Laks i form med grønnsaker og fløyte

Hei!

Kvardagen er i gang og middagane skal på bordet etter en lang dag på jobb. Da er det heilt topp med såkalte kvardagsmiddager som både er raske, enkle, næringsrike og mettande. Laks i form med grønnsaker og fløte er en slik middag, den er så simpel, men samtidig veldig god. Muligheten for varisjon i grønnsakene og smakstilsetning er stor, så her er det i bunn og grunn berre å bruke det du liker og har tilgjengelig!

IMG_1952

Laks i form med grønnsaker og fløyte, 3 porsjoner
500-600 g laksefilêt
1 brokkoli
1 rødløk
1/2 purreløk
3 gulerøtter
3-4 dl matfløte
salt og pepper

Tilbehør:
Kokt ris eller søtpotetmos anbefales

Slik gjer du:
Sett ovnen på 180 grader. Kutt grønnsakene i små biter og ha over i en ildfast form. Dryss over litt salt og pepper og hell over matfløten. Ønsker du ekstra smak kan du f.eks tilsette litt finhakka kvitløk og chili.

PS! Det er heilt uproblematisk å få gjennomstekte grønnsaker på ca. 20 minutt i ovnen dersom bitane er små (med noko variasjon i og med at ovner er ulike). Men, for å vere på den sikre sida: steik gjerne grønnsakene litt først før du tar på laksen. 

Skjær laksefilêtene i to og ha over grønnsakene. Steik midt i ovnen ca. 15-20 minutter, ELLER til laksen gjennomstekt og grønnsakene har lett tyggemotstand. I mellomtida lager du det tilbehøret du ønsker. Kok ris etter anvisning på pakken eller lag søtpotetmos: her kan du enten koke biter av søtpotet og deretter mose med stavmikser, ellers kan du bake søtpotetbiter i mikrobølgeovnen og deretter mose med stavmikser. Sistnevnte tar ikkje meir enn 10 minutter.

Nyt er smakfullt og næringsrikt måltid!

IMG_1935

Eg hadde over eit dryss parmesanost før servering, og hadde revet parmesan også som tilbehør.

IMG_1958


Til middag idag kanskje? 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

35 kommentarer

 1. Aslaug lerbæk

  Jeg er opptatt av sunn mat – og har et barnebarn med samboer som har bestemt seg for å kutte ut kjøtt. Derfor gleder jeg meg over dine lette og gode oppskrifter .

  1. Så kjekt å lese, Aslaug! Håper oppskriftene mine faller i smak 🙂

   1. Rolf-Renè Ludvigsen

    Jeg brukte den oppskriften, men med frossen laks, men den ble helt konge knuste god ble det.

  2. Justice

   Aslaug Lerbæk:
   Kjøtt = Muskler, fett og bindevev.
   Fiskekjøtt er kjøtt! Muskelvev er da muskelvev, uansett hvordan skapningen ser ut eller hvor den bor. Dersom du tenker i forhold til vegetarianer/veganer så vil jeg si at det i begge tilfeller også er kjøtt. «Jeg spiser ikke kjøtt, men kjøtt som svømmer og er teitere enn sauer er greit» er tåpelig argumentasjon.

   1. Sjølv om Aslaug la igjen kommentar på eit innlegg med laks, så er det ikkje sikkert ho spiser fisk 😉 Ikkje alle kommentarer kan knyttes opp mot innlegget. Men eg er enig i at fiskekjøtt er kjøtt det også 🙂 Man er ikkje vegetarianer om man spiser fisk 😉

 2. Kristin

  Hei 🙂 Gleder meg til å smake på dette! Maten står i ovnen nå, men er på lang nær ferdig etter 15 minutter. Lurer på om det kan være feil i teksten? Jeg skrudde fra over og undervarme til varmluft nå, i håp om å få det ferdig fortere 🙂

  1. Hei! Nei, det er ikkje feil i teksten. Men steiketid varierer fra ovn til ovn, så er den ikkje ferdig etter 15 minutt, så må du berre steike den litt lengre 🙂 Håper middagen smakte!

 3. Jeg hadde dette i ovnen i nesten 35 minutter og laksen ble bløt og ekkel.. fulgte oppskriften slavisk 🙁 laksen ble aldri stekt..

  1. Då er det noko gale med ovnen din altså 😉

  2. Kan være lurt å tine laksen først?

   1. Eg rekna nesten med at laksen var tint, visst ikkje så er jo det absolutt lurt ja 😉

 4. Skal fløyten vere rennende? Har du nokre tips til korleis den blir meir fast, litt meir «grateng» aktig?

  1. Ja, fløta skal vere rennande 😉 Skal du ha den fast må du nesten koke den opp og tilsette litt maisennajevning før du heller den over formen!

 5. Har du andre forslag til kva ein kan bruke som matfløyte her?

  1. Kremfløyte, creme fraiche, kokosmelk, matyoghurt.. 🙂

 6. På 15 min er fløten «lunka» ! 30 min vart nødvendig. Om ikke du brukte ei stor langpanne da.

  1. Har du kanskje en svært lite effektiv ovn? Etter 15 minutt i min ovn er fløten glovarm og laksen gjennomstekt 😉

 7. Dette er den dårligste middagen jeg noensinne har laget. Hverken jeg, min samboer eller mitt barn klarte å spise opp dette…. For det første : grønnsakene trenger kanskje dobbelt så lang tid. Jeg kuttet gulrøttene spesielt tynne, siden jeg så at det bare sto 15 min koketid. Fisken var grei. Litt rå i midten, men det går fint. Hadde grønnsakene bare trengt 5 min ekstra så hadde jeg tatt fisken til side og satt grønnsakene inn igjen, men ettersom de nesten var rå fremdeles og vi ikke har verdens beste tid, måtte den bare ut.

  1. Altså kjære deg – det er jo ikkje verre en å steike middagen litt lengre? Det står trossalt CA 15. minutter, så hadde grønnsakene fått litt meir tid 😉 Synd ikkje middagen falt i smak, men bruk tida neste gang og juster heller steiketida 😉

   1. Hadde samme opplevelse som deg Tine! Linda liker tydeligvis rå grønnsaker.
    Middagen ble fiasko.

   2. På ingen måte nødvendig å vere spydig, Victoria 😉

 8. Og ser jeg burde lest kommentarene. Min ovn er det da også tydeligvis noe «feil» med….. Selv om den er 1 år gammel….

  1. Eg har uansett endra innlegget no. Og eg skriver ikkje at det er «feil» med ovnen, det er dine ord i frustasjon, Tine 😉 Ovner er forskjellige og nokon meir effektive enn andre. Ovnen vi har heime er maaaaange år gammal, og er effektiv som fy. Ovnen min i Oslo er 1,5 år gammal og er svært lite effektiv. Ny betyr ikkje alltif effektiv 😉

 9. Madeleine

  Laget dette her til familien i går, og det var helt NYDELIG! Satt det først i ovnen i 15 minutter, da var laksen perfekt, men grønnsakene var ganske rå. Tok bare fisken ut av formen og lot resten stå i ca. 20 minutter til. Stor forskjell på stekeovner altså! Skal sies at jeg laget over dobbelt så stor porsjon som denne oppskriften viser da. Skikkelig god middag, alle elsket det <3 Neste gang skal jeg bake grønnsakene først, og så legge på fisken når grønnsakene begynner å bli møre 😀 Koser meg med rester nå

  1. Så kjekt å lese at du likte middagen, Madeleine! Ingen tvil om at over er forskjellige, men om oppskrifta doblast og grønnsakene ligger mykje oppå kvarandre, krever det også lengre steiketid 🙂

 10. Føyer meg inn i rekken i at denne steketiden er minimal om en ikke vil ha rå grønnsaker til laksen !

  1. Som sagt før: DE MÅ JUSTERE STEIKETIDA LITT SJØLV! Det står faktisk i innlegget «ELLER til laksen gjennomstekt og grønnsakene har lett tyggemotstand.» Så det er ikkje verre enn å justere steiketida deretter 😉

 11. Fantastisk middagsrett! En fryd for smaksløkene. Jeg erstattet noe av fløten med vikingmelk (hadde noe rester etter jeg lagde den fantastiske snickerskaken din)! Du er så flink! Stå på!

  1. Herlig, Evelyn 😀 Det er veldig kjekt å lese! Håper eg kan fortsette å inspirere mykje framover <3

 12. Hei folkens!
  Legg laks og gr.saker utover i formen. Ikke oppaa hverandre! Da blir det som ligger under mindre stekt!

 13. Grønnsakene er ikke i nærheten av å være ferdig på 20 min, mens laksen er klar. Grønnsakene krevde minst 40 min i ovnen. Dette ble ikke bra.

  1. Det står at du skal kutte grønnsakene i små biter. Du har ikkje kutta grønnsakene for store då? Det er heilt uprobelmatisk å få grønnsakene til lett tyggemotstand på 20 minutter i ovnen, visst dei er kutta små.

 14. Alle lignende oppskrifter på matprat sier stek grønnsakene først i 40 min, deretter legg på laksen i 15 min. Du bør endre oppskriften så flere slipper denne frustrasjonen. Oppskriften din kommer opp når man googler, selv om det er gammelt innlegg.

  1. Selfølgelig må man steike grønnsakene først dersom man bruker STORE biter, eller heile grønnsaker. Hadde du kutta grønnsakene i SMÅ biter og steikt i 55 minutt, så hadde det ikkje vore noko anna enn grønnsaksmos i den formen 😉