Meksikansk laksepai

Hei!

For en måneds tid sida var eg med i en tine rømme- kokurranse på instagram, der deltakarane skulle finne på en ny rømme- rett inspirert av eit drømmeland. Mitt valg falt på Mexico, og en ny variant av middagspai blei laga. Denne består av grovere paibunn og fyllet er inspirert av meksikanske krydder: tacokrydder! Istedenfor kjøttdeig brukte eg salmalaks, en ny og spennande vri som også blei utrulig smakfull og populær rundt bordet.

Middagspaien er veldig enkel å lage, ikkje la deg skremme av ei lang liste ingredienser. Har du ikkje alt eller vil bruke andre typer fisk/kjøtt/grønnsaker, kan du selfølgelig det 🙂

IMG_1369

Meksikansk laksepai, 2 stk (eller 1 stor)

Paibunn: 
100 g ekte smør, romtemperert
150 g rømme / kesam
3 dl sikta speltmel*
3 dl havremel
1 ts salt
2-4 ss vatn

Paifyll:
500 g salmalaks / laksefilêt
2 store never spinet
3 stk vårløk
1/2 rødløk
200 g cherrytomater
1/2 boks mais
2 fedd kvitløk
1/2 stk chili
2-3 ss tacokryddder

Eggeblanding: 
1 boks rømme / kesam
6 egg
1 dl melk
150 g revet ost
salt og pepper

collagess

Slik gjer du:
1. Skjær laksen i terninger og bland sammen med tacokrydder og en slump olje. Dette skal berre stå til det skal brukes som paifyll.

2. Bland sammen ingrediensene til paibunnen, helst med en foodprosessor, men du kan og bruke hendene, til en jevn paideig. Juster med væske på slutten om det er nødvendig. Kjevle deiga ut og legg i paiformen, juster ved å trykke deiga ut med fingrane til heile paiformen og kantene er dekka. Stikk hull med gaffel og forsteik på 200 grader i ca. 15 minutter.

3. Fyll opp paiskallet med dei marinerte lakseterningane og resten av ingrediensene. Miks sammen eggeblandinga og hell over.

5. Steik paien på 180 grader, nederste rille i ca. 30-35 minutter, eller til eggeblandinga har satt seg. La paien kvile nokre minutter før servering.

Server med en frisk salat, en slump rømme og gjerne litt salsasaus!

IMG_1365


* visst du ønsker glutenfri paibunn kan eg anbefale å bruke lyst bokhvetemel istedenfor speltmel. Hvetemel kan og erstatte speltmel.

IMG_1368


Supergodt, håper fleire vil prøve seg på denne! Passer like godt kvardags som helg – kanskje til fredagsmiddag imorgon? 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

24 kommentarer

  1. May Perly Wigdal

    Hvor stor form bruker du?

    1. Den eg brukte var ca. halvparten av størrelsen av en langpanne. Har dessverre ikkje formen her akkurat no så eg får målt, men det er vertfall en indikator 🙂

  2. Kristin

    Spennende! Dette må utprøves!

    1. Håper den smaker 🙂

  3. Kan speltmel byttes med kokos- eller mandelmel?

    1. Da ville eg brukt 4 dl havremel og 2 dl kokos/mandelmel isåfall 🙂

      1. Takk

      2. Berre hyggelig 🙂

  4. Så skikkelig digg ut:)
    Hva er egentlig forskjellen på Salmalaks og vanlig laksefilet?

    1. Salmalaks er blant anna berre indrefileten på fisken, smaker litt annerledes og er behandla på en anna måte. Les meir på heimesida til Salma om du vil vite meir 🙂

      1. Smaker den mer fisk? Eller hvordan er annerledes ?

      2. Det er jo den laksen man bruker rå til sushi. Så både smak og konsistens er noko anneleis.

  5. Kristina

    Kan rester fryses? Hvordan varmes den på ny isåfall?

    1. Du kan jo prøve 😉 Eg har ikkje prøvd å fryse gryterett før. Tin langsomt i kjøleskapet og varm opp i mikro/kjele når du skal spise 🙂

  6. Marianne Walseth

    Hei! Min paibunn ble litt våt under. Stekte jeg den for lite før jeg hadde fyllet i tror du? Ellers var den veldig god

    1. Ja, det kan vere at den blei litt for lite stekt. Då veit du det til neste gang 🙂
      Veldig kjekt du likte paien, Marianne 😀

  7. Lurer på hvor mange denne laksepaien er beregnet til? Skal ha en jentetreff her og er usikker på om jeg må doble den?
    Din kokebok er blitt min nye «favorittkokobok». Helt super.

    1. Det kjeme heilt an på kor storspise man er, og eventuelt kva tilbehør man har, men ca. 6-8 stk kanskje 🙂
      Så hyggelig at du lika boka mi, May 😀

  8. Du skrev veldig mye feil

    1. Jaha? Kva som er feil her då?

  9. Tips til hva man kan bytte ut laken med?

    1. Hm. Kjem litt an på, men det skal jo gå an å bruke både karbonadedeig og kyllingfilet 🙂

  10. Laget denne i dag, veldig godt likt av alle rundt bordet. Kommer definitivt til å lage denne igjen. Ble også nok til to matpakker i morgen 🙂

    1. Fantastisk 😀 Pai er perfekt i matpakken også!!