Gryte med storfekjøtt

God søndag!

Er du på utkikk etter kva du skal ha til middag idag så har du komt riktig! Heimelaga gryte med mange gode smaker passer perfekt på en søndag, eller selfølgelig kva som helst dag i veka. Å lage gryte fra bunnen av tar ikkje lengre tid enn toro sin halvfabrikata, dessuten smaker det masse bedre og man slipper unødvendig sukker, tilsetningsstoff, konseveringsmidler, tjukningsmidler m.m…

Gryte med storfekjøtt servert med mandelpotebåter, brokkoli og tyttebærsyltetøy… Naturlig glutenfri og kan fint lagast melkefri; 

Gryte med storfekjøtt, 4-5 personer
700 g biffstrimler av storfe
300 g sopp
1 løk
6 dl kjøttkraft eller buljong/fond
300 g creme fraiche, lett eller vanlig*
4 ss soyasaus (evt. glutenfri)
1 ss tyttebærsyltetøy, kan sløyfast
4 skiver brunost, kan sløyfast*
salt og pepper
evt. maisennajevning
smør til steiking*

Slik gjer du: 
Steik storfekjøtt i litt smør i to-tre omganger. Kutt løk og sopp i skiver (av sopp brukte eg både sjampinjong og kantareller, men bruk det du liker). Steik til løken er blank.

Ha alt over i ei gryte. Tilsett kraft/buljong/fond og creme fraiche. Kok opp og la gryta småkoke i 10-15 minutt.

Smak til med soyasaus, tyttebærsyltetøy, brunost, salt og pepper. Ønsker du en fyldigare konsistens på gryta; rør ut 3 ss maisenna i 0,5 dl vatn, og tilsett i en tynn stråle i gryta medan den koker. Rør heile tida og stopp når du har fått den konsistensen du ønsker.

Server deretter med valgfritt tilbehør! Eg valgte mandelpotetbåter, dampa brokkoli og tyttebærsylte. Ris, kokte, poteter, potetmos, søtpotet, andre kokte/dampa grønnsaker, stekte grønnsaker, frisk salat er andre alternativer. 

* Tips & alternativer
– For melkefri variant: bruk en boks vanlig kokosmelk istedenfor creme fraiche. Steik kjøttet i cocosa eller melkefri margarin og dropp brunost.

– Du kan bruke anna kjøtt enn strimla storfekjøtt. Bytt gjerne med viltkjøtt for ei skikkelig viltgryte!

Håper det frister!

Nyt dagen 🙂

14 kommentarer

 1. Hm, viltgryte tror jeg faktisk ikke at jeg har smakt før. Vel, en gang må bli den første 🙂 Jeg har et spørsmål angående brødmiksene til funksjonell mat; har kanskje tenkt å prøve foccaciabrødet ditt hvor du bruker den med havre og sesam, men så har jeg lagt merke til at du aldri skriver om det mere (ikke en gang i søtnings- og melguiden din). Er det noen spesiell grunn til det? 🙂 Tenkte også å tipse om en link jeg fant i dag, på sukkerfritt kakestrøssel! Hvor utrolig er ikke det ? 😀 Da kan jeg jo lage cupcakes på lik linje med originalen ! 🙂 Oppskriften fant jeg her: http://mjuuugly.blogg.no/1366909023_hjemmelaget_sukkerfri.html

 2. Ragnhild

  Hei! Lunne ikkje la være å legge merke til at du påstår at oppskrifta di er glutenfri, samtidig som du ikkje spesifiserer at du bruker glutenfri soyasaus. For oss som har hatt cøliaki i nokre år er det ganske enkelt å luke vekk slike småfeil, og heller bruke produkter som er tilpassa eit glutenfritt kosthold, men for dei uten erfaring med sjukdommen, så kan dette få uheldige konsekvenser. Det er absolutt ikkje kjekt å bli servert glutenholdig mat når ein ikkje tåler det. R

 3. Linda Marie Stuhaug

  Ragnhild: Hei! Beklager det, rett og slett glømt i farta å spesifisere glutenfri soyasaus. Flott du seier ifra 🙂

 4. Linda Marie Stuhaug

  Lucie: Heisann! En gang må bli den første – gryta er knallgod så anbefales å lage 🙂 Eg liker ikkje så godt den brødmiksen til funksjonellmat, det blei med at eg lagde focaccia den eine gangen men ikkje noke meir. Liker masse bedre den grove varianten, men det er jo min smak 🙂 Takk for tips og link, skal absolutt sjekke det ut! 🙂

 5. Julie @ WolfItDown

  Dette ser godt ut, også den sausen da! Perfekt avslutning på uken 😀 God søndag! x

 6. Hei Linda! Jeg blir utrolig inspiert av alt du legger ut og lurer på en ting. Hva var det som fikk deg til å begynne med sunn mat og hva var motivasjonen? Har du noen gode tips for å sette i gang med trening og et sunnere kosthold? Jeg syns det er så altfor lett å gi opp for fort da jeg ikke ser resultater med en gang.. Dessverre. Skulle gjerne lagt om livsstilen og gått ned noen kilo for helsen og velværen sin skyld. Mvh Synne

 7. Linda Marie Stuhaug

  Synne: Heisann! Så kjekt å lese at du blir inspirert av det eg legger ut. Det gledes 🙂 I hovedsak la jo eg om livsstilen min for å gå ned i vekt. Når eg gjorde endringer i kostholdet og starta smått med trening, så merka eg framgang både på fysisk og psykisk. Det gav naturligvis en enormt motivasjonsboost og når eg forstsatte i samme løpet, så gjekk det framover 🙂 Det gjelder å ha tålmodighet, prøve, feile og det som hører med. Du kan ikkje endre livsstilen din og merke resultater over natta, det kan ta vekes- eller månedsvis. Start med små endringer, la det bli en vane og gjer fleire endringer etterkvart. Ta gjerne kontakt med en ernæringsfysiolog og/eller personlig trener som kan guide deg på veien! Lykke til, Synne 🙂

 8. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Knallgode smaker på heile retten! Falt i smak hos heile familien 🙂 Ha en fin mandag!

 9. irenglede

  Skikkelig fine og fristende bilder til oppskriftene dine. Her var det mye å velge i.

 10. Linda Marie Stuhaug

  irenglede: Tusen takk, så hyggelig å lese 🙂

 11. Jørgen

  Hei, dette så kjempegodt ut! Stå på! 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Jørgen: Takk for det Jørgen 🙂

 13. Ingvild

  Hei! Denne retten så nydelig ut! Er det mulig å bare bruke vanlig storfekjøttdeig? 🙂

  1. Det går nok heilt fint ja 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *