Marsipan uten tilsatt sukker

Julemarsipan hører virkelig desember med!

Det er superraskt, veldig enkelt og det krever få ingredienser å lage heimelaga marsipan. Eg delte denne oppskrifta i fjor også, en litt ny vri med dadler som ingrediens. Dadlene gir fantastisk god søtsmak og konsistens, uten at man kjenner smaken av dei.

Resultatet blir saftig, smakfull og litt utradisjonell marsipan som er uten tilsatt sukker, gluten, egg og kan fint lages uten melk. Enten for dei som ønsker eller dei som må: 


IMG_2714

Marsipan uten tilsatt sukker
110 g mandler
3 store, saftige dadler – 60 g uten stein
3 dråper mandelessens
en klype salt
sjokoladetrekk: 20-30 sukkerfri sjokolade,
evt. 70% mørk sjokolade

Slik gjer du: 
Kjør ingrediensene i en foodprosessor eller kraftig blender 1-2 minutter, til en jevn og smuldrette masse.  Form til kuler mellom hendene, dypp i smelta sjokolade om du ønsker det. Sett til avkjøling og oppbevaring i kjøleskapet.

Oppskrifta gir 12-16 passelig store marsipankuler.

Tips & alternativer
– Du kan lage en anna variant ved å bytte dadler med ca. 80 g sukrinmelis og 1 eggekvitte, deretter justere med bittelitt vatn til riktig konsistens. Da kan du bruke mandelmel istedenfor heile mandler også.
– Bruk den sjokoladen du liker og foretrekker. Her brukte eg mørk, sukkerfri sjokolade. For melkefri marsipan må du naturligvis bruke melkefri sjokolade.

Desse blei veldig populære i sist eg posta dei og eg fikk mange gode tilbakemeldinger!
Prøv du også å bli overbevist 🙂

IMG_2724


God fredag!

28 kommentarer

 1. Åh, denne oppskriften kom som bestilt! De fleste andre oppskrifter på sunnere maripan inneholder egg, til stor frustrasjon hos en veganer. Ja takk til flere veganske oppskrifter! 🙂

  1. Så hyggelig å lese, Maren 🙂 Da håper eg oppskrifta faller i smak hos deg!

 2. Cathrine

  skal man ikke skolde mandlene???

  1. Det er ikkje nødvendig nei.

 3. Nam – disse så gode ut! Har fulgt bloggen din ganske lenge nå – og du inspirerer med gode og sunne oppskrifter! Supert for oss som må holde oss unna/begrense enkelte matvarer pga sykdom.. 😉 Har aldri kommenter her før – så følte det var på tide å si takk for at du deler så mange smakfulle oppskrifter!!
  .. I forhold til denne oppskriften.. Kan man bruke dadler og mandelmel sammen? (Eller er det enten dadler&mandler eller sukrinmelis&mandelmel..) Dersom den kombinasjonen går, hvor mye mandelmel skal man bruke? Og er det da nødvendig å bruke vann? Og isteden for mandelessens er det noe annet man kan bruke?!

  1. Hei! Så hyggelig med kommentra fra deg Hilde 🙂
   Problemet med å bruke mandelmel og dadler er at du ikkje får en jevn, smuldrette masse uten å kjøre mandler med dadler. Det blir veldig vanskelig å få riktig konsistens. Du kan alltids prøve, men da burde du finhakke dadlene og prøve å kjøre det i en foodprosessor. Du må berre sjå om du trenger vatn, det er vanskelig å svare på. Mandelessens blir brukt for å få den ekte marsipan-smaken, men det kan fint droppes. Lykke til 🙂

   1. Hei igjen – og takk for utfyllende tilbakemelding! Da er valget enkelt – da må mandler & essens kjøpes! Vil jo, naturligvis, ha et vellykket resultat!
    Ønsker deg ei fin søndag og advent!

   2. Berre hyggelig 🙂 Håper resultatet blir bra!

 4. Har du tips til hva slags søtning man kan bruke istedenfor sukrin? Har brukt sukrin i mange år men har funnet ut at jeg reagerer veldig på det og blir ekstremt oppblåst i magen

  1. Denne oppskrifta er jo uten sukrin?

   1. Ja jeg tenkte ikke spesifikt på denne oppskriften men mer generelt om du har tips til erstatninger for sukrin? 🙂

   2. Denne er jo uten sukrin, så det blir feil å gi noke tips her.
    Kva man kan bruke istedenfor sukrin kjem heilt an på kva man liker og foretrekker. Det er mange andre alternativer der ute, stevia, splenda, tagatesse blant anna. Det kommer også litt an på oppskrifta 🙂 Kan hende du tåler sukrin+ bedre?

  2. Du bør sjekke på bloggen Lavfodmap.no. Hun har en liste over magevennlige sukkererstatninger. Og andre matvarer. Mange reagerer på sukkerestatninger, særlig de som bør bruke lavfodmap diett tåler dårlig maltitol og oligosakkarider som er avførende og gir luftplager.

   1. Eg reagerer ikkje på sukrinvarianter, det veit eg. Eg har også fulgt lav fodmap, men det er ikkje riktig diett for meg 😉 Eg har funne ut mine begrensinger og matvarer eg skal vere forsiktig med 🙂

 5. Hei Linda! Tusen takk for at du deler så fine og gode oppskrifter:) disse skal testes, men lurer først på saftige dadler, mener du ferske? Og pyntet eller glasuren er det sukrinmelis blandet med vann?

  1. Hei!
   Eg meiner dadler i lausvekt som er store og saftige, ikkje dei som er små, harde og pakka inn i plast. Det kvite rundt er sukkerfri kvit sjokolade, men du kan fint bruke litt sukrinmelis med vatn også 🙂

 6. Synnøve Ludvigsen

  Dette gikk veldig raskt å lage.
  Jeg lagde 2/3 av oppskriften x3, og brukte 3 forskjellige essenser.
  Jeg syntes det ble best med romessens. Hadde jeg hatt ekte rom, ville jeg laget litt med det 🙂

  Hvor lang holdbarhet vil du tro dette har?

  Hilsen en fan 🙂

  1. Spennande! Romessens har eg ikkje tenkt på eingang. Supert tips 🙂
   Desse veit eg holder seg lenge, 3-4 veker kanskje. Men oppbevar kjølig!

 7. Kamilla Haaland

  Ser knallgode ut!

  1. Så bra 🙂 Blei tatt godt imot!

 8. Gro Stang

  Hei !

  Kva for sjokolade brukar du å smelte ? Sleit litt med det. Brukte vanleg sukrin sjokolade frå helsekost. Den sukra seg og blei veldig hard når den stivna igjen. For mykje varme ? Blanda dy me ditt Cocosa ? Eller brukar du sånn 70% kakao sjokolade ?

  1. Hei! Eg varierer alltid kva sjokolade eg bruker, som regel sukrin sjokoladen fra funksjonell mat, eller lys/mørk fra merket cavalier. Viktig å smelte skånsomt, gjerne i en liten bolle over kokande vannbad. Ellers blir det enklare med en liten dæsj cocosa, da smelter den alltid bra 🙂

 9. Denne var virkelig god! 🙂 t.o.m ho på 10 år godkjente!
  Valgte å bruke 1 TS sukrin melis for å få litt mer sødme og skal prøve meg på å tilsette konditor farge.
  Satser på at disse slår ann som julegaver 🙂

  1. Fantastisk! Takk for tilbakemelding, Jane 🙂 Satser på god repsons som julegave også!

 10. Noen som har forsøkt uten essens?

  1. Går fint an å lage uten essens, men dei smaker jo litt mindre.

 11. Hvor lenge kan man oppbevare marsipan i kjøleskapet? Og kan de fryses?

  1. Marsipanen holder seg leeenge 😉 Eg har ikkje prøvd å fryse varianten uten dadler, men den med dadler går vertfall fint å fryse.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *