Sunne og saftige gresskarmuffins

Det er ingen tvil om at gresskar er en av høstens sesongråvarer.
På butikken for ei lita stund sida kikka eg og fascinerte meg over dei ulike typane som var å finne i frukt- og grønnsakshyllene. Eg har aldri hula ut eit gresskar, smakt fruktkjøttet, brukt det i matlaging eller slått tanken om å eksprimentere med ulike oppskrifter med nettopp gresskar som hovedingreidens. Eg måtte heim å søke litt om kva som egna seg best i matlaging før eg reiste tilbake og kjøpte meg med noken stykker heim.

… og det angrer eg absolutt ikkje på!

Gresskar er svært energifattig med kun 18 kcal pr. 100 g. Det inneholder lavt med karbohydrater og er da gunstig for stabilt blodsukker. Likevell er det næringsrikt og inneholder blant anna betakaroten, vitamin A, vitamin C og kalium.

Det aller største og flottaste gresskarene egner seg best til pynt. Eg skjønte etterkvart at det som egna seg best til matlaging var den store, lyse-oransje og pæreformede gresskaren som også kalles butternutgresskar. Fruktkjøttet er søtt, velsmakande og kan brukes i alt fra middager til kaker. Eg har for første gang eksprimentert med denne fantastisk smakfulle grønnsaken – den blir jo nesten som søtpoteta og kan brukes til alt!

For å få kunne bake med gresskaren må man lage gresskarmos av fruktkjøttet. Det gjer man enkelt og greit ved å dele den på langs, skrape ut frøene så det blir eit tomrom. Legg i en gresskarene i en ildfast form med litt vatn i bunnen, med fruktkjøttet ned. Steik midt i ovnen på 180 grader til gresskaren er mør, det tok meg 25 minutter. Grav ut innmaten, ha i en foodprosessor/blender og kjør til en klumpfri mos.

Da er gresskarmosen ferdig og den oppbevares i glasskrukke i kjøleskap. Du kan også fryse den ned i mindre porsjoner. Så er det berre å starte bakinga med denne fantastiske ingrediensen, første oppskrift ut fra meg er sunne og saftige gresskarmuffins!

Desse muffinsene er uten sukker, gluten og kan fint lages uten melk – sjå alternativene underveis!

Gresskarmuffins, 8-10 stk
200 g gresskarmos
50 g kesam, evt. meir gresskarmos
2 egg
50 g havremjøl
30 g speltmjøl, eller anna valgfri tørrvare
1 ts kanel + 1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
30 g sukrin gold
30 g sukrinmelis
0,5 – 1 dl vatn

Slik gjer du:

Miks sammen ingrediensene til en jevn og klumpfri røre. Juster med vatn heilt til slutt for å få riktig konsistens. Fordel i muffinsformer og steik på 180 grader, midt i ovnen i 15-25 minutter. Steiketida vil variere fra ovn til ovn og størrelse på muffinsene. Avkjøl på rist.

Osteglasur
100 g philadelphia, evt. kokoskrem
50 g sukrinmelis
1/2 ts ekte vaniljepulver, kan sløyfast

Slik gjer du:
Miks sammen og smak til om du ønsker glasuren søtere eller friskere. Bre over dei avkjølte muffinsane og oppbevar i kjøleskap.

Kokoskrem får du når en boks kokosmelk står kaldt i kjøleskap. Du bruker 100 g den stive delen.

Så, for glutenfri muffins må du naturligvis bruke glutenfritt havremjøl og valgfri, glutenfri tørrvare. Du kan også bruke meir havremjøl 🙂

Håper fleire blei frista til å kjøpe med seg gresskar heim ein dag. Helga er jo perfekt tid til litt baking og eksprimentering! Det er virkelig en supergrønnsak, og eg gleder meg til å dele fleire søte og salte oppskrifter 🙂

God helg!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

34 kommentarer

 1. Marie-Madelen Bekken

  herregud så godt det så ut 😮 dette vil jeg prøve på til uken.

 2. iselinilsen

  naam

 3. Sophie Marken

  nam, de så gode ut!

 4. Camilla

  Dette må jeg prøve!! Da jeg bodde i USA var gresskar super populært bl.a i supper, kaker og pai. Starbucks hadde også pumpkinspice latte, som fort ble en favoritt på høsten.. Nå som jeg har fått Diabetes type 1 er disse muffinsene supre, og jeg gleder meg til å bake i helgen! Tusen takk for tips flotte Linda! 😀

 5. Victoria

  Åå ser godt ut!

 6. christine

  Kan man bake med det store fine «Hallowen gresskart» også eller?

 7. Linda Marie Stuhaug

  christine: Sånn som eg har lest meg fram til så kan man bake med det, men det smaker ikkje like godt som dei som egner seg til matlagning 🙂

 8. Linda Marie Stuhaug

  Victoria: Dei var absolutt knallgode 🙂

 9. Linda Marie Stuhaug

  Camilla: Har planer om å eksprimentere masse med gresskaret, så det dukker nok opp fleire oppskrifter her etterkvart! Høres utrulig godt ut med pumpkinspice latte, mmm 🙂 Håper muffinsene faller i smak hos deg! God helg 🙂

 10. Linda Marie Stuhaug

  Sophie Marken: Sunne, saftige, gode 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  iselinilsen: Absolutt 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Marie: Det anbefalast absolutt 🙂

 13. Lovelylillers sunne oppskrifter

  Jeg bruker ofte flaksegresskar året rundt,men nå bruker jeg «halloween»-gresskar siden de er i sesong. Skal også kose meg med gresskarmuffins i dag 😀

 14. Linda Marie Stuhaug

  Lovelylillers sunne oppskrifte: Kan jo kjøpe gresskar på boks fra iherb, men det er ekstra stas å lage sjølv 🙂 Tippe det smaker bedre også! Mine muffins er nok dessverre spist opp for lengst da eg lagde dei forrige veke, men dei skal garantert bli laga igjen snart 🙂 God Fredagskveld til deg!

 15. Julie @ WolfItDown

  Herlig! Har et gresskar som må graves ut i en av de kommende dagene, gleder meg! Disse muffinsene ser nydelige ut, takk for tips og inspirasjon, og god helg! xx

 16. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Måtte kjøpe med meg enda eit par gresskar på butikken i går! Det er jo fantastisk godt i matlaging 🙂 God helg til deg, Julie 🙂

 17. Tror du jeg kunne brukt soyayoghurt i stedet for gresskarmos? 🙂

 18. I stedet for kesam mente jeg, heh 😉

 19. Anna & Ingvild

  Ojj, spennende saker! Dette må prøves ut på halloween! Takk for tips! Super blogg! Ha en fin helg!:)

 20. Linda Marie Stuhaug

  Anna: Gresskar hører jo virkelig halloween med 🙂 Berre hyggelig, håper dei faller i smak hos deg! God helg 🙂

 21. Linda Marie Stuhaug

  Lucie: Det kan du absolutt, om du ikkje vil bruke gresskarmos 🙂

 22. Hei! Gresskar er supert i muffins, de blir kjempesaftige! Ville bare tipse deg om at hvis du kutter det opp i biter og putter i en skål (uten vann, kun gresskarbitene), så lar det seg utmerket mørne i mikroen på et par minutter. Etterpå moser jeg med stavmikser, funker som bare det. Takker ellers for mange supre oppskrifter! Er innom og sjekker bloggen din etter nytt gull nesten hver dag 🙂 Fortsatt god helg!

 23. Linda Marie Stuhaug

  Henny: Hei Henny 🙂 Eg hadde egentlig tenkt å mikrobake gresskarene, men eg hadde 3 store (altså 6 halvdeler) så da var det like greit å ha alle sammen i ovnen samtidig. Men eg skal skrive det i neste gresskaroppskrift, da eg veit mange vil sette pris på en hurtigere variant 🙂 Likevell, takk for tipset! Så kjekt du er innom her trutt og ofte, eg setter stor pris på dere faste lesere 🙂 God helg vidare til deg!

 24. Nam nam, disse må prøves! Jeg lurte også på, hvor har du kjøpt de flotte glass»krukkene» med slik svart merkelapp på? 🙂

 25. Linda Marie Stuhaug

  Thea: Glassene trur eg er kjøpt på Nille, men eg er dessverre ikkje heilt sikker. Veldig fine 🙂

 26. Hei! Oppdaget bloggen din for et par måneder siden, og er inne nesten hver dag å titter på oppskrifter 🙂 Fantastisk mye deilig for øynene! Du inspirerer! Kjempe flott at du skal starte på ernæringstudiet, tror nok det er midt i blinken for deg.. går siste året på ernæringsfysiologi selv 🙂 Men et lite tips ang gresskar, ta vare på frøene 🙂 Tørk de for gresskarrester og rist de i pannen på middels varme… litt maldonsalt gjør susen! kjempe god snacks og man bruker hele gresskaret! Ha en strålende fin helg! -Nina-

 27. Linda Marie Stuhaug

  Anonym: Heisann! Så hyggelig at du har funne fram til bloggen min 🙂 Kjekt å lese at eg inspirerer! Heilt sikker på at eg kommer til å stortrives på ernæringsstudie, gleder meg veldig masse til å starte 🙂 Takk for tipset med frøene på gresskaren, eg har eit par igjen som eg skal lage gresskarmos av – da skal eg absolutt prøve å riste dei! Mmm 🙂 Ha en kjempefin Lørdagskveld 🙂

 28. Madelen

  Da er mosen laget. Tror nok den holder til tre-fire kaker skal jeg være ærlig. Tok også bare på frøene som jeg oljet, krydret og ovnsstekte 😀 I morgen prøver jeg meg på kaken ettersom det var samme oppskrift som muffins!

  1. Det blir mykje mos! Supergodt å bruke som tilbehør til middagen eller lage suppe av også 🙂 Håper muffinsene og kaka smaker!

   1. Madelen

    Ja, veldig mye! Gresskarene ble dog ikke møre/ferdige etter 40 minutter i ovnen, men såpass at jeg kunne koke bitene i en kjele isteden. Det ble suppelunsj på mamma og pappa i dag, mens 200g gikk til kaken. Litt uvant smak, men absolutt god. Ikke sånn søt og kvalmende som jeg ofte synes kaker blir 🙂 Ble veldig flat i 20-22 rund form (som det står), men uuutrolig saftig! Lett at jeg skal kjøpe et gresskar til før sesongen er over 😉 Og lett at jeg skal prøve meg på søtpotet om ikke så lenge…

    Tusen takk for oppskrift! 😀

 29. Karin-Maria

  Kan man lage mosen med å skrape ut å koke den opp? Må den ovnstekes?
  Hilsen Karin

  1. Du kan koke også, men eg anbefaler å bake den 🙂 Den beholder mykje meir smak, næring og konsistens ved å bake framfor å koke.

 30. Går det an å bytte ut sukringold med bruntsukker?