Linda Stuhaug

Annonse

Julekake/julebrød uten tilsatt sukker

Julekake/julebrød uten tilsatt sukker
Innlegget inneholder annonselenker Hei! Det er onsdag akâ lillelørdag, vi er i gang med desember og her er årets første juleoppskrift: Sukkerfri julekake/julebrød med rosiner!
Eg kaller det vanligvis julebrød, men det er visst litt mindre vanlig har eg forstått. Kjært barn har mange navn, det gjelder nok en del julebakst 🙂
Oppskrifta er fiberrik, uten tilsatt sukker og kan fint lages melkefri. Resultatet blir eit skikkelig saftig, luftig og fantastisk godt julebrød! Du bestemmer sjølv om du vil bruke speltmjøl eller kveitemjøl, eg foretrekker spelt og resultatet blir like bra:
Julekake med rosiner, 1 stort brød eller 2 mindre: 60 g ekte smør 2 dl valgfri melk 60 g kesam original 1 pk tørrgjær 50 g sukrin+ * 1 ss fibersirup gold, evt. anna sirup eller honning 1,5 ts kardemomme en klype salt 60 g fiberfin, kan erstattast med speltmjøl ca. 350 g speltmjøl eller kveitemjøl 60-80 g rosiner 1 egg
Slik gjer du: 1. Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn sukrin+, fibersirup, salt, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan også elte for hand.
2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet i nokren minuttter før rosiner tilsettes og knas godt inn i deiga.
3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tok meg 1 time.
4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og form til avlangt julebrød eller rund julekake. La den etterheve 30 minutter på steikeplata under kjøkkenhåndkle.
5. Pensle heile overflata med eit lettpiska egg. Steik på nederste rille i 25-40 minutter til brødet er gjennostekt og har fått en fin farge. Avkjøl på rist.
Tips og alternativer – Du kan bytte sukrin+ med anna søtning tilsvarande 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin. – For melkefri variant: bruk 100 g melkefri margarin istedenfor ekte smør og kesam, og naturligvis den melka du ønsker.
Aller best smaker det varmt og nybakt – men man kan fint jukse før servering med å lune julekaka.
For min del er brunost og syltetøy det beste pålegget:
PS! Julekaka kan fint fryses, så lag gjerne dobbel oppskrift når du først er i gang. Da vil du få 3 julekaker i normal størrelse 🙂

Innlegget inneholder annonselenker

Hei!
Det er onsdag akâ lillelørdag, vi er i gang med desember og her er årets første juleoppskrift: Sukkerfri julekake/julebrød med rosiner!

Eg kaller det vanligvis julebrød, men det er visst litt mindre vanlig har eg forstått. Kjært barn har mange navn, det gjelder nok en del julebakst 🙂

Oppskrifta er fiberrik, uten tilsatt sukker og kan fint lages melkefri. Resultatet blir eit skikkelig saftig, luftig og fantastisk godt julebrød! Du bestemmer sjølv om du vil bruke speltmjøl eller kveitemjøl, eg foretrekker spelt og resultatet blir like bra:

Julekake med rosiner, 1 stort brød eller 2 mindre:
60 g ekte smør
2 dl valgfri melk
60 g kesam original
1 pk tørrgjær
50 g  sukrin+ *
1 ss fibersirup gold, evt. anna sirup eller honning
1,5 ts kardemomme
en klype salt
60 g  fiberfin, kan erstattast med speltmjøl
ca. 350 g speltmjøl eller kveitemjøl
60-80 g rosiner
1 egg

Slik gjer du:
1. Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn sukrin+, fibersirup, salt, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan også elte for hand.

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet i nokren minuttter før rosiner tilsettes og knas godt inn i deiga.

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tok meg 1 time.

4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og form til avlangt julebrød eller rund julekake. La den etterheve 30 minutter på steikeplata under kjøkkenhåndkle.

5. Pensle heile overflata med eit lettpiska egg. Steik på nederste rille i 25-40 minutter til brødet er gjennostekt og har fått en fin farge. Avkjøl på rist.

Tips og alternativer
– Du kan bytte sukrin+ med anna søtning tilsvarande 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.
– For melkefri variant: bruk 100 g melkefri margarin istedenfor ekte smør og kesam, og naturligvis den melka du ønsker.

Aller best smaker det varmt og nybakt – men man kan fint jukse før servering med å lune julekaka.

For min del er brunost og syltetøy det beste pålegget:

PS! Julekaka kan fint fryses, så lag gjerne dobbel oppskrift når du først er i gang. Da vil du få 3 julekaker i normal størrelse 🙂

Annonse

10 Kommentarer

T

Tone Holsbøe

23. november 2018

Denne julekaka/julebrødet var bare helt fantastisk. Luftig og smakfullt. Tusen takk for at du åpner en verden for oss som ikke kan spise sukker.

Linda Stuhaug

25. november 2018

Hurra! Så utrulig kjekt å lese, Tone <3 Takker for fin tilbakemelding!

I

Ida

19. oktober 2021

Hvor mange kalorier er det i en skive?

Linda Stuhaug

20. oktober 2021

Eg rekner ikkje på kalorier i oppskriftene mine 😉

W

Wally

30. november 2023

Hei:) Jeg lurer på hvorfor du ikke bruker Finess? istedefor Sukrin..?

Linda Stuhaug

3. desember 2023

Denne oppskrifta er 8 år gammal. Finesse fantes ikkje då. Bruk finesse visst du vil :)

E

Esther Dybvik

20. november 2019

Hei. Lurer på om du sitter på ei god oppskrift på gluten og sukkerfri lefse til jul?

Linda Stuhaug

20. november 2019

Hei! Dessverre, lefser har eg baka lite. Muligens det kjem en oppskrift, men kan ikkje love at den blir glutenfri 🙂

T

Tone

2. desember 2020

Er det mulig å bytte ut kesam med feks gresk yoghurt?

Linda Stuhaug

2. desember 2020

Ja, det går fint – så lenge du ikkje bruke en veldig mager variant 😀

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg