Sunn marsipan

Hei!

Rekk opp hånda alle som er glad i marsipan! Eg rekker ikkje opp på denne søtsaken, men eg har likevell eksprimentert fram en sunn og smakfull variant – dei har falt i smak hos alle som har fått vere prøvekaniner. Å lage heimelaga marsipan uten sukker er superraskt, enkelt og krever få ingredienser.

Den «tradisjonelle» marsipanen man lager i sunnere stil er gjerne med mandler, sukrinmelis og eggekvitte, men eg ville gjere det i lindastuhaug-stil og slo til med en ingrediens som mange av dere kjenner til, og som gir en fantastisk smak og konsistens i slike oppskrifter.

Sunn marsipan uten tilsatt sukker, gluten, melk og egg –

Du trenger
110 g mandler
3 store, saftige dadler – 60 g uten stein
3 dråper mandelessens
En klype salt
Evt. 20-30 sukkerfri sjokolade / 70% mørk sjokolade

Kjør ingrediensene i en foodprosessor eller kraftig blender til en jevn og smuldrette masse. Form til kuler mellom hendene, dypp evt. i smelta sjokolade om du ønsker det. Sett til avkjøling og oppbevaring i kjøleskapet.

Eg fikk 8 alt for store kuler, så en plass mellom 14-18 passelig store kuler får man av oppskrifta.

Til informasjon: du kjenner ikkje smaken av dadler. Dei gir kun konsistens og nydelig søtsmak.

Tips & alternativer
– Du kan lage en anna variant ved å bytte dadler med ca. 80 g sukrinmelis og 1 eggekvitte, deretter justere med bittelitt vatn til riktig konsistens. Da kan du brukemandelmel istedenfor heile mandler også.
– Bruk den sukkerfri sjokoladen du liker og foretrekker. Eg bruke denne fra x-life. Det finnes mange sjokolader som er sukkerfri og melkefri om du må ha det for melkefri variant.

Smak og konsistens på plass – og prikken over I’en er litt knas av sjokoladetrekket rundt.

Oppskrift for store som små!

Veldig spent på ders tilbakemeldinger på denne – så gi meg gjerne en lyd om dere prøver 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

32 kommentarer

 1. Becca Alexandra

  Nam, det så kjempegodt ut! Og enda bedre at det er en sunnere variant 😀

 2. Veldig glad i marsipan…og at den er sunn er jo et pluss..Delikat og god så den ut til å være :)…..Takker for inspirasjon og oppskrift :))

 3. Madeleine

  så herlig =)

 4. Haha, så morsomt! Senest i for i gårs drev jeg å så på ulike sunne marsinpaner på nettet, også tenkte jeg: «Hmm… ser ut til at det er ganske vanlig med sunn marsipan, kanskje Lindastuhaug har lagt ut noen oppskrift på det? :D» Men det hadde du ikke, bare på kransekakestenger 🙂 Så da bare fortsatte jeg å se på andre blogger. Også plutselig kommer denne oppskriften i dag! Haha for et sammentreff 🙂

 5. Julie @ WolfItDown

  Mashipaaaaan <3 det er saa godt, ogsaa saa enkelt og lage selv da 😀 Og sunnifisere til og med. Liker at du har brukt dadler i disse ^ ^

 6. nam! Skal helt klart prøves i helga 🙂 Men hvordan får du sjokoladen så syyykt perfekt? Mine ser ofte ut som små kumper med jørme/bæsj (sorry språkbruk, men det er veldig deskriptivt!), og det gjør alltid mitt allerede skeptiske smakspanel så mye mer skeptisk 🙁

 7. Linda Marie Stuhaug

  Vilde: Så bra! Eg har i grunn ikkje noke problem med smelting av sjokolade, eg tar berre biter i en liten oppbevaringsboks og smelter i mikroen. Innimellom bruker eg en listen ts cocosa for å få den meir flytande 🙂 Kanskje det er verdt å prøve?

 8. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Så absolutt – vi liker at det er sunt og enkelt 🙂 Dadlene gjer absolutt susen!

 9. Linda Marie Stuhaug

  Lucie: Haha – så tilfeldig da! Det er mange som har etterspurt marsipan oppskrift, så det måtte jo komme, og perfekt no før påske 🙂

 10. Linda Marie Stuhaug

  Madeleine: Absolutt 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  annebe: Versegod, håper du vil prøve deg på oppskrifta 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Becca Alexandra: Ikkje sant! Tommel opp for det 🙂

 13. Kristin

  Hei 🙂 Takk for super oppskrift! Har laget mange av oppskriftene dine med dadler, og du har helt rett – det er så godt, og man smaker det ikke! Gir bare en perfekt konsistens og sødme i baksten 🙂 Men et spørsmål – jeg tenkte å kjøpe meg cocosa, og lurte på hvilken variant du anbefaler? Det er jo en helt nøytral og en med tropisk smak 🙂

 14. Siden peanøttsmør og syltetøy er en smakfull kombinasjon, tror det kunne vært godt i en sjokoladebar form, eller lignende? kunne vært en fin oppskrift 🙂

 15. Hei! Har et spørsmål. Er det noe forskjell på Iherb sitt «sukker» i forhold til vanlig sukrin man kjøper her. Tenker på denne: http://www.iherb.com/Now-Foods-Real-Food-Erythritol-1-lb-454-g/579 Den er jo en del billigere. 🙂

 16. Kaisa Elise

  Nam 🙂

 17. Du er jo helt rå 😀 Takk for at du deler så mange oppskrifter med oss!

 18. Åse Marit

  Desse var nyyydelege!! Mine 15 søte små hjerter (no 12, måtte berre prøvesmake litt, både mannen og eg;-) ,står til avkjøling og eg tvilar på dei varer helga ut. Trykte massen ned i hjertesilikonformene mine og sette litt i kjøleskapet, så slapp eg rullinga med hendene. Det gjorde eilt klart susen med sjokoladetrekk over. Denne oppskrifta fyk opp på topp tre sunn godis, så langt. TAKK!

 19. Linda Marie Stuhaug

  Åse Marit: Så hyggelig med positiv tilbakemelding, Åse Marit! Eg har våre litt spent på tilbakemeldingane på grunn av den mørke fargen og at det på en måte er en «grovere» type. Veldig kjekt dei falt i smak hos deg 🙂 Ha en superfin helg vidare!

 20. Linda Marie Stuhaug

  Iselin: Tusen takk Iselin! Det er en glede å dele 🙂

 21. Linda Marie Stuhaug

  Kaisa Elise: 🙂

 22. Linda Marie Stuhaug

  Marie: Du får kjøpt sukrin på iherb ja 🙂 Men iallefall i mine oppskrifter finner du aldri (svært sjelden) vanlig sukrin!

 23. Linda Marie Stuhaug

  elin: Tja, det kan hende! Eg er ikkje så fan av den kombinasjonen sjølv, men det er jo mange andre som er 🙂 Takk for tips!

 24. Linda Marie Stuhaug

  Kristin: Ikkje sant! Så kjekt du har fått smaken på oppskriftene mine med dadler 🙂 Eg bruker begge to, det er jo forskjellige bruksområder på dei. Den nøytrale bruker eg i baking, steiking og diverse matlaging, og den med tropisk smak bruker eg i smoothie, havregrøt, noken søte oppskrifter og til diverse bruk på kroppen 🙂

 25. Hei, jeg vurderer å kjøpe foodprossesor. Anbefaler du det og på hvilke områder bruker DU den?

 26. Linda Marie Stuhaug

  Amanda: Eg har ingen å anbefale, den eg bruker er kjempegammel og er ikkje på markedet lenger…

 27. Disse ble kjempe gode!! Deilig marsipan smak, og mye bedre enn vanlig usunn vare! Men de ble veldig smuldrete, vanskelig å forme og ikke i nærheten som dine på bildet 🙂 Prøvde med en liten ts. vann oppi, samt et par dråper essens ekstra, men hjalp lite.. Men var kun jeg som skulle kose meg, så da teller det ytre lite 😀

 28. Linda Marie Stuhaug

  Ingrid: Kjørte du dadlene og nøttene lenge nok i foodprosessoren? Da skal nøttene slippe fett og konsistensen skal ikkje bli smuldrette 🙂

 29. Hvis jeg har forstod riktig så skal man kjøre mandlene med skallet på?

  1. Det stemmer 🙂

 30. Kan man oppbevares i fryseren?
  Hvor lenge i kjøleskap?

  1. Vekesvis i kjøleskap 🙂 Har ikkje prøvd å fryse varianten uten dadler, men den med dadler kan ligge evig i frysaren.