Linda Stuhaug

Annonse

4. februar 2016

Fastelavensboller uten sukker

Fastelavensboller uten sukker
Heisann!
På søndag er det sjølvaste fastelaven, og da er det klart eg må dele ei oppskrift på fastelavensboller! Dette er luftige, saftige boller uten tilsatt sukker, i tillegg er dei fiberrike og bakt med speltmel. Dette gjer bollene litt meir næringsrike, mettande og blodsukkervennlige. Du kan droppe fiberfin og bruke kveitemel, dei er likevell en sunnare variant uten sukker 🙂
Fastelaven er kun en gang i året, selfølgelig er det lov med ekte vare – misforstå ikkje. Men det er alltid nokon som bake med spelt/ uten sukker av forskjellige grunner eller rett og slett berre vil det, og det skal være greit uansett kva man velger.
Desse bollene smaker virkelig som ekte gjærbakst, og eg kan garantere suksess med sunnere boller for heile familien. Oppskrifta er den samme som i fjor, då var tilbakemeldingane fantastiske 🙂
Fastelavensboller uten tilsatt sukker, 9-10 store 60 g ekte smør* 2 dl melk 70 g kesam 1 pk tørrgjær 50 g sukrin+ * 1 ss yaconsirup/fibersirup/sukrinsirup/honning 1,5 ts kardemomme bittelitt salt 70 g fiberfin, evt. meir mjøl 300-350 g speltmjøl eller kveitemjøl 1 egg
Slik gjer du: 1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn sukrin+, sirup/honning, salt, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan også elte for hånd.
2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet i nokren minuttter .
3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time.
4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og del i 9 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve til dobbel størrelse på en lun plass, dette tar 30-45 minutter.
5. Pensle overflata på bollene med piska egg. Steik midt i ovnen til bollene har fått en gyllen brunfarge, rundt 12-15 minutter. Avkjøl på rist.
Tips og alternativer til oppskrifta* – For melkefri boller kan du bruke alternativ melk og 100 g melkefri margarin, og droppe kesamen. – Sukrin+ kan byttes med anna tilsvarande søtning for 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin. – Speltmel kan byttes med hvetemel som nevnt, det vil også redusere hevetida.
I mine boller finner du piska krem med litt sukrin+ og sukkerfritt jordbærsyltetøy. Etter min smak er Lerum sitt veldig godt, men eg lager ofte heimelaga også:
Heimelaga jordbærsyltetøy finner du oppskrift på her. Ønsker du sukkerfri vaniljekrem ligger det oppskrift på det blant anna her.
Lag gjerne dobbel eller trippel oppskrift – bollene kan fint fryses! Oppskrifta kan også brukes til å lage både sjokoladeboller, skuleboller eller kanelsnurrer 🙂
Gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver oppskrifta!


Heisann!

På søndag er det sjølvaste fastelaven, og da er det klart eg må dele ei oppskrift på fastelavensboller! Dette er luftige, saftige boller uten tilsatt sukker, i tillegg er dei fiberrike og bakt med speltmel. Dette gjer bollene litt meir næringsrike, mettande og blodsukkervennlige. Du kan droppe fiberfin og bruke kveitemel, dei er likevell en sunnare variant uten sukker 🙂

Fastelaven er kun en gang i året, selfølgelig er det lov med ekte vare – misforstå ikkje. Men det er alltid nokon som bake med spelt/ uten sukker av forskjellige grunner eller rett og slett berre vil det, og det skal være greit uansett kva man velger.

Desse bollene smaker virkelig som ekte gjærbakst, og eg kan garantere suksess med sunnere boller for heile familien. Oppskrifta er den samme som i fjor, då var tilbakemeldingane fantastiske 🙂


Fastelavensboller uten tilsatt sukker, 9-10 store
60 g ekte smør*
2 dl melk
70 g kesam
1 pk tørrgjær
50 g sukrin+ *
1 ss yaconsirup/fibersirup/sukrinsirup/honning
1,5 ts kardemomme
bittelitt salt
70 g fiberfin, evt. meir mjøl
300-350 g speltmjøl eller kveitemjøl
1 egg

Slik gjer du:
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn sukrin+, sirup/honning, salt, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan også elte for hånd.

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet i nokren minuttter .

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time.

4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og del i 9 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve til dobbel størrelse på en lun plass, dette tar 30-45 minutter.

5. Pensle overflata på bollene med piska egg. Steik midt i ovnen til bollene har fått en gyllen brunfarge, rundt 12-15 minutter. Avkjøl på rist.

Tips og alternativer til oppskrifta*
– For melkefri boller kan du bruke alternativ melk og 100 g melkefri margarin, og droppe kesamen.
– Sukrin+ kan byttes med anna tilsvarande søtning for 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.
– Speltmel kan byttes med hvetemel som nevnt, det vil også redusere hevetida.

I mine boller finner du piska krem med litt sukrin+ og sukkerfritt jordbærsyltetøy. Etter min smak er Lerum sitt veldig godt, men eg lager ofte heimelaga også:


Heimelaga jordbærsyltetøy finner du oppskrift på her.
Ønsker du sukkerfri vaniljekrem ligger det oppskrift på det blant anna her.

Lag gjerne dobbel eller trippel oppskrift – bollene kan fint fryses! Oppskrifta kan også brukes til å lage både sjokoladeboller, skuleboller eller kanelsnurrer 🙂

Gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver oppskrifta!

Annonse

8 Kommentarer

M

Mari

18. februar 2020

Er det mulig å erstatte yaconsirup med lønnesirup?

Linda Stuhaug

18. februar 2020

Ja 🙂

K

Kine

3. mars 2018

No har eg prøvd denne oppskrifta 3 gang, og deigen vil ikke heve 🙁

Linda Stuhaug

4. mars 2018

Følger du oppskriftene og ingrediensane som det står? Ingen utbytting? 😉

I

Ingrid

20. september 2018

Bruker du grovt, eller fint speltmel??

Linda Stuhaug

22. september 2018

Fint.

Å

Ålaug Rosseland

30. oktober 2020

Eg søkte på melkefri piska krem og kom til deg. Men er var ikkje melkefri krem. Korleis kake med krem som ikkje er laga av piska fløte?

Linda Stuhaug

1. november 2020

Eg veit ikkje. Skjønner ikkje kvifor du kom til meg, eg har aldri laga piska melkefri krem før 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg