Julekake/julebrød uten tilsatt sukker

Innlegget inneholder annonselenker

Hei!

Det er onsdag akâ lillelørdag, vi er i gang med desember og her er årets første juleoppskrift: Sukkerfri julekake/julebrød med rosiner!

Eg kaller det vanligvis julebrød, men det er visst litt mindre vanlig har eg forstått. Kjært barn har mange navn, det gjelder nok en del julebakst 🙂

Oppskrifta er fiberrik, uten tilsatt sukker og kan fint lages melkefri. Resultatet blir eit skikkelig saftig, luftig og fantastisk godt julebrød! Du bestemmer sjølv om du vil bruke speltmjøl eller kveitemjøl, eg foretrekker spelt og resultatet blir like bra:

IMG_1018

Julekake med rosiner, 1 stort brød eller 2 mindre: 
60 g ekte smør
2 dl valgfri melk
60 g kesam original
1 pk tørrgjær
50 g sukrin+ *
1 ss fibersirup gold, evt. anna sirup eller honning
1,5 ts kardemomme
en klype salt
60 g fiberfin, kan erstattast med speltmjøl
ca. 350 g speltmjøl eller kveitemjøl
60-80 g rosiner
1 egg

Slik gjer du: 
1. Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn sukrin+, fibersirup, salt, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan også elte for hand.

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet i nokren minuttter før rosiner tilsettes og knas godt inn i deiga.

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tok meg 1 time.

4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og form til avlangt julebrød eller rund julekake. La den etterheve 30 minutter på steikeplata under kjøkkenhåndkle.

5. Pensle heile overflata med eit lettpiska egg. Steik på nederste rille i 25-40 minutter til brødet er gjennostekt og har fått en fin farge. Avkjøl på rist.

Tips og alternativer
– Du kan bytte sukrin+ med anna søtning tilsvarande 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.
– For melkefri variant: bruk 100 g melkefri margarin istedenfor ekte smør og kesam, og naturligvis den melka du ønsker.

Aller best smaker det varmt og nybakt – men man kan fint jukse før servering med å lune julekaka.

For min del er brunost og syltetøy det beste pålegget: 

PS! Julekaka kan fint fryses, så lag gjerne dobbel oppskrift når du først er i gang. Da vil du få 3 julekaker i normal størrelse 🙂 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

43 kommentarer

  1. test

  2. Savner underveisbilder når du legger ut oppskrifter 🙂 Hadde vært kjekt om du kunne ha det litt oftere

    1. Det er ikkje så lett i desse tider, da eg er på skulen når det er dagslys og må ofte lage mat kvelden før for å ta bilder akkurat i det eg kommer heim neste dag… Men eg skal ha det i bakhodet 🙂

  3. Vi sier også julebrød. Et must i desember, og så himmelsk godt med smør og brunost på!

    1. Ikkje sant! Det er SÅ godt 🙂

  4. Tror du man kan bruke agave nektar og sukrin gold? 🙂

    1. Ja, det går nok fint. Men hugs å doble mengden søtning, så du må bruke 100 g sukrin gold 🙂

  5. Hei! Tror du man kan bytte speltmel med havremel? 🙂

    1. Nei, det vil ikkje bli eit luftig julebrød då dessverre.

  6. Hei! Lurte bare på en liten sak. Jeg har bakt disse to ganger nå, men brødene/kakene er nesten helt rå inni. Hva kan dette komme av? Smaken er kjempe god for det om.

    1. Hei! Kanskje du skal lage mindre brød neste gang, og rett og slett steike litt lengre. Alle ovner er forskjellige, så steiketid kan variere noko 🙂

  7. Nadia Emilie

    Hvilket mel ville du brukt for å lage glutenfrie? 🙂

    1. Du kan ikkje bytte med glutenfritt mel her, det vil ikkje fungere dessverre. Da må du nok bruke en anna type oppskrift 🙂

  8. Solveig

    Dette var utrolig gode julebrød, må nokk bake flere før jul

    1. Så hyggelig å lese, Solveig 🙂 kjekt med tilbakemelding!

  9. Jan Erik

    Dette vart eit fantastisk godt julebrød! Og fyrste gong eg har baka gjærbakst sidan heimkunnskapstimane på ungdomsskulen (over 16 år sidan med andre ord, grøss og gru kor tida flyr…) 😛
    Eg bytta ut yaconsirup med lønnesirup, for det var det eg hadde, men resultatet blei svært vellykka! Trur eg må bake eit brød til, der eg tenker å prøve med bløtlagde gojibær i staden for rosiner, for litt variasjon 😉
    Håpar du har ei fortsatt fin adventstid!

    1. Fantastisk! Eg elsker dette brødet sjølv – det gledes at andre får like godt resultat 🙂 God førjulstid til deg!

  10. eg og sier julebrød, e og vestlending:)

    1. Det er vell berre oss fra Vestlandet som seier julebrød trur eg 🙂

  11. Julebrød sier vi i trøndelag og Tenkte å prøve å lage dette i dag, ser sååå godt ut!

    1. Da håper eg julebrødet faller i smak hos deg, Amalie 🙂

  12. Bakte dette i dag, kjempe godt!! Jeg fra Rogaland sier også julebrød foresten!:-)

    1. Så hyggelig, Anne! Julebrød er visst meir vanlig å sei enn eg først trudde 🙂

  13. Margrethe

    Må man bruke ekte smør?

    1. Kva tenker du å bruke visst ikkje? 🙂 Anbefaler ikkje lettmargarin iallefall.

  14. Må nok lage dette brødet flere ganger, ble kjempeluftig og meget godt. Det tåler også en tur i fryseren, selv om det ble ørlite grann tørrere da, men med meierismør og brunost på toppen ble det toppers fordetom! Jeg brukte kokosblomstsukker i, 50 gram, og det ble søtt nok for meg. Liker ikke når brød er for søtt, for rosinene setter god søtsmak. Jeg stekte det midt i ovnen i 25 minutt (da begynte det å bli litt mye brunt på toppen..).
    Så neste gang skal jeg huske å sette det nederst i ovnen..
    Absolutt til å anbefale!

    1. Så hyggelig med tilbakemelding, Iselin! Tusen takk for det 😀 veldig kjekt å lese at brødet falt i smak hos deg og at du kommer til å lage det igjen, det gledes 🙂 Riktig god søndag til deg og dine.

  15. Christine

    Kan jeg bruke fullkornshvetemel?

    1. Det går nok fint 🙂

  16. Hei! Kan jeg bytte ut fiberfin med fiberhusk?

    1. Nei. Fiberhusk og fiberfin er to heilt ulike produkt og må IKKJE forvekslast!

  17. Kan jeg bruke fibersirup istede? Og hvem av de er best å bruke tror du? Gold eller clear?:)

    1. Istedenfor yaconsirup tenker du på? Det går fint isåfall, anbefaler gold 🙂

  18. Kan jeg bruke vanlig sukrin istedenfor sukrin+, så fall hvor mye
    og vet du sånn ca hvor mange kalorier det er i brødet?

    1. Eg anbefaler ALDI å bruke vanlig sukrin, spesielt i gjærbakst. Bruk heller sukrin gold om du har det 🙂 50 g sukrin+ er 100 g sukrin gold.

  19. Kan man bruke fibersirup clear

    1. Eller glukosesirup

      1. Ja, bruk en av delene du 🙂

  20. Tone Holsbøe

    Denne julekaka/julebrødet var bare helt fantastisk. Luftig og smakfullt. Tusen takk for at du åpner en verden for oss som ikke kan spise sukker.

    1. Hurra! Så utrulig kjekt å lese, Tone <3 Takker for fin tilbakemelding!

  21. Esther Dybvik

    Hei. Lurer på om du sitter på ei god oppskrift på gluten og sukkerfri lefse til jul?

    1. Hei! Dessverre, lefser har eg baka lite. Muligens det kjem en oppskrift, men kan ikkje love at den blir glutenfri 🙂