Linda Stuhaug

Annonse

30. august 2016

Wok med heimelaga sursøt saus – uten sukker

Wok med heimelaga sursøt saus – uten sukker
Hei!
Kjenner du til alle skjulte sukkerbombene som finnes i kvardagkostholdet? Det er mange som er bevisste på det, men langt fra alle. Sukker er en skjult ingrediens i mange matvarer man ikkje tenker over er sukker i. Woksaus er en typisk slik matvare, som for eksempel sursøt saus. Det beste er å lage sausen sjølv, så veit man i det minste kva man får i seg, og kan justere ingrediensene til det litt sunnare valget.
Dagens oppskrift er nettopp wok med heimelaga sursøt saus, heilt uten sukker. Det er både raskt og enkelt å lage, og passer perfekt i kombinasjon med kylling eller svin og massevis av næringsrike, sprø grønnsaker:
Wok med sursøt saus, 4 porsjoner 800 g kyllingfilêt eller strimla svinekjøtt 1/2 rød chili og 2 fedd kvitløk, finhakka 1 brokkoli 2 gulerøtter 1 rødløk 1 pk sukkerter 2 bokser ananas (juicen bruker du i sausen) 1 boks minimais 1 paprika litt olje
Slik gjer du: Start med å lage sursøt saus, denne kan småkoke fram til woken er ferdig. Oppskrift finner du under bildet.
Steik kylling/svin med chili og kvitløk litt olje 2-3 omganger til kjøttet er gjennomstekt, sett til side. Fres deretter grønnsakene i passelige biter, start med dei som treng lengst tid i panna. Eg starta med gulerøtter og brokkoli, deretter hadde eg oppi paprika og løk, til slutt sukkererter, minimais og ananas.
Ha kylling/svin tilbake i wokpanna og la alt bli gjennomvarmt. Vend inn sursøt saus rett før servering, eller ha sausen på sida så alle kan forsyne seg (eventuelt en kombinasjon). Server gjerne med ris/nudler om det er ønskelig. Nyt!
Sursøt saus 3 ss sukrin+ (eller anna søtning tilsvarande 6 ss sukker) 4 ss soyasaus 4 ss eddik 3 ss tomatpurê ananasjuice fra 2 bokser ananas 3 dl hønse/grønnsaksbuljong 2 ss maissenna
Slik gjer du: Ha alle ingrediensene utenom maisenna i en liten kjele og kok opp. La sausen småkoke 5-10 minutter. Rør maisenna ut i 0,5 dl kaldt vatn og tilsett i en tynn stråle mens sausen koker til passelig konsistens. Bland inn i woken før servering, eller ha sausen på sida så alle kan forsyne seg med sjølv.
Oppskrifta på sursøt saus kan du bruke på andre typer middager enn wok. Ha den som en egen saus til ulike middager med kylling, svin eller fisk.
Sunt, godt og enkelt – kvardagsmiddag på sitt beste!
Håper du er inspirert 🙂
Fortell meg gjerne i kommentarfeltet kva som er din favoritt woksaus, så kan eg komme med fleire smakfulle og sunnere oppskrifter etterkvart!

Hei!

Kjenner du til alle skjulte sukkerbombene som finnes i kvardagkostholdet? Det er mange som er bevisste på det, men langt fra alle. Sukker er en skjult ingrediens i mange matvarer man ikkje tenker over er sukker i. Woksaus er en typisk slik matvare, som for eksempel sursøt saus. Det beste er å lage sausen sjølv, så veit man i det minste kva man får i seg, og kan justere ingrediensene til det litt sunnare valget.

Dagens oppskrift er nettopp wok med heimelaga sursøt saus, heilt uten sukker. Det er både raskt og enkelt å lage, og passer perfekt i kombinasjon med kylling eller svin og massevis av næringsrike, sprø grønnsaker:

Wok med sursøt saus, 4 porsjoner
800 g kyllingfilêt eller strimla svinekjøtt
1/2 rød chili og 2 fedd kvitløk, finhakka
1 brokkoli
2 gulerøtter
1 rødløk
1 pk sukkerter
2 bokser ananas (juicen bruker du i sausen)
1 boks minimais
1 paprika
litt olje

Slik gjer du:
Start med å lage sursøt saus, denne kan småkoke fram til woken er ferdig. Oppskrift finner du under bildet.

Steik kylling/svin med chili og kvitløk litt olje 2-3 omganger til kjøttet er gjennomstekt, sett til side. Fres deretter grønnsakene i passelige biter, start med dei som treng lengst tid i panna. Eg starta med gulerøtter og brokkoli, deretter hadde eg oppi paprika og løk, til slutt sukkererter, minimais og ananas.

Ha kylling/svin tilbake i wokpanna og la alt bli gjennomvarmt. Vend inn sursøt saus rett før servering, eller ha sausen på sida så alle kan forsyne seg (eventuelt en kombinasjon). Server gjerne med ris/nudler om det er ønskelig. Nyt!

Sursøt saus
3 ss sukrin+ (eller anna søtning tilsvarande 6 ss sukker)
4 ss soyasaus
4 ss eddik
3 ss tomatpurê
ananasjuice fra 2 bokser ananas
3 dl hønse/grønnsaksbuljong
2 ss maissenna

Slik gjer du:
Ha alle ingrediensene utenom maisenna i en liten kjele og kok opp. La sausen småkoke 5-10 minutter. Rør maisenna ut i 0,5 dl kaldt vatn og tilsett i en tynn stråle mens sausen koker til passelig konsistens. Bland inn i woken før servering, eller ha sausen på sida så alle kan forsyne seg med sjølv.

Oppskrifta på sursøt saus kan du bruke på andre typer middager enn wok. Ha den som en egen saus til ulike middager med kylling, svin eller fisk.

Sunt, godt og enkelt – kvardagsmiddag på sitt beste!

Håper du er inspirert 🙂

Fortell meg gjerne i kommentarfeltet kva som er din favoritt woksaus, så kan eg komme med fleire smakfulle og sunnere oppskrifter etterkvart!

Annonse

17 Kommentarer

R

Rita

9. mai 2021

Ser nydelig godt ut, er glad i wok, mn føler jg har grønnsakene for lenge i pannen, da blir d litt bløte, hvor lenge mener du?

Linda Stuhaug

10. mai 2021

Berre å steike dei mindre det … 🙂 Eg liker best grønnsaker med konsistens!

I

Ingvild Haram

22. juni 2021

Hei Har ikkje soyasausen sukkerinnhald? Ser sånn ut på næringsinnhaldet til soyasaus?

Linda Stuhaug

22. juni 2021

Nei, soyasaus inneholder ikkje sukker 😉 Ingredienser: vann, soyabønner, hvete, salt.

I

Ida

6. februar 2020

Veldig god sursøt saus! Kan den sausen fryses ned?

Linda Stuhaug

7. februar 2020

Ikkje sant 😀 Det går sikkert fint å fryse sausen. Eg har ikkje gjort det sjølv, men ser ikkje at det skal vere eit problem 🙂

M

Maria

26. oktober 2022

Veldig enkel og god sursøt saus! Held den ei stund i kjøleskap?

Linda Stuhaug

27. oktober 2022

Den holder seg ei lita stund ja :)

N

Nina A

14. mars 2022

Hvilken soyasaus pleier du å bruke? 🙂

Linda Stuhaug

14. mars 2022

Kikkoman :)

H

Hanne

23. april 2018

Mannen min tåler ikkje soyasaus, hva kan den erstattes med?

Linda Stuhaug

23. april 2018

Hm. Det var egentlig eit veldig godt spørsmål 😉 Eg har aldri brukt noko som erstatning for soyasaus og klarer egentlig ikkje å komme på noko godt alternativ… Har du kanskje noko du pleier å bruke som erstatning i andre oppskrifter?

T

Tonje Alice Christensen

11. august 2020

Tips til å få litt soyasmak, bruk litt sesamolje.

K

Kamilla

6. mars 2022

Det finnes soyasaus laget på sopp i innvandrerbutikker. Kanskje han tåler det?

Linda Stuhaug

6. mars 2022

Godt tips😀

M

Merete

7. mars 2022

Hei. Trodde det var sukker i ananasjuice eller tar eg feil?

Linda Stuhaug

8. mars 2022

Er ikkje tilsatt sukker i ananasjuice, nei. Ikkje den eg bruker vertfall :)

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg