Heimelaga peanøttsmør

Hei!

Det er utrulig enkelt å lage sitt eget heimelaga nøttesmør. Det krever få ingredienser, men man er avhengig av en god foodprosessor eller blender som er brukande til å gjere jobben. Man kan rett og slett berre bruke dei nøttene man liker og foretrekker, så får du ditt favoritt -nøttesmør!

Sukkerfritt, glutenfritt og melkefritt –


Innlegget inneholder annonselenker.

Du trenger
250 g usaltede peanøtter
1 ts maldonsalt
Smakstilsetning –
ekte vaniljepulver, steviadråper, kanel, kardemomme, sukrinvariantane, honning, kakao, yaconsirup eller lignande

Slik gjer du
1. Rist nøttene i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter, eller til dei begynner å bli lett gylne. Vend innimellom.

2. Ha nøttene i en kraftig foodprosessor og sett i gang. Først blir nøttene malt, deretter starter nøttene å slippe ut fett og det blir en tjukk, nøtteaktig masse. Kjør vidare, for denne massen skal bli litt meir flytande / smøreaktig. Dette kan ta litt tid, og man må hjelpe til med en slippepott innimellom da nøttene brer seg oppover sidene.

3. Kjør masse videre medan du tilsetter smakstilsetning. Denne gangen brukte eg 1 ts ekte vaniljepulver og 2 ss sukrin gold, som eg synes blei veldig godt.

4. Viktig at du smaker til nøttesmøret så du får det slik som du ønsker! Hell over i glass og oppbevar i romtemperatur eller kjøleskap.

Tips & alternativer
– Spar på litt av nøttene, og ha i foodprosessoren heilt på slutten – så får du crunchy nøttesmør.
– Bruk kreativiteten og smaksløkane til å eksprimentere med ulike smakstilsetninger og kombinasjoner. Det er lite som kan gå gale!

Får du tak i naturelle nøtter som ikkje er rista eller salta, er det definitivt det beste. Eg fant usaltede peanøtter uten palmeolje på innvandrerbutikk, men du finner mange typer nøtter på dagligvarebutikker, ellers har jo iherb det meste.

Ha en fin dag alle sammen!

30 kommentarer

 1. Så godt det så ut!

 2. Hei:) Jeg er en stor fan av bloggen din! Du inspirerer meg veldig til å lage sunn mat! Men jeg er nybegynner og synes av og til at det er litt vanskelig å skjønne oppskriftene, og jeg håper jeg ikke er den eneste, derfor lurte jeg på om du noen gang har vurdert å lage video av at du lager mat? Eller ta bilder mens du lager den for å demonstrere det du gjør

 3. Elise Killi

  mmm, nam! jeg elsker peanøttsmør:-)

 4. Nina Bakke

  Så deilig 🙂 Jeg kjøper øko peanøttsmør, ikke så lett å finne øko peanøtter – det er bare tilsatt litt salt heldigvis

 5. Susann Zana

  Hei, lurte på om du kunne legge ut en oppskrift på sukkerfri granola med kokos? 🙂 finner liksom ingen jeg vil prøve..

 6. Famwangaasegg

  Åh, jeg som er så svak for peanøttsmør… Jeg har peanøttmel som jeg har laget peanøttsmør av, kjempegodt det også! 🙂

 7. Går det an å bytte ut maldonsaltet med vanlig salt eller noe annet? Det er litt for dyrt for studentbudsjettet.

 8. Ikke riktig innlegg, menmen. Jeg lagde de energicookiesene dine to ganger, godt resultat begge ganger! Første gang hadde jeg ved et uhell egget i med en gang sammen med resten, og blenderen streika litt, så alt ble ikke like most. Likevel ble resultatet godt, var brukbart med litt tyggemotstand 🙂 I dag derimot venta jeg med egget, fikk malt alt bedre og tilsatte rosiner, nam! Litt usikker på hvilken variant som ble best dog, kanskje en mellomting, noe med litt tyggemotstand samt rosiner 🙂 Forøvrig, hadde vært gøy om du funderte på en Lindaversjon av denne! http://www.klikk.no/mat/spise/article1497486.ece

 9. Linda Marie Stuhaug

  Malene: Så kjekt at energicookiesene falt i smak hos deg! Det er berre å eksprimentere med grunnoppskrift og lage nye vrier på den 🙂 Kan tru det er godt med litt ekstra tyggemotstand også! Merkelig kake (haha, ostepopbunn?) – men godt tips! En vri på ostekaka kan jo vere kjekt å prøve 🙂

 10. Linda Marie Stuhaug

  Astrid: Du kan fint bruke vanlig salt 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Famwangaasegg: Eg liker ikkje peanøttmel-smør, synes det blir for tamt. Men PB2 er eg veldig glad i derimot 🙂 Peanøtter er veldig godt rett og slett!

 12. Linda Marie Stuhaug

  Susann Zana: Eg har jo fleire oppskrifter på granola, du kan jo bruke en av dei og tilsette kokosmasse? 🙂

 13. Linda Marie Stuhaug

  Nina Bakke: Det er godt det også – men alltid best med heimelaga etter mi meining 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Elise Killi: Peanøttsmør er veldig godt 🙂

 15. Linda Marie Stuhaug

  Anonym: Hei! Tusen takk for det, kjekt å inspirere til sunn matglede 🙂 Eg får veldig mange tilbakemeldinger om at oppskriftene mine er enkle å følge. Å starte med video og slikt har eg rett og slett ikkje kapasitet til, men det er selfølgelig eit godt forslag 🙂

 16. Linda Marie Stuhaug

  mv93: Så bra 🙂

 17. Hei! Ikke ofte jeg kommenterer på blogger, men her måtte jeg faktisk inn og si fra 🙂 Vet ikke hvordan jeg kom inn hit i kveld, men ble altså veldig imponert over kreativiteten din på matfronten, og har allerede spist 2 av 6 eggmuffinser som jeg bare MÅTTE prøve å lage allerede i kveld 🙂 Har nå siklet over søtpotetlomper og skulle ønske jeg kunne sette i gang allerede nå! Bloggen er bokmerket og jeg gleder meg til å se mer av den. Veldig inspirert akkurat nå, og fantastisk at det i tillegg er sunt 🙂 Takk!

 18. Julie @ WolfItDown

  Mmm har så lyst og lage dette, men trenger en skikkelig blender! Flink du er 🙂 x

 19. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Det er alfa omega med en god blender 🙂

 20. Linda Marie Stuhaug

  Liv: Hei Liv! Tusen hjertelig takk for hyggelig kommentar. Setter pris på at lesere legger igjen ord her inne 🙂 Kjekt at du allerede har funne oppskrifter som frister og passer for deg, da er det berre å eksprimentere og finne sine favoritter! Håper eg kan inspirere deg masse framover. Det er en glede 🙂

 21. Maria U

  Kjempegodt med hjemmelaget peanøttsmør 🙂 Eneste jeg har erfart er at man må ha kraftig nok utstyr, kjenner noen som ødela stavmikseren sin på dette 🙁 Når jeg ikke gidder lage selv så kjøper jeg Green Choce sitt.

 22. Linda Marie Stuhaug

  Maria U: Forstår godt du ødela utstyret ditt om du brukte stavmikser. Det vil ikkje fungere på nøttesmør, du må ha kraftigere utstyr som blender eller foodprosessor 🙂

 23. Mari Kristine

  Hei! Jeg fikk ikke tak i uristede peanøtter, kjøpte altså ristede. Anbefaler du å riste dem i ovnen likevel, eller blir det overflødig da? Og så må jeg bare rode deg litt for hvor vanvittig flink du er til å svare på kommentarer, du svarer jo på alt! Imponerende syns jeg:)

 24. Linda Marie Stuhaug

  Mari Kristine: Hei 🙂 Eg trur eg ville rista peanøttene likevell, jo meir jo bedre etter mi meining. Så hyggelig, tusen takk for det! Viktig å gi godt tilbake for alle hyggelige ord eg får 🙂 God helg!

 25. Mari Kristine

  Ok, tusen hjertelig takk for (raskt) svar, og god helg til deg også!:)

 26. Linda Marie Stuhaug

  Mari Kristine: Takk for det 🙂

 27. Kristine

  Hvilken blender bruker du? 🙂

 28. Linda Marie Stuhaug

  Kristine: Her har eg ikkje brukt blender, men foodprosessor 🙂

 29. Elisabeth

  Hei 🙂 Går det ann og lage denne med saltede peanøtter, er 1% salt i dem, fikk plutselig lyst å lage, men alt er stengt nå.

  1. Hei! Ja, det skal nok gå fint 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *