Saftig, grovt brød med sprø skorpe

Skal du bake i helga? 
Da anbefaler eg heimelaga superbrød! Dette brødet er veldig smakfullt, har tyggemotstand og konsistens, saftig, sprø skorpe og eit næringsinnhold til å juble av. Grovt, fiberrikt, mektig og med litt sunt fett fra frø og kjerner.

Du slipper elting og heving – rører berre sammen ingrediensene og deretter steiker det.

Dette blei en suksess for veldig mange da eg først lagde oppskrifta for eit år tilbake. No håper eg enda fleire vil prøve seg:

1713031-7-1426101362757

Oppskrift, 1 brød
100 g havremel
100 g havregryn
100 g bokhvetemel, evt. speltmel
50 g fiberfin*
50 g kokosmel*
50 g sesammel*
70 g solsikkekjerner
70 g sesamfrø
1/2 ts salt
2 ss fiberhusk *
1,5 ss bakepulver
7 dl vatn

Slik gjer du: 
Miks sammen tørrvarene og bland godt med vatn, la røra svelle i 10 minutter. Hell over i en smurt brødform, pensle toppen med litt vatn og strø over frø eller kjerner om du ønsker det. Steik på 200 grader, nederste rille i ca. 60 minutter, eller til brødet er gjennsomstekt (sjekk gjerne med en kniv eller strikkepinne).

Når det var gått 35 minutt vendte eg brødet ut av formen, pensla rundt med litt ekstra vatn og steikte resten av tida på rist. Da fikk heile brødet ei sprø skorpe.

1713031-7-1422987968374

PS! Mi brødform romma 1 liter. Brødet blei høgt og heva over kanten, du kan fint bruke større brødform, men da vil det bli lengre, litt lavere, meir skorpe og kanskje få litt mindre steiketid.


Tips og alternativer*
Meltyper: bruk gjerne speltmel framfor bokhvetemel. Du kan mikse og trikse litt med andre tørrvarer etter ønske – fiberfin, kokosmel og sesammel kan for eksempel erstattes med mandelmel og grov spelt.

Nøtter, frø og kjerner kan også byttes og brukes etter smak og behag!

Fiberhusk er viktig som bindemiddel og for å få eit saftig og komplett resultat. Kan erstattes med JBK mel eller xanthan gum.

*for 100% glutenfritt brød bruker du glutenfri havregryn og havremel.

1713031-7-14229880869691

La brødet avkjøle seg før du skjærer i skiver. Det kan forresten fint fryses, som heil brød eller i skiver 🙂

1713031-7-1426101337901


Det kjennes litt tungt og blir litt kompakt, men det merkes ikkje når du spiser skivene (utenom at det metter utrulig godt!). Like godt med både salt og søtt pålegg.


1713031-7-1426101387225

Då vil eg ønske alle sammen ei riktig god helg! Eg bruker alltid tid ute i helgene, godt å få nytte av dagslys og frisk luft når man har muligheten. Ut på tur i riktig bekledning:

IMG_3590

// annonselenker fra x-life.no:
Tekninsk og vindtett turjakke / skijakke fra Craft her
Tights fra IcanIwill her
Hansker fra Craft her.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

24 kommentarer

 1. Det så utrolig godt ut! Hvor mange skiver blir det sånn ca? Og hvor er næringsinnholdet totalt? Dette skal prøves!

  1. Eg teller eller rekner ikkje på kalorier 🙂 Får vell totalt 10-15 skiver, kommer naturligvis an på tjukkelse!

 2. Du har så mange gode og inspirerende oppskrifter! Har du snapchat? Hadde vært morsomt hvis du hadde filmet noe av det du lager på Snapchat

  1. Hei! Så hyggelig at du synes det, Emma 🙂 Eg har kun privat snapcht foreløpig 🙂

 3. Jeg prøvde meg på å bake dette brødet i går, og ble til slutt OK fornøyd, men jeg «sliter» med steketida; jeg måtte steke det i 35 minutter ekstra, og kunne godt ha stekt det i 10 til, men det hadde jeg ikke tid til. Etter 60 minutter er det rett og slett ikke ferdig, kan det være ovnen som er problemet? Jeg har fulgt oppskriften til punkt og prikke, med unntak av at jeg brukte byggmel fremfor bokhvetemel, og gresskarkjerner fremfor solsikkekjerner, for det var det jeg hadde.

  Når det er sagt så er brødet KJEMPEGODT! Takk for ellers supre oppskrifter, som både er velsmakende og enkle å følge 😀

  Sees på trening 😉

  1. Hei!

   Så synd at brødet ikkje blei skikkelig gjennomstekt. Kanskje større brødform neste gang vil gjere det bedre 🙂 Da vil brødet bli lavere naturligvis, men sjangsen større for at det blir skikkelig gjennomstekt. Hugs også at det er først når det er heilt avkjølt at det blir skikkelig! Eit tips kan vere å riste brødskivene i brødrister, da vi det vertfall føles som eit gjennomstekt brød.

   Supert at brødet falt i smak uansett! Håper eg kan fortsette å inspirere med oppskrifter – takk for hyggelige ord 🙂

   Sees på trening 😀

 4. Cecilie

  Hei! J har ikke fiberfin el sesammel. Kan jeg lage sesammel av sesamfrø? Kan j erstatte fiberfin med mandelmel? Min samboer har cøliaki, j må lage glutenfri brød. Dette hørtes godt ut

  1. Hei! Eg har svart deg på instagram.
   Men det går nok heilt fint, du kan berre prøve deg fram 🙂 Usikker på om det går an å lage sesammel av sesamfrø, men du kan i tilfelle bruke f.eks meir havremel. Lykke til 🙂

 5. Cecilie

  Tusen takk. Det står i ovnen nå. Prøvde å male sesamfrø, det gikk. Brøde hever seg ikke i ovnen. Nå sto det lengeren 10min på benken, pga av amming

  1. Det vil ikkje heve så veldig masse, så det er sikkert bra 🙂 Gi gjerne en tilbakemelding på resultatet!

 6. Cecilie

  Brød ble ikke ordentlig gjennom stekt. Det sto i oven i ca 90 min. Nedreste rille på 200 grade og varm luft. Tok det ut av formen etter 35min. Er litt klisete/ deigete inni. Fin å sprø skorpe. Brøde er super godt. Får ta det i brød risteten. Hva kan j gjøre for å få det gjennom stekt? J har ikke spist brød på mage år pga følsom mage. Lever på hjemme laget knekkebrød og musli. Hadde tro på dette brøde:)

  1. Hei! Prøv med mindre form neste gang. Brødet vil bli litt lavere, men da burde det bli gjennomstekt. Ellers er jo det en løsning å putte brødskivene i brødristeren 🙂

 7. Cecilie

  Det skal jeg gjøre i dag

  1. Høres bra ut 🙂

 8. Brødet var skikkelig godt! Det første sunne, hjemmelagde brødet jeg faktisk syns er bedre enn brød man får kjøpt på butikken! Men tror du man kan tilsette bakepro eller easy bake i røren? Ville du i så fall tatt mindre mel? Aldri bakt med det før, så håper du har noen tips 🙂

  1. Så hyggelig med tilbakemelding, Yvonne 🙂 Det går nok heilt fint. Da vil eg anbefale å bruke det istedenfor kokosmel eller sesammel. Lykke til 🙂

 9. Hei! Veit at eg er seint ute no – men eg prøvde brødet for første gong i dag, og det smakar kjempegodt! Oppskriftene dine er magiske, det er eg heilt sikker på. 😉
  Brødet vart imidlertid ganske «laust» og nesten vått. Det verka gjennomsteikt, men datt frå kvarandre. Det var heilt avkjølt før eg skar i det.
  Har du vore borte i det nokongong? 🙂

  1. Hei! Så hyggelig at brødet falt i smak 🙂 Eg har ikkje opplevd dette sjølv, utenom når brødet har våre rykande ferskt. Fått nokre andre tilbakemeldinger om dette, og da har det hjulpe å steike brødet enda litt lengre. Alle ovner er forskjellige, så prøv 15-20 minutter ekstra neste gang, håper det blir bedre då 🙂

 10. Laget brødet i går, og det ble kjempebra. Hadde ikke sesammel, og malte sesamfrød. Fiberfin kan jeg ikke ha, da jeg ikke tåler mais, men erstattet med et annet mel av linfrø/chia. Det var ganske fast i fisken når jeg tok det oppi formen, og jeg tror det var bidragende til at det ikke ble for vått når det var stekt. Lot det stå 10 minutter ekstra i ovnen. Ble akkurat som beskrevet av Linda- sprøtt utpå og saftig inni. Lenge siden jeg har hatt et brød som smaker godt.

  1. Så hyggelig tilbakemelding, Else! Tusen takk, veldig kjekt å lese altså 🙂 Bra du finner andre alternativer og mikser en liten egenvri, greit å bruke det man har tilgjengelig!

 11. Så bra blogg og oppskrifter! Har lyst å kjøpe boka di:) Har savnet flere blogger der maten er mest glutenfri men der melet er byttet ut med mel som er ganske lavkarbo. Reagerer på melkeprotein så veldig bra om du fortsetter å skrive alternativ til spesielt ost,kesam,cottage cheese og creme fraiche:) Kan bokhvetemelet byttes ut med mandelmel i denne oppskrifta? Synes det er litt stram smak på bokhveten..

  1. Tusen takk, Sissel 🙂 Bokhvetemel kan fint brukast framfor mandelmel her ja. Håper eg kan fortsette å inspirere deg framover!

 12. Er det et Smartkarbo brød..

  1. Kjem an på kva du legger i smartkarbo 😉