Her er ingrediensene du trenger for å lage sukkerfri julekaker!

God 1.søndag i advent, godtfolk!

Vi nærmer oss desember med stormskritt og jula er nesten rett rundt hjørnet. Desember er en måned fylt med masse godsaker, og det starter gjerne idag. Julebord, julegløgg, julefrukost, juleavslutninger, juleverksted, julebaking – og eg kan egentlig fortsette!

Dere som lesere forstår vell kva oppskrifter eg kommer til å dele framover.
Det blir selfølgelig mange smakfulle og sukkerfri alternativer til julebakst, julesnacks og andre smaker av jul. Derfor vil eg idag lage en liten oversikt over alternative ingredienser som trengst for å kunne bake uten sukker (og evt. gluten). Det er mange andre alternative ingredienser der ute, men eg tar for meg dei som vil bli brukt i mine oppskrifter.

Hovedingrediensene til julekaker er stort sett sukker, smør, kveitemjøl og gjerne sirup. Derfor må det naturligvis alternativ til nettopp dette som skal til for å kunne bake sunnere. Eg tar i hovedsak for meg alternativ til sukker, sirup og mel (men som det står nedenfor, kveitemel eller speltmel kan også fint brukes, visst man tåler og foretrekker det).

collage


Nokre av oppskriftene fra i fjor! Du finner alle under kategorien «jul» her. 

Misforstå meg ikkje. Selfølgelig skal desember måned nytes med ekte varer også!
Men det kan bli for masse av det gode, så vi seier ja takk begge deler. Min store lidenskap er å lage alternative oppskrifter og det er jo det heile bloggen egentlig handler om. Så oppskriftene blir for dei som ønsker eit sunnere/sukkerfritt alternativ innimellom, eller for dei som faktisk må ha sukkerfri,glutenfri og/eller melkefri alternatier av andre grunner, som diabetes, cøliaki eller melkeallergi. Oppskriftene framover vil som alltid bli merka og nøye forklart med ingredienser og ingrediensbytting.

Så – vi kjører i gang min lille guide! Eg har linka alle ingrediensene til x-life sin heimeside så du kan trykke dei heim i posten med det samme. Ellers finner du dei fleste ingrediensene på helsekostbutikk, samt nokre finner du og på dagligvarebutikker.
/inneholder annonselenker

ALTERNATIV TIL SUKKER:
ULIKE SUKRIN VARIANTER

IMG_2845

SUKRIN GOLD – kjøpes her.
Så og sei kalorifattig, brunt sukrin som erstatning for brunt sukker. Lager en karamellaktig, gyllen og god smak i bakst og desserter. Sukrin gold er også veldig god som strøsukker.

SUKRINMELIS – kjøpes her.
Sukrinmelis med stevia som erstatning for melis. Heilt uten kalorier og gir ingen blodsukkerstigning. Perfekt til glasur, snacks, kaker, proteinbarer og andre oppskrifter der man trenger eit søtningsmiddel som løyser seg opp uten å danne krystaller, eller der man ikkje bruker oppvarming.

SUKRIN+ – kjøpes her. 
Min absolutte favoritt! Sukrin+ er sukrin smelta sammen med stevia og er dobbelt så søtt som vanlig sukrin/sukker, 100% naturlig og kalorifritt. Sukrin+ passer til dei fleste oppskrifter på både kakeer, desserter og snacks – i tillegg er den god som strøsukker.

ALTERNATIV TIL SIRUP / DIVERSE SØTNING:


IMG_2853

FIBERSIRUP CLEAR – kjøpes her. 
FiberSirup Clear er en allsidig ingrediens i baking og matlaging. Den gir en god søtsmak, og kan for eksempel bidra til at kjeks og cookies får en sprø utside og mjuk kjerne. Perfekt å bruke i blant anna heimelaga proteinbarer, da den gir både smak, konsistens og fiber.

FIBERSIRUP GOLD – kjøpes her.
FiberSirup Gold er en søt sirup av nyttige prebiotiske fibre som både smaker godt og gjer godt for hei le kroppen. Den har en gyllen farge og en fyldig søtsmak. FiberSirup Gold er et sunnere alternativ til sirup og kan brukes i oppskrifter der ein vanligvis bruker sirup (for eksempel pepperkaker og vaniljefudge). Fibersirup er nydelig over pannekaker, vafler, havregrøten og yoghurtblandinger.

YACONSIRUP – kjøpes her. 
Yaconsirup er eit lavglykemisk søtningsmiddel som er pressa av roten til Yaconplanten. Egner seg til oppskrifter der man vanligvis ville brukt vanlig sukker eller sirup (for eksempel pepperkaker og vaniljefudge).

EKTE VANILJEPULVER – kjøpes her. 
Laga av ekte Bourbon-vanilje, heilt uten tilsetninger. God som smakstilsetning i kaker, desserter, snacks, vafler, bakst, pannekaker osv. Gjer virkelig det lille ekstra i sunne, søte oppskrifter!

ALTERNATIV TIL SJOKOLADE:
SUKKERFRI SJOKOLADE

IMG_2852

SUKKERFRI MELKESJOKOLADE – kjøpes her.
Sukrin sjokoladen uten tilsatt sukker, med en mild og god smak. Kan naturligvis erstatte sjokolade der det blir brukt, for eksempel til pynting eller konfekt.

KVIT SJOKOLADE
Sukkerfri kvit sjokolade bruker eg til mine oppskrifter på sukkerfri kinderegg og yoghurtnøtter. Absolutt eit must der om man ønsker å lage desse to oppskriftene!

ALTERNATIV TIL MEL:
GLUTENFRI ALTERNATIVER:
(bruk gjerne spelt eller kveite. Kan gjerne supplere med en av desse variantane for å få høgare fiberinnhold,proteininnhold og/eller næringsinnhold)

IMG_2846

FIBERFIN – kjøpes her. 
Naturlig og sunt fiberriikt mel som brukes for å øke fiberinnholdet, gi jevnare blodsukker og energinivå. Med fiberfin kan man bytte ut 10-20% av melet i pannekaker, kaker, julebakst, pizzabunn, brød, rundstykker og lignande, uten at smak og konsistens blir påvirka.

HAVREMEL – kjøpes her. 
100% glutenfritt, finmalt havremel som inneholder masse fiber, vitaminer og mineraler. Den meltypen eg bruker aller mest i mine oppskrifter. PS! Du kan fint male havregryn til mel i en blender sjølv, eller bruke havremel fra Axa. Billigere og like bra!

MANDELMEL – kjøpes her.
Finmalte og fettreduserte mandler i meltform. Kan erstatte noko av tørrvarene i ulike oppskrifter og bakst. Glutenfritt, proteinrikt med lite fett.

BOKHVETEMEL – kjøpes på innvandrerbutikk, helsekostbutikk, nokre dagligvare eller iherb.
Bokhvetemel er ikkje en kornsort eller kveitesort. Det beste erstatninga for kveitemjøl etter mi meining! Kan brukes til brød, knekkebrød, bakst, pannekaker, vafler og lignande. Bokhvetemel er fantastisk god å bake mine heimelaga, glutenfri lomper med!

NØYTRAL KAKEMIKS – kjøpes her.
Glutenfri og sukkerfri kakemiks som du kan lage favorittkaka di med. Bruk den som basis og tilsett vatn, egg, olje og smaktilsetning så du kan lage gulrotkake, eplekake, krydderkake og lignande. Denne er fantastisk god og anbefalast på det varmaste! Du kan dele opp pakken og lage forskjellige småkaker, eller bruke det som tørrvare i andre oppskrifter.

PROTEINPULVER 
For å øke proteininnholdet eller lage proteinbarer.
Grunnen til at eg tar med proteinpulver her er fordi eg får masse spørsmål om det. Desse egner seg både til bakst og i proteinbarer, er absolutt ikkje noke «må ha» ingrediens i forhold til julebakst. 

IMG_2856

PROTEIN DELITE – kjøpes her. 
Protein delite er verdenskjent for sin gode smak. Eg har prøvd «alpine milk chocolate» – som har små biter av sjokolade. Godt i både bakst og proteinbarer. «Rasberry yoghurt» og «strawberry white chocolate» har eg også prøvd i proteinbarer, knallgode begge to! Du finner også smaken «chocolate coconut» og «vanilla yoghurt berry«. Alle har biter av frukt eller sjokolade.

TROPONIN – kjøpe 1 kg her eller 3 kg her.
Dette proteinpulveret får du i både sjokolade, vanilje og jordbær. Det proteinpulveret eg liker best å bruke i proteinbarer (f.eks japp sjokoladen) og til å bake med, dei få gangene eg bruker proteinpulver i bakst.

EASY BAKE – kjøp 1 her eller 3 her. 
Bakeprotein designa for baking og matlaging. Nøytralt proteinpulver som kan erstatte 10-30% tørrvarer for høgare proteininnhold.

Skal eg anbefale eit utvalg ingredienser som er eit «must» for å kunne bake dei aller fleste julekaker sunnere og sukkerfri med godt resultat blir det desse: 

IMG_2860

Aller viktigast: sukrin gold, sukrinmelis, sukrin+, fibersirup gold eller yaconsirup, sukkerfri sjokolade.
Ellers: havremel, mandelmel, fiberfin.

I oppskriftene framover vil eg selføgelig bruke vanlige dagligvare-ingredienser. Alle oppskrifter med smak av jul kommer under kategorien «JUL« under «OPPSKRIFTER» i menyen. Det er også en del søte oppskrifter under «snacks«.

Eg er veldig fornøgd med mange av oppskriftene fra i fjor og vil derfor bruke noken av dei i år også. Kanskje eg lager en liten ny vri, eller prøver med andre ingredienser. I tillegg kjem det selfølgelig litt nye! Har du ønsker om kva som skal lagast, gi meg en lyd i kommentarfeltet 🙂

collage

PS! En litt meir komplett guide over nesten alle alle alternative ingredienser fra funksjonell mat finner du HER.

Håper innlegget er eller blir nyttig framover – du må ikkje nøle med å spørre om det er noko du lurer på!

41 kommentarer

 1. Henriette

  hvilken foretrekker du av chocolite og troponin proteinpulverene? 🙂

  1. Det kommer an på kva du skal bruke det til? 🙂

   1. Henriette

    tenkte hovedsakelig i bakst, men kanskje pannekaker og havregrøter også? 🙂

   2. Det er såpass lenge sida eg har smakt og brukt chocolite proteinpulver, men eg meina å hugse at det er godt i det meste. Så det er nok litt smak og behag for din del kva du foretrekker 🙂 Chocolite har en sterkere sjokoladesmak, troponin er litt mildere, men kan virkelig brukes til alt!

 2. Åå, jeg gleder meg sånn!! du har de beste oppskriftene! føler alle søtsakene jeg lager med dine oppskrifter blir gode! kommer det kanskje en pepperkake oppskrift med fibersirup mon tro? 🙂 gleder meg uansett til julebaksten det dine oppskrifter 😀

  1. Så hyggelig å lese, Miriam 🙂 I løpet av dei neste dagane skal eg prøve meg på pepperkaker med fibersirup gold for å sjå om resultatet blir like bra. Eg tippe det blir det, men må vere på den sikre sida!

   God søndag til deg 🙂

 3. Jeg ønsker meg en melke/soya/gluten/sukker- fri «kindereggsjokolade» Mener de er laget med vikingmelk.

  1. Min oppskrift er ikkje brukt vikingmelk i, visst det var det du meinte.
   Kva med å bruke sukkerfri og melkefri sjokolade (både kvit og lys) – og kokoskrem isteden for philadelphia?

 4. Gerd Anne Mikalsen

  hei lurer på om det går an å lage mørlefse uten hvetemel?

  1. Hei! Det går heilt sikkert fint – man må berre prøve seg fram med andre meltyper.

 5. Som jeg gleder meg til oppskrifter fremover!!! 🙂
  Jeg er ikke så godt kjent med fibersirup, men kan det erstatte yacon i dine tidligere oppskrifter? Jeg tenker hovedsakelig på karamelloppskriften din, som forsåvidt er min absolutte favoritt!! 🙂 Det samme gjelder coockies ol., dersom det står 15 g yaconsirup, kan det byttes med 15 g fibersirup? 🙂
  Klem til deg

  1. Hei!
   Ja, i vaniljefudge kan du bruke fibersirup gold framfor yaconsirup. I pepperkaker har eg ikkje prøvd det enda, men skal gjere det i starten av neste veke. Eg er ganske sikker på at fibersirup gold kan erstatte yaconsirup i dei fleste oppskrifter, men eg kan jo ikkje vite 100% sikkert då eg ikkje har prøvd enda. Men det er nok ingen problem 🙂 Klem!

 6. Hei Linda! Lurte på å kjøpe fibersirup gold, men ser den er tilsatt maltekstrakt… Så da er vel ikke den glutenfri..? Har brukt fibersirup clear og yacon sirup tidligere. Har en datter med cøliaki, då jeg tar ingen sjanser! super blogg forresten!

  1. Hei! Dette skal eg sjekke opp i – så kommer eg tilbake til deg 🙂

  2. Hei igjen!
   Fibersirupen er glutenfri 🙂

   Her er litt av svaret eg fekk: «Maltekstrakten vi bruker i FiberSirup Gold inneholder ca 5 ppm gluten (grensen for hva som kan regnes som glutenfritt er 20 ppm). Denne ekstrakten utgjør under 2% av det ferdige produktet, så det er virkelig mikroskopiske andeler det er snakk om, og langt, langt under hva en med normal caliaki eller glutenintoleranse tåler.»

   1. Tusen takk for svar!

   2. Skulle berre mangle!

 7. Kanskje kransekaker med fibersirup i stedet for dadler? 🙂

  1. Eg har prøvd – men det blir ikkje det samme! Dadler er magisk 🙂

 8. Sunniva

  Hei 🙂 Liker veldig godt oppskriftene dine! De er enkle å få til og smaker utrolig godt. Jeg har veldig lyst å lage franske makroner, så lurer på om du har en litt sunnere oppskrift? 🙂

  1. Hei! Nei, det har eg ikkje. Men det skal eg absolutt skrive ned på «lista» mi 🙂

 9. Supert innlegg! Her fikk jeg mye fine tips Men vet du om noen proteinpulver som er laktosefri jeg kan bruke i diverse bakst? Synes det er så synd at det er så lite utvalg av slike produkter! I hvert fall det jeg har kommet over..

  1. Hei! Det er diverse proteinpulver uten laktose/melk der ute – men her er vertfall eit:
   http://www.x-life.no/products/nanox-carnilox-900g

   Biffprotein! Men eg veit dessverre ikkje korleis det smaker og egner seg i bakst 😉

 10. Åhh elsker oppskriftene du legger ut! Gleder meg til «juleoppskriftene» framover. Prøvde med fibersirup gold i pepperkakene istedet for yaconsirup for noen dager siden og det funket utmerket 🙂

  1. Hei Celine! Så kjekt å lese 🙂
   Skal sjølv prøve meg på fibersirup gold, tørr ikkje dele ei slik oppskrift på nytt uten å ha prøvd det sjølv. Men supert med tilbakemelding, er ganske sikker på at resultatet blir minst like godt 🙂

 11. Elisabeth Holm

  OMG!!! Nå ble jeg så glad!!!!!! I 6 år har jeg lett etter Protein Delight!! Jeg kjøpte det tidligere både i Sverige og på Proteinfabrikken.no. Men så slutta de å selge det. Jeg har søkt på nett, googlet og surfet ebay uten hell!! OGSÅ GÅR DET AN Å BESTILLE FRA EN NORSK NETTBUTIKK!!!! ❤️❤️❤️ I love your blog, akkurat nå Linda!!!!!

  1. Haha! Fantastisk Elisabeth 🙂
   Måtte smile godt no – kjekt å kunne dele og gjere ei anna litt ekstra glad! Da er det berre å klikke heim i handlekurven med en gang 😉 X-life er heldigvis raske med å håndtere bestillinger!

 12. Magnhild

  Sjokolade med peppermyntefyll. Peppermynteknapper. Karamell fudge, sjokolade med forskjellig fyll, som karamell osv
  Brune pinner, sandkaker

  1. Karamell fudge har eg oppskrift på 🙂 Søk på vaniljefudge! Samme med sjokolade med mjukt karamellfyll, alâ smil.
   Ellers tar eg til meg tipsene dine!

 13. Hei! Fantastisk blog og oversikt du har laget 🙂 Men jeg lurer på hvilken hvit, sukkerfri sjokolade du bruker? Ser ikke at du har linket til det noe sted? 🙂

  Håper du har en fantastisk førjulstid 😀

  1. Hei 🙂 eg bruker merket cavalier, den er ikkje så lett å finne, men du kan fint bruke den med crisp/rice. Den må kjøpes på helsekost, derfor er det ikkje linka til den 🙂 tusen takk Sonja, god førjulstid til deg også!

 14. Jeg laget tjukklefser med Fibersirup gold (tok halvt om halvt med vanlig sirup og fibersirup), lefsene brant seg mye fortere enn med vanlig sirup, og de fikk en litt underlig smak av brent sirup, selv de som ikke ble brent på takka. Jeg lurer på om du vet noe om fibersirup har lavere smeltetemperatur enn vanlig sirup, og ikke tåler varmebehandling like godt? Tror du yaconsirup egner seg bedre til lefser? Takka blir jo veldig varm.

  1. Hei 🙂
   Kva smeltetemperatur fibersirup har veit eg ikkje, men den skal tåle oppvarming, så det er vertfall ikkje der problemet ligger. Kan hende yaconsirup egner seg bedre, men er egentlig usikker på smeltetemperaturen her også… Det går jo an å sende en mail til funksjonellmat / økosjokolade for å spørre korleis dei ulike sirupene egner seg til svært høge temperaturer 🙂

 15. Hei,

  Tusen takk for alle flott info og oppskrifter! Gleder meg til å teste ut fleire av oppskriftene dine! Eg har no fått beskjed om å kutte ut gluten (også «glutenfri») og laktose (og kumelk/produkt generelt). Fikk vite at bokhvete er bra men at den bør vere brent. Eg har kun funnet bokmål korn, flak og mel, men står ingenting om det er brent….har du greie på dette? På forhand tusen takk!

  1. Hei!
   Her kan eg dessverre ikkje hjelpe deg, eg har ikkje hørt noko om «brent» bokhvete før… Håper du finner ut av det 🙂

 16. Stine Kjær

  Hei. Jeg elsker å lage mat og tilbringer en del tid på kjøkkenet, Å jeg er av den gamledagse verianten at det meste skal være hjemmelaget og bruker bare sirup og vanlig farrin og Melis når jeg baker og lager mat. Men så har jeg blitt bitt av den trenden av å prøve å lage mat på en anderledes måte,med og bytte ut fløte med plantebaserte produkter når det kommer til fløte fronren og synes det fungerer helt fint i forhold til middager og sauser. Men kaker er jeg meget usikker på om jeg tør å lage fløtekrem av noe som ikke har tilknytning fra kua..
  Men så har jeg jo lyst å prøve noe nytt,men har ikke lyst at alt det nye (syntetisk) produkter skal gå utover smaks opplevelsen for det blir fort en nedtur, når man har brukt mange timer på kjøkkenet..
  i mitt hode,så innbiller jeg meg at alle de ulike søtnings typene gir en syntetisk og metallisk smak på kaker/mat og det har gjort til at jeg lar vær å prøve.. er det store forskjellereller
  om man bytter ut vanlig sukker/sirup og melis med disse produktene som erstatter de du bruker/reklamerer for??

  1. Hei Stine!

   Ja, det er forskjell på vanlig sukker og sukrinvarianter, det er ikkje til å legge skjul på. Alle opplever sukrin forskjellig, så du må nesten berre prøve deg fram sjølv altså 🙂 Eg synes ikkje det gir en syntetisk og metallisk smak (med mindre man bruker vanlig sukrin), nokon opplever det annleis enn meg igjen 😉 Det vil nok også variere litt fra oppskrift til oppskrift!

 17. Bente Wist

  Hei
  Kan en lage julekaker,som kan spises,når en går på ketose diett?

  1. Du kan lage julekaker som er ketose-vennlige ja 🙂

 18. Inger Kjærstad jensen

  Jeg gleder meg plutselig til Jul igjen 🙂 takk for at du har laget spennende oppskrifter uten sukker. som helt ny diabetiker gleder jeg meg til å bake nå

  1. Veldig hyggelig å kunne inspirere, Inger!! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *