Sukkerfri sjokoladekake med sjokoladeglasur

God torsdag!

Det var mange som etterspurte oppskrifta på sjokoladekaka eg lagde til 85-årsdagen forrige helg, så den kommer idag i eit eget innlegg. Fleire varianter av denne sjokoladekaka er i arkivet på bloggen, men ikkje konkret oppskrift med denne sjokoladeglasuren.

Kaka blei laga i forbindelse med en bursdag, og måtte vere 100% fri for sukker, gluten og laktose. Med riktige ingredienser er ikkje det noko problem, kaka blei saftig og god, falt godt i smak hos gjestane! Den kan også fint lages melkefri, og man kan bruke vanlig kesam framfor laktosefri kesam om man ikkje trenger å ha kaka fri for laktose.

Innlegget inneholder sponsorlenker.

Sjokoladekake
3 egg
180 g (laktosefri) kesam
60 g sukrin+
60 g sukrin gold
40 g kakao
50 g (glutenfritt) havremel
35 g kokosmel
1,5 ts bakepulver
1/2 ts ekte vaniljepulver
en god klype salt
evt. vatn til passe konsistens

Miks sammen alle ingrediensane til en jevn og glatt røre, juster med litt vatn om det er nødvendig. Hell røra i en kakeform på 16×20 cm med bakepapir. Steik på 180 grader, midt i ovnen ca. 15-20 minutter, eller til kaka er gjennomstekt. Avkjøl.

Sjokoladeglasur
120 g kokoskrem*
80 g (laktosefri) kesam
20-30 g kakao
30 g sukrinmelis
10 g sukrin gold
en god klype salt

Ha alle ingrediensene i en bolle, men juster gjerne ned mengden søtning så du heller kan smake til etterkvart. Miks sammen med en miksmaster til en jevn og klumpfri glasur, smak til, deretter brer du over den avkjølte kaka. Veldig viktig at kakebunnen er heilt avkjølt, ellers vil glasuren smelte.

Kaka kan fint stå nokre dager i kjøleskap, så den kan lages dagen i forveien. Nyt eit (eller fleire) kakestykker med litt friske bær!

Tips & alternativer
? Ønsker du ei melkefri kake kan du bruke kokoskrem istedenfor kesam i både kaka og glasuren. Kokoskrem får du når kokosmelk (ikkje light) står kaldt i kjøleskap, helst over natta. Det øverste laget blir ganske stivt og krema.
? Bytt gjerne tørrvarer med andre typer. Tåler du spelmel eller kveitemel kan du fint bruke det.
? Anna søtning tilsvarande 180 g sukker kan også brukes. Anbefaler ikkje kun vanlig sukrin.
? Om du ikkje er glad i kokossmaken eller ikkje har kokosmelk som har stått kaldt, kan du bruke philadelphia naturell i glasuren istedenfor kokoskrem og kesam.

Saftig, proteinrik, mektig og veldig god. Nyt kvardag som helg ?

Dere som følger meg her på bloggen kjenner igjen ingrediensene eg bruker masse av, havremel og ekte vaniljepulver er to av dei. No har endelig desse to komt inn på x-life også! Dette havremelet er 100% glutenfritt og er supert å bruke i sunn bakst, salt eller søtt. Det er rett og slett havregryn finmalt til mel. Dette er mitt absolutt favorittmel og det eg bruker aller mest og oftast, på grunn av den gode bakeegenskapen, nøytrale smaken og gode næringsinnholdet.

Ekte vaniljepulver, eller økologisk vaniljepulver går også igjen i mange oppskrifter. Det er reint vaniljepulver beståande av frø fra vaniljestenger, med en djup og ekte vaniljesmak. Det er drøyt i bruk og passer til alle søte oppskrifter, kaker, desserter, vafler, kremer, sjokolade, smoothie, is og lignande.


Havremel her // økologisk vaniljepulver her.


Andre ingredienser i innlegget, som eg bruker masse av er sukrin gold her // sukrin+ her // sukrinmelis her // kokosmel her.

Alle desse ingrediensene får man også på helsekostbutikker, i tillegg er dei aller fleste å finne på dagligvarebutikker no til dags, spesielt dei med godt utvalg. Eg linker alltid til x-life si heimeside i oppskriftene mine, da eg blir sponsa av bakevarer fra dei. Vil du vite meir om ingredienser man trenger for å lage sunt søtt, kan eg anbefale deg å lese dette innlegget mitt!

Hugs å spørre om det skal vere noko du lurer på. Ingen spørsmål er dumme, eg er berre glad om eg kan hjelpe 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

31 kommentarer

 1. Wææ så syyykt godt så ut :OO Ha en fin dag : ) Klem!

 2. kindertryne

  denne skal testes ut en gang! hva er egentlig forskjellen på sukrin og sukrin gold? 🙂

  1. Sukrin er hvitt sukker.
   Sukrin Gold er brunt sukker

 3. Jannicke

  Hei! Du har så utrolig mange oppskrifter jeg har lyst til å prøve! 🙂 Men jeg lurer litt på antall kalorier i f.eks denne kaken og lignende oppskrifter?

 4. lovelyliller.com

  Den så utrolig god ut – serlig glasuren! Nam nam!! 😀

 5. Så helt nydelig ut..skal «notere»meg den :))

 6. Anna Tejera

  Hei Linda! Jeg har ett spørsmål angående glutenfri baking. Jeg har mange ganger prøvd å lage både vafler og baguetter fra bunnen av som er glutenfrie, men det er akuratt som om jeg gjør noe feil. Bruker fiberfusk og egg, men vet ikke hva som skjer? Kan det være feil meltype? Hva ambefaler du å bruke som meltype isåfall? Håper du kan svare, hilsen en ellers bakeglad meg :))

 7. Iselin Renée

  Den må jeg prøve, elsker sjokoladekake 🙂

 8. Linda Marie Stuhaug

  Iselin Renée: Så godt, så enkelt! God baking 🙂

 9. Linda Marie Stuhaug

  Anna Tejera: Hei Anna 🙂 Kva meltype som egner seg i ulike oppskrifter kommer heilt an på kva oppskrift det er. Å lage glutenfri vafler er ikkje noke problem, men skal du lage glutenfri baguetter (typen med gjær, om du berre bytter om meltypen) vil ikkje det fungere optimalt. Kva meltype eg anbefaler kommer og heilt an på oppskirfta, her ser du eg har brukt havremel og kokosmel, ellers bruker eg en del bokhvetemel. Eg vil egentlig berre anbefale deg å ta utgangspunkt i glutenfri oppskirfterog følge tørrvarene som står der 🙂 Lykke til!

 10. Linda Marie Stuhaug

  annebe: Så bra! God fredag til deg 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  lovelyliller.com: Ikkje sant! Glasuren gjer heile kaka komplett 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Jannicke: Eg teller ikkje kalorier, så må du vite det må du rekne på det sjølv 🙂

 13. Linda Marie Stuhaug

  kindertryne: Les dette innlegget, så blir du klok på ulike søtninger 🙂 http://lindastuhaug.blogg.no/1403180955_sukrin_guide.html

 14. Linda Marie Stuhaug

  Laurie: Takk for det 🙂 God fredag!

 15. Kristin

  Da har jeg akkurat prøvd oppskriften, og det er den beste erstatningen til ordentlig sjokoladekake jeg har smaket så langt. Spiste den med litt jordbær til, og det satte prikken over i’en. Takk for en fin blogg!

 16. Linda Marie Stuhaug

  Kristin: Så hyggelig Kristin! Utrulig kjekt å lese at kaka falt i smak hos deg 🙂 Håper du får ei fin kommande veke!

 17. Er det mulig og bruke tynn, naturell yoghurt isteden for kesam(bor i USA, så har ikke tilgang på kesam)? Enormt imponert av bloggen din! Så takknemlig for at du bruker mye tid og energi for å gjøre matlaging enklere for oss! Du er en stor inspirasjon! Tusen takK! 😀

  1. Hei Synne 🙂
   Tusen takk for hyggelige ord, det er SÅ kjekt å lese!

   Du kan bruke anna type naturell yoghurt, så lenge den ikkje er for mager. Veldig mager yoghurt vil gi ei tørrere kake. Så yoghurt eller creme fraiche med minst 6% fett er det eg anbefaler då. Eventuelt kan du bruke kokosmelk også (men ikkje light variant). Lykke til 🙂

 18. Hei, skal prøve meg på den sukkerfrie sjokoladekaken din til helga, men jeg kunne ikke finne laktosefri kesam på butikken, det er vel ikke noe problem å bruke vanlig mager kesam?

  1. Du kan fint bruke laktosefri mager kesam 🙂

   1. Bakte kaken ikveld, men jeg syns glasuren ble litt bitter. Bunnen ble himmelsk. Jeg byttet ut kokoskrem med philadelfiaost og hadde mager kesam i glasuren (ikke laktosefri) hva er grunnen til at glasuren ble så bitter?

   2. Da kan det hende du skulle brukt litt meir søtning for ekstra sødme, det ville dempa bittersmaken. Kokoskrem er jo litt meir naturlig søtt, så du skulle kanskje smakt til for å få den slik du ville. Da veit du det til neste gang 🙂

 19. Jeg prøvde med kokoskrem, og den ble mye bedre. Neste gang skal jeg også prøve med laktosefri kesam, da laktosefrie produkter er søtere.

  1. Ja, eller en kombinasjon mellom kokoskrem og laktosefri kesam 🙂

 20. Mona Abelsen

  Hei! Denne så skikkelig god ut og jeg tenkte å bake den å ha med meg i sosialt lag 🙂 Men… Form på 16*20 cm er ikke stort…. Kan man doble deigen og bruke større form? Hvor lenge må den evt steke da?

  Forøvrig: tusen takk for en skikkelig fin side! Den inspirerer meg masse til et sunt og variert kosthold 🙂

  1. Ja, du kan fint doble oppskrifta og bruke større form. Må nok steikes 10-15 minutter ekstra, men det må du berre sjekke underveis. Tusen takk får hyggelig tilbakemelding, veldig kjekt å lese at eg inspirerer deg til eit sunt og variert kosthold 🙂 Riktig god kveld til deg, Mona. Klem!

 21. Camilla

  Hei! Har ikke vaniljepulver tilgjengelig, kan det byttes ut med noe annet (eller evt kuttes ut) uten at det gjør stor forskjell?

  1. Du kan bruke frø fra vaniljestang, men er ingen krise å sløyfe det 🙂

 22. Angelica

  Kan man bruke kun sukrin gold, eller må det være kombinert?:)

  1. Som det står kan du bruke anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Du kan bruke kun sukrin gold, eg kombinerer fordi eg synes det gir det beste resultatet 🙂