Seige kransekakestenger uten tilsatt sukker!

Hei godtfolk!

Kransekakestenger hører egentlig heile året med, men blir vell spist ekstra masse rundt juletider. Eg har laga en heimelaga, sunnere variant som er uten tilsatt både raffinert sukker, gluten og melk, dei blei SÅ gode!

Det som kjennetegner kransekake er jo sprø utside med seig kjerne. Tidligere når eg har prøvd meg på dette, men dei blei egentlig meir tørre tvers gjennom. Da kom eg på en ny idê som kunne gjere til at eg fekk den seige kjernen, så superingreidensen her er dadler! Det gjorde krasekakestengene så lik ekte vare som overhode mulig på både smak og konsistens.

Er du glad i kransekakestenger anbefaler eg å doble eller triple oppskrifta når du først er i gang –

Seige kransekakestenger uten tilsatt sukker, 8-10 stk
100 g mandler
3 store, saftige dadler, (60 g uten stein)*
2 dråper mandelessens (kan sløyfast)
Bittelitt salt
40 g sukrinmelis*
1/2 eggekvitte

Slik gjer du:
Ha mandler og dadler i en foodprosessor og kjør til alt er heilt smuldrette. Vend inn mandelessens, salt og sukrinmelis før du tilsetter litt og litt av en eggekvitte for å få riktig konsistens. Det skal bli en smidig deig som du kan forme til kransekakestenger uten at den klisser så masse, får du for masse eggekvitte kan du evt. spe på med litt tørrvare (mandelmel er godt eksempel).

Rull opp kransekakestenger, ha dei over på bakepapirkledd langpanne og steik på 180 grader til dei er gylne i fargen, ca. 8-12 minutter. La dei bli heilt avkjølte.

Kransekakestengene er gode i seg sjølv, men om det er ønskelig kan man pynte opp og f.eks dyppe i sukkerfri (og evt. melkefri) sjokolade og kokos, slik som eg har gjort.

* Tips/alternativer:
– Dadler er en superviktig ingrediens for å få kransekakestengene sprø på utsida med litt seigere kjerne. Uten dadlene vil dei bli tørre/sprø tvers gjennom.
– Du kan evt. bytte sukrinmelis med anna søtning – f.eks sukrin+, sukrin gold, tagatesse. Husk at ulike søtnigner har forskjellig søtningsgrad.

Det er lille-lørdag alle sammen 🙂
En perfekt grunn til å kose seg litt ekstra – kanskje prøvebake kransekakestengene til jul!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

74 kommentarer

 1. Prøvde disse i går, og WOW så genialt det var med dadler i oppskriften!

 2. Linda Marie Stuhaug

  Tonje: Ikkje sant? Heilt fantastisk! Dei blir magisk gode 😀

 3. Ann-Katrin Folgerø

  Tenkte å prøve disse i morgen og lurte på om det er mulig å lage deigen i dag og steike i morgen?

 4. Linda Marie Stuhaug

  Ann: Det har eg ikkje prøvd sjølv, men rekner med det skal gå fint 🙂

 5. Ann-Katrin Folgerø

  Tusen takk for svar 🙂 Ha en fin kveld videre 🙂

 6. Linda Marie Stuhaug

  Ann: Takk det samme, Ann-Katrin:)

 7. Endelig ! I dag skal jeg prøve disse ! 🙂

 8. Linda Marie Stuhaug

  Trine: Lykke til, håper dei blir suksess hos deg også 🙂

 9. Rakk ikke lage før nå, og nå står jeg og momser en varm rett fra ovnen! Klarte ikke vente ! Fantastisk gode ! Blir dobbel oppskrift neste gang !

 10. Linda Marie Stuhaug

  Trine: Fantastisk Trine! Dobbel oppskrift er nok en lur ide 🙂

 11. Jeg tjuvstartet julebaksten med disse i dag, og med denne oppskriften har du virkelig overgått deg selv! De var fantastisk gode, jeg ser i alle fall ingen grunn til å noen gang lage den originale varianten av kransekakestenger, heldigvis doblet jeg oppskriften med en gang 🙂 Jeg måtte bruke to hele eggehviter for å få riktig konsistens, men det tror jeg var fordi dadlene mine ikke var så saftige som de burde vært, også erstattet jeg litt av mandlene med mandelmel. Resultatet ble uansett nydelig!

  1. Så hyggelig tilbakemelding å få, Maria! Desse er desidert en av mine julefavoritter, gleder meg allerede til å lage dei på nytt 🙂 Håper fleire av mine jule-oppskrifter kan inspirere deg framover! God søndag til deg 🙂

 12. Kristin

  Takk for fantastisk oppskrift! Virkelig et genialt påfunn å tilsette dadler, både for smak og konsistens. Hvordan er holdbarheten på disse og på marsipanen du har oppskrift på her på bloggen? Har hørt noe om at sukker er et naturlig konserveringsmiddel og at sukkerfri konfekt derfor har kortere holdbarhet? Vil de holde til nyttår hvis jeg lager en porsjon i morgen, tro? På forhånd tusen takk!:-)

  1. Hei Kristin!
   Det er vanskelig å sei kor lenge dei holder seg, eg har egentlig ikkje noke veldig godt svar på det. Opp til en heil måned trur eg dessverre ikkje, men 1-2 veker trur eg skal gå fint. Dei er definitivt best litt ferske, så ville heller laga opp etterkvart uansett 🙂

   1. Kristin

    Ok, tusen takk for raskt svar:-)

   2. Berre hyggelig 🙂

 13. Cecilie

  Må jeg nødt til å ha 2 dråper mandelessens i oppskriften? Har det ikke, og lurte på om det går an å sløyfe :- )

  1. Du må ikkje, men det gir jo den ekstra gode smaken som er i kransekake.

 14. Hei
  Prøvde disse i dag og smaks messing ble jeg veldig fornøyd!
  Men fordi de er mørke slet jeg med å se når de var gyldne, noe som resulterte i at de ble litt svarte under men ikke crispy på toppen. Så her har jeg bomma fælt på noe
  Blir de like gode om jeg skolder mandlene først?
  Og hvor tynne/tykke ruller du dine? Mulig det var det jeg bommet på.

  1. Hei!
   Du kan fint skolde mandlene først, smaken vil bli den samme 🙂 Du ser tjukkelsen på mine på bildene, akkurat centimenter har eg ikkje noko mål på. Men litt kortere steiketid neste gang, så blir nok resultatet bedre 🙂

 15. Astrid Nybø

  Hei!
  Kva med dadler i kransekakestenger, dei inneheld vel ein del sukker,eller?

  1. Ja, dadler inneholder fruktsukker, men «uten sukker» og «sukkerfri» er alltid uten kvitt raffinert sukker i mine oppskrifter.

 16. Har du vurdert fibersirup som ingrediens her?

  1. Denne oppskrifta blei delt før fibersirup kom på markedet 😉 Har laga kransekakestenger med fibsirup i seinare tid 🙂