Sukkerfri og glutenfri snickerskake

Hei alle sammen!

Håper dere har hatt en fin veke så langt. Helga er rett rundt hjørnet igjen, og i morgen reiser eg på storfint besøk til bestevenninna mi i Bergen – så denne helga ser eg veldig fram til! Men før det er Fredag må vi fullføre Torsdagen, og som vanlig deler eg ei søt oppskrift som kan passe som sunn helgebakst for dere lesere. I dag blir det repriseoppskrift på sukkerfri snickerskake!

Denne posta eg først i April i år – så den har våre på bloggen ei stund og er allerede prøvd blant mange av dere. Eg har fått enormt mange gode tilbakemeldinger, blant anna "denne er faktisk for god til å vere sunn!" Den har blitt servert i både bursdager, da eg holdt mitt første foredrag og under åpningsdag på jobben min og den har blitt kjempegodt likt av både eldre (+60) og yngre (+6) – så det kan man ikkje ta anna enn som eit godt teikn 🙂

Det aller beste med snickerskaka er at den er både rask og enkel å lage. I tillegg er den ikkje tilsatt sukker eller gluten!

Snickersbunn
? 180 g salte peanøtter, evt 50/50 med andre nøtter
? 80 g havregryn, bruk gjerne glutenfri
? 7 store, saftige dadler (140 g uten stein)
? 2 ss sukrin gold, eller anna søtning
? Væske: 15 g smelta smør/cocosa eller 3-4 ss vatn

Framgangsmetode
Ha alle ingrediensene utenom væske i en foodprosessor. Kjør til en jevn, smuldrette masse – og juster med væska heilt på slutten. Kjenn på massen – den skal akkurat kunne formes med hendene. Press ned i en bakepapirkledd form og sett i frysen mens toppingen lages. Min form var 30×20 cm, og det synes eg vart perfekt i forhold til høgda på kaka.

Sjokolade-karamell topping
? 2 dl vikingmelk, evt. fløte/soyafløte/laktosefri fløte
? 40 g sukrin gold
? 15 g yaconsirup, evt. anna sirup eller honning
? 12 g smør
? 30 g sukkerfri, mørk sjokolade

Framgangsmetode
Bland sammen alle ingrediensene utenom sjokoladen i en stor bolle som tåler sterk varme og sett i mikroen.Etter 5 minutt tar du bollen ut og rører litt. Sett den deretter inn igjen til du får en tjukk, karamell-farga masse. Dette kan ta litt tid, men vil variere veldig fra mikro til mikro, så følg med underveis! Når massen er ferdig, tilsetter du mørk sjokolade, og rører godt så alt smelter sammen. Bre blandinga over snickersbunnen med en slikkepott og hakk litt nøtter som avsluttande topping. Sett i fryseren for avkjøling, den er spiseklar etter eit par timer.

Kaka kan oppbevares både i kjøleskap og fryser. Eg pleier å ha den i fryseren, da står den seg fleire veker. Før servering kan den godt stå litt i romtemperatur, så blir den perfekt konsistens 🙂

Pssst! Vær for all del ikkje skeptisk til dadlene. Kaka smaker IKKJE dadler, den gjer berre bunnen søt og skaper den gode konsistensen.

Den er dønn seriøst HIMMELSK og eg vil at mange vil prøve seg ?
Kombinasjonen mellom salt&søtt, sjokolade, karamell og peanøtter er virkelig uslåelig – denne er garantert en favoritt hos meg!

73 kommentarer

  1. Tror du det vil funke med vanlig sukrin?

  2. Kan man bruke noe annet enn dadler? Finner det ikke i butikken her 🙁

  3. Lovelylillers sunne oppskrifter

    Elsker snickerskake i alle varianter 😀

  4. Nam! Denne må jeg prøve!

  5. Serine Drejer

    Hvilke peanøtter bruker du? Det er vel ikkje så sunt å bruke dei som er rista i olje?

  6. Julie @ WolfItDown

    Denne ser bare altfor lekker ut altså 😀 Meeeeen har ikke micro eller viking melk her i Skotteland, dang! Vet du hva det heter på engelsk? Vi har condensed milk og buttermilk tror jeg…. ^ ^ Har så lyst og prøve denne! x

  7. Hei Linda! Denne kaken ser jo helt utrolig god ut. Jeg lurte på om du hadde tips til mer lavkarbovennlig alternativ til havregryn?

  8. Mari Kristine

    Har handlet inn ingrediensene til denne kaka nå, men innser nå at jeg mangler en viktig komponent, nemlig mikro. Hva gjør jeg uten?

  9. Linda Marie Stuhaug

    Mari Kristine: Du kan fint koke masse i kjele også, men det tar lengre tid. Middels varme og rør ofte heilt til du får en tjukk, karamellfarga masse – så tilsetter du sjokoladen 🙂

  10. Linda Marie Stuhaug

    Maria: Kan du ikkje bruke havregryn i det heile tatt? I tilfelle kan du minske mengden til 40 g og bruke litt eksta nøtter. Kaka får ganske mange stykker, så per stykke blir jo det relativt lite 🙂 Men dadlene inneholder jo også en del karbohydrat da!

  11. Linda Marie Stuhaug

    Julie @ WolfItDown: Vikingmelk på engelsk er condensed milk 🙂 Berre pass på at den er usøta, den skal KUN inneholde konsensert melk. Så kan du jo koke massen i kjele framfor mikro, men det tar litt lengre tid – men absolutt verdt det 😀

  12. Linda Marie Stuhaug

    Serine Drejer: Eg bruker eldorado sine peanøtter, dei er rista i litt rapsolje og kokosolje, men inneholder IKKKJE palmeolje som mange andre peanøtter 🙂

  13. Linda Marie Stuhaug

    Line: Det anbefales virkelig 🙂 Håper det smaker!

  14. Linda Marie Stuhaug

    Lovelylillers sunne oppskrifte: Eg også! Mmm 🙂

  15. Linda Marie Stuhaug

    marita: Dessverre, er en av dei viktigaste ingrediensens her og gjer faktisk heile kaka 😉 Du kan finne dadler på typisk innvandrerbutikker også 🙂

  16. Linda Marie Stuhaug

    Stine: Du kan bruke vanlig sukrin i akkurat denne oppskrifta, men vær obs på at resultatet kan bli anneleis. Sukrin egner seg dårlig i bakst fordi det gir en falsk, isande etttersmak. Når det både er dadler, yaconsirup og sukkerfri sjokolade i samme oppskrift her kan det hende du ikkje legger merke til det 🙂

  17. Hei. Vil bare komme med en tilbakemelding på snickerskaken:) Jeg og min mann er i en prosess hvor vi skal gjøre en del endringer i kostholdet. Bla. drastisk mindre søtsaker. I går hadde han bursdag, og jeg bestemte meg for å lage denne kaken. Var veldig redd det kom til å bli en skikkelig nedtur for oss begge; vi har smakt en del ekle «erstatninger» for vanlig kake før. Men hallo i luken, her åpnet det seg en ny verden. Denne kaken er jo bare helt utrolig god! Den er jo så god at det føles jo som om vi spiser noe skikkelig usunt…haha 🙂 I tillegg var den så enkel og kjapp å lage. Jeg ser at en del ikke har mikro; det har ikke jeg heller. Gjorde bare som du har skrevet over. Kokte fløten med de andre ingrediensene i ca. 20 minutter. Det ble veldig bra, en må bare huske å følge med så det ikke koker over. Tusen takk for god oppskrift. Denne skal jeg lage mange flere ganger.

  18. Anne Mette

    Her i huset har vi både Diabetes type 1, cøliaki ,nøtte/ mandel-allergi og laktoseintoleranse, så dine kakeoppskrifter skal definitivt prøves. Snickerskaken ser nydelig ut, men dadler og sirup/ honning byr på problemer. Har du forslag til alternativer ?

  19. Linda Marie Stuhaug

    Anne Mette: Heisann Anne Mette! Ja, her var det masse å ta hensyn til – forstår at det kan by på utfordringer. Når det gjelder snickerskaka er iallefall dadlene en uerstattelig ingrediens, da den faktisk gjer heile kaka med både smak og konsistens. Du kan alltids lage den uten, men da med en del ekstra smør/cocosa, og søtning (bruk gjerne sukrin gold og sukrinmelis da) , men vær obs på at resultatet vil bli noke heilt anna. Med litt ekstra sukrin gold kan sirupen muligens sløyfes også 🙂 Om du prøver deg håper eg iallefall kaka faller i smak!

  20. Linda Marie Stuhaug

    Kine: Heisann Kine 🙂 Tusen hjertelig takk for en lang, utfyllande og fin tilbakemelding! Slike ord setter seg direkte i hjerterota mi, og eg kjenner eg blir glad tvers gjennom – det er ingenting som er bedre enn å inspirere til sunn matglede og at oppskriftene mine faller i smak! Så det var heilt toppers, håper den nye, åpne verden byr på fleire smakfulle alternativer 🙂 Det går heilt fint å koke massen, men det varierer veldig kor lang tid det tar. For noken har det tatt 10 minutter, for andre 50 minutter – men det viktigaste er at muligheten er der og at resultatet blir vellykka 🙂 Lykke til vidare med endringer i kostholdet! Håper eg kan inspirere dere masse 🙂

  21. Julie @ WolfItDown

    Tusen takk 😀 x

  22. Bente jensen

    Snikerskaken ser veldig god ut skal prøve å lage den til helga.Det jeg lurer på er det ikke sukker i dadler?Eller er det såkalt «sunt»sukker..?Har en diskusjon på gang hær og vi blir ikke enige:-))

  23. Linda Marie Stuhaug

    Bente jensen: Hei 🙂 Så hyggelig! Da håper eg snickerskaka faller i smak. Snickerskaka er sukkerfri. Det stemmer at det er naturlig sukker i dadler, men det er naturlig sukker i det aller meste, blant anna melkesukker i kesam og lignende. Så når eg skriver sukkerfri så er den ikkje tilsatt sukker 😉 Kan hende dere har andre meininger, men det er iallefall slik eg og dei fleste andre matbloggere ser på det 🙂

  24. Bente jensen

    Takk for hyggelig svar ja da blir det baking til helga.God helg og takk for masse flotte oppskrifter..

  25. Linda Marie Stuhaug

    Bente jensen: Så hyggelig å lese! Håper på en tilbakemelding på korleis det smakte 🙂

  26. Ruth-Elin

    Så veldig gode ut, men uten sukker er de jo ikke… Både dadler og honning er sukker på samme måte som farin. .. Men oh, de så veldig gode ut! 😉

  27. Linda Marie Stuhaug

    Ruth: Sukkerfri i min verden er uten kvitt, raffinert sukker. Det er naturlig sukker i dadler og honning (no bruker eg yaconsirup da), men det er ikkje tilsatt sukker 😉 Delte meininger, men sånn ser eg på det.

  28. Denne kaka var jo helt fantastisk god!! Må si du har en utrolig inspirende blogg bestående av masse flotte oppskrifter, gleder meg til å prøve flere av de 😀

  29. Linda Marie Stuhaug

    Eirin: Tusen takk, Eirin! Så utrulig hyggelig å lese 🙂

  30. Tatiana

    Jeg lurer på hvordan din kake smaker fordi min versjon smaker med havregryn enn peanøtter. Og så var det vanskelig å samle sammen bunnen, måtte bruke både 15 g smør og 3 ss vann.

  31. Kristbjørg Dale Bolstad

    Hei. Det med sukker og sukkererstatninger er nok eit tema som man ikkje blir enige i. Eg har kasta sukrin-posane mine, for det smakte direkte vondt. Unngår også Aspartham, då eg har inntrykk av at det er like farlig som sukker. Eg brukar for tida Splenda, då det er enklast å få tak i her. Kan det brukast i denne kaka? Tenker å prøve den til jul, ser veldig god ut!

  32. Linda Marie Stuhaug

    Kristbjørg Dale Bolstad: Når du skriver sukrinposane rekner eg med du brukte vanlig sukrin? Det ser du svært sjelden i oppskriftene mine, anbefaler virkelig sukrinvariantane framfor vanlig sukrin 🙂 Både splenda og asparthan er kunstig framstilt så det ser eg ikkje på som så gode alternativer, men det er jo naturligvis opp til kvar enkelt. Du kan bruke splenda i bunnen her, men trur dessverre ikkje det fungerer i topplokket. Du kan prøve 🙂

  33. Linda Marie Stuhaug

    Tatiana: Den smaker snickers og ingen hint til havregrynene eingang 😉 Du må bok bruke litt meir vøske om du ikkje fikk samla bunnen, det står jo at du må justere 🙂

  34. Denne var kjempegod ??

  35. Linda Marie Stuhaug

    Trude: Så kjekt å lese, Trude! Takk for tilbakemelding 🙂

  36. Lena SM

    Hei 🙂 jeg får ikke tak i sukkerfri sjokolade her jeg bor, hva gjør jeg da?

  37. Linda Marie Stuhaug

    Lena SM: Du kan bruke mørk sjokolade (minimum 70%) eller evt. smake til med kakaopulver 🙂 Den blir best med sjokolade!

  38. Kan den evt settes i kjøleskap? Har ikke fryser.

  39. Linda Marie Stuhaug

    Line: Ja, absolutt 🙂

  40. hei 🙂 Vet du sånn ca hvor mye kcal det er i denne røra 😉 ??? Hadde vært litt kjekt å vite ,da en regner kcalorier om dagen 🙂

  41. Linda Marie Stuhaug

    monica: Hei! Nei, det veit eg ikkje 🙂

  42. Kristin

    Mmmm denne var kjempegod!! Bunnen ble litt smuldrete, så neste gang skal jeg ha enda mer smør i. Men det blir definitivt en neste gang. Snart! ?

  43. Linda Marie Stuhaug

    Kristin: Da kan det vere lurt med litt ekstra væske ja – en bitteliten skvett med vatn kan du også bruke 🙂 Supert at den falt i smak hos deg også 🙂

  44. kan man bruke havremel isteden for havregryn? 🙂

  45. Linda Marie Stuhaug

    Sara: Ingen problem 🙂

  46. Takk for raskt svar! 🙂 Kaken står i fryseren nå og venter på å bli smakt på, men jeg lurer på om denne karamellmassa skal være litt klumpete? Og den lukter ikke spesielt godt? Og min blei mye mørkere enn din, selv om jeg brukte mørk sjokolade (60%).

  47. Linda Marie Stuhaug

    Sara: Nei, karamellmassen skal overhode ikkje vere klumpette eller lukte vondt. Da må det ha skjedd noke…

  48. Kan det ha noe med at jeg rørte to-tre ganger til etter den første gangen etter 5 min? Ellers kan jeg ikke skjønne hva.. smøret jeg brukte var flytende smør på flaske, har det noe å si? Eg brukte en glassbolle til å ha det i mikroen med, og massen kokte mye.

  49. Hei, I den oppskrifta du posta i påsken bruker du sukrin i karamell/sjokolade sausen, mens du i denne oppskrifta sløyfa det. Er det en grunn til dette? 🙂

  50. Linda Marie Stuhaug

    Anja: Eg har ikkje sløyfa sukrin i sjokoladesausen? Eg har berre brukt 40 g sukrin gold istedenfor 20 g sukrin gold og 20 g sukrin 🙂

  51. Linda Marie Stuhaug

    Sara: Begge deler kan ha betydning ja, kanskje i en kombinasjon med glassbollen i tillegg. Eg har aldri brukt verken flytande smør eller glassbolle… Korleis blei sluttresultatet?

  52. Den var helt himmelsk?

  53. Hele kaken inneholder ca. 2680 kcal (dersom du bruker smør/cocosa i bunnen blir det 2800) og 3130 kcal hvis du bruker vanlig fløte i stedet for vikingmelk (3250 ved bruk av smør/cocosa i bunnen) Så per 100 g kake gir dette 343 (360) kcal ved bruk av vikingmelk og 400 (420) kcal ved bruk av vanlig fløte. 🙂

  54. Linda Marie Stuhaug

    Am: Tommel opp 🙂

  55. Linda Marie Stuhaug

    Gøril: Fantastisk Gøril 🙂

  56. Takk for flott oppskrift 🙂 Men.. Nå har det seg sånn at jeg har altså både vanlig sukrin ( noe som jeg ikke liker å baksten særlig godt) så har jeg oxo sukrinmelis. men mangler altså sukrin gold 🙁 Kan jeg bruke sukrinmelis da? å evt hvor mye? Huff, ble mye mas på deg fra alle, håper d er ok å spørre. Takk for fine oppskrifter 🙂 Hanne

  57. Linda Marie Stuhaug

    hanne: Du kan bruke sukrinmelis ja, samme mengde som står i innlegget 🙂 Det er ingen problem, må rekne med litt spørsmål når man blogger om oppskrifter! Ha en fin dag Hanne 🙂

  58. Charlotte

    Hei, er det mulig å bruke kokosmelk istede for vitkingmelk/soyafløte? 🙂
    Laget den flere ganger og er jo døds god!

    1. Hei 🙂 Du kan prøve, men eg kan ikkje garantere at resultatet blir like bra.

  59. Sunniva

    hei! Har ikke mikro, kan jeg varme det i en kjele i stedetfor?

    1. Hei! Det kan du absolutt. Har du teflonpanne går det relativt kjapt, bruker du vanlig kjele tar det ca. 45 minutter. Bruk middels varme og rør underveis!

  60. Heien venninne skryter veldig av denne kakaså da vil jeg prøve! Hvor kjøper du sukkerfri sjokolade? Jeg har råkakaopulver hvis det kan brukes.
    Marienne

    1. Du får mørk, sukkerfri sjokolade på dagligvarebutikker med godt utvalg eller helsekostforretninger 🙂 Håper kaka smaker – den er en av mine mest populære oppskrifter!

  61. Har lyst å prøve denne, men finner ingen info i oppskriften om karamell….??

    1. Hæ? Da kan du ikkje ha lest innlegget godt nok 😉

  62. Hvor lenge holder dadler seg? Kjøpte en boks i går, og lurer på om de holder til neste helg? Tenkte å bake denne neste helg, da mannen har bursdag. Skal de eventuelt oppbevares i skap eller kjøleskap?

    1. Ja, dadlene holder seg fint til neste helg 🙂 Eg pleier å oppbevare dei romtemperert visst eg kjøpte dei romtemperert.

  63. Michelle

    Hei. Jeg ser at på noen av oppskriftene dine bruker du en form som er 20×30, men det er vanskelig å oppdrive en slik form nå.. Hvilken form anbefaler du å kjøpe som er allsidig og som kan brukes til alle oppskriftene dine? Syns mange av kakene dine ser så fristende ut, men jeg finner ikke 20×30 form og jeg har ikke så lyst i å investere i 5-6 forskjellige former..

    1. Du kan i mange tilfeller bruke mindre form altså, kaka vil smake det samme 🙂 Du vil ikkje finne en ildfast form som vil passe ALLE oppskriftene mine altså, størrelse på formen vil eg fortsette å variere. Har du en litt større og en litt mindre kjem du langt, men då må du kanskje justere fleire av oppskriftene etter det 🙂 Eller berre kjøpe en 20×30 form, det kan vell ikkje være så vanskelig å få tak i? :/

      1. Michelle

        Takk for svar! 🙂 En 20×30 form er veldig vanskelig å få tak i dessverre, har sett overalt men virker nærmest umulig å finne! Men får bare fortsette å lete. 🙂

      2. Er det sant? Hm, så merkelig. Men finner du en lignande form med ca. samme størrelse (f.eks 25×25 cm) så er jo det og eit alternativ 🙂

  64. bruker du lettkokte havregryn eller store havregryn?:)

    1. Har ingen betydning, dei skal jo malast uansett 😉

Legg igjen en kommentar til Anonym Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *