Linda Stuhaug

Annonse

Ingredienser man trenger for å lage sunt søtt!

Ingredienser man trenger for å lage sunt søtt!
Hei! Vi er i starten av eit nytt år det er rekordmange som på en eller anna måte skal starte å spise sunnere. I det siste har utrulig mange etterspurt en guide eller oversikt over dei ulike ingrediensene man trenger for å lage sunnere alternativ til søtt, og no har eg endelig laga den!
Man trenger naturligvis en erstatning for sukker og kveitemjøl for å lage sukkerfri og glutenfri alternativer til sunt søtt. Eg har her tatt med dei ingrediensane som dukker opp i forskjellig grad i mine oppskrifter. Til informasjon så trenger du selfølgelig ikkje kjøpe inn alt, og man kan bytte tørrvarer og lignande i dei fleste oppskrifter, og dette pleier eg å informere om. Fleire av mine oppskrifter er også melkefri, men melkefri alternativer finner man stort sett på dagligvarebutikker.
Kjøper du dei tre sukrinvariantane og to meltyper kommer du veldig langt og kan lage mange av oppskriftene mine. Du kan også bruke spelt, kveite eller andre meltyper som tørrvare istedenfor glutenfritt mel. Her kommer guiden (nokre lenker er annonselenker)
PS! Alt av søtning og meltyper er linka til på nettbutikk, men du får også kjøpt alt på helsekostbutikker og nokre dagligvarebutikker med godt utvalg!
SØTNING – PS! vil du vite meir om dei ulike søtnignane så har eg laga en søtnings-guide her du kan lese. Det finnes eit hav av ulike søtninger, men eg gir oversikt over det eg bruker og anbefaler.
SUKRIN GOLD – kjøpes her. Kalorifattig, brunt sukrin som erstatning for brunt sukker. Lager en karamellaktig, gyllen og god smak i bakst og desserter. God som strøsukker.
SUKRINMELIS – kjøpes her. Sukrinmelis med stevia som erstatning for melis. Heilt uten kalorier og gir ingen blodsukkerstigning. Perfekt til kalde drikker, glasurer, snacks, kaker og lignande som ikkje trenger steiking, og andre oppskrifter der man trenger eit søtningsmiddel som løyser seg opp uten å danne krystaller.
SUKRIN+ – kjøpes her. Sukrin+ er sukrin smelta sammen med stevia og er dobbelt så søtt som vanlig sukrin/sukker. 100% naturlig og kalorifri. Perfekt til baking, desserter og som søtning til det aller meste, uten at det gir noke falsk eller kjølende ettersmak som vanlig sukrin kan gi.
EKTE VANILJEPULVER – kjøpes her. Laga av ekte Bourbon-vanilje, heilt uten tilsetninger. God som smakstilsetning i kaker, desserter, smoothier, kakao og det aller meste. Veldig drøy i bruk, så den varer lenge. PS! Vaniljefrø fra vaniljestang kan erstatte ekte vaniljepulver i mine oppskrifter, det skriver eg alltid informasjon om. Vaniljestang får man på dagligvarebutikker.
STEVIADRÅPER – stort utvalg av forskjellige smaker får du her. Steviadråper er eit vedlig søtt søtningsmiddel uten kalorier. 4 dråper tilsvarer 1 ts sukker. Passer som ekstra søtning til det aller meste – desserter, kaker, drikke, smoothie… Det er ingen nødvendighet å ha steviadråper, men kan gi en ekstra piff til nokre oppskrifter. Fåes i forskjellige smaker med forskjellige bruksområer.
YACONSIRUP – kjøpesher. Yaconsirup er eit lavglykemisk søtningsmiddel som er pressa av roten til Yaconplanten. Egner seg til oppskrifter der man vanligvis ville brukt vanlig sukker eller sirup. Eg har brukt yaconsirup i oppskrifta mi på vaniljefudge og pepperkake, eller svært lite. PS! Akasiehonning eller anna type honning kan erstatte yaconsirup i mine oppskrfiter, det skriver eg alltid informasjon om. Akasiehonning får man på dagligvarebutikk.
MELTYPER – Det finnes eit hav av ulike meltyper også. Dette er dei typane eg har best erfaring med, og som går igjen i mine oppskrifter. Som sagt kan man som regel bytte om på meltypane.
KOKOSMEL – kjøpes her. Kokosmel er fiberrikt og har lite karbohydrater. Naturlig søtt og egner seg godt til baking. På grunn av det hære fiberinnholdet suger det til seg ekstra væske.
PEANØTTMEL – kjøpes her. Fettredusert og proteinrikt peanøttmel laga av rista og finmalte peanøtter. Smakfullt og aromatisk, passer til ulike kaker, kjeks, muffins og lignende der man ønsker peanøttsmak.
FIBERFIN – kjøpes her. Naturlig og sunt fiberriikt mel som brukes for å øke fiberinnholdet, gi jevnare blodsukker og energinivå. Med fiberfin kan man bytte ut 10-20% av melet i pannekaker, kaker, pizzabunn, brød, rundstykker og lignande, uten at smak og konsistens blir påvirka. Fiberfin kan og brukes i kaker, smoothien og lignande. PS! Anna tørrvare kan erstatte fiberfin i mine oppskrfiter, det skriver eg alltid informasjon om. Spelt, hvete, havre eller lignande er eksempel.
MANDELMEL – kjøpes her. Fettredusert mandelmel kan brukes som tørrvarer i bakst eller til å lage marsipan av. Det er naturlig glutenfritt, proteinrikt, har lite karbohydrater og er rikt på vitaminer, mineraler og antioksidanter. Eit mel eg generelt har brukt lite av, men en sjelden gang har eg prøvd.
BOKHVETEMEL – kjøpes på innvandrerbutikk, helsekostbutikk, nokre dagligvare eller iherb. Bokhvetemel er ikkje en kornsort eller kveitesort. Det beste erstatninga for kveitemjøl etter mi meining! Kan brukes til brød, knekkebrød, bakst, pannekaker, vafler og lignande. Bokhvetemel er fantastisk god å bake mine heimelaga, glutenfri lomper med!
HAVREMEL – kjøpes på daligvarebutikk. Glutenfritt får du her. Havremel er definitivt den meltypen eg bruker aller mest. Den er lett å få tak i og egner seg til det aller meste. En gjenganger i alle oppskriftene mine på sunn bakst, i heimelaga lomper, knekkebrød, scones med meir. Gode bakeegenskaper. Eg pleier å male (glutenfri) havregryn til havremel i en blender sjølv.
DIVERSE –
SUKKERFRI SJOKOLADE – kjøpes på helsekostbutikk eller her. Både lys, mørk og kvit sjokolade kommer innimellom i oppskrfitene mine. Eg kjøper alle mine sjokolade i helsekostbutikk. Dei er av merket Cavalier og er søtet med stevia – snille for magen og blodsukkeret.
LAVKABO BRØDMIKS – kjøpes her (250 g) eller her (1kg) Denne brødmiksen dukker opp innimellom i oppskriftene mine. Lavkarbo brødmiks som er glutenfri og melkefri, knallgod på smak og passer til alt mulig. Eg pleier å lage scones, rundstykker og matmuffins. På ingen måte noke nødvendighet å handle, men dere kan vite at den blir litt brukt.
KAKEMIKS – kjøpes her. Glutenfri kakemiks som du kan lage favorittkaka di med. Bruk den som basis og lag gulrotkake, eplekake, krydderkake og lignande. Denne er fantastisk god og anbefalast på det varmaste! Du kan dele opp pakken og lage forskjellige småkaker, eller bruke det som tørrvare i andre oppskrifter.
COCOSA EXTRA VIRGIN – kjøpes her. Kokosolje som en sjelden gang brukes i mine oppskrifter, men kan med fordel brukes meir. Denne har en nydelig smak av tropisk kokos og egner seg i søte oppskrifter, til smoothier, blande i havregrøten og lignande. 100% naturlig og melkefri.
COCOSA STEIKEOLJE – kjøpes her. Kokosolje uten lukt og smak, og derfor topp å bruke som steikeolje. Eg bruker den til å steike vafler, pannekaker, kjøtt og lignande med, men ekte smør eller anna steikeolje kan man fint brukt istedenfor. 100% naturlig og melkefri.
FIBERHUSK – kjøpes her. Fiberhusk bruker eg svært sjelden, men er heilt super å bake glutenfritt med. Det er eit bindemiddel som suger til seg væske og gjer bakverk saftigere og mindre smuldrette. Kan brukes i gjærbakst, kaker, som bindemiddel i desserter, vaffelrøre, pizzabunn med meir. Inneholder 85% fiber og ingen karbohydrater.
DIVERSE DAGLIGVARE –
Vikingmelk, kesam, mager kesam / gresk yoghurt, philadelphia, kokosmelk eller kokoskrem, ekte smør, bakepulver, maisennamel, tine melk eller alternativ melk som soyamelk, egg, regia originalkakao, ekte smør, nøtter, dadler, speltmel som eg bruker en sjelden gang, gelatinplater, havregryn…
Dette er andre ingredienser som går igjen i oppskirftene mine. Det er dagligvare og man trenger ikkje ha ha det til enkvar tid, man handler inn etter kva oppskrift man skal lage.
Mange ingredienser og langt innlegg – men like greit å få med alle får eg først satt i gang. Som sagt, handler du dei tre sukrinvariantane som eg anbefaler og to meltyper kommer du veldig langt! Av meltyper bruker eg mest havremel og kokosmel, men det er naturligvis smak og behag.
Eit utvalg av oppskrifter du kan lage av sunt søtt med dei riktige ingrediensane 🙂 Trenger ikkje gå på bekostning av smak sjølv om det er sunnere! Ser du noke spennande ligger alle oppskriftene i arkivet mitt.
Håper innlegget er nyttig for dere. Gi gjerne tilbakemelding eller spørr i kommentarfelrtet om det er noko du lurer på!

Hei!

Vi er i starten av eit nytt år det er rekordmange som på en eller anna måte skal starte å spise sunnere. I det siste har utrulig mange etterspurt en guide eller oversikt over dei ulike ingrediensene man trenger for å lage sunnere alternativ til søtt, og no har eg endelig laga den!

Man trenger naturligvis en erstatning for sukker og kveitemjøl for å lage sukkerfri og glutenfri alternativer til sunt søtt. Eg har her tatt med dei ingrediensane som dukker opp i forskjellig grad i mine oppskrifter. Til informasjon så trenger du selfølgelig ikkje kjøpe inn alt, og man kan bytte tørrvarer og lignande i dei fleste oppskrifter, og dette pleier eg å informere om. Fleire av mine oppskrifter er også melkefri, men melkefri alternativer finner man stort sett på dagligvarebutikker.

Kjøper du dei tre sukrinvariantane og to meltyper kommer du veldig langt og kan lage mange av oppskriftene mine. Du kan også bruke spelt, kveite eller andre meltyper som tørrvare istedenfor glutenfritt mel. Her kommer guiden (nokre lenker er annonselenker)

PS! Alt av søtning og meltyper er linka til på nettbutikk, men du får også kjøpt alt på helsekostbutikker og nokre dagligvarebutikker med godt utvalg!

SØTNING –
PS! vil du vite meir om dei ulike søtnignane så har eg laga en søtnings-guide her du kan lese. Det finnes eit hav av ulike søtninger, men eg gir oversikt over det eg bruker og anbefaler.

SUKRIN GOLD – kjøpes her.
Kalorifattig, brunt sukrin som erstatning for brunt sukker. Lager en karamellaktig, gyllen og god smak i bakst og desserter. God som strøsukker.

SUKRINMELIS – kjøpes her.
Sukrinmelis med stevia som erstatning for melis. Heilt uten kalorier og gir ingen blodsukkerstigning. Perfekt til kalde drikker, glasurer, snacks, kaker og lignande som ikkje trenger steiking, og andre oppskrifter der man trenger eit søtningsmiddel som løyser seg opp uten å danne krystaller.

SUKRIN+ – kjøpes her.
Sukrin+ er sukrin smelta sammen med stevia og er dobbelt så søtt som vanlig sukrin/sukker. 100% naturlig og kalorifri. Perfekt til baking, desserter og som søtning til det aller meste, uten at det gir noke falsk eller kjølende ettersmak som vanlig sukrin kan gi.


EKTE VANILJEPULVER – kjøpes her.
Laga av ekte Bourbon-vanilje, heilt uten tilsetninger. God som smakstilsetning i kaker, desserter, smoothier, kakao og det aller meste. Veldig drøy i bruk, så den varer lenge. PS! Vaniljefrø fra vaniljestang kan erstatte ekte vaniljepulver i mine oppskrifter, det skriver eg alltid informasjon om. Vaniljestang får man på dagligvarebutikker.

STEVIADRÅPER – stort utvalg av forskjellige smaker får du her.
Steviadråper er eit vedlig søtt søtningsmiddel uten kalorier. 4 dråper tilsvarer 1 ts sukker. Passer som ekstra søtning til det aller meste – desserter, kaker, drikke, smoothie… Det er ingen nødvendighet å ha steviadråper, men kan gi en ekstra piff til nokre oppskrifter. Fåes i forskjellige smaker med forskjellige bruksområer.

YACONSIRUP – kjøpes her.
Yaconsirup er eit lavglykemisk søtningsmiddel som er pressa av roten til Yaconplanten. Egner seg til oppskrifter der man vanligvis ville brukt vanlig sukker eller sirup. Eg har brukt yaconsirup i oppskrifta mi på vaniljefudge og pepperkake, eller svært lite. PS! Akasiehonning eller anna type honning kan erstatte yaconsirup i mine oppskrfiter, det skriver eg alltid informasjon om. Akasiehonning får man på dagligvarebutikk.

MELTYPER –
Det finnes eit hav av ulike meltyper også. Dette er dei typane eg har best erfaring med, og som går igjen i mine oppskrifter. Som sagt kan man som regel bytte om på meltypane.

KOKOSMEL – kjøpes her.
Kokosmel er fiberrikt og har lite karbohydrater. Naturlig søtt og egner seg godt til baking. På grunn av det hære fiberinnholdet suger det til seg ekstra væske.

PEANØTTMEL – kjøpes her.
Fettredusert og proteinrikt peanøttmel laga av rista og finmalte peanøtter. Smakfullt og aromatisk, passer til ulike kaker, kjeks, muffins og lignende der man ønsker peanøttsmak.

FIBERFIN – kjøpes her.
Naturlig og sunt fiberriikt mel som brukes for å øke fiberinnholdet, gi jevnare blodsukker og energinivå. Med fiberfin kan man bytte ut 10-20% av melet i pannekaker, kaker, pizzabunn, brød, rundstykker og lignande, uten at smak og konsistens blir påvirka. Fiberfin kan og brukes i kaker, smoothien og lignande. PS! Anna tørrvare kan erstatte fiberfin i mine oppskrfiter, det skriver eg alltid informasjon om. Spelt, hvete, havre eller lignande er eksempel.


MANDELMEL – kjøpes her.
Fettredusert mandelmel kan brukes som tørrvarer i bakst eller til å lage marsipan av. Det er naturlig glutenfritt, proteinrikt, har lite karbohydrater og er rikt på vitaminer, mineraler og antioksidanter. Eit mel eg generelt har brukt lite av, men en sjelden gang har eg prøvd.

BOKHVETEMEL – kjøpes på innvandrerbutikk, helsekostbutikk, nokre dagligvare eller iherb.
Bokhvetemel er ikkje en kornsort eller kveitesort. Det beste erstatninga for kveitemjøl etter mi meining! Kan brukes til brød, knekkebrød, bakst, pannekaker, vafler og lignande. Bokhvetemel er fantastisk god å bake mine heimelaga, glutenfri lomper med!

HAVREMEL – kjøpes på daligvarebutikk. Glutenfritt får du her.
Havremel er definitivt den meltypen eg bruker aller mest. Den er lett å få tak i og egner seg til det aller meste. En gjenganger i alle oppskriftene mine på sunn bakst, i heimelaga lomper, knekkebrød, scones med meir. Gode bakeegenskaper. Eg pleier å male (glutenfri) havregryn til havremel i en blender sjølv.

DIVERSE –

SUKKERFRI SJOKOLADE – kjøpes på helsekostbutikk eller her.
Både lys, mørk og kvit sjokolade kommer innimellom i oppskrfitene mine. Eg kjøper alle mine sjokolade i helsekostbutikk. Dei er av merket Cavalier og er søtet med stevia – snille for magen og blodsukkeret.

LAVKABO BRØDMIKS – kjøpes her (250 g) eller her (1kg)
Denne brødmiksen dukker opp innimellom i oppskriftene mine. Lavkarbo brødmiks som er glutenfri og melkefri, knallgod på smak og passer til alt mulig. Eg pleier å lage scones, rundstykker og matmuffins. På ingen måte noke nødvendighet å handle, men dere kan vite at den blir litt brukt.

KAKEMIKS – kjøpes her.
Glutenfri kakemiks som du kan lage favorittkaka di med. Bruk den som basis og lag gulrotkake, eplekake, krydderkake og lignande. Denne er fantastisk god og anbefalast på det varmaste! Du kan dele opp pakken og lage forskjellige småkaker, eller bruke det som tørrvare i andre oppskrifter.

COCOSA EXTRA VIRGIN – kjøpes her.
Kokosolje som en sjelden gang brukes i mine oppskrifter, men kan med fordel brukes meir. Denne har en nydelig smak av tropisk kokos og egner seg i søte oppskrifter, til smoothier, blande i havregrøten og lignande. 100% naturlig og melkefri.

COCOSA STEIKEOLJE – kjøpes her.
Kokosolje uten lukt og smak, og derfor topp å bruke som steikeolje. Eg bruker den til å steike vafler, pannekaker, kjøtt og lignande med, men ekte smør eller anna steikeolje kan man fint brukt istedenfor. 100% naturlig og melkefri.

FIBERHUSK – kjøpes her.
Fiberhusk bruker eg svært sjelden, men er heilt super å bake glutenfritt med. Det er eit bindemiddel som suger til seg væske og gjer bakverk saftigere og mindre smuldrette. Kan brukes i gjærbakst, kaker, som bindemiddel i desserter, vaffelrøre, pizzabunn med meir. Inneholder 85% fiber og ingen karbohydrater.

DIVERSE DAGLIGVARE –


Vikingmelk, kesam, mager kesam / gresk yoghurt, philadelphia, kokosmelk eller kokoskrem, ekte smør, bakepulver, maisennamel, tine melk eller alternativ melk som soyamelk, egg, regia originalkakao, ekte smør, nøtter, dadler, speltmel som eg bruker en sjelden gang, gelatinplater, havregryn…

Dette er andre ingredienser som går igjen i oppskirftene mine. Det er dagligvare og man trenger ikkje ha ha det til enkvar tid, man handler inn etter kva oppskrift man skal lage.

Mange ingredienser og langt innlegg – men like greit å få med alle får eg først satt i gang. Som sagt, handler du dei tre sukrinvariantane som eg anbefaler og to meltyper kommer du veldig langt! Av meltyper bruker eg mest havremel og kokosmel, men det er naturligvis smak og behag.


Eit utvalg av oppskrifter du kan lage av sunt søtt med dei riktige ingrediensane 🙂 Trenger ikkje gå på bekostning av smak sjølv om det er sunnere! Ser du noke spennande ligger alle oppskriftene i arkivet mitt.

Håper innlegget er nyttig for dere.
Gi gjerne tilbakemelding eller spørr i kommentarfelrtet om det er noko du lurer på!

Annonse

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg