Linda Stuhaug

Annonse

24. oktober 2014

Sunne og saftige gresskarmuffins

Sunne og saftige gresskarmuffins
Det er ingen tvil om at gresskar er en av høstens sesongråvarer. På butikken for ei lita stund sida kikka eg og fascinerte meg over dei ulike typane som var å finne i frukt- og grønnsakshyllene. Eg har aldri hula ut eit gresskar, smakt fruktkjøttet, brukt det i matlaging eller slått tanken om å eksprimentere med ulike oppskrifter med nettopp gresskar som hovedingreidens. Eg måtte heim å søke litt om kva som egna seg best i matlaging før eg reiste tilbake og kjøpte meg med noken stykker heim.
… og det angrer eg absolutt ikkje på! Gresskar er svært energifattig med kun 18 kcal pr. 100 g. Det inneholder lavt med karbohydrater og er da gunstig for stabilt blodsukker. Likevell er det næringsrikt og inneholder blant anna betakaroten, vitamin A, vitamin C og kalium.
Det aller største og flottaste gresskarene egner seg best til pynt. Eg skjønte etterkvart at det som egna seg best til matlaging var den store, lyse-oransje og pæreformede gresskaren som også kalles butternutgresskar. Fruktkjøttet er søtt, velsmakande og kan brukes i alt fra middager til kaker. Eg har for første gang eksprimentert med denne fantastisk smakfulle grønnsaken – den blir jo nesten som søtpoteta og kan brukes til alt!
For å få kunne bake med gresskaren må man lage gresskarmos av fruktkjøttet. Det gjer man enkelt og greit ved å dele den på langs, skrape ut frøene så det blir eit tomrom. Legg i en gresskarene i en ildfast form med litt vatn i bunnen, med fruktkjøttet ned. Steik midt i ovnen på 180 grader til gresskaren er mør, det tok meg 25 minutter. Grav ut innmaten, ha i en foodprosessor/blender og kjør til en klumpfri mos.
Da er gresskarmosen ferdig og den oppbevares i glasskrukke i kjøleskap. Du kan også fryse den ned i mindre porsjoner. Så er det berre å starte bakinga med denne fantastiske ingrediensen, første oppskrift ut fra meg er sunne og saftige gresskarmuffins!
Desse muffinsene er uten sukker, gluten og kan fint lages uten melk – sjå alternativene underveis!
Gresskarmuffins, 8-10 stk 200 g gresskarmos 50 g kesam, evt. meir gresskarmos 2 egg 50 g havremjøl 30 g speltmjøl, eller anna valgfri tørrvare 1 ts kanel + 1 ts kardemomme 1 ts bakepulver 30 g sukrin gold 30 g sukrinmelis 0,5 – 1 dl vatn
Slik gjer du:
Miks sammen ingrediensene til en jevn og klumpfri røre. Juster med vatn heilt til slutt for å få riktig konsistens. Fordel i muffinsformer og steik på 180 grader, midt i ovnen i 15-25 minutter. Steiketida vil variere fra ovn til ovn og størrelse på muffinsene. Avkjøl på rist.
Osteglasur 100 g philadelphia, evt. kokoskrem 50 g sukrinmelis 1/2 ts ekte vaniljepulver, kan sløyfast
Slik gjer du: Miks sammen og smak til om du ønsker glasuren søtere eller friskere. Bre over dei avkjølte muffinsane og oppbevar i kjøleskap.
Kokoskrem får du når en boks kokosmelk står kaldt i kjøleskap. Du bruker 100 g den stive delen.
Så, for glutenfri muffins må du naturligvis bruke glutenfritt havremjøl og valgfri, glutenfri tørrvare. Du kan også bruke meir havremjøl 🙂
Håper fleire blei frista til å kjøpe med seg gresskar heim ein dag. Helga er jo perfekt tid til litt baking og eksprimentering! Det er virkelig en supergrønnsak, og eg gleder meg til å dele fleire søte og salte oppskrifter 🙂
God helg!

Det er ingen tvil om at gresskar er en av høstens sesongråvarer.
På butikken for ei lita stund sida kikka eg og fascinerte meg over dei ulike typane som var å finne i frukt- og grønnsakshyllene. Eg har aldri hula ut eit gresskar, smakt fruktkjøttet, brukt det i matlaging eller slått tanken om å eksprimentere med ulike oppskrifter med nettopp gresskar som hovedingreidens. Eg måtte heim å søke litt om kva som egna seg best i matlaging før eg reiste tilbake og kjøpte meg med noken stykker heim.

… og det angrer eg absolutt ikkje på!

Gresskar er svært energifattig med kun 18 kcal pr. 100 g. Det inneholder lavt med karbohydrater og er da gunstig for stabilt blodsukker. Likevell er det næringsrikt og inneholder blant anna betakaroten, vitamin A, vitamin C og kalium.

Det aller største og flottaste gresskarene egner seg best til pynt. Eg skjønte etterkvart at det som egna seg best til matlaging var den store, lyse-oransje og pæreformede gresskaren som også kalles butternutgresskar. Fruktkjøttet er søtt, velsmakande og kan brukes i alt fra middager til kaker. Eg har for første gang eksprimentert med denne fantastisk smakfulle grønnsaken – den blir jo nesten som søtpoteta og kan brukes til alt!

For å få kunne bake med gresskaren må man lage gresskarmos av fruktkjøttet. Det gjer man enkelt og greit ved å dele den på langs, skrape ut frøene så det blir eit tomrom. Legg i en gresskarene i en ildfast form med litt vatn i bunnen, med fruktkjøttet ned. Steik midt i ovnen på 180 grader til gresskaren er mør, det tok meg 25 minutter. Grav ut innmaten, ha i en foodprosessor/blender og kjør til en klumpfri mos.

Da er gresskarmosen ferdig og den oppbevares i glasskrukke i kjøleskap. Du kan også fryse den ned i mindre porsjoner. Så er det berre å starte bakinga med denne fantastiske ingrediensen, første oppskrift ut fra meg er sunne og saftige gresskarmuffins!

Desse muffinsene er uten sukker, gluten og kan fint lages uten melk – sjå alternativene underveis!

Gresskarmuffins, 8-10 stk
200 g gresskarmos
50 g kesam, evt. meir gresskarmos
2 egg
50 g havremjøl
30 g speltmjøl, eller anna valgfri tørrvare
1 ts kanel + 1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
30 g sukrin gold
30 g sukrinmelis
0,5 – 1 dl vatn

Slik gjer du:

Miks sammen ingrediensene til en jevn og klumpfri røre. Juster med vatn heilt til slutt for å få riktig konsistens. Fordel i muffinsformer og steik på 180 grader, midt i ovnen i 15-25 minutter. Steiketida vil variere fra ovn til ovn og størrelse på muffinsene. Avkjøl på rist.

Osteglasur
100 g philadelphia, evt. kokoskrem
50 g sukrinmelis
1/2 ts ekte vaniljepulver, kan sløyfast

Slik gjer du:
Miks sammen og smak til om du ønsker glasuren søtere eller friskere. Bre over dei avkjølte muffinsane og oppbevar i kjøleskap.

Kokoskrem får du når en boks kokosmelk står kaldt i kjøleskap. Du bruker 100 g den stive delen.

Så, for glutenfri muffins må du naturligvis bruke glutenfritt havremjøl og valgfri, glutenfri tørrvare. Du kan også bruke meir havremjøl 🙂

Håper fleire blei frista til å kjøpe med seg gresskar heim ein dag. Helga er jo perfekt tid til litt baking og eksprimentering! Det er virkelig en supergrønnsak, og eg gleder meg til å dele fleire søte og salte oppskrifter 🙂

God helg!

Annonse

4 Kommentarer

K

Karin-Maria

30. oktober 2019

Kan man lage mosen med å skrape ut å koke den opp? Må den ovnstekes? Hilsen Karin

Linda Stuhaug

31. oktober 2019

Du kan koke også, men eg anbefaler å bake den 🙂 Den beholder mykje meir smak, næring og konsistens ved å bake framfor å koke.

M

Mari Vik

30. oktober 2020

Går det an å bytte ut sukringold med bruntsukker?

Linda Stuhaug

1. november 2020

Ja.

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg