Slik lager du sukkerfri japp iskrem!

God lille-lørdag!

På søndag la eg ut eit bilde av denne kommande oppskrifta på facebook-sida mi, der eg spurte kva dag dere ville ha den. Det var onsdag eller fredag som gjekk mest igjen, så då fant eg ut at eg skulle dele den med dere idag 🙂 Fleire kommenterte nemlig at dei ville lage den som fredags/lørdagskos, men denne krever litt tålmodighet ettersom lag 1 må stå natta over. Men det er likevell minimalt med arbeid og ikkje så mange ingredienser som skal til, alt kan man finne på en dagligvarebutikk med godt utvalg!

Dette er en vidareutvikling av oppskrifta på sukkerfri snickers is, som blei superpopulær på ekstremt kort tid. Forskjellen her er at japp isen består av sjokoladeis i bunn, flytande karamell og sjokoladetopping… en nydelig kombinasjon, og isen er heilt fri for tilsatt sukker:

IMG_1401

Lag 1, sjokoladeis:
2,5 dl kremfløte
1 dl kald vikingmelk (usøtet på boks)
2 ss sukrin+
2-3 ss kakao

Lag 2, karamell: 
3 dl vikingmelk (usøtet på boks)
50 g sukrin gold
25 g fibersirup gold  (evt. flytande honning eller anna type sirup)

Lag 3, topping:
100 g sukkerfri sjokolade

IMG_1407

Slik gjer du, dag 1:
1. La vikingmelka stå kjølig så den får kjøleskapstemperatur før du starter med isen. Miks ingrediensene til sjokoladeisen til en fyldig og luftig krem med hansmiksmaster. Dette tar ca. 10 minutter, men vil variere, så følg med! Fordel i en passelig form kledd med bakepapir eller plast (min var 14×18 cm). Sett i fryseren til sjokoladeisen har stivna, helst natta over.

2. Bland ingrediensene til karamellsausen i en stor bolle som tåler mikrobølgeovn, la massen koke i 5-10 minutter, til en rennande, men litt fyldigere karamellsaus. Etter avkjøling blir karamellsausen enda fyldigere. Du kan også koke massen i en liten kjele, men det vil ta litt lengre tid. Oppbevar i kjøleskap.

Slik gjer du, dag 2: 
3. Fordel karamellsausen over den stivna sjokoladeisen. No kan du med fordel sette formen i fryseren igjen, for at karamellen skal stivne litt, da er det enklare å legge sjokoladelokket over til slutt.

4. Smelt sjokoladen skånsomt, gjerne over vannbad. Har du kokosfett kan 1 ss gjere det enklare å smelte alt sammen. Fordel som eit topplokk over karamellsausen. Sett til avkjøling i fryseren til sjokoladen er stivna.

IMG_1348

Ved servering: kutt opp passelige biter med en stor, skarp kniv. La isen deretter stå litt romtemperert for at den skal mjukne opp litt ?

IMG_1388

Vil du heller prøve deg på snickers isen?


IMG_1080


Oppskrift finner du her.
Lag gjerne begge på samme tid, dei står seg nemlig lenge i frysaren 🙂

Har du spørsmål angående ingrediensbytting eller noko anna – ta gjerne kontakt i kommentarfeltet! Håper isen(e) frister, for desse er utrulig gode!

16 kommentarer

 1. Endre Lidal

  Hei,
  Spanande oppskrift, eg gledar meg til å prøva den!
  Eg sjekka oppskrifta i den kjekke appen din, og der viser ikkje Lag 3.
  Eit ønske eg har angåande appen hvis den skal oppdaterast, er at det blir bytta plass på Ingrediensar og Oppskrift flippen, eg synest det er greiare å sjå ingrediensane først og så klikke på oppskrifta etterpå.

  1. Hei Endre! Appen er rett og slett ikkje heilt optimal, plutselig kutter den skrift heilt uten vidare… prøvd å tatt dette vidare til utviklerene mine, men det er ikkje så enkelt. Men skal den oppdaterast skal eg absolutt bytte plass på ingredienser og framgangsmetode – det har eg tenkt på sjølv også 🙂

   Takk for tips og tilbakemelding, det setter eg pris på 🙂

 2. Hvilken kakao bruker du?

  1. Vanlig originalkakao/bakekakao.

 3. Katrine

  Jeg har lurt lenge på hvilken funksjon vikingmelk har i is? Ikke at det er noe galt med det, jeg ser bare at så mange som lager sunn is, og til og med noen som lager vanlig is med sukker og kremfløte, bruker det i tillegg nå. Så jeg lurte på hva det gjør for isen! 🙂

  1. Av erfaring blir isen rett og slett bedre, både med tanke på smak, konsistens, dannelse av iskrystaller med meir… så blir jo isen hakket magerere ved å erstatte litt av fløten med vikingmelk 🙂 Det er vell det beste svaret eg har å komme med!

 4. Kan jeg bruke ismaskin?

  1. Det går sikkert fint 🙂

 5. Hei! Kan man erstatte sukrin+ i lag 1 med en annen sukrinvariant? 🙂

  1. Hei!
   Då ville eg brukt sukrinmelis for å unngå at den krystalliserer seg 🙂

 6. Hei Linda, gleder meg skikkelig til å prøve denne!

  Men lar du ingrediensene til karamellsausen varme i mikroen i 5-10 minutter? Med den sterkeste styrken?

  1. Hei!
   Ja, det stemmer. Men styrker varierer jo fra mikro til mikro 🙂

 7. Tips til hvordan få den laktosefri? Og gjerne annen søtningsmiddel enn sukrin da jeg ikke tåler det så godt

  1. Du kan prøve med laktosefri kremfløte istedenfor kremfløte og vikingmelk 😉 Bruk den søtningen du har god erfaring med 🙂

 8. Hei!
  Kan du komme på et laktosefritt alternativ til Vikingmelk?

  1. Glem det, så kommentaren over

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *