Linda Stuhaug

Annonse

29. januar 2016

Saftig, grovt brød med sprø skorpe

Saftig, grovt brød med sprø skorpe
Skal du bake i helga? Da anbefaler eg heimelaga superbrød! Dette brødet er veldig smakfullt, har tyggemotstand og konsistens, saftig, sprø skorpe og eit næringsinnhold til å juble av. Grovt, fiberrikt, mektig og med litt sunt fett fra frø og kjerner.
Du slipper elting og heving – rører berre sammen ingrediensene og deretter steiker det.
Dette blei en suksess for veldig mange da eg først lagde oppskrifta for eit år tilbake. No håper eg enda fleire vil prøve seg:
Oppskrift, 1 brød 100 g havremel 100 g havregryn 100 g bokhvetemel, evt. speltmel 50 g fiberfin* 50 g kokosmel* 50 g sesammel* 70 g solsikkekjerner 70 g sesamfrø 1/2 ts salt 2 ss fiberhusk * 1,5 ss bakepulver 7 dl vatn
Slik gjer du: Miks sammen tørrvarene og bland godt med vatn, la røra svelle i 10 minutter. Hell over i en smurt brødform, pensle toppen med litt vatn og strø over frø eller kjerner om du ønsker det. Steik på 200 grader, nederste rille i ca. 60 minutter, eller til brødet er gjennsomstekt (sjekk gjerne med en kniv eller strikkepinne).
Når det var gått 35 minutt vendte eg brødet ut av formen, pensla rundt med litt ekstra vatn og steikte resten av tida på rist. Da fikk heile brødet ei sprø skorpe.
PS! Mi brødform romma 1 liter. Brødet blei høgt og heva over kanten, du kan fint bruke større brødform, men da vil det bli lengre, litt lavere, meir skorpe og kanskje få litt mindre steiketid.
Tips og alternativer* Meltyper: bruk gjerne speltmel framfor bokhvetemel. Du kan mikse og trikse litt med andre tørrvarer etter ønske – fiberfin, kokosmel og sesammel kan for eksempel erstattes med mandelmel og grov spelt.
Nøtter, frø og kjerner kan også byttes og brukes etter smak og behag!
Fiberhusk er viktig som bindemiddel og for å få eit saftig og komplett resultat. Kan erstattes med JBK mel eller xanthan gum.
*for 100% glutenfritt brød bruker du glutenfri havregryn og havremel.
La brødet avkjøle seg før du skjærer i skiver. Det kan forresten fint fryses, som heil brød eller i skiver 🙂
Det kjennes litt tungt og blir litt kompakt, men det merkes ikkje når du spiser skivene (utenom at det metter utrulig godt!). Like godt med både salt og søtt pålegg.
Då vil eg ønske alle sammen ei riktig god helg! Eg bruker alltid tid ute i helgene, godt å få nytte av dagslys og frisk luft når man har muligheten. Ut på tur i riktig bekledning:
// annonselenker fra x-life.no: Tekninsk og vindtett turjakke / skijakke fra Craft her – Tights fra IcanIwill her – Hansker fra Craft her.

Skal du bake i helga?
Da anbefaler eg heimelaga superbrød! Dette brødet er veldig smakfullt, har tyggemotstand og konsistens, saftig, sprø skorpe og eit næringsinnhold til å juble av. Grovt, fiberrikt, mektig og med litt sunt fett fra frø og kjerner.

Du slipper elting og heving – rører berre sammen ingrediensene og deretter steiker det.

Dette blei en suksess for veldig mange da eg først lagde oppskrifta for eit år tilbake. No håper eg enda fleire vil prøve seg:


Oppskrift, 1 brød
100 g havremel
100 g havregryn
100 g bokhvetemel, evt. speltmel
50 g  fiberfin*
50 g  kokosmel*
50 g  sesammel*
70 g solsikkekjerner
70 g sesamfrø
1/2 ts salt
2 ss fiberhusk *
1,5 ss bakepulver
7 dl vatn

Slik gjer du:
Miks sammen tørrvarene og bland godt med vatn, la røra svelle i 10 minutter. Hell over i en smurt brødform, pensle toppen med litt vatn og strø over frø eller kjerner om du ønsker det. Steik på 200 grader, nederste rille i ca. 60 minutter, eller til brødet er gjennsomstekt (sjekk gjerne med en kniv eller strikkepinne).

Når det var gått 35 minutt vendte eg brødet ut av formen, pensla rundt med litt ekstra vatn og steikte resten av tida på rist. Da fikk heile brødet ei sprø skorpe.

PS! Mi brødform romma 1 liter. Brødet blei høgt og heva over kanten, du kan fint bruke større brødform, men da vil det bli lengre, litt lavere, meir skorpe og kanskje få litt mindre steiketid.


Tips og alternativer*
Meltyper: bruk gjerne speltmel framfor bokhvetemel. Du kan mikse og trikse litt med andre tørrvarer etter ønske – fiberfin, kokosmel og sesammel kan for eksempel erstattes med mandelmel og grov spelt.

Nøtter, frø og kjerner kan også byttes og brukes etter smak og behag!

Fiberhusk er viktig som bindemiddel og for å få eit saftig og komplett resultat. Kan erstattes med JBK mel eller xanthan gum.

*for 100% glutenfritt brød bruker du glutenfri havregryn og havremel.

La brødet avkjøle seg før du skjærer i skiver. Det kan forresten fint fryses, som heil brød eller i skiver 🙂


Det kjennes litt tungt og blir litt kompakt, men det merkes ikkje når du spiser skivene (utenom at det metter utrulig godt!). Like godt med både salt og søtt pålegg.


Då vil eg ønske alle sammen ei riktig god helg! Eg bruker alltid tid ute i helgene, godt å få nytte av dagslys og frisk luft når man har muligheten. Ut på tur i riktig bekledning:

// annonselenker fra x-life.no:
Tekninsk og vindtett turjakke / skijakke fra Craft  her
Tights fra IcanIwill her
Hansker fra Craft her.

Annonse

4 Kommentarer

S

Sissel

10. april 2018

Så bra blogg og oppskrifter! Har lyst å kjøpe boka di:) Har savnet flere blogger der maten er mest glutenfri men der melet er byttet ut med mel som er ganske lavkarbo. Reagerer på melkeprotein så veldig bra om du fortsetter å skrive alternativ til spesielt ost,kesam,cottage cheese og creme fraiche:) Kan bokhvetemelet byttes ut med mandelmel i denne oppskrifta? Synes det er litt stram smak på bokhveten..

Linda Stuhaug

10. april 2018

Tusen takk, Sissel 🙂 Bokhvetemel kan fint brukast framfor mandelmel her ja. Håper eg kan fortsette å inspirere deg framover!

S

Svanhild

28. mai 2018

Er det et Smartkarbo brød..

Linda Stuhaug

29. mai 2018

Kjem an på kva du legger i smartkarbo 😉

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg