Oppskrift: søtpotet scones

Hallois i Mandagen!

Søtpotet er fortsatt ei stor dille og eg må nesten berre dele resultatene med dere altså! Eg prøver å spre oppskriftene litt så det ikkje berre blir fokus på den fantastiske grønnsaken, da den er så allvennlig og kan brukes til så og sei alt. Idag tenkte eg det var på tide å dele ei oppskrift eg har laga på søtpotet-scones, som har blitt laga mange fleire ganger i heimen.

Det som er så supert med scones er at deiga ikkje trenger elting eller heving – man blander godt sammen ingrediensene og steiker den fortløpande. Perfekt å slenge sammen på morningen og ha rykande ferske scones til frukost! Scones passer også ypperlig i lunsjboksen med deilig pålegg, som tilbehør til middagen (knallgode til supper og gryter!), eller kveldsmat etter en lang dag.

Søtpotetsmaken gjer sconesene knallgode, så er du like hekta som meg er eg sikker på dei vil falle i smak!

Her er altså en ny vri på scones der søtpotet er en av hovedingrediensene. Det resulterer i oransje-farga, saftig og skikkelig næringsrikt "søtpotetbrød" som gir kroppen masse sunne og gode næringsstoffer, fiber og stabilt blodsukker.

Sconesene er uten gluten og melk, og kan nytes for dei med allergier mot blant anna egg og nøtter også!

Søtpotet scones
1 søtpotet på ca. 300 g
100 g havremel
100 g bokhvetemel, eller anna meltype
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
Evt. litt frø/kjerner som topping
Vatn

? Del søtpoteta i 4 og mikrobak til den er mør, det vil ta ca. 7-10 minutter. Den kan også bakes i ovnen på 180 grader, men det vil ta lengre tid.
? Fjern skallet og ha søtpotetene i en foodprosessor eller kraftig blender. Ferdigbakt søtpotet som også er skrella skal utgjere ca. 200 g. Mos til en jevn purê.
? Tilsett tørrvarene og juster med vatn til passe konsistens. Du kan tilsette frø/kjerner/nøtter i deiga om du ønsker det også, eg brukte det kun som topping. Deiga skal ikkje klisse, den skal akkurat kunne formes med hendene.
? Form til en stor, rund scones på bakepapirkledd langpanne. Du kan selfølelig forme til små, runde scones om du ønsker det. Tjukkelse på ca. 2-2,5 cm.
? Pensle toppen med litt vatn og strø over frø/kjerner.
? Steik midt i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter, eller til dei er ferdige. Avkjøl.

Sprø uttapå og mjuke, saftige inni – akkurat som eg liker det! Scones holder seg nokre dager, men dei er også perfekt å fryse.

Som tilbehør til middagen kan dei spises som dei er, men til andre måltider er det godt med både salt&søtt pålegg. Her med kremost i urtesmak, lettost, salat, paprika og rødløk.

Sukkerfritt syltetøy & cottage cheese, skinke & avokado, egg & spekeskinke sukkerfri, heimelaga nugatti & bananbiter er andre favoritter eg har hatt som pålegg. Dei passer bokstavligtalt med alt! Mums 😉

Ellers har eg landa litt heime etter helga i Oslo. Det har våre noken fantastiske dager i godt selskap og eg har storkost meg masse! Vi var tre PT-er og det seier nesten seg sjølv at trening blir en del av helga. Vi tok turen til Crossfit Oslo og var med på ei Lørdagsøkt på 50 minutter. Herlighet så slitsomt – men samtidig uvant, utfordrande og knallkjekt 🙂


Kompresjonstights fra Skins her – den mest behaglige tightsen eg har! No på tilbud til 849,- (spar 350,-)
Turkis topp fra Kari Traa her – som også finnes i fleire freshe farger. (Sponsede lenker)

Håper alle har hatt ei fin helg og får ei sunn og sprek kommande veke!
Gleder meg til å dele fleire spennande oppskrifter med dere 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

46 kommentarer

 1. fitforyourlife

  Ser kjempegodt ut!

 2. Nina Bakke

  Så veldig godt ut 🙂 Det må jeg nok prøve, har alt så lager det nok etterpå, men har ikke mikro så da tar det litt lenger tid 😀

 3. Karoline Marie

  Denne skal jeg prøve! Prøvde søtpotetpizzaen din igår, og den falt virkelig i smak 🙂 men bare lurer, er havremel glutenfritt? og hvor kjøper du bokhvetemel?

 4. Linn Therese

  Hei, jeg har lest bloggen din utrolig lenge, men har aldri lagt igjen en kommentar. Så jeg tenkte altså at det var på tide. For det første så elsker jeg måten bloggen din har utviklet seg på. De emnene du skriver om å generelt måten du formulerer deg på liker jeg veldig godt. Jeg syntes du er utrolig vakker, og tenkte at jeg rett å slett bare måtte si det! Keep up the good work! Beklager for at jeg kanskje virker litt rar..? Men det har seg slik at jeg har vært sterk motstander av alkohol i alle mine atten år, men denne helgen bestemte jeg meg endelig for å prøve.. Jeg har vel egentlig litt fylleangst, for jeg husker ikke så mye. Men det er ikke meningen å skrive om dette i DITT kommentarfelt, er bare det at jeg blir så fort revet med, men jeg har skrevet et helt eget innlegg om helgen på bloggen min da 🙂 Jeg håper at du har hatt en kjempe fin start på denne uken, og at du koser deg i massevis! Kleem <3

 5. Armonia

  Hurra! Dette så jo både enkelt og godt ut 🙂 Jeg elsker søtpoteter. Pleier å dampkoke dem, men har aldri bakt dem før. Går det an å dampkoke dem i denne oppskriften? Jeg har ikke prøvd å bake i mikro før, så er litt redd for hvordan det skal gå… Men en gang må jo være den første 😉 Ved mikrobaking – skal den da bare skrelles, deles i fire biter og legges på en asjett? Hilsen dumma :-*

 6. Emilie-Therese

  De så utrolig gode ut! 😀

 7. Lovelylillers sunne oppskrifter

  Gode sconsa så ut! Amrap50 hørtes jo helt sykt ut 😮 var det jævlig? XD

 8. Herregud så godt! Takk for at du delar alle dissa gode oppskriftene med oss:)

 9. Cecilie

  Den så kjempegod ut. Har også fått dilla på søtpotet 🙂

 10. Så godt! Hva slags kjerner er det du har brukt? 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Lucie: Kanongode scones altså! Her har eg toppa med sesamfrø og linfrø, men har også brukt gresskarkjerner tidligere 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Cecilie: Så kjekt vi er fleire! Totalt dilla altså, og har våre det (litt for?) lenge no – haha 🙂

 13. Linda Marie Stuhaug

  Anette: Berre hyggelig Anette! En glede å dele oppskrifter 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Lovelylillers sunne oppskrifte: Haha! Eg trur ikkje det var det beste møtet med Crossfit for å sei det sånn 😉 Det var ekstremt slitsomt og eg såg ikkje enden i tunnelen underveis, men følelsen etterpå var kanondigg!!

 15. Linda Marie Stuhaug

  Emilie: Kanongode! Anbefalast å prøve 🙂

 16. Linda Marie Stuhaug

  Harmonia: Du kan fint dampkoke søtpoteten i oppskrifta her, men det tar jo gjerne litt lengre tid! Grunnen til at eg ovnsbaker/mikrobaker søtpotet er for å unngå at den tiltrekker seg for masse væske, da smaken blir meir vassen og konsistensen dårligere. Men ved dampkoking skjer jo gjerne ikkje dette i like stor grad som koking 🙂 Søtpotetene skrelles etter bakinga, ellers er det riktig! Håper du vil prøve oppskrifta 🙂

 17. Linda Marie Stuhaug

  Linn Therese: Så kult at du sprer denne kommentaren OVERALT, frøken.

 18. Linda Marie Stuhaug

  Karoline Marie: Havre er i utgangspunktet glutenfritt ja – men dei som har cøliaki eller lignene bruker gjerne havregryn eller havremel som er merka glutenfri 🙂 Eg kjøper stort sett glutenfri havregryn eg maler til mel i en foodprosessor. Bokhvetemel får man på dagligvarebutikker med godt utvalg eller asia/innvandrerbutikker, iallefall der eg har kjøpt det 🙂

 19. Linda Marie Stuhaug

  Nina Bakke: Søtpoteta baker jo seg sjølv – men minuset er jo tida! Den kan fint bakes dager i forveien da 🙂

 20. Linda Marie Stuhaug

  fitforyourlife: Det er det så absolutt 🙂

 21. Julie @ WolfItDown

  Mmm ser deilig ut 😀 Også kaaan man jo skjære den i to og ha noe lurt inni også, nam 😀 Håper du har hatt en finfin start på uken 😀 x

 22. Dette ser himmels ut Linda! 😀 skal absolutt prøves <3

 23. josefine

  Nydelig! Vet du hvor ca mange kcal det er pr scones?

 24. Henriette

  Tok de akkurat ut av ovnen. Så gode!!

 25. Linda Marie Stuhaug

  Henriette: Alle tomler opp! Takk for tilbakemelding, Henriette 🙂

 26. Linda Marie Stuhaug

  josefine: Nei, eg teller ikkje kalorier 🙂

 27. Linda Marie Stuhaug

  Monika: Høres ut som en kanongod plan, Monika! Desse er SÅ gode 🙂

 28. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Så absolutt! Viktig å ta dei såpass tjukke at man kan dele opp og bruke som «sandwich» 🙂 Perfekt i lunsjboksen er dei da også 🙂

 29. Ååå så godt det ser ut! Bare lurte på om det går an å fryse de? 😀

 30. Linda Marie Stuhaug

  Ida: Jepp, det er tipp topp å fryse desse! Eg har allerede gjort det fleire ganger, og varmer dei i brødristeren når eg skal spise 🙂

 31. Fantastisk. Lagde det nå og har sendt oppskriften allerede til flere;)

 32. Fikk prøvd disse i går! 😀 litt annerledes, men utrolig spennende smak synes jeg 😀 men mine hevet ikke noe særlig da… har du noe formening om søtpoteten kunne være for varm i forhold til bakepulveret (tok poteten rett fra ovnen), eller har ikke temperatur noe å si for bakepulver?

 33. Linda Marie Stuhaug

  Monika: Hm, det kan vere at søtpoteta var litt varm ja. Eg har ikkje tenkt på det, men eg avkjølte jo faktisk søtpoteta litt før eg miksa sammen resten av ingrediensene – så det er godt mulig det er grunnen! Skal du prøve dei igjen kan du gjerne avkjøle søtpoteta litt 🙂

 34. Linda Marie Stuhaug

  imran: Så hyggelig å lese! Fantastisk 🙂

 35. Da skal jeg gjøre det neste gang! 😀 men synes smaken ble god fordi da :)) du er så flink altså <3

 36. Linda Marie Stuhaug

  Monika: Det var då bra! Smaken er alltid det viktigaste 🙂 Tusen takk Monika, alltid så kjekt med hyggelige kommentarer fra deg <3

 37. Hei?. Er ganske ny da det kommer til å bake glutenfritt, men utrolig gøy da man får det til. Ikke minst sunnere, vet hva som er i og en glede for kropp og sinn. Holder meg unna gjær, gluten og melk så disse vil jeg bake. Er nok litt usikker da det kommer til mengder. Du skriver vann til passe konsistens?, kan du si sånn ca hvor mange dl i denne oppskriften? Er så glad for å ha funnet bloggen din?. Er innom deg hver dag! Spennende med gresskar, artig å se hva som kommer av herligheter. God helg?

 38. Linda Marie Stuhaug

  Lisa: Heisann Lisa 🙂 Når du starter å jobbe med deiga merker du fort kor masse vatn du må ha. Eg brukte nok +/- 1 dl, men det finner du fort ut av altså 🙂 Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, kjekt at bloggen inspirere deg! Håper du får mange nye og gode smaksopplevelser framover 🙂 God helg til deg!

 39. Har prøvd å lage disse to ganger nå og de blir veldig klissete inni. Skal de være det?:) veldig gode på smak da!

 40. Linda Marie Stuhaug

  Goro: Nei, som du ser er mine tørre tvers gjennom 😉 Du får prøve å steike dei lengre neste gang, kanskje litt lavere i ovnen eller med lavere temperatur 🙂

 41. Nå har jeg satt inn søtpoteten i ugnen uten skall… er det noen anledning til at dem egentligen må skrelles etter ugnen? kanskje det ikke blir bra nå.

 42. Linda Marie Stuhaug

  Sanna: Det går nok fint at du har skrella søtpoteta di 😉

 43. Hei, Jeg lurte bare på om man kan bytte ut bokhvetemelet med annet mel? f.eks. mer havremel?

 44. Linda Marie Stuhaug

  Aina: Ja, det kan du fint, det står jo at du kan bruke anna meltype 🙂

 45. Disse er noen av de beste «brødene» jeg har smakt. Jeg kunne nok kanskje gitt dem 4-5 min lenger i ovnen men jeg var sulten ? Har aldri vært noen søtpotet fan, men tror nok de blir fast på handlelisten fra nå av! Superdigg!

 46. Linda Marie Stuhaug

  Ane: Så hyggelig å lese, Ane 🙂 Fantastisk!