Brune pinner uten sukker

Innlegget inneholder annonselenker

God onsdag!

Det er lillelørdag og en perfekt unnskyldning for å bake noke ekstra godt ikveld. Idag vil eg dele oppskrift på brune pinner, også kalla blant anna kolakaker. En julefavoritt hos mange har eg forstått, og en sukkerfri oppskrift har våre etterlyst!

Desse fekk en litt seig kjerne med sprøere utside. Ønsker du dei gjennomsprø kan du justere steiketida opp. Uten tilsatt sukker, og kan heilt fint lages glutenfri/melkefri:


IMG_3044

Du trenger:
50 g smør
30 g fibersirup gold, evt. yaconsirup
1 ss sukrin gold
1 ss sukrin+
60 g speltmel*
40 g havremel, evt. meir speltmel*
1,5 ts kanel
1/2 ts bakepulver
1/2 ts ekte vaniljepulver, kan sløyfes

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 180 grader. Ha smør, fibersirup, sukrin gold og sukrin+ i en liten bolle eller kjele, varm opp til smøret er smelta.
2. Vend inn tørrvarer til du får en smidig deig. Juster evt. med litt ekstra mel om nødvendig.
3. Form til rektangel på en langpanne med bakepapir. Strø gjerne over hakkede mandler og trykk lett nedi deiga.
4. Steik midt i ovnen ca. 10 minutter, til en gyllen farge. Skjær straks på skrå. La dei avkjøle seg litt på langpanna, deretter på rist. Oppbevar kakene i kakeboks.


IMG_3020

Tips og alternativer*
– Du kan bruke hvetemel framfor speltmel.
– Eg har også laga desse i en glutenfri variant. Då bruke eg bokhvetemel istedenfor spelt, som fungerte veldig bra. Du kan prøve deg fram med andre meltyper også, men nokre meltyper kan gi ulikt resultat.
– Bruk melkefri margarin eller kokosfett framfor smør for melkefri brune pinner.


IMG_3049

Lurer du på ingrediensene? 
Les innlegget mitt: «her er ingrediensene du trenger for å lage sukkerfri julekaker!»

IMG_3033


Håper dei faller i smak!
Berre å spørre i kommentarfeltet om det er noko du lurer på 🙂 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

28 kommentarer

  1. Så utrolig deilig 🙂 Bruker du spelt-fin eller spelt-grov? 🙂

    1. Fint, ellers ville eg skrevet grovt 🙂 veldig gode, anbefales!

  2. Hei!
    Tusen takl for oppskrift på sukkerfri og liiiitt sunnere julebakst!
    Lurer på om du har prøvd det samme med kromkaker?? Synes de er sååå gode, men igjen med så altfor mye sukker

    1. Hei! Nei, det har eg ikkje. Har ikkje tilgang til krumkakejern er i Oslo, men kanskje eg kunne fått det til når eg kommer meg heim på juleferie 🙂

  3. Madeleine

    Hei!

    De såg veldig gode ut, men jeg lurer på antallet av pinner du fikk? Tilsvarer oppskriften «bare» de som er avbildet? 🙂

    1. Jepp – det er ei ganske lita oppskrift. Fekk eit rektangel, men det var ganske stort. 10-12 pinner ca 🙂

      1. Sukrin gold inneholder byggmalt.Er den glutenfri? Tror det bare er sukrin og Tagatese som er glutenfrie.

      2. Nei, sukrin gold er glutenfri 😉

  4. Elisabeth Vega

    Hvilket smør bruker du? 🙂

    1. Ekte smør 🙂

  5. Gunhild

    Dei var veldigt gode, takk for du legger ut så mange gode oppskrifter på sukker fri julebakst Har vorte heilt hekta på å bake uten sukker og kvitt mjøl, så dette er midt i blinken for meg

    1. Så hyggelig å lese, Gunhild! Det er virkelig kjekt å inspirere 🙂 håper eg kan fortsette med det. God førjulstid til deg 🙂

  6. Hei, går det an å bruke anna sirup eller honning i stede for yaconsirup/fibersirup?

    1. Hei! Du kan prøve, men vær obs på at du vil få noko annleis resultat på smak og konsistens.

    2. Jeg brukte lønnesirup da jeg er på lav FODMAP-diett og de ble kjempegode!

      1. Så bra! Kjekt med tilbakemelding Tonje 🙂

  7. Kan man bruke lys fibersirup? 🙂

    1. Det går nok fint 🙂

  8. Christine

    Tror du det vil fungere å bytte noe av speltmelet med fiberfin? Gått til innkjøp av det i dag og vil gjerne prøve det. Tror også jeg dobler oppskriften, har du erfaring med det? Håper du har mulighet for å gi meg tilbakemelding 🙂

    1. Hei! Ja, absolutt. Du kan bytte ut opp til 20% av tørrvare med fiberfin, uten at det går ut over resultatet 🙂
      Eg har ikkje laga desse i dobbel oppskrift, men ser ingen grunn til at det ikkje skal gå fint.
      Håper dei faller i smak 🙂 God helg vidare!

      1. Christine

        Doblet med godt resultat! Fungerte godt med fiberfin også. Tilsatte en eggeplomme da jeg allikevel skulle pensle de med eggehvite og sukrin gold. Kan si det sånn at det ligger to usle pinner igjen i kakeboksen i dag! Det ble en suksess her, og skal bakes igjen før jul. Kjæresten som i utgangspunktet er skepsis til sukkerfri bakst likte de også. Takk for inspirerende blogg, atter engang 🙂

      2. Så kjekt med tilbakemelding, Christine! Tar som eit godt tegn at det berre er to usle pinner igjen, når du lagde dobbel oppskrift 🙂
        Det er en glede å inspirere når oppskriftene blir tatt så godt imot, håper eg kan fortsette med det!

        God veke til deg 🙂

  9. Anne-Grete

    Hei! Mine knakk veldig fort. Hva har jeg gjort galt? Stekes litt lengre kanskje? De var helt fantastisk på smak da ❤️
    Utrolig inspirerende blogg! Masse gode oppskrifter for oss som ikke kan ha sukker. Tusen takk for jobben du gjør

    1. Hei! Kan du forklare litt nærmare? Kva meier du egentlig med at dei knakk litt fort?
      Det kan være at dei har blitt stekt litt for lenge, eller eventuelt litt for lite.

      Tusen hjertelig takk for fine ord, det setter eg pris på Anne-Grete 🙂

      1. Anne-Grete

        Ja, når jeg skulle flytte på de – så knakk de.. Hehe – vanskelig å forklare – men jeg tror kanskje de ikke ble harde nok. Men jeg skal prøve igjen i helga Kanskje jeg skal prøve med egg i, sånn som hun over her. Kanskje det binder det litt mer sammen…?

      2. Ja, det kan hende. Du får prøve det, også steike dei litt lengre 🙂

  10. Christine

    Kan jeg bruke fullkorns hvetemel?

    1. Det går nok fint 🙂