Linda Stuhaug

Annonse

2. desember 2014

Sukkerfri, sprø pepperkaker

Sukkerfri, sprø pepperkaker
Hei alle sammen!
Det var ikkje vanskelig å skjønne kva oppskrift dei fleste av dere ville ha først – pepperkaker er virkelig en favoritt hos mange! Eg har laga pepperkaker uten tilsatt sukker som og alternativt kan lagast uten gluten og melk. Dei er blodsukkervennlige og passer for dei med diabetes også, så eg håper det er mange som får nytte av oppskrifta! Den kan jo passe til ganske mange sine behov, eller for dei som ønsker eit sunnere alternativ innimellom.
Pepperkaker er veldig enkelt å lage. Eg har laga denne oppskrifta i to varianter for å kunne nå ut til dei som ikkje tåler gluten også, som i tillegg er lavkarbo. I hovedoppskrifta så har eg valgt å bruke speltmel framfor kveitemel, men du kan fint bruke kveite om du foretrekker det.
Over til årets første juleoppskrift alâ Linda Stuhaug –
Sukkerfri, sprø pepperkaker 60 g ekte meierismør* 25 g yaconsirup eller fibersirup gold 40 g sukrin gold* 40 g sukrinmelis* 1/2 ts bakepulver 2 ts kanel + 1 ts kardemomme + 1/2 ts nellik + 1/2 ts ingefær 1 egg 2-3 ss fiberfin, kan sløyfes for eksta speltmel Ca. 140 g speltmel *
Slik gjer du: 1. Smelt smør, yaconsirup, sukrin gold og sukrinmelis – enten i mikroen eller over svak varme i ei panne. La blandinga avkjøle seg litt før du tilsetter bakepulver, kakekrydder, egg og fiberfin. Bland godt før du tilsette melet litt og litt til du får en jevn og relativt fast deig. Kan hende du trenger mindre eller meir.
2. La gjerne pepperkakedeiga stå eit par timer eller natta over i kjøleskap, men det går fint å droppe det også. Eg satte bakebollen i frysaren 20 minutter for at deiga skulle bli kald og sette seg godt før eg bakte den ut.
3. Kjevle deiga og stikk ut pepperkaker i forskjellige fasonger. Plasser på bakekapirkledd langpanne og steik på 180 grader, midt i ovnen i 7-10 minutter. Steiketida vil variere litt fra ovn til ovn og kor tjukke pepperkakene dine er. La pepperkakene stå noken minutter på steikebrettet før du avkjøler dei på rist. Når er først når dei er heilt kalde blir knasande sprø. Lenkene i innlegget er sponsa.
*Tips / alternativer:
* Yaconsirup får du kjøpt på helsekostbutikker. Det er eit lavglykemisk søtningsmiddel pressa av roten til yaconplanten. Du kan evt. bytte yaconsirup med andre naturlig søte siruper eller honning.
* Du kan bytte sukrinmelis og sukrin gold med anna tilsvarande søtning for 80 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin. For melkefri pepperkaker: bytt ekte smør med melkefri margarin. For glutenfri pepperkaker: eg har prøvd å lage desse glutenfri også. Da brukte 2-3 ss fiberfin som det står (bruk evt. glutenfritt mel som bokhvetemel eller havremel) og ca. 110 g mandelmel. Det gjekk heilt fint å lage pepperkakene med desse ingrediensene, men vær obs på at smaken blir litt annleis og pepperkakene blei heller ikkje like sprø. Deiga fekk også en litt annleis konsistens og må stå kaldt i 20-25 minutter så mandelmelet får satt seg, eller natta over i kjøleskap. Det gjekk heilt fint å bake den ut då med hjelp av litt glutenfritt mel på bakebenken. Spelt-pepperkakene blei sprøere og meir like ekte peppekaker sånn at dere veit det, men muligheten for å lage dei glutenfri er der – og dei blei absolutt veldig gode!
Obs! det er kun mandelmel eg har prøvd av glutenfritt mel, som gjekk veldig bra, og eg veit ikkje korleis andre meltyper vil fungere. Da må dere nesten berre prøve dere fram, men hugs at forskjellige typer mel kan ha forskjellige bakeegenskaper.
Her ser dere den glutenfri versjonen av pepperkakene. Dei såg litt meir skrukkete ut sammenligna med speltvarianten da deiga er litt annleis å jobbe med.
Nydelig smak av jul! Oppbevar pepperkakene i en kakeboks eller glasskrukke i romtemperatur.
Om det er spørsmål må dere berre spørre i kommentarfeltet, så skal eg svare så godt eg kan!

Hei alle sammen!

Det var ikkje vanskelig å skjønne kva oppskrift dei fleste av dere ville ha først – pepperkaker er virkelig en favoritt hos mange! Eg har laga pepperkaker uten tilsatt sukker som og alternativt kan lagast uten gluten og melk. Dei er blodsukkervennlige og passer for dei med diabetes også, så eg håper det er mange som får nytte av oppskrifta! Den kan jo passe til ganske mange sine behov, eller for dei som ønsker eit sunnere alternativ innimellom.

Pepperkaker er veldig enkelt å lage. Eg har laga denne oppskrifta i to varianter for å kunne nå ut til dei som ikkje tåler gluten også, som i tillegg er lavkarbo. I hovedoppskrifta så har eg valgt å bruke speltmel framfor kveitemel, men du kan fint bruke kveite om du foretrekker det.

Over til årets første juleoppskrift alâ Linda Stuhaug –

Sukkerfri, sprø pepperkaker
60 g ekte meierismør*
25 g yaconsirup eller fibersirup gold
40 g sukrin gold*
40 g sukrinmelis*
1/2 ts bakepulver
2 ts kanel + 1 ts kardemomme + 1/2 ts nellik + 1/2 ts ingefær
1 egg
2-3 ss fiberfin, kan sløyfes for eksta speltmel
Ca. 140 g speltmel *

Slik gjer du:
1. Smelt smør, yaconsirup, sukrin gold og sukrinmelis – enten i mikroen eller over svak varme i ei panne. La blandinga avkjøle seg litt før du tilsetter bakepulver, kakekrydder, egg og fiberfin. Bland godt før du tilsette melet litt og litt til du får en jevn og relativt fast deig. Kan hende du trenger mindre eller meir.

2. La gjerne pepperkakedeiga stå eit par timer eller natta over i kjøleskap, men det går fint å droppe det også. Eg satte bakebollen i frysaren 20 minutter for at deiga skulle bli kald og sette seg godt før eg bakte den ut.

3. Kjevle deiga og stikk ut pepperkaker i forskjellige fasonger. Plasser på bakekapirkledd langpanne og steik på 180 grader, midt i ovnen i 7-10 minutter. Steiketida vil variere litt fra ovn til ovn og kor tjukke pepperkakene dine er. La pepperkakene stå noken minutter på steikebrettet før du avkjøler dei på rist. Når er først når dei er heilt kalde blir knasande sprø. Lenkene i innlegget er sponsa.

*Tips / alternativer:

* Yaconsirup får du kjøpt på helsekostbutikker. Det er eit lavglykemisk søtningsmiddel pressa av roten til yaconplanten. Du kan evt. bytte yaconsirup med andre naturlig søte siruper eller honning.

* Du kan bytte sukrinmelis og sukrin gold med anna tilsvarande søtning for 80 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.

For melkefri pepperkaker: bytt ekte smør med melkefri margarin.

For glutenfri pepperkaker: eg har prøvd å lage desse glutenfri også. Da brukte 2-3 ss fiberfin som det står (bruk evt. glutenfritt mel som bokhvetemel eller havremel) og ca. 110 g mandelmel. Det gjekk heilt fint å lage pepperkakene med desse ingrediensene, men vær obs på at smaken blir litt annleis og pepperkakene blei heller ikkje like sprø. Deiga fekk også en litt annleis konsistens og må stå kaldt i 20-25 minutter så mandelmelet får satt seg, eller natta over i kjøleskap. Det gjekk heilt fint å bake den ut då med hjelp av litt glutenfritt mel på bakebenken. Spelt-pepperkakene blei sprøere og meir like ekte peppekaker sånn at dere veit det, men muligheten for å lage dei glutenfri er der – og dei blei absolutt veldig gode!

Obs! det er kun mandelmel eg har prøvd av glutenfritt mel, som gjekk veldig bra, og eg veit ikkje korleis andre meltyper vil fungere. Da må dere nesten berre prøve dere fram, men hugs at forskjellige typer mel kan ha forskjellige bakeegenskaper.

Her ser dere den glutenfri versjonen av pepperkakene. Dei såg litt meir skrukkete ut sammenligna med speltvarianten da deiga er litt annleis å jobbe med.

Nydelig smak av jul!
Oppbevar pepperkakene i en kakeboks eller glasskrukke i romtemperatur.

Om det er spørsmål må dere berre spørre i kommentarfeltet, så skal eg svare så godt eg kan!

Annonse

2 Kommentarer

K

Katharina

9. desember 2023

Hei! Jeg har ikke yaconsirup eller fibersirup, går det ann å bruke sukrinsirup gold i stedet for en, eller aller helst begge disse? Har også honning, hvis det hjelper? På forhånd takk!

Linda Stuhaug

11. desember 2023

Hei! Sukrinsirup er supert😊

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg