Fastelavensboller uten sukker

Innlegget inneholder annonselenker

Heisann!

På søndag er det sjølvaste fastelaven, og da er det klart eg må dele ei oppskrift på fastelavensboller! Dette er luftige, saftige boller uten tilsatt sukker, i tillegg er dei fiberrike og bakt med speltmel. Dette gjer bollene litt meir næringsrike, mettande og blodsukkervennlige. Du kan droppe fiberfin og bruke hvetemel, dei er likevell en sunnare variant uten sukker 🙂

Fastelaven er kun en gang i året, selfølgelig er det lov med ekte vare – misforstå ikkje. Men det er alltid nokon som bake med spelt/ uten sukker av forskjellige grunner eller rett og slett berre vil det, og det skal være greit uansett kva man velger.

Desse bollene smaker virkelig som ekte gjærbakst, og eg kan garantere suksess med sunnere boller for heile familien. Oppskrifta er den samme som i fjor, då var tilbakemeldingane fantastiske 🙂

IMG_3831

Fastelavensboller uten tilsatt sukker, 9-10 store 
60 g ekte smør*
2 dl melk
70 g kesam
1 pk tørrgjær
50 g sukrin+ *
1 ss yaconsirup/honning
1,5 ts kardemomme
bittelitt salt
70 g fiberfinevt. meir mel
300-350 g speltmel, evt. hvetemel
1 egg

Slik gjer du: 
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn sukrin+, yaconsirup/honning, salt, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan også elte for hånd.

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet i nokren minuttter .

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time.

4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og del i 9 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve til dobbel størrelse på en lun plass, dette tar 30-45 minutter.

5. Pensle overflata på bollene med piska egg. Steik midt i ovnen til bollene har fått en gyllen brunfarge, rundt 12-15 minutter. Avkjøl på rist.

IMG_3821

Tips og alternativer til oppskrifta*
– For melkefri boller kan du bruke alternativ melk og 100 g melkefri margarin, og droppe kesamen.
– Sukrin+ kan byttes med anna tilsvarande søtning for 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.
– Speltmel kan byttes med hvetemel som nevnt, det vil også redusere hevetida.

IMG_3834

I mine boller finner du piska krem med litt sukrin+ og sukkerfritt jordbærsyltetøy. Etter min smak er Lerum sitt veldig godt, men eg lager ofte heimelaga også:

collage

Heimelaga jordbærsyltetøy finner du oppskrift på her.
Ønsker du sukkerfri vaniljekrem ligger det oppskrift på det blant anna her.

IMG_3838

Lag gjerne dobbel eller trippel oppskrift – bollene kan fint fryses! Oppskrifta kan også brukes til å lage både sjokoladeboller, skuleboller eller kanelsnurrer 🙂

Gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver oppskrifta!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

78 kommentarer

  1. Marianne

    Hei! Har du regnet ut antall kalorier per bolle? Det kunne vært interessant å vite!

    1. Nei, kalorier regner eg så og sei aldri 🙂

      1. Amalile

        I have 😉

        Deigen din blir på ca. 232 kcal per 100 g, så deler du deigen din i 9 emner à la 95 g, inneholder hver bolle ca. 220 kcal uten tilsatt sukker 🙂

      2. Då får alle som vil ha kaloriinnhold sjå her! 🙂

    2. Det blir 240 kcal per bolle med 350 g speltmel og havremel i stedet for fiberfin. Og hele 10g protein pr stk! 🙂

      1. Då får alle som vil ha kaloriinnhold sjå her! 🙂

  2. Birgitte

    Kan fiberifin byttes med havremel kanskje?

    1. Ja, det går nok fint når det er så liten mengde! Da blir det litt grovere, uten at det går ut over hevinga. Det var lurt:)

  3. Ragnhild

    Hei Linda!
    Kva trur du om å bruke mandelmjøl i staden for speltmjøl/kveitemjøl? 🙂 Med tanke på væskemengde o.l.?

    1. Hei! Det vil ikkje fungere optimalt å bytte om alt melet med mandelmel eller anna glutenfritt mel, dessverre. Da må det vere ei oppskrift som er tilpassa nettopp det. Du kan selfølgelig gjere det, men vær forberedt på harde boller som ikkje vil heve særlig mykje 🙂

  4. Kan man erstatte sukrin+ med stevia? 🙂

    1. Eg veit dessverre ikkje korleis en så liten mengde stevia (i forhold til sukrin+) vil fungere i gjærbakst, men kan godt hende det fungerer fint 🙂

  5. Pernille

    Kan man bruke tagatesse i stedenfor sukrin+? Eventuelt hvor mye? 🙂

    1. Ja, det går nok fint. Tagatesse har vell samme søtningsgrad som sukrin+ om eg ikkje tar feil? Altså dobbelt så søtt som vanlig sukker? I tilfelle bruker du samme mengde 🙂

  6. Kan man bruke fibersirup i stedet for yaconsirup/honning? I så fall, klar eller gold…? (Usikker på forskjellen…). Gleder meg til å prøve disse!

    1. Du kan bruke fibersirup gold 🙂 Håper det smaker!

  7. Går det an å bruke canderel istedenfor sukrin+? ville gjerne laget disse bollene på søndag. Vi har canderel i skapet, men vet ikke hvor jeg får kjøpt sukrin+ utenom på nett.

    1. Eg har ingen bakeerfaring med canderel og veit ikkje korleis det egner seg, så eg kan ikkje love du får bra resultat, men det er vell verdt eit forsøk 🙂 Sukrin+ får du kjøpt på dagligvarebutikker med godt utvalg og alle helsekostbutikker, om du har det i nærheten!

  8. Karoline

    Kan man bruke sukrinmelis og sukrin+? Evt. hvor mye av hver? Har bare ca 40 gram sukrin + igjen..

    1. 40 g sukrin+ og 20 g sukrinmelis da, så tilsvarer det mengden 🙂

  9. Kan man bruke mager kesam? 🙂

    1. Eg anbefaler vanlig kesam, mager kan fort skille seg eller gi eit litt tørrere resultat. Men det går nok fint 🙂

  10. hei, jeg er utrolig svak for teriyaki saus, men de ferdige sausene har selvfølgelig myyye sukker i seg. kan du lage en oppskrift på sukkerfri teriyaki saus? hadde satt utrolig pris på det! 🙂

    1. Hei!
      Kanskje det 🙂 Eg har faktisk aldri smakt det, så det er vell første steg… 😉

  11. Julia Sannæs

    Bruker du samme mengde gjør når du dobler deigen? 🙂

  12. Hei, jeg har Sukrin gold i skapet, funker det i stedet for Sukrin+?

    1. Hei! Ja, det går nok fint. Men då må du hugse å doble mengden 🙂

  13. Åh dessa så himla mumsiga ut 🙂 men vet du om det går att bruka bovetemjöl ist för speltmel? 🙂

    1. Det vil ikkje fungere med glutenfritt mel her – da må det vere ei oppskrift som er tilpassa glutenfritt mel. Ellers må du vere forberedt på tunge boller som ikkje hever så veldig mass!

  14. Kunne man ha brukt grovt speltmel istedenfor lyst? Hadde det blitt bra?

    1. Eg vil ikkje anbefale kun grov speltmel. Det blir tyngre, grovere boller – er det det du vil ha så bruk det gjerne 🙂 Men denne mengden fiberfin tilsvarer at man baker bollene med grovt mel.

  15. Kornelia

    Kan jeg bytte ut sukrin + med sukrin?

    1. Eg anbefaler aldri vanlig sukrin. Sukrin vil gi deg tyngre boller, hemme hevingen og gi en kjølende ettersmak. Men visst du synes det er ok, så bruk det gjerne 🙂

  16. Hanne Viola

    Hei☺️Kan en bruke bare sukrinmelis?

    1. Hei 🙂 Ja, det går sikkert fint, men sukrinmelis kan gi en litt kjølende ettersmak.

  17. Sonja Gj

    Hvor lenge stekte du de?:)

    1. Ca. 12-15 minutt.

  18. Hvor lenge steker du de i ovnen ca.? 🙂

    1. Ca. 12-15 minutt.

  19. Elisabeth

    Jeg brukte grovt speltmel,og det fungerte fint. Nydelige og luftige boller

    1. Kun grovt speltmel? Så bra då 🙂

  20. Linn Renate

    Kjempedeilige

    1. Så bra, Renate 🙂

  21. Hei Linda ☺ Bollene ble veeeldig gode. Deigen kjentes på en måte lett. Dette blir den oppskriften jeg vil bruke heretter

    1. Så hyggelig å lese, Bente! Da er det berre å bruke oppskrifta som grunnoppskrift og lage ulike varianter av den 🙂

      1. Halvparten av innlegget forsvant 🙂 Ble litt brå slutt 🙂 Ville bare si takk for inspirerende blogg ☺

      2. Tusen takk for det, Bente! Setter eg pris på 🙂

  22. Kjempegode boller. Litt ettersmak av sukrin + syns eg, vil prøve med sukrinmelis eller sukrin gold neste gong. For desse skal bakes igjen. Tusen takk for god oppskrift. Gode med smør og kvit ost på og .
    Britt.

    1. Kanskje 50/50 med sukrin+ og sukrin gold vil gi eit bedre resultat 🙂 Kjekt med tilbakemelding, Britt – det setter eg pris på!

  23. Hva gjør jeg om jeg ikke kan måle i gram?
    Har bare dl mål 🙂

    1. Hei! Da må det bli litt på slump. Eg har dessverre ikkje kontroll på kva alle ingrediensene er i dl :/

  24. Beste jeg har smakt!!!

    1. Er det sant? Fantastisk 😀

  25. Hei! Tror du man kan erstatte sukrin+ med ekstra honning? 🙂

    1. Hei! Det trur eg ikkje vil fungere så bra, men du kan jo alltids prøve, kan hende det går 🙂

  26. Henriette

    Jeg lager disse nå, deigen står til heving og den ser nydelig ut!
    Lite tips for de som har mager som ikke er så glad i gjær (oppskriften har stor del gjær i forhold til mengden mel) – bruk halvparten og doble hevingstiden, det blir like bra. Gjør jeg ofte i annen gjærbakst også (pizzadeig, brød, rundstykker osv). Tips 2 – kokosblomstsukker kan brukes som erstatning for vanlig sukker hvis man ikke har Sukrin-produktene hjemme Gleder meg til å smake, Linda 🙂 God søndag videre!

    1. Hei!
      Ja, det er bevisst at gjærmengden er ganske stor. Det er rett og slett fordi både min og veldig mange av leserene mine sin tålmodighet ikkje er god nok til å vente 2-3 timer på heving. Sida det er brukt spelt og sukkererstatning hever det ikkje like effektiv i utgangspunktet som ekte gjærdeig heller 🙂 Men absolutt eit alternativ!

      Håper bollene smakte 🙂

      1. Henriette

        Jeg forstår, noen ganger orker man ikke vente i timesvis på hevingen, hehe 😉 Jeg brukte litt under en halv pakke gjær, lot deigen heve i rundt 3 timer, samt etterheve ca 45 minutter etter de ble rullet ut/før steking – disse bollene ble helt MAGISK luftige og lette, og utrolig gode!!! Så dersom man har tid, så kan man jo ev. vurdere det =) Nydelig oppskrift!

      2. Nei, eg er ikkje så glad i gjærbakst i utgangspunktet, så for min del blir det alt for lenge, hehe 🙂
        Kjekt med tilbakemelding, Henriette, at bollene falt i smak! Da er det berre å bruke oppskrifta til andre typer boller også 🙂

  27. Laget bollene og de ble kjempe gode, men de sprakk når jeg stekte de. Vet du hva jeg kan ha gjort galt ?

    1. Kanskje du skulle latt dei heve litt lengre? Kor lenge lot du bollene etterheve?

  28. Henriette

    Disse står nå nok en gang til heving – verdens beste bolleoppskrift!! Takk Linda! Ha en strålende sommer videre 🙂

    1. Herlig Henriette! God sommer til deg også 🙂

  29. Bakte rosinboller nå og brukte denne oppskriften. Kjempegode! Skal bakes flere ganger

    1. Så kjekt å lese, Thea 🙂

  30. Elisabeth

    Har du brukt fibra fullkornsmel fra dagligvareforretning? Lurte på om dette er en grei erstatning for fiberfin 🙂

    1. Nei, men det kan du fint brukt 🙂

  31. uten sukker…?
    Honning/ sirup er jo bare sukker…

    1. Oppskrifta er likevell uten tilsatt sukker Svein, som vil sei uten kvitt, raffinert sukker 😉

  32. Hva er forskjellen på fiberfin og fiberhusk? For jeg brukte fiberhusk jeg, håper det blir bra

    1. NEI! Du kan ikkje forveksle desse to. Det er to HEILT forskjellige typer tørrvare. No måtte du vell kaste bollane?

  33. Kan man bruke havremel istedenfor speltmel? og er lys speltmel sunt i utgangspunktet? 🙂 Skal prøve meg på disse i helgen!

    1. Du kan jo alltids bruke havremel, men då må du forvente deg eit heilt anna resultat enn luftige, saftige boller 😉

  34. No har eg prøvd denne oppskrifta 3 gang, og deigen vil ikke heve 🙁

    1. Følger du oppskriftene og ingrediensane som det står? Ingen utbytting? 😉

  35. Bruker du grovt, eller fint speltmel??