Sunn sjokolademousse med vaniljesaus

Hei og god søndag!

På utkikk etter en sunnere dessert idag? Da vil en igjen dele en gjenganger hos meg, som absolutt er en av mine favoritter. Sjokolademousse med fløyselsmjuk og krema konsistens, nydelig smak og supert næringsinnhold, servert med vaniljesaus med smak av ekte vanilje.

Sjokolademoussen er sukkerfri, proteinrik, glutenfri, alternativt melkefri og kalorilett – en porsjon inneholder kun 70 kalorier!


Lenkene i innlegget er annonselenker.

Sukkerfri sjokolademousse, 4 porsjoner
200 g gresk yoghurt eller mager kesam*
30 g kakao
50 g sukrinmelis*
20 g sukrin gold*
2 gelatinplater
2 eggekvitter
En klype salt
3-4 ss vatn
Evt. hakkede sjokoladebiter eller nøtter

? Bland sammen yoghurt, kakao, sukrinmelis, sukrin gold og salt.

? Legg gelatinplatene i kaldt vatn i 5 minutter. Stivpisk eggekvittene med en miksmaster. Trykk vatnet ut av gelatinplatene og smelt i 3-4 ss kokande vatn. Rør godt så det løyser seg opp, før du mikser inn i yoghurtblandinga.

? Vend inn dei stivpiska eggekvittene. Bruk gjerne en visp og rør forsiktig på slutten for å få en jevn sjokolademousse uten klumper av kvittene. Bruker du sjokoladebiter vender du dei inn no. Ha blandinga over i ei skål eller 4 porsjonsskåler, sett kaldt i minimum 4 timer før den er spiseklar. Oppbevar i kjøleskap.

Tips & altenativer
? Ønsker du melkefri sjokolademousse? Da kan du bruke vanlig kokosmelk framfor yoghurt/kesam. Oppskrift finner du her.
? Du kan fint bytte søtning tilsvarande ca. 70 g, men pass på at den i hovedsak er en pulverisert variant som løyser seg opp i moussen.
? Ønsker du fromasj (fastere konsistens) istedenfor mousse, så bruker du 1 ekstra gelatinplate.

Sunn vaniljesaus / vaniljekrem
5 dl valgfri melk
3 eggeplommer
40 g sukrin+ *
1-2 vaniljestenger, anbefaler 2
20 g maisenna for vaniljesaus, 40 g for vaniljekrem

* Sukrin + kan erstattes med anna søtning tilsvarande for ca. 80 g sukker. Vil ikkje anbefale å bruke vanlig sukrin, men sukrinmelis, stevia, sukrin gold eller en blanding mellom fleire.

? Ha melk i en kjele sammen med søtning. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene og ha desse og stengene i melkeblandinga. Kok opp på svak varme. La melkeblandinga stå til sides litt for å trekke ut mest mulig smak.

? Miks sammen eggeplommer og maisenna klumpfritt i en bolle. Pisk inn 1/3 av melka i bollen for å røre ut maisennablandinga, før du heller alt tilbake i kjelen.

? Varm opp melkeblandinga til kokepunktet på svar varme. Rør heile tida, når den når kokepunktet tjukner den og da trekker du straks panna til side. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.

Håper det frister!

Her på vestlandet regner det idag, så det er spørst om det blir søndagsbaking på meg ikveld etter jobb og trening. Har du eit forslag til kva eg skal prøve meg på? Eit sterkt ønske om en sunnere variant av eit slag som eg kan eksprimentere med? Gi eit pip i kommentarfeltet – og husk: det MÅ ikkje vere sunt søtt 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

31 kommentarer

  1. Hei! Elsker bloggen din! 🙂 Jeg vil helst ikke bruke gelantin… Vet du hvor det er mulig å få tak i agar-agar? Kanskje det kan gå ann å lage sjokolademousse med det? 🙂

  2. Ragnhild Johansen

    Heisan, og takk for du deler disse herlig oppskriftene med oss!!! Har et spørsmål til deg. I flere oppskrifter ser jeg at du IKKE anbefaler å bruke vanlig sukrin. Jeg lurer på hvorfor? Og hva er forskjellen på Sukrin og sukrin + har ikke funnet det i butikkene her! 😉

  3. er det vanlig bakekakaopulver du bruker i moussen?

  4. spisogspar

    Det ser så godt ut! Må prøve denne oppskriften:)

  5. Det hadde vært bra om du fikk til å sunnifisere ulike ting med cookie dough:) Vet du har noen fra før, men kanskje sukkerfri sunn is med cookie dough, kake med biter av cookie dough osv? Og kanskje en slags sunn variant av Donuts (vet at de blir langt ifra originale i og med at de er fritert osv). Hadde ikke overrasket meg om du fikk det til, du er så flink!

  6. tips: Jeg bruker også mye vanilje i matlaging og jeg fant noe som het «økologisk vaniljepulver» på helsekosten. Det er kun vaniljefrø i en krydderboks! Den var ikke så altfor dyr heller, sammenlignet med mengden frø og hva vaniljestenger koster 🙂

  7. Det er sikkert litt vanskelig, men en sunn kake med to (eller flere ?) lag. Enten sjokoladekake eller en annen type. Liksom en skikkelig festkake med flere lag og en god glasur! Nå har du nok noe å bryne deg på, haha …

  8. Madeleine

    nam det så så godt ut =)

  9. Om jeg skal si én ting jeg har veldig lyst å sunnifise selv er det japp-sjokolade! Har tenkt ut noen måter man kan gjøre det på, ettersom man kan bruke samme karamell som i smil-sjokoladen din, og smeltet sukkerfri sjokolade over, men vet ikke helt hvordan man kan lage den myke sjojolademarengsen. Det vet jeg du klarer, så hadde satt enorm pris på det!

  10. Linda Marie Stuhaug

    Maria: Wow, japp sjokolade høres spennande og faktisk litt vanskelig ut, men den skal eg tenke hardt på – så dukker det kanskje oppskrift opp etterkvar 🙂

  11. Linda Marie Stuhaug

    Madeleine: Nydelig god dessert! Håper du har hatt ei fin helg 🙂

  12. Linda Marie Stuhaug

    Andrea: Kaker med fleire lag er absolutt ikkje noko problem, det krever berre litt tid 🙂 Godt tips, festkake skal lages neste gang anledninga er her!

  13. Linda Marie Stuhaug

    Anonym: Ekte vaniljepulver er det samme som økologisk vaniljepulver, så det bruker eg veldig masse fra før 🙂 Men i vaniljesaus egner det seg dårlig, fordi den gjer fargen grålig…

  14. Linda Marie Stuhaug

    Vilde: Donuts har eg tidligare tenkt på – og ulike oppskrifter med cookie dough kan eg absolutt få til 🙂 Supre forslag, Vilde!

  15. Linda Marie Stuhaug

    spisogspar: Det anbefales! Virkelig godt 🙂

  16. Linda Marie Stuhaug

    :): Eg bruker original kakao 🙂

  17. Linda Marie Stuhaug

    Ragnhild Johansen: Hei Ragnhild 🙂 Anbefales deg å lese denne guiden: http://lindastuhaug.blogg.no/1403180955_sukrin_guide.html Da vil du skjønne masse meir 🙂

  18. Linda Marie Stuhaug

    Sol: Eg kjenner ikkje til agar-agar, dessverre, så eg veit ikkje korleis det brukes eller om det egner seg i moussen. Men eg meiner det er mulig å få tak i på iherb, uten å vite sikkert 🙂

  19. Fantastiske oppskrifter til sunnere alternativer! Hva med å prøve å lage sjokolademakroner? 🙂

  20. Linda Marie Stuhaug

    amalie: Takk for det, Amalie 🙂 Det skal eg absolutt notere meg!

  21. Magisk dessert! Vi har laget denne flere ganger nå, og det er virkelig supergod! Nydelig alene eller sammen med lett vaniljeis. Skal prøve å smakssette med appelsin eller lignende neste gang. Tusen takk for oppskriften:-)

  22. Linda Marie Stuhaug

    Anne: Så hyggelig med tilbakemelding, Anne 🙂 Veldig kjekt at desserten har falt i smak hos deg! Her er den en stor favoritt, og det har den våre lenge 🙂

  23. Har du prøvd å lage vaniljesaus med Stevia vaniljedråper? Jeg hadde ikke vaniljestenger, så jeg hadde i 6 dråper til halv porsjon vaniljesaus og synes det fungerte bra 🙂

  24. Linda Marie Stuhaug

    Anette: Ja, men personlig liker eg best med vaniljestang, for det gir den ekte og djupe vaniljesmaken 🙂

  25. Fant ut brått at maizena også kan være noe annet enn lys og mørk jevning.. tror flere tar feil ut i fra oppskriften din. Trodde maizena var maizena jeg… nå må jeg lete etter den rette, eller kjøpe maisstivelse på helsekosten. Tusen takk for bra oppskrift uansett 🙂

  26. Linda Marie Stuhaug

    Tonje: Dette skjønte eg ikkje heilt? Trur ikkje det finnes fleire typer maisenna? Du får det på dagligvarbutikker, ikkje helsekost. Denne typen: http://www.matoppskrift.no/ingrediens/Maizena#.VVL46KaptBE

  27. Therese

    Hei Linda! Elsker oppskriftene dine, og denne skal definitivt prøves! Men jeg lurer på om du kan poste en oppskrift på sunne rundstykker? 🙂 det har jeg og min mor lyst på! Håper du har hatt en fin dag 🙂

  28. Linda Marie Stuhaug

    Therese: Hei! Eg har fleire oppskrifter på rundstykker/scones. http://lindastuhaug.blogg.no/noko__ha_plegget_p.html Kanskje havrerundstykker vil falle i smak? Eller er det er anna slags type oppskrift du er ute etter? 🙂

  29. Hei! Denne oppskriften har jeg veldig lyst å prøve, den ser så god ut! Men jeg er vegetarianer, dermed er gelatin fy fy for meg. Men jeg har noe som heter VegSet (et vegetabilsk gelatinpulver). På blandingsanvisningen står det: ta 1 ts/ 5 dl væske. Bland VegSet med kaldt vann og kok opp under omrøring. Har du tips til hvordan jeg kan gjøre dette i oppskriften din?

    1. lindastuhaug1

      Hei!
      Før eg kan svare må eg nesten vite litt om blandingsforholdet i forhold til gelatinplater?
      Er det slik at 1 ts i 5 dl væske tilsvarer 5 plater gelatin kanskje? 🙂

      1. Det står ikke noe om blandingsforholdet annet enn det jeg skrev… Her er nettsiden: http://vegeset.co.uk