Sukkerfri, sprø pepperkaker

Hei alle sammen!

Det var ikkje vanskelig å skjønne kva oppskrift dei fleste av dere ville ha først – pepperkaker er virkelig en favoritt hos mange! Eg har laga pepperkaker uten tilsatt sukker som og alternativt kan lagast uten gluten og melk. Dei er blodsukkervennlige og passer for dei med diabetes også, så eg håper det er mange som får nytte av oppskrifta! Den kan jo passe til ganske mange sine behov, eller for dei som ønsker eit sunnere alternativ innimellom.

Pepperkaker er veldig enkelt å lage. Eg har laga denne oppskrifta i to varianter for å kunne nå ut til dei som ikkje tåler gluten også, som i tillegg er lavkarbo. I hovedoppskrifta så har eg valgt å bruke speltmel framfor kveitemel, men du kan fint bruke kveite om du foretrekker det.

Over til årets første juleoppskrift alâ Linda Stuhaug –

Sukkerfri, sprø pepperkaker
60 g ekte meierismør*
25 g yaconsirup eller fibersirup gold
40 g sukrin gold*
40 g sukrinmelis*
1/2 ts bakepulver
2 ts kanel + 1 ts kardemomme + 1/2 ts nellik + 1/2 ts ingefær
1 egg
2-3 ss fiberfin, kan sløyfes for eksta speltmel
Ca. 140 g speltmel *

Slik gjer du: 
1. Smelt smør, yaconsirup, sukrin gold og sukrinmelis – enten i mikroen eller over svak varme i ei panne. La blandinga avkjøle seg litt før du tilsetter bakepulver, kakekrydder, egg og fiberfin. Bland godt før du tilsette melet litt og litt til du får en jevn og relativt fast deig. Kan hende du trenger mindre eller meir.

2. 

La gjerne pepperkakedeiga stå eit par timer eller natta over i kjøleskap, men det går fint å droppe det også. Eg satte bakebollen i frysaren 20 minutter for at deiga skulle bli kald og sette seg godt før eg bakte den ut.

3. Kjevle deiga og stikk ut pepperkaker i forskjellige fasonger. Plasser på bakekapirkledd langpanne og steik på 180 grader, midt i ovnen i 7-10 minutter. Steiketida vil variere litt fra ovn til ovn og kor tjukke pepperkakene dine er. 

La pepperkakene stå noken minutter på steikebrettet før du avkjøler dei på rist. Når er først når dei er heilt kalde blir knasande sprø. Lenkene i innlegget er sponsa.

*Tips / alternativer:

* Yaconsirup får du kjøpt på helsekostbutikker. Det er eit lavglykemisk søtningsmiddel pressa av roten til yaconplanten. Du kan evt. bytte yaconsirup med andre naturlig søte siruper eller honning.

* Du kan bytte sukrinmelis og sukrin gold med anna tilsvarande søtning for 80 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.

For melkefri pepperkaker:
bytt ekte smør med melkefri margarin.

For glutenfri pepperkaker
: eg har prøvd å lage desse glutenfri også. Da brukte 2-3 ss fiberfin som det står (bruk evt. glutenfritt mel som bokhvetemel eller havremel) og ca. 110 g mandelmel. Det gjekk heilt fint å lage pepperkakene med desse ingrediensene, men vær obs på at smaken blir litt annleis og pepperkakene blei heller ikkje like sprø. Deiga fekk også en litt annleis konsistens og må stå kaldt i 20-25 minutter så mandelmelet får satt seg, eller natta over i kjøleskap. Det gjekk heilt fint å bake den ut då med hjelp av litt glutenfritt mel på bakebenken. Spelt-pepperkakene blei sprøere og meir like ekte peppekaker sånn at dere veit det, men muligheten for å lage dei glutenfri er der – og dei blei absolutt veldig gode!

Obs! det er kun mandelmel eg har prøvd av glutenfritt mel, som gjekk veldig bra, og eg veit ikkje korleis andre meltyper vil fungere. Da må dere nesten berre prøve dere fram, men hugs at forskjellige typer mel kan ha forskjellige bakeegenskaper.

Her ser dere den glutenfri versjonen av pepperkakene. Dei såg litt meir skrukkete ut sammenligna med speltvarianten da deiga er litt annleis å jobbe med.

Nydelig smak av jul!
Oppbevar pepperkakene i en kakeboks eller glasskrukke i romtemperatur.

Om det er spørsmål må dere berre spørre i kommentarfeltet, så skal eg svare så godt eg kan!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

66 kommentarer

 1. Vet du kaloriene i disse? Ser såå gode ut ❤️

  1. Nei, det veit eg ikkje. Takk for det 🙂

 2. Kristin S

  Hei Linda ☺️
  Jeg prøvde å skumme gjennom kommentarene til pepperkakene, men fant ikke svar på det jeg lurer på. Du har sikkert fått dette spørsmålet hundre ganger, men.. Går det an å bytte ut yacon-sirup med for eks fibersirup gold i denne pepperkakeoppskriften? Er ikke noe glad i smaken av yacon-sirup. Dette gjelder forsåvidt de andre oppskriftene dine også som inneholder yacon-sirup? ☺️
  Og så må jeg bare si. Du er en stor inspirasjonskilde for meg og (jeg er ganske sikker på) mange andre. Takk! ☺️ Måtte du få en herlig førjulstid og en fredelig julefeiring med familie og venner ❤️

  1. Hei! Dette er jo oppskrift fra i fjor, da fantes ikkje fibersirup gold, det er nok derfor du ikkje finner svaret på det 🙂
   Det kan sikkert fint å bytte yaconsirup med fibersirup gold, men eg har ikkje prøvd dette sjølv enda, så det er ikkje sikkert resultatet blir heilt det samme. Men eg er ganske sikker på at det vil bli tilsvarande, du kan nok trygt bruke det!

   Eg har ikkje så veldig mange oppskrifter med yaconsirup, men i vaniljefudge går det også fint med fibersirup gold framfor yaconsirup.

   Tusen hjertelig takk for hyggelige ord, Kristin! Det setter eg veldig, veldig stor pris på 🙂 Ønsker deg en fantastisk førjulstid <3

 3. Hei! Prøvde meg på pepperkakene. Deigen var sykt god! Så måtte smake en del ganger. Og de var kjempe god når de var stekt. Hadde besøk og alle pepperkakene forsvant !! 🙂
  Men så lagde eg ny i dag tok for mye krydder oppi. håper de ikkje ble ødelagt pga det. Står i frysen nå så håper de blir like god hehe 🙂
  tusen takk for oppskrift! Helt supert med sånne oppskrifter i julen. Stor takk fra meg!! :))
  Ta

  1. Fantastisk Oline! SÅ hyggelig med tilbakemelding om at pepperkakene falt så godt i smak 😀 Det blir eg virkelig glad for å høre! Litt ekstra kydder og smak skader nok ikkje, så det går heilt sikkert bra. God førjulstid til deg 🙂

 4. Hei! Kan egget sløyfes eller erstattes med noe annet?

  1. Hei! Eg har lite erfaring med eggerstatning, men veit mange av lesarane mine bruker no egg erstatter 🙂

 5. Er det krise om man ikke har nellik? 🙂

  1. Det er jo en del av «pepperkakekrydderet», men du kan no prøve uten 🙂

 6. Elisabeth

  Laga disse i dag! Var jo like gode som vanlige pepperkaker! Du er så flink, Linda!<3

  1. Så hyggelig å lese, Elisabeth! Tusen takk <3

 7. Victoria

  Hallo 🙂
  Hvor mange dl tilsvarer 40g sukrin gold og sukrinmelis?

  1. Ingen desiliter. 1 ss sukrin gold er ca. 15 g.