Krema brokkoligrateng

Hei!

Det er ny kjøttfri mandag og idag har eg en knallgod, krema brokkoligrateng til dere! Denne har eg laga i to varianter før, med både kylling og laks, to oppskrifter som blei tatt veldig godt imot. Det er ikkje tvil om at raske, enkle og sunne kvardagsmiddager faller godt i smak 🙂

I dagens vegetaroppskrift har eg bytta kjøtt med kvite bønner, som blei minst like godt! Du kan nok fint bruke andre bønner eller kikerter om du foretrekker det også. En middag som er klar på ca. 20 minutter:

IMG_0792

Krema brokkoligrateng, 2 porsjoner
1,5 brokkoli
100-150 g philadelphia kvitløk & urter
300 g kvite bønner
1/2 chili
skiva eller revet ost
salt & pepper

Slik gjer du:
1. Kutt brokkolien i buketter, ha over i en ildfast form. Dryss over litt salt & pepper + finhakka chili.

2. Skyll bønnene under kaldt vatn. Fordel klatter av kremosten over brokkolien, deretter bønnene og til slutt skiva eller revet ost.

3. Steik midt i ovnen, 200 grader til osten er smelta og gyllen, ca. 15 minutter. Server straks!

IMG_0787

Har du lyst på litt eksta smak og saus kan eg anbefale sweet chili saus, det passer veldig godt til brokkoligratengen. Eg har en heimelaga oppskrift i arkivet som eg gjentar under bildet:

1713031-12-1428744983498

Sweet chili saus, 1 skål 
3 røde chili
3 fedd kvitløk
0,5 dl eplecidereddik
2,5 dl vatn
1 ts salt
30 g sukrin+*
50 g sukrin gold* (evt. kan sukrin+ og sukrin gold byttes med anna søtning tilsvarande 110 g sukker)
1-2 ss maisenna

Slik gjer du: 
1. Grovskjær chilli og fjern frøene om du ønsker det. Frøene avgjer kor sterk sausen blir, fjern desse om du ønsker en mild saus. Eg beholdt frøene i 2, og synes det blei passelig sterkt.

2. Ha alle ingrediensene utenom maisenna i en foodprosessor eller blender, kjør til chilli og kvitløk er finhakka. Ha sausen over i en kasserolle, la det småkoke i 5-10 minutter.

3. Bland maisenna jevnt ut i vatn, og hell forsiktig i sausen medan den koker til du får passelig tjukk konsistens. Vær veldig forsiktig, for det er lite som skal til for å få for masse. Avkjøl sausen, den tjukner litt ekstra når den blir kald. Oppevar i glass i kjøleskap.

IMG_0808

Kremosten smelter og lager en saus inni all brokkolien, osten stivner på toppen og kombinasjonen blir berre utrulig god!

Håper du vil prøve 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

14 kommentarer

  1. Henrette

    Lagde den fløyelsmyke havregrøten din til kvelds en dag – Gud så god! Tusen takk Linda! Har aldri laget noe fra denne bloggen som ikke har vært kjempegodt. Oppskriftene dine er enkle å lage, næringsrike og ikke minst rågode på smak!! Takk for all inspirasjon og med ønske om en god mandag 🙂

    1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, Henriette! Veldig kjekt at oppskriftene mine faller i smak hos deg 🙂 Håper eg kan fortsette å inspirere framover. Ha en fin dag og god sommer 🙂 klem!

  2. Karianne

    Jeg koser meg med denne gratengen nå i kveld. Må si den er god på smak og mettende. Snadder.

    Har en liten form, så derfor blir det totalt sett to gratenger på meg. Mulig det blir denne gratengen her til middag i morgen. Vi får se.

    1. Så kjekt brokkoligratengen falt i smak, Karianne! Supert med middagsrester (eller eventuelt lunsj!) dagen etterpå 🙂

  3. Bjørg Hernes

    Her ser det ut til å være mye fristende… Jeg vil gjerne få tilsendt ukemenyer.

    1. Så bra, Bjørg!
      Vekemeny deler eg kvar søndag på bloggen 🙂

  4. Stephanie

    Hei, hvor mange kalorier er det i denne middagen ca?

    1. Det veit eg ikkje, rekner ikkje på kalorier.

  5. Hei! Er det meningen å koke brokolli på forhånd?

    1. Nei, då hadde det stått i framgangsmetoden 🙂

  6. Lurer på om eg bare doblar alt når eg skal lage dette til iallfall 8 personer. Ser spennande ut, so denne har eg tenkt å teste ut på torsdag på klubbdamene 🙂

    1. Hei! Ja, det stemmer – berre å doble 🙂

  7. Kva type bønner kan ein bruke når ein ikkje får tak i kvite bønner?

    1. Kva som helst – det er ikkje så nøye 🙂 Svarte, kidney++