Smakfullt mandelsmør

Mandelsmør trur eg er det beste nøttesmøret eg veit om!

Det har jo selfølgelig litt å bety kva smakstilsetning man bruker, men eg har totalt dilla på dette mandelsmøret som eg lagde for litt sida. Mange lurer på kva man bruker nøttesmør til, men det gjelder å sjå mulighetane.

Ta ei skei rett i munnen sammen med frukt som mellommåltid, for å stabiliere blodsukkeret. Også god som dip eller tilbehør til banan, eple og anna frukt&bær. Super fettkilde over havregrøt – mandelsmøret smelter litt og får fantastisk konsistens. Bre over lomper, vafler, pannekaker, knekkebrød, brød, scones med eller uten anna pålegg. Ha over cottage cheese blandinger, rør inn i yoghurten. Lag konfekt, energibarer, fyll i muffins, bruk som glasur på kaker…

Smakfullt mandelsmør
250 g mandler
1 ts maldonsalt
1 ts kanel
1 ts ekte vaniljepulver
1-2 ss sukrin gold

? Rist nøttene på 180 grader til dei er blitt gylne, ca. 10 minutter. Ha mandlene over i en kraftig foodprosessor.

? Nøttene blir først malt, deretter vil dei starte å slippe ut fett og bli annleis i konsistensen. Hjelp til med en slikkepott i kantene innimellom og kjør nøttene heilt til du får eit flytande mandelsmør.

? Ha oppi resten av ingrediensane og smak til om du vil ha den annleis. Hell mandelsmøret over i ei glasskrukke og oppbevar i romtemperatur.

Følg ikkje oppskrifta slavisk, bruk smaksløkane dine og prøv deg fram med andre smakstilsetninger. Vaniljepulver og sukrin gold kan byttes med anna søtning – steviadråper, honning, yaconsirup, vaniljestenger og anna søtning er noken alternativer.

Konsistensen med den fyldige nøttesmaken er totalt uslåelig. Nam!

Pleier du å lage ditt eget nøttesmør?
Del gjerne din favoritt 🙂

30 kommentarer

 1. Dette så godt ut. Det må jeg prøve 🙂 Tusen takk for oppskrift 🙂

 2. Kristin

  Mandelsmør er bare himmelsk, tusen takk for deling av din favorittkombo. Ett av mine nøttesmør på topp 5 listen er Cinnamon Raisin Swirl Peanutbutter fra Peanut Butter & Co (IHerb.com). Desverre, så er denne veldig mye sukker i (typisk alt som er knallgodt, ikke sant? :D) En del trolig fra rosinene, men likevel nesten 1/3 sukker er MYE. Prøvde meg derfor på en egen variant av denne (med det jeg hadde tilgjengelig), og resultatet ble kjempegodt: peanøtter, kanel, cocosa, rosiner, sukrin. Tok utgangspunkt i disse to oppskriftene: http://www.supergluemom.com/homemade-cinnamon-raisin-peanut-butter-recipe/ http://www.healthyfoodforliving.com/cinnamon-raisin-peanut-butter/ Ha en flott torsdag og helg som kommer!

 3. Åh, dette så godt ut! Men hva er holdbarheten på mandelsmøret?

 4. Kamilla Haaland

  så digg ut!!

 5. Julie @ WolfItDown

  Mmmmmandelsmør er så godt! Glasset mitt er nesten tomt, så her må det fylles på 😀 Håper du har en finfin uke så langt, nesten helg 😀 x

 6. Anneli Paulsen

  Hei Linda! Jeg har begynt å engasjere meg i problemer rundt palmeolje. I den anledning har jeg laget en underskriftskampanje for å få Freia til å fjerne palmeolje fra sine produkter (deriblant påske-eggene jeg dessverre er veldig glad i). Jeg håper du vil signere den, og kanskje dele den. Jeg føler dette er et viktig, og ikke minst håndterlig problem vi som forbrukere kan gjøre noe med! 🙂 http://www.opprop.net/freia_-_fjern_palmeoljen

 7. Hei Linda! Jeg har laget mandelsmør før, men ikke ristet mandlene. Hva blir forskjellen med å riste dem?:)

 8. Famwangaasegg

  Åh, det er såå godt! 🙂

 9. Linda Marie Stuhaug

  Famwangaasegg: Farlig godt – ikkje heilt trygt å ha i skapet!

 10. Linda Marie Stuhaug

  Vårin: Mandelsmøret smaker etter mi meining masse bedre med ristede mandler – smaken blir så masse meir framheva 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Anneli Paulsen: Skal absolutt skrive under, dette er en god sak 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Mitt er også tomt no – så ny ladning må lages i helga 🙂 Tusen takk, god helg til deg Julie!

 13. Linda Marie Stuhaug

  Kamilla Haaland: Kanongodt 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Gøril: Nøttesmøret holder seg nok iallefall 1-2 mnd, om ikkje lengre 🙂

 15. Linda Marie Stuhaug

  Kristin: Cinnamon Raisin Swirl Peanutbutter høres utrulig godt ut – kjekt du delte din heimelaga variant, kanskje denne skal prøves en dag for variasjon 🙂 Ha en strålande helg, Kristin!

 16. Linda Marie Stuhaug

  Eva: Så bra! Berre hyggelig, håper det faller i smak 🙂

 17. Hei Linda! Har veldig lyst til å prøve meg på nøttesmør, men hverken har eller har plass til en foodprocessor. Har derimot denne stavmikseren https://www.komplett.no/philips-hr167390-mixerstav/826914 . Den er på 800 watt og kommer med beholdere til hakking. Tror du den kan klare det? Hvor lenge ca. må det mikses før det blir smør? Er redd den blir overopphetet og ødelagt, men står jo at den skal kunne hakke nøtter. Tips? 🙂

 18. Linda Marie Stuhaug

  Tina: Det er mulig det går med den eine beholderen, men ikkje med stavmikseren i seg sjølv. Du må nesten berre prøve, eg veit ikkje kor lang tid det vil ta, eller om det i det heile tatt går 🙂 Men hugs å ikkje bruke for masse nøtter iallefall!

 19. Takk for svar. 🙂 Får nesten bare prøve. Har så lyst til å prøve meg på hjemmelaget sjokoladepålegg også! Hvor lang tid ca. tok det med foodprocessor før det ble smør?

 20. Kan nå bekrefte at det går fint å bruke en god stavmikser med tilhørende hakker. Brukte min Philips på 800 watt, og med noen småpauser så den fikk kjølt seg ned så gikk det helt fint! Ble også utrolig godt, så skal absolutt gjentas! Må teste ut nugattioppskriften din også. 🙂 Har forslag til et blogginnlegg, og det er et innlegg om kjøkkenmaskiner og utstyr! Hva du har, og hva du anbefaler at man burde ha. 🙂

 21. Linda Marie Stuhaug

  Tina: Så bra det gjekk seg til! Stavmikser aleine hadde nok våre eit problem, men heilt topp når man har en beholder med god watt på 🙂 Takk for tips om ønskeinnlegg – egentlig er jo eg ganske enkel å bruker kun foodprosesor/blender, stavmikser og miksmaster – men eg skal ha ideen i bakhodet!

 22. Linda Marie Stuhaug

  Tina: Det tok vell 10-15 minutter med min foodprosessor, men det vil variere 🙂 Sjokoladepålegget er virkelig til å anbefale!

 23. Ole Kr. Valle

  Hvorfor maldonsalt? Kan man ikke bruke vanlig havsalt?
  Jeg gleder meg til å prøve dette. Takk for tips i artikkelen og ikke minst i kommentarene.

  1. Joda, du kan bruke vanlig salt, men eg synes maldonsalt er mykje bedre 😉 Håper det smaker 🙂

 24. Hei Linda 🙂

  Det er lenge siden du la ut dette innlegget, men jeg lurer på hva slags food prosessormodell du bruker når du lager nøttesmør? Syns det er så vanskelig å finne ut hva som er bra nok…

  Hilsen Tone

  1. Hei! Min foodprosessor er fra Braun og er minst 10 år gammal…

 25. Dette var skikkelig godt 🙂 !!!

  1. Ikkje sant?? Kjekt med tilbakemelding, Lene 😀

 26. Ida Sortland

  Hei Linda☺️
  Hvis man ikke har vaniljepulver hjemme, kan man bruke vanilje stang i steden? Og i såfall hvor mange?
  Gleder meg til å prøve!

  1. Du kan bruke frø fra 1 vaniljestang eventuelt 🙂 Men det er heller ikkje absolutt nødvendig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *