine behov. Den er nemlig laga i to varianter så den eine er melkefri – begge variantane er også naturlig sukkerfri og glutenfri.

Panna cotta har jo eg delt fleire ganger før her på bloggen med stor suksess – forskjellen denne gangen er en justering i den melkefri oppskrifta i tillegg til eit heilt nytt tilbehør: eplesaus! Med alt for mange kilo epler i hus er det berre å sette kreativiteten på play og la tida på kjøkkenet fly avgårde. Så eg kosa meg då altså!

Eg elsker desserter med kanel og vanilje, så eg hadde litt fokus på desse ingrediensane og lot smaken gå igjen i både panna cottaen og sausen. Vanilje anbefaler eg uansett, men er du ikkje så begeistra for kanelen kan både drysset og kanelstengene droppes i oppskrifta. Men det var kanongodt!

TIPS! Doble eller triple gjerne porsjonen om dere er fleire, eller du vil ha dessert en anna dag. Den står seg fleire dager i kjøleskapet! Sjølv om eine varianten er melkefri synes eg personlig den er best, fordi eg er så glad i kokosmelk. Er du det også, så vil en absolutt anbefale den!

Panna cotta, 2 porsjoner
2 dl melk
200 g kesam / gresk yoghurt
3 ts sukrin+
1 vaniljestang
3 plater gelatin
valgfritt: 3 kanelstenger

Melkefri panna cotta, 2 porsjoner
1,5 dl melk, eg brukte mandelmelk
1,5 dl kokosmelk light
50 g kokoskrem
1 vaniljestang
3 ts sukrin+
3 plater gelatin
valgfritt: 3 kanelstenger

Framgangsmetode

Ha melka i en kjele. I den melkefri oppskrifta har innebærer det både melk, kokosmelk light og kokoskrem. Del vaniljestanga på langs, skrap ut frøa og ha dette i melka sammen med vaniljestanga, kanelstengene og sukrin+. Varm opp på svak varme, og sett kjelen til side i det det begynner å koke. Bløtlegg gelatinplatene i ca. 5 minutt, mens melkeblandinga står å trekker ut mest mulig smak. Deretter klemmer du vatnet ut av gelatinplatene og smelter dei i den varme melkeblandinga. La den avkjøle seg litt før du rører inn mager kesam/yoghurt. Hell i 2 porsjonsformer, og sett i kjøleskap – den er spiseklar etter 3-4 timer.

Fyldig eplesaus
400 g epler
3 dl vatn
3 kanelstenger
1 vaniljestang
Smak til med søtning, eg brukte sukrin+

Skrell eplene, del i biter og ha i en kjele. Mengden epler er målt i ferdigskrelt og kutta. Tilsett resten av ingrediensane og la det koke opp på middels varme, deretter småkoke i 10-15 minutter til eplene er møre og falt godt sammen. Smak til med søtning etter kor søtt/syrlig du ønsker det og avkjøl. Om du ønsker sausen heilt klumpfri kan du mose den med stavmikser.


Porsjonen eplesaus er ganske stor, den holder seg minst ei veke i kjøleskap. Lag mange desserter eller bruk sausen over havregrøt, cottage cheese eller der det passer!

Eplesaus over panna cottaen, eit dryss kanel så er den klar for servering –

Dessert kvardag som helg, med rik og fyldig smak som vil falle i smak hos store som små!
Desserten falt virkelig i smak her heime, og blei etterspurt allerede dagen etterpå, så det tar eg som eit godt teikn 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

16 kommentarer

 1. Det var mye epler!! 🙂

 2. Lovelylillers sunne oppskrifter

  Så deilig ut! Lagde også panna cotta i dag faktisk. Sikkert deilig med eplesaus til 😀 Ha en fin kveld!

 3. Linda Marie Stuhaug

  Navn: Haha – no er det endra til gram 🙂

 4. Linda Marie Stuhaug

  Lovelylillers sunne oppskrifte: Absolutt! Alltid pleid å ha jordbær eller bringebærsaus til, kjekt å prøve noke nytt 🙂 Ha en super Torsdag Liller 🙂

 5. Susanne Nesse

  Mmm, så deilig! 🙂

 6. Jan Erik

  Denne laga eg til meg og nokre vener i går, og du kan tru det vart ein suksess! Alle elska den, meg sjølv inkludert, så denne blir nok gjenteken (ofte) 😉 Eg laga ein enkel bringebærcoulis som saus, der eg kokte opp blåbær, litt sitronsaft, sukrin+ og sukrin gold – himmelsk godt altså 😀

 7. Jan Erik

  Og det var ikkje fordi eg trudde det skulle være 400 epler i eplesausen at eg laga blåbærcoulis i staden, men eg lo godt av den må eg innrømme 😉

 8. Linda Marie Stuhaug

  Jan Erik: Haha! Fikk eit par kommentarerer på den altså 😉 Er ikkje første gangen eg glømmer å skrive gram!!

 9. Linda Marie Stuhaug

  Jan Erik: Så kjekt å lese, Jan Erik! Tidligere har eg alltid laga bringebærcoulis, pasjonsfruktsaus eller jordbærsaus – så det var kjekt å prøve noke nytt. Høres ut som en god smakskombinasjon mellom sausen du lagde og panna cottaen, alle tomler opp 🙂

 10. Linda Marie Stuhaug

  Susanne Nesse: Så absolutt 🙂

 11. Julie @ WolfItDown

  Mmmm er så glad i panna cotta, og begge disse versjonene høres deilige ut! 😀 Perfekt helgekos ^ ^ Smaker den med kokosmelk litt mer tropisk enn den andre mon tro? 🙂 x

 12. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Ja, er så glad i panna cotta eg også! Og sausen er jo halve morroa 😉 Tja – du kan sei det på den måten. Den smaker iallefall meir kokos og får en mektigere og fyldigere konsistens. Den beste etter mi meining 🙂

 13. Ann Kristin

  Høres kjempegodt ut! Kokoskrem? Egen oppskrift? (Ny begynner på melk/glutenfri meny..)

 14. Linda Marie Stuhaug

  Ann Kristin: Skjønte ikkje heilt denne kommentaren eg? :/

 15. Miranda

  Tipper hun lurer på hvor hun får kokos krem fra, eller hvordan det lages.

  1. Hm. Skjønner ikkje kvifor eg ikkje har skjønt det… kommentaren er to år gammel da, så håper ho har funnet ut av det no 🙂