Linda Stuhaug

Annonse

29. oktober 2014

Næringsrik frukost med kokoshavregrøt

Næringsrik frukost med kokoshavregrøt
God dag i denne regnfulle Onsdagen!
Idag var det ingenting anna enn ei varm skål med havregrøt som frista på morgenkvisten, så da blei det selfølgelig havregrøt med alt for mange kopper kaffi på sida. Eg veit at havregryn på en eller anna måte er med på å starte dagen for veldig mange, enten det er snakk om havregrøt, overnight oats, heimelaga granola, heimelaga knekkebrød, scones, bakt brød eller som gryn med melk/yoghurt.
Dette er jo heilt topp, for havregryn bidrar til langsom blodsukkerstigning, metthetsfølelse som varer og god fordøyelse med sitt høge innhold av kostfiber. I tillegg er grynene proppfulle av viktige vitaminer og mineraler, som blant anna sink, jern og magnesium. Mange gode grunner til å starte dagen med havregryn, altså!
For å få havregrøten til eit fullverdig måltid så har eg mine triks for å gjere den enda meir næringsrik. Det er mange som koker grøten på berre gryn og melk/vatn, men for min del er det iallefall alt for lite. Med fettkilde og/eller proteinkilde i måltidet blir eg skikkelig god og mett, metthetsfølelsen varer lenge og blodsukkeret blir meir stabilt.
Eg har tipsa dere om kokoshavregrøt tidligere i vår, men deler det igjen. Kokoshavregrøt er kokt på både vatn/melk og kokosmelk, som gir en kjempegod smak og fylde. Som dere ser under kan dere både bruke vanlig kokosmelk som er romtemperert eller kokoskrem du får når boksen står i kjøleskap. Da skiller væska seg og kremen som skiller seg på toppen er meir næringsrik.
Juster oppskrifta og mengdene etter deg og dine behov –
Kokoshavregrøt ? 50 g havregryn, eg bruker store ? 2-2,5 dl vatn eller valgfri melk ? 100 g kokosmelk / 60-70 g kokoskrem ? Litt salt ? Søtning etter smak
Kok opp gryn, væske og kokosmelk på middels varme. Når eg bruker store havregryn tar det litt tid, men eg synes grøten er bedre da. Rør under omrøring til riktig konsistens, tilsett litt salt og smak til med søtning. Eg pleier å bruke sukrin+. Server straks med den toppingen du ønsker!
Av og til topper eg grøten med det "tradisjonelle" – sukrin+, kanel og eit smørauge. Denne gangen gjekk eg for en friskere variant med blåbær, jordbær, eit dryss kanel og sukrin+ og PB2 peanøttsmør ?
Andre ingredienser eg pleier å bruke for å gjere grøten fullverdig er blant anna å tilsette eit heilt egg, en eggekvitte, chiafrø, proteinpulver, toppe grøten med nøtter, cottage cheese, bær, nøttesmør og lignande for å nevne noke.
Om du spiser havregrøt på morgenkvisten og blir sulten alt for lenge før lunsj, prøv eit av desse tipsene!
Del gjerne din variant av havregrøt i kommentarfeltet. Har du kanskje en ingrediens eller topping du bruker for å få opp næringsinnholdet?

God dag i denne regnfulle Onsdagen!

Idag var det ingenting anna enn ei varm skål med havregrøt som frista på morgenkvisten, så da blei det selfølgelig havregrøt med alt for mange kopper kaffi på sida. Eg veit at havregryn på en eller anna måte er med på å starte dagen for veldig mange, enten det er snakk om havregrøt, overnight oats, heimelaga granola, heimelaga knekkebrød, scones, bakt brød eller som gryn med melk/yoghurt.

Dette er jo heilt topp, for havregryn bidrar til langsom blodsukkerstigning, metthetsfølelse som varer og god fordøyelse med sitt høge innhold av kostfiber. I tillegg er grynene proppfulle av viktige vitaminer og mineraler, som blant anna sink, jern og magnesium. Mange gode grunner til å starte dagen med havregryn, altså!

For å få havregrøten til eit fullverdig måltid så har eg mine triks for å gjere den enda meir næringsrik. Det er mange som koker grøten på berre gryn og melk/vatn, men for min del er det iallefall alt for lite. Med fettkilde og/eller proteinkilde i måltidet blir eg skikkelig god og mett, metthetsfølelsen varer lenge og blodsukkeret blir meir stabilt.

Eg har tipsa dere om kokoshavregrøt tidligere i vår, men deler det igjen. Kokoshavregrøt er kokt på både vatn/melk og kokosmelk, som gir en kjempegod smak og fylde. Som dere ser under kan dere både bruke vanlig kokosmelk som er romtemperert eller kokoskrem du får når boksen står i kjøleskap. Da skiller væska seg og kremen som skiller seg på toppen er meir næringsrik.

Juster oppskrifta og mengdene etter deg og dine behov –

Kokoshavregrøt
? 50 g havregryn, eg bruker store
? 2-2,5 dl vatn eller valgfri melk
? 100 g kokosmelk / 60-70 g kokoskrem
? Litt salt
? Søtning etter smak

Kok opp gryn, væske og kokosmelk på middels varme. Når eg bruker store havregryn tar det litt tid, men eg synes grøten er bedre da. Rør under omrøring til riktig konsistens, tilsett litt salt og smak til med søtning. Eg pleier å bruke sukrin+. Server straks med den toppingen du ønsker!

Av og til topper eg grøten med det "tradisjonelle" – sukrin+, kanel og eit smørauge. Denne gangen gjekk eg for en friskere variant med blåbær, jordbær, eit dryss kanel og sukrin+ og PB2 peanøttsmør ?

Andre ingredienser eg pleier å bruke for å gjere grøten fullverdig er blant anna å tilsette eit heilt egg, en eggekvitte, chiafrø, proteinpulver, toppe grøten med nøtter, cottage cheese, bær, nøttesmør og lignande for å nevne noke.

Om du spiser havregrøt på morgenkvisten og blir sulten alt for lenge før lunsj, prøv eit av desse tipsene!

Del gjerne din variant av havregrøt i kommentarfeltet. Har du kanskje en ingrediens eller topping du bruker for å få opp næringsinnholdet?

Annonse

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg