Heimelaga sweet chili saus – uten sukker

Hei!

Smaken av sweet chillisaus, eller søt chillisaus som vi burde sei på godt norsk – synes eg passer utrulig godt som tilbehør til ulike retter. Det gir det lille ekstra og piffer opp en klassisk kvardagsmiddag. Dessverre så inneholder sweet chillisaus fra butikken ekstremt store mengder med sukker, så når eg lagde vårruller til middag her ein dag fant eg ut at eg skulle lage en heimelaga og sunn variant.

Å lage sweet chillisaus var overraskande enkelt, gjekk utrulig fort (ferdig på maks 15 minutter!), og smakte bokstavligtalt himmelsk! Kvifor i alle dager har eg ikkje laga dette før? Heimelaga smakte så utrulig masse bedre enn kjøpevarianten, så slipper man unna sukker og tilsetningstoffer i tillegg –

Du trenger
3 røde chilli
3 fedd kvitløk
0,5 dl eplecidereddik
2,5 dl vatn
1 ts salt
30 g sukrin+*
50 g sukrin gold*
1-2 ss maisenna

Slik gjer du:
Grovskjær chilli og fjern frøene om du ønsker det. Frøene avgjer kor sterk sausen blir, fjern desse om du ønsker en mild saus. Eg beholdt frøene i 2, og synes det blei passelig sterkt.

Ha alle ingrediensene utenom maisenna i en foodprosessor eller blender, kjør til chilli og kvitløk er finhakka. Du kan også finhakka sjølv for hand. Ha sausen over i en kasserolle, la det småkoke i 5-10 minutter.

Bland maisenna jevnt ut i vatn, og hell forsiktig i sausen medan den koker til du får passelig tjukk konsistens. Vær veldig forsiktig, for det er lite som skal til for å få for masse. Avkjøl sausen, den tjukner litt ekstra når den blir kald. Oppevar i glass i kjøleskap.

*Du kan nok heilt fint bruke andre søtninger tilsvarande ca. 110 g sukker, men anbefaler denne kombinasjonen som passa utmerket i oppskrifta.

SÅ god!

Eg har brukt sausen som tilbehør til ulike retter og som ingrediens i middager, oppskrifter kommer etterkvart 🙂

Prøv du også da vell – du kommer til å bli overraska!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

46 kommentarer

  1. Jeg liker ikke å bruke salt. Tror du det er mulig å sløyfe det? Prøver å kutte det nesten totalt ut fra kostholdet mitt

  2. Oslofru

    Det receptet ska jag prova 😀 tack för det

  3. Elizabeth

    Det ser heilt nydeleg ut! 🙂 trur du det er mogleg å bruke vanleg eddik istadenfor eplecidereddik? 🙂

  4. Caroline

    Ånam, dette skal jeg prøve meg på sammen med kylling og wokgrønnsaker en dag!

  5. Lagde den i dag og hadde den til kyllingwok. Det var skikkelig godt! Skal absolutt lage det mer. Takk for oppskrift!

  6. Julie @ WolfItDown

    Mmmm så godt 😀 Elsker chilli saus på nesten alt av middagsmat! Også er det fantastisk godt på burgere også 😀 Yummers! Takk for oppskrift 🙂 x

  7. Den var helt syyyyyykt god!!!! Nam!! Takk for tips!!!

  8. Susanne Nesse

    Mmmm, så spennende! Flinka 😀

  9. Linda Marie Stuhaug

    Susanne Nesse: Tusen takk for det, Susanne 🙂

  10. Linda Marie Stuhaug

    Siri s: Så kjekt med tilbakemelding så fort! Fantastisk at den falt i smak 🙂

  11. Linda Marie Stuhaug

    Julie @ WolfItDown: Spennande på burger – det skal eg prøve en dag! Kjekt å dele oppskrifter på noko «litt utenom det vanlige» 🙂

  12. Linda Marie Stuhaug

    Jenny: Så hyggelig, Jenny! Kjekt den falt i smak 🙂

  13. Linda Marie Stuhaug

    Caroline: Supergodt til wok! Håper det smaker 🙂

  14. Linda Marie Stuhaug

    Elizabeth: Du kan ikkje bruke vanlig eddik, evt. kvitvinseddik 🙂

  15. Linda Marie Stuhaug

    Oslofru: Berre hyggelig!

  16. Linda Marie Stuhaug

    Mina: Det går nok fint 🙂

  17. jernhelse

    å så bra! Denne skal eg teste! Korleis er det å oppbevare denne? Blir han for dårlig eller hald han seg ein stund i kjøleskapet?:-)

  18. Linda Marie Stuhaug

    jernhelse: Det står i innlegget 🙂 Min blei tom etter ei veke, så eg veit ikkje kor lenge den egentlig holder, men iallefall nokre veker er eg sikker på.

  19. Hei! Dette så spennende ut, gleder meg til å prøve! Men jeg lurer på hvordan smaken blir med tanke på at det er søtstoffer og ikke vanlig sukker i? Blir den søt nok liksom? Jeg har eksperimentert en del med sukrinvarientene i det siste, og synes rett og slett ikke det blir det samme som «ekte vare», at det blir litt tamt. Men når det er sagt, så har jeg prøvd mange av oppskriftene dine (har som regel blandet 50/50 med sukrinvarienter og vanlig sukker) og er som regel strålende fornøyd, så tusen takk for all inspirasjon du gir! 🙂

  20. Linda Marie Stuhaug

    Maiken: Prøv sjølv – du kommer til å bli veldig overraska over smaken. Smaker MASSE bedre enn kjøpt variant 🙂 Det gjelder å finne riktig balanse mellom sukrinvariantane, men du kan bruke 50/50 med sukker om du foretrekker det. Så hyggelig at eg inspirerer deg, Maiken – det er kjekt å lese 🙂

  21. Det står at alle ingrediensene skal blandes bortsett fra maisenna, men hva skal vi blande maisennaen ut med da? Jeg silte litt og litt maisenna i sausen siden jeg allerede hadde blandet alle ingrediensene sammen, men den klumpet seg bare.

  22. Linda Marie Stuhaug

    Hanne: Det står i framgangsmetoden. «Bland maisenna jevnt ut i vatn, og hell forsiktig i sausen medan den koker til du får passelig tjukk konsistens.» Den må blandes ut i vatn, ellers vil den berre klumpe seg…

  23. Jeg leste fra toppen, så blandet alt bortsett fra maisenna. Etter å ha blandet alt kom jeg til punktet hvor det sto at man skulle blande maisennaen ut i vannet. Så da skal alt bortsett fra vann og maisenna blandes sammen først? Den ble uansett veldig god. Utrolig sterk, men sykt god! 😀

  24. Linda Marie Stuhaug

    Hanne: 2,5 dl vatn skal blandes først, vatnet til maisennaen står ikkje som en egen ingrediens. Alltid lese heile oppskrifta og framgangsmetoden først, da det kan stå viktig informasjon lengre nede 🙂 Men bra den falt i smak, veldig kjekt med tilbakemelding!

  25. Heii, Kan du være så snill og legge ut kcalinnholdet i denne sausen? 🙂 Mvh Silje

  26. Linda Marie Stuhaug

    Silje: Hei 🙂 Beklager, men eg rekner ikkje kalorier med mindre det står i innlegget.

  27. Ville bare si at at denne oppskriften inspirerte meg til å lage sukkerfri sursøt saus 🙂 Er veldig glad i Uncle Bens Sweet and Sour Orginal, men syns det er kjipt at det er så mye sukker i, så da ble det en egen versjon i lindastuhaug style 😉 Takk for at du er så kreativ og legger ut geniale oppskrifter av alternativ uten sukker.

  28. Linda Marie Stuhaug

    Hilde: Så hyggelig, Hilde! Det er en glede å vere til inspirasjon 🙂

  29. Skal garantert prøve ut denne 🙂 Har vanlig sukrin, sukrin gold og sukrin melis hjemme, går det ann bruke litt blanding av desse isteden for 30 gram sukrin+? 🙂

  30. Linda Marie Stuhaug

    Tina: Det kan du, da ville eg brukt 60 g sukrinmelis istedenfor 30 g sukrin+ 🙂

  31. Tusen takk for oppskrift, denne skal jeg prøve å lage i dag 🙂 Lurer bare på hvor mye vann sånn ca du bruker til å jevne ut maizenna med? 🙂

  32. Lagde denne nå nettopp og ville bare si det smakte helt nydelig! 🙂 Tusen takk for supre oppskrifter Linda, du er en livredder og gjør det så utrolig mye lettere å ha et sunnere kosthold, håper du fortsetter å komme med mange gode oppskrifter på alt mulig! 🙂

  33. Linda Marie Stuhaug

    Rita: Takk for tilbakemelding, Rita! Veldig kjekt med tilbakemelding 🙂 Skal absolut fortsette!

  34. Linda Marie Stuhaug

    Rita: Bruker så lite som mulig, berre så maisennaen jevner seg ut uten å klumpe seg 🙂

  35. Hvilken type eplecidereddik bruker du? 🙂 Takk for at du alltid har masse inspirasjon <3

    1. Berre vanlig eplecidereddik fra merket Heinz, kjøper på dagligvarebutikk 🙂

  36. Hei 🙂 Kan man bruke potetmel istedet for maizenna i denne oppskrifta?

    1. Hei! Du kan jo prøve, men da må den ikkje koke, kun nå kokepunktet.

  37. Christel

    Hei,jeg lagde sausen med 60g sukrin siden jeg ikke hadde sukrin+ Nå har den stått 2 dager i kjøleskapet og har fått noe isflak-lignende biter i seg. Smaker like godt men ubehagelig å tygge. Er det sukrinen som har hardnet?

    1. Nettopp derfor bruker eg aldri sukrin…

  38. Jeg brukte Sambal Oelek i stedet for fersk chili. Droppa eddik. Fungerte bra det

  39. Ann-Christin

    Hei, helt magisk sweet chili saus
    Lurer bare på hvor lenge den holder seg i kjøleskapet ?

    1. Hei! Så bra 😀
      Den er asbolutt best dei første dagane.

  40. Lagde den igår. Mye bedre enn den i butikken! Takk for super oppskrift. Denne kommer til å lages flere ganger!

    1. Så kjekt den falt i smak, Aina 🙂