Blåbær smuldrepai uten sukker

Innholder annonselenker

Hei!

No som det våres meir og mai måned er godt i gang, passer det ekstra godt med bærkaker, både til konfirmasjoner, 17.mai- feiring, selskaper, helgekos eller kvardagskos. Dagens blåbær smuldrepai er superrask og enkel å lage, er sukkerfri, glutenfri og veldig god.

For variasjon kan blåbærene bytter heilt eller delvis ut med andre bær. I tillegg kan paien lages med vaniljekrem i bunn, som blir fantastisk godt, men like godt er det å lage den uten og heller servere med en klatt vaniljeis eller vaniljekesam!

IMG_2297

Blåbær smuldrepai 
600 g fryste/tinte blåbær (evt. i kombinasjon med andre bær som bringebær)
3-4 ss sukrin gold
2 ss potetmel

Smuldrelokk:
100 g grovt hakkede mandler
100 g havregryn
3 ss havremel
50 g smør, smelta
50 g kesam
100 g sukrin gold
valgfritt: 1 ts kanel og 1/2 ts kardemomme

Slik gjer du: 
Bland blåbærene med sukrin gold og potetmel. Ha over i en ildfast form.

Ha dei tørre ingrediensene til smuldrelokket i en bakebolle. Vend inn smelta smør og kesam. Det skal bli en klebig, smuldrette masse, juster evt. med litt ekstra kesam eller havremel for riktig konsistens. Fordel over blåbærene i formen.

Steik smuldrepaien på 175 grader, nederste rille i ca. 30 minutter, eller til en gyllen overflate. Server lun eller kald, som nevnt smaker den nydelig med en klatt vaniljeis eller vaniljekesam.

IMG_2316

Om du skulle ønske å lage den med vaniljekrem i bunn legger du vaniljekremen under blåbærene, og følger ellers samme framgangsmetode. Oppskrift på vaniljekrem finnes mange plasser i arkivet, men her er den om nokon skulle ønske det:

Sukkerfri vaniljekrem
5 dl valgfri melk
3 eggeplommer
40 g sukrin+
2 vaniljestenger
30 g maisenna

Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stenger i en kjele med melk og sukrin+. La det få eit lite oppkok, deretter trekker du kjelen til side. Pisk eggeplommer og maisenna klumpfritt i en egen bolle. Deretter pisker du inn 1/3 av melkeblandinga, før du heller alt tilbake i kjelen.

Kok opp under omrøring på middels varme. Når blandinga når kokepunktet og begynner å småboble vil den tjukne, la det småkoke 4-5 sekunder før du trekker kjelen til side. Hell vaniljekremen i bunnen av en ildfast paiform.


IMG_2315

Kake til helga kanskje? 🙂 

God fredag alle sammen!

22 kommentarer

 1. Kristin

  Såg nydelig ut! Jeg har faktisk alle ingrediensene hjemme UNNTATT sukrin gold. Jeg har vanlig sukrin. Går det an å bruke den og hva blir da eventuelt forskjellen?

  Stå på videre, du er kjempeflink og inspirerende!

  1. Hei! Eg vil ikkje anbefale vanlig sukrin. Har du sukrin+ kan du godt bruke det, men halvere mengden 🙂
   Sukrin gir en falsk og kjølende ettermska som ikkje er særlig god, i tillegg er søtningsgraden mindre, og du må derfor bruke meir. Eg bruker ALDRi vanlig sukrin og anbefaler det svært sjelden. Selfølgelig går det an, men det vil ikkje gi samme resultat, så du er obs på det 🙂

 2. Har en allergiker i hus, som ikke kan spise mandler eller nøtter. Hva kan jeg bytte ut mandlene med?

  1. Solsikkekjerner burde gå fint 🙂

 3. Ann-Sofie

  Dette skal jeg nok prøve meg på i dag! Har tenkt på smuldrepai lenge nå! Tusen takk for oppskrift 🙂

  1. Berre hyggelig, Ann- Sofie 🙂 Har fleire varianter i arkivet også!

 4. Jeg serverte denne i familiebesøk i dag, og den fikk faktisk mer skryt enn mammas franske konfektkake full av sukker, smør og hvetemel! Gjestene spurte til og med etter oppskriften, og de lot seg alle overraske av hvor sunne og gode ingredienser den hadde. Selv syns jeg nesten alltid at «sunnifiserte» oppskrifter smaker fantastisk, men det er litt ekstra stas når familiemedlemmer som vanligvis er litt skeptiske også lar seg imponere av sukkerfrie alternativ 😉 Tusen takk for oppskriften, denne skal jeg definitvt variere og eksperimentere med nå i sommer!

  1. Wow, så hyggelige ord å lese! Eg er heilt enig i det du skriver – eg synes som regel sunnifiserte oppskrifter smaker godt, men det er alltid ekstra stas når familiemedlemmer synes det smaker like godt som ekte vare 🙂 Veldig kjekt med tilbakemelding, Maria – det setter eg pris på. Ønsker deg ei fin veke 🙂

 5. Kine Haugen Hauger

  Hei. Hvor mange er denne oppskriften beregnet til?
  Tusen takk for nydelige oppskrifter 😉

  1. Hei!
   En glede å inspirere 🙂 Oppskrifta passer til +/- 6 personer, men kommer litt an på kor store porsjoner man tar naturligvis!

 6. Synnøve

  Hei! Kan kesam byttes med noe som ikke er i melkeklassen?

  1. Du kan erstatte det med smør/margarin 🙂

 7. Hege søbye

  Hei
  Bakte denne smuldrepaien nå. Deilig! Lurer bare på to ting. Bruker du store eller lettkokte havregryn?
  En annen ting er at «lokket» ikke ble like sprøtt/crunchy som ved vanlig smuldrepai. Har jeg gjort noe feil, eller er det slik det skal være?
  Kan absolutt anbefale til andre

  1. Hei Hege 🙂
   Eg bruker som regel lettkokte havregryn. Når det gjelder sprøheten, så kan eg heller anbefale deg å bruke denne smuldretoppingen:
   http://www.lindastuhaug.no/2017/06/29/sukkerfri-rabarbra-og-jordbaersmuldrepai/
   Den blir skikkelig sprø og god 🙂

 8. Hei Linda! Jeg lurte på om smuldrepaien kan fryses? 🙂

 9. Susanne

  Hei! Jeg elsker bloggen din! Superinspirerende
  Men jeg lurer på en ting – hvis ikke man har potetmel i hus…kan man bruke noe annet i stedet? Johannesbrødkjernemel?

  1. Heisann!
   Takk Susanne, så hyggelig å lese 🙂
   Eg har aldri brukt johanneskjernebrødmel før i pai, så eg veit rett og slett ikkje korleis det fungerer. Du kan alltids gi det et forsøk, eg rekner med det skal gå heilt fint 🙂

 10. Bente Svendsen

  Kjempegod blåbærpai
  Er blitt en favoritt

  1. Så hyggelig å lese, Bente 😀

 11. Gunn Oddlaug Bråthen

  Når det er noe jeg har laga før, men ønsker en sukkerfri variant, finner jeg det meste i dine oppskrifter. Nå var det smuldrepai som jeg hadde bjørnebær i Tusen takk!

  1. Så bra 😀 Sikkert veldig godt med bjørnebær og!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *