Sukkerfri, sprø pepperkaker

Hei alle sammen!

Det var ikkje vanskelig å skjønne kva oppskrift dei fleste av dere ville ha først – pepperkaker er virkelig en favoritt hos mange! Eg har laga pepperkaker uten tilsatt sukker som og alternativt kan lagast uten gluten og melk. Dei er blodsukkervennlige og passer for dei med diabetes også, så eg håper det er mange som får nytte av oppskrifta! Den kan jo passe til ganske mange sine behov, eller for dei som ønsker eit sunnere alternativ innimellom.

Pepperkaker er veldig enkelt å lage. Eg har laga denne oppskrifta i to varianter for å kunne nå ut til dei som ikkje tåler gluten også, som i tillegg er lavkarbo. I hovedoppskrifta så har eg valgt å bruke speltmel framfor kveitemel, men du kan fint bruke kveite om du foretrekker det.

Over til årets første juleoppskrift alâ Linda Stuhaug –

Sukkerfri, sprø pepperkaker
60 g ekte meierismør*
25 g yaconsirup eller fibersirup gold
40 g sukrin gold*
40 g sukrinmelis*
1/2 ts bakepulver
2 ts kanel + 1 ts kardemomme + 1/2 ts nellik + 1/2 ts ingefær
1 egg
2-3 ss fiberfin, kan sløyfes for eksta speltmel
Ca. 140 g speltmel *

Slik gjer du: 
1. Smelt smør, yaconsirup, sukrin gold og sukrinmelis – enten i mikroen eller over svak varme i ei panne. La blandinga avkjøle seg litt før du tilsetter bakepulver, kakekrydder, egg og fiberfin. Bland godt før du tilsette melet litt og litt til du får en jevn og relativt fast deig. Kan hende du trenger mindre eller meir.

2. 

La gjerne pepperkakedeiga stå eit par timer eller natta over i kjøleskap, men det går fint å droppe det også. Eg satte bakebollen i frysaren 20 minutter for at deiga skulle bli kald og sette seg godt før eg bakte den ut.

3. Kjevle deiga og stikk ut pepperkaker i forskjellige fasonger. Plasser på bakekapirkledd langpanne og steik på 180 grader, midt i ovnen i 7-10 minutter. Steiketida vil variere litt fra ovn til ovn og kor tjukke pepperkakene dine er. 

La pepperkakene stå noken minutter på steikebrettet før du avkjøler dei på rist. Når er først når dei er heilt kalde blir knasande sprø. Lenkene i innlegget er sponsa.

*Tips / alternativer:

* Yaconsirup får du kjøpt på helsekostbutikker. Det er eit lavglykemisk søtningsmiddel pressa av roten til yaconplanten. Du kan evt. bytte yaconsirup med andre naturlig søte siruper eller honning.

* Du kan bytte sukrinmelis og sukrin gold med anna tilsvarande søtning for 80 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.

For melkefri pepperkaker:
bytt ekte smør med melkefri margarin.

For glutenfri pepperkaker
: eg har prøvd å lage desse glutenfri også. Da brukte 2-3 ss fiberfin som det står (bruk evt. glutenfritt mel som bokhvetemel eller havremel) og ca. 110 g mandelmel. Det gjekk heilt fint å lage pepperkakene med desse ingrediensene, men vær obs på at smaken blir litt annleis og pepperkakene blei heller ikkje like sprø. Deiga fekk også en litt annleis konsistens og må stå kaldt i 20-25 minutter så mandelmelet får satt seg, eller natta over i kjøleskap. Det gjekk heilt fint å bake den ut då med hjelp av litt glutenfritt mel på bakebenken. Spelt-pepperkakene blei sprøere og meir like ekte peppekaker sånn at dere veit det, men muligheten for å lage dei glutenfri er der – og dei blei absolutt veldig gode!

Obs! det er kun mandelmel eg har prøvd av glutenfritt mel, som gjekk veldig bra, og eg veit ikkje korleis andre meltyper vil fungere. Da må dere nesten berre prøve dere fram, men hugs at forskjellige typer mel kan ha forskjellige bakeegenskaper.

Her ser dere den glutenfri versjonen av pepperkakene. Dei såg litt meir skrukkete ut sammenligna med speltvarianten da deiga er litt annleis å jobbe med.

Nydelig smak av jul!
Oppbevar pepperkakene i en kakeboks eller glasskrukke i romtemperatur.

Om det er spørsmål må dere berre spørre i kommentarfeltet, så skal eg svare så godt eg kan!

66 kommentarer

 1. Takk for perfekt oppskrift!! Lurer bare på hvilket type mandelmel du bruker i de glutenfrie pepperkakene? Er det det fettreduserte fra Funksjonell Mat?

 2. Vet du hvordan sesammel fungerer ift mandelmel/speltmel? Eventuelt havremel? 🙂

 3. Marianne

  Du har en perfekt blogg! Nr.1 hos meg:) så glad for at du er så allergivennlig. De oppskriftene jeg har prøvd ut, har vært stor suksess her i huset. Pluss at jeg ikke får vondt i magen lengre.TUSEN TAKK!!:) Stå på, du er superflink!!

 4. ååh! De må prøves? Men brukte du grovt speltmel?

 5. Er det en annen meltype som kan brukes istedenfor? Men som ikke endrer smak eller konsistens, sånn som mandelmel, havremel eller fullkornshvetemel?

 6. Hva er sunnest å best å bruke i pepperkaker av spelt, mandelmel, havremel eller fullkornshvetemel ?

 7. lovelyliller.com

  Så kjempegode ut! lagde pepperkaker i går 😀

 8. elisabeth

  ført av alt: DU ER RÅÅ!! <3 men hvorfor anbefaler du ikke å bruke sukrin? har sukrin hjemme, og syntes det er litt dyrt å kjøpe forskjellige typer når jeg skjeldent bruker det 🙂

 9. Nathalia

  Eg har bakt glutenfrie pepperkaker med glutenfri toro lysmelblanding, dei smakte akkurat som vanlige og blei knasande sprø. Går fint an å erstatta egg og med no egg replacement.

 10. jeg elsker oppskriftene dine og har så lyst til å lage alt sammen, men jeg ser du bruker sukrin+, sukrin gold etc. i nesten alle oppskrifter og jeg lurer på om du vet om det er mulig å få kjøpt det i USA fordi jeg er på utveksling i USA nå. Har prøvd å google/søke etter det, men kan ikke finne det noe steder som shipper det til USA….

 11. hvor mange pepperkaker fikk du på denne oppskriften?

 12. Julie @ WolfItDown

  Mmm så gode disse så ut da! Ble visst pepperkakebaking her i går også 😀 Digger det! x

 13. Nina Bakke

  Takk for at du deler så mye fine oppskrifter 🙂 Gleder meg til flere juleoppskrifter. Risgrøt uten melk hadde vært spennende 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Nina Bakke: Det er så kjekt å dele, Nina 🙂 Ser fram til fleire spennande oppskrifter her på bloggen! Ha en fin dag 🙂

 15. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Pepperkakene er nesten forsvunne, så her må det bakes på nytt etterkvart 🙂

 16. Linda Marie Stuhaug

  t: Kjem an på størrelse og tjukkelse. Eg talde ikkje, men rundt 30 stykker kanskje 🙂

 17. Linda Marie Stuhaug

  jenny: Heisann 🙂 Eg budde i USA i fjor og fant ingen erstatning for sukrin gold og sukrinmelis. Det kan hende det finnes, men ellers er jo det andre alternativer man kan bruke 🙂

 18. Linda Marie Stuhaug

  Nathalia: Det er mange alternativer til glutenfritt mel, toros melblanding fungerer nok heilt fint det også 🙂

 19. Linda Marie Stuhaug

  elisabeth: Tusen takk, Elisabeth! Det gledes å høre 😀 Les dette innlegget så skjønner du kvifor: http://lindastuhaug.blogg.no/1403180955_sukrin_guide.html

 20. Linda Marie Stuhaug

  lovelyliller.com: Pepperkaker hører virkelig desember med 🙂

 21. Linda Marie Stuhaug

  Sanne: Som det står har eg berre prøvd speltmel og mandelmel, dei blei best med speltmel 🙂

 22. Linda Marie Stuhaug

  Sandra: Det står eit heilt avsnitt i innlegget om det. Eg har brukt mandelmel også, men dei blei best med spelt 🙂 Andre meltyper må man berre prøve seg fram med.

 23. Linda Marie Stuhaug

  Sandra: Nei, da hadde det stått grovt speltmel 🙂

 24. Linda Marie Stuhaug

  Marianne: Tusen takk, Marianne! Så utrulig hyggelig å lese at du finner inspirasjon i oppskriftene mine og at kroppen din tåler dei. Det gleder meg virkelig 🙂

 25. Linda Marie Stuhaug

  Vilde: Nei, som det står veit eg ikkje korleis andre meltyper fungerer, du må berre prøve deg fram 🙂

 26. Linda Marie Stuhaug

  Julie: Hei Julie! Det stemmer, fettredusert mandelmel. Det er linka i innlegget 🙂

 27. Nok en kjempegod oppskrift fra deg! Tusen takk for at du deler de med oss. Jeg blir stort sett skuffet når jeg skal prøve oppskrifter på sunnere kaker, men med dine oppskrifter har resultatet alltid blitt tilfredsstillende.

 28. Linda Marie Stuhaug

  Tonje: Oi, så utrulig hyggelig kommentar å få Tonje! Tusen takk, det setter eg stor pris på å lese 🙂 Håoer du får glede av fleire juleoppskrifter framover!

 29. Benedicte

  Hei 😀 Pepperkakene ser veldig gode ut fra bildene!! Kommer du med en oppskirft på kakemenn også?? Det hadde vært veeeeldig kjekt.. 🙂 Ha en fortsatt fin fredag.

 30. Linda Marie Stuhaug

  Benedicte: Kakemenn kommer i løpet av dei neste vekene, det veit eg mange gleder seg til 🙂 God helg til deg, Benedicte!

 31. Deigen er laget og klar for utbaking med barna i morgen! I mangel av speltmel brukte jeg Fibra fullkornshvetemel – smaken og konsistensen på deigen ble utmerket!! Gleder meg til å smake ferdig resultat. Tusen takk for super oppskrift:)

 32. Hei! Jeg lagde pepperkakene igår, men etter å ha stått 3-4 timer i kjøleskapet var deigen knallhard 🙁 Den var helt normal før jeg satte den inn, så hva har jeg gjort feil? Det ble pepperkakeklumper og ikke figurer :p like god uansett!

 33. Linda Marie Stuhaug

  Hanne: Kva slags meltype brukte du? Det må vere en feil med væske/melforholdet på en eller anna måte 🙂

 34. Linda Marie Stuhaug

  Lise: Så kjekt å lese, Lise! Håper dei blei suksess i huset 🙂 Ha en strålande søndagskveld 🙂

 35. Brukte akkurat de ingrediensene som sto der, og akkurat samme mengde som står i oppskrifta. Har digital vekt og dobbeltsjekket at det var riktig ingrediens/vekt 🙂

 36. Linda Marie Stuhaug

  Hanne: Veldig rart. Men vær obs på at det står «ca 140 g speltmel». Det kan hende du skulle brukt litt mindre 🙂

 37. Det ble en kjempesuksess! Barn og voksne synes smaken var kjempegod, og deigen var utrolig lett å jobbe med:)

 38. Linda Marie Stuhaug

  Lise: Fantastisk å lese, Lise! Det gleder mi bakeglade sjel 🙂 Takk for tilbakemelding!

 39. Så herlig med mange deilige juleoppskrifter! 🙂 Disse skal testet ut i morgen. Tror du jeg kan bruke lønnesirup istedet for yaconsirup? 🙂 Klem

 40. Linda Marie Stuhaug

  Erika: Så kjekt å lese 🙂 Ja, du kan heilt fint bruke lønnesirup istedenfor yaconsirup! Ha en kjempefin dag, Erika!

 41. OH LORD! bare smakt på deigen så langt men guuuud så god!!! 😀 takk for fantastisk oppskriftt! 🙂

 42. Linda Marie Stuhaug

  Erika: Så kjekt Erika! Håper sluttresultatet blir like bra 🙂

 43. Hei Linda 🙂 Kan jeg bruke akasie honning istedet for yaconsirup? Klem

 44. Linda Marie Stuhaug

  Linn: Heisann! Det skal nok gå heilt fint ja 🙂 Klem!

 45. Hei! Har prøvd denne oppskriften to ganger, uten suksess.. De blir aldri helt sprø, bare sånn sprø at de kjennes gamle kind of. Kan det være at jeg ikke steker dem lenge nok eller har du forslag til anent jeg kan prøve? Har SÅÅ lyst å få det til 🙂 Samtidig synes både jeg og samboeren min at den ikke har veldig sterk pepperkakesmak, til tross for at jeg tar oppi ca 4 ts med din hjemmelagde pepperkakekrydder.. Noen forslag? Takk forsvar på forhånd!

 46. Linda Marie Stuhaug

  Ingrid: Hei Ingrid! Det er nok steikinga det står på. Alle ovner er forskjellige, så det gjelder å prøve seg litt fram. Kan anbafale deg å spre pepperkakene på ei rist og plassere i ettervarmen i ovnen (du varmer den opp til 200 grader, slår av og slipper ut en del varme før du setter rista inni). Om du lager nye pepperkaker kan du steike dei litt lengre og kanskje gjere det samme som eg skreiv ovenfor. Husk å kikke innimellom så dei ikkje svir seg 🙂 Får du ikkje pepperkakesmaken må du bruke litt meir! Håper du får det til neste gang 🙂

 47. Hei 🙂 Vet du hvor lenge deigen holder seg i kjøleskapet? Jeg liker best pepperkakedeig uten å steke den skjønner du 🙂 Prøvde oppskriften og den smakte fantastisk! Du har forresten en kjempefin blogg !

 48. Linda Marie Stuhaug

  Stine: Det veit eg dessverre ikkje, men eg rekner med den har samme holdbarhetstid som andre pepperkakedeiger.. 🙂 Så du liker den best rå altså! Eg smakte berre såvidt – og du har forsåvidt riktig – deiga var knallgod den også 🙂

 49. Går det bra å bruke bare sukrin gold?

  1. Det går heilt fint 🙂

 50. Tror du man kan bruke fibra fullkornsmel?

  1. Det går nok heilt fint 🙂

 51. Vet du kaloriene i disse? Ser såå gode ut ❤️

  1. Nei, det veit eg ikkje. Takk for det 🙂

 52. Kristin S

  Hei Linda ☺️
  Jeg prøvde å skumme gjennom kommentarene til pepperkakene, men fant ikke svar på det jeg lurer på. Du har sikkert fått dette spørsmålet hundre ganger, men.. Går det an å bytte ut yacon-sirup med for eks fibersirup gold i denne pepperkakeoppskriften? Er ikke noe glad i smaken av yacon-sirup. Dette gjelder forsåvidt de andre oppskriftene dine også som inneholder yacon-sirup? ☺️
  Og så må jeg bare si. Du er en stor inspirasjonskilde for meg og (jeg er ganske sikker på) mange andre. Takk! ☺️ Måtte du få en herlig førjulstid og en fredelig julefeiring med familie og venner ❤️

  1. Hei! Dette er jo oppskrift fra i fjor, da fantes ikkje fibersirup gold, det er nok derfor du ikkje finner svaret på det 🙂
   Det kan sikkert fint å bytte yaconsirup med fibersirup gold, men eg har ikkje prøvd dette sjølv enda, så det er ikkje sikkert resultatet blir heilt det samme. Men eg er ganske sikker på at det vil bli tilsvarande, du kan nok trygt bruke det!

   Eg har ikkje så veldig mange oppskrifter med yaconsirup, men i vaniljefudge går det også fint med fibersirup gold framfor yaconsirup.

   Tusen hjertelig takk for hyggelige ord, Kristin! Det setter eg veldig, veldig stor pris på 🙂 Ønsker deg en fantastisk førjulstid <3

 53. Hei! Prøvde meg på pepperkakene. Deigen var sykt god! Så måtte smake en del ganger. Og de var kjempe god når de var stekt. Hadde besøk og alle pepperkakene forsvant !! 🙂
  Men så lagde eg ny i dag tok for mye krydder oppi. håper de ikkje ble ødelagt pga det. Står i frysen nå så håper de blir like god hehe 🙂
  tusen takk for oppskrift! Helt supert med sånne oppskrifter i julen. Stor takk fra meg!! :))
  Ta

  1. Fantastisk Oline! SÅ hyggelig med tilbakemelding om at pepperkakene falt så godt i smak 😀 Det blir eg virkelig glad for å høre! Litt ekstra kydder og smak skader nok ikkje, så det går heilt sikkert bra. God førjulstid til deg 🙂

 54. Hei! Kan egget sløyfes eller erstattes med noe annet?

  1. Hei! Eg har lite erfaring med eggerstatning, men veit mange av lesarane mine bruker no egg erstatter 🙂

 55. Er det krise om man ikke har nellik? 🙂

  1. Det er jo en del av «pepperkakekrydderet», men du kan no prøve uten 🙂

 56. Elisabeth

  Laga disse i dag! Var jo like gode som vanlige pepperkaker! Du er så flink, Linda!<3

  1. Så hyggelig å lese, Elisabeth! Tusen takk <3

 57. Victoria

  Hallo 🙂
  Hvor mange dl tilsvarer 40g sukrin gold og sukrinmelis?

  1. Ingen desiliter. 1 ss sukrin gold er ca. 15 g.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *