Blåbærpai uten tilsatt sukker

Hei!

Eg har mange varianter av pai i arkivet – smuldrepai, pai med crunchy topping, middagspai også vidare, men ingen oppskrift på søt paibunn. Blåbærpai er en av dei bedre kakene etter mi meining, og eg har laga en litt sunnere variant som eg vil dele med dåkke. Med utgangspunkt i mammas tradisjonelle oppskrift gjorde eg justeringer og resultatet smakte tilsvarande ekte vare!

Uten tilsatt sukker og med ekstra fiber, kan fint lages melkefri for dei som trenger det –

Blåbærpai
100 g ekte smør, romtemperert
50 g kesam*
1 egg
ca. 300 g speltmjøl eller kveitemjøl
50 g fiberfin (eller meir mjøl)
80 g sukrin+
2 ts bakepulver
1 ts ekte vaniljepulver

1 liter blåbær
1 ss potetmel
2 ss sukrin+

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 200 grader. Pisk romtemperert smør med sukrin+, tilsett deretter egg, kesam, fiberfin, bakepulver og ekte vaniljepulver. Rør inn litt og litt mjøl til en passelig, fast konsistens, kna godt med hendene.

2. Ta 2/3 av deiga og kjevle den ut til en rund leiv som passer paiform eller kakeform. Trykk deiga godt nedi formen og oppover kantane. Forsteik bunnen i 10 minutter nederste rille.

3. Bland sammen ferske eller fryste blåbær potetmel og sukrin+ (juster etter kor søte blåbær du har). Ha over den forstekte paibunnen. Lag gittetmønster av resten av deiga med remser på ca. 1 cm bredde, fordel over blåbærene og på kanten. Pensle heile overflata med egg og sett tilbake i ovnen på nederste rille i 20-30 minutter til en gyllen farge.

Paien smaker aller best lun, gjerne med en klatt vaniljeis!

* Tips og alternativer
– Bruk gjerne en blanding av blåbær og bringebær i paibunnen, eller bytt ut med sesongens epler. Vaniljekrem i bunnen før paien toppes med frukt/bær er også eit alternativ, det er nydelig!

– Bruk gjerne anna søtning tilsvarande ca. 160 g sukker i paibunnen. Anbefaler ikkje kun vanlig sukrin.

– For melkefri pai kan du bytte smør med melkefri margarin, og bruke litt ekstra istedenfor kesam.

– Paien kan fint frysast!

Blåbær er virkelig skogens skatt og inneholder en haug av antioksidanter. Kombiner frisk luft og mosjon med å plukke med deg sunnhetsbombene og bak deilige bakverk, lag smoothie, syltetøy, saft eller is. Blåbær er heilt supert å fryse også, så det er berre å få med seg rikelig 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

20 kommentarer

 1. Alice Hamran

  Dette kan du! 🙂 Så fristende og sunt 🙂

 2. spisogspar

  Så veldig godt og fristende ut! 🙂

 3. TheVanillaMonologues.

  For en superfin pai! Ser absolutt nydelig ut!

 4. Linda Marie Stuhaug

  TheVanillaMonologues.: Så hyggelig kommentar å få! Tusen takk 😀

 5. Linda Marie Stuhaug

  spisogspar: Tusen takk 🙂

 6. Linda Marie Stuhaug

  Alice Hamran: Så hyggelig å lese! Veldig god var den iallefall 🙂

 7. Henriette

  Takk for fin oppskrift som klart skal prøves Linda! 🙂 I kveld blir det søtpotetlasagne etter din oppskrift, laget den før og den er SÅ god! Skal teste ut tipset med litt parmesan og muskat i cottage cheesen som en leser tipset om. Jeg tar også oppi en rødvinsklunk i tomatsausen og litt rosmarin, kjempegodt. Ha en fin fredag og takk for en super blogg med masse, masse knallgode oppskrifter!

 8. Linda Marie Stuhaug

  Henriette: Hei Henriette! Så hyggelig tilbakemelding å få, tusen takk 🙂 Eg har enda ikkje prøvd tipset med cottage cheesen, men det skal eg også gjere neste gang. Håper middagen smaker og at du får en strålande helg – ikkje minst at eg kan inspirere masse vidare 🙂

 9. Henriette

  Testet det nå – sinnsykt god bechamelsaus med cottage cheese, revet parmesan, pepper, litt muskat og litt melk. Ble en skikkelig fløyelssaus som var knallgod i lasagnen!! Middagen smakte veldig godt 🙂 Riktig god helg tilbake til deg!

 10. Martine Wold

  Nydelig pai. Laget den nå i glutenfri i bursdag til min far. Smakte veldig godt og man kan fint bytte ut melet med glutenfrittmel til de som må ha den glutenfri:-)

 11. Linda Marie Stuhaug

  Martine Wold: Så hyggelig at den falt i smak Martine! Bra du fekk laga den glutenfri, eg holdt meg til spelt denne gangen etter eit feilforsøk på glutenfritt mel. Kva type mel brukte du? 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Henriette: Knall! No gleder eg meg enda meir til å prøve det 🙂

 13. e det ikkje sånn at sukrin typane e best når de e blanda sammen med ein aen?? typ: sukrin og sukrin gold? 🙂

  1. Kjem an på oppskrifta. Eg liker best å blande sukrin gold og sukrin+ 🙂 Bruker ALDRI vanlig sukrin.

 14. også ein ting til! vil du anbefala steviosa sukker eller sukrin gold? kjøpte steviosa og tenkte prøva den, men leste så møkje negativt om smaken :-S … 😛

  1. Hei! Eg bruker aldri steviosa, men myke sukrin gold. Så det blir naturlig for meg å anbefale sukrin gold 🙂

 15. Hei! Gleder meg til å prøve paien! Tror du man kan bruke Maizena-mel i stedet for potetmel? Har lest flere steder at Maizena-mel for det meste er potetmel uansett

  1. Heisann!
   Eg har heilt ærlig aldri prøvd maisenna i paifyll før, men det går heilt sikkert fint det 🙂

 16. Hilde Marie

  Denne ser veldig god ut 🙂 Hvor stor er formen? bredde i cm

  1. Veldig god 😀 Vanlig paiform på 28 cm 🙂