Fylt og gratinert aubergine

God (solskinns)mandag!

Vi er i gang med ei ny veke og det er på tide med vekas første oppskrift. Kvar mandag deler eg kjøttfri alternativer med dere, og kva type oppskrift det er varierer veldig. Noken ganger middager, andre ganger snacks, frukost eller lunsjtips.

Idag har eg en skikkelig god kjøttfri middag eg vil dele: fylt og gratinert aubergine! Her fungerer auberginenen omtrent som en «pizzabunn» som fylles med en smakfull og god blanding av bønner i tomatsaus. Denne retten kan variers (sjå tips!) etter smak og behag, er veldig enkel å lage og krever ikkje så mange ingredienser:

IMG_2379

Fylt aubergine, 2 personer
1 stor aubergine (evt. 2 små)
1 boks kidneybønner (ca. 250g)*
3-4 store sopp, grovt hakka
1/2 boks hakkede tomater
2 ss tomatpurê
2 fedd kvitløk, finhakka
1/2 chili, finhakka
revet eller skiva ost
salt og pepper

Slik gjer du:
Sett ovnen på 175 grader. Skjær auberingene på langs og grav ut innmaten, finhakk dette. Steik sammen med sopp, kvitløk og chili i litt olje eller smør. Skyll bønnene godt og ha i panna sammen med grønnsakene, tilsett hakkede tomater, tomatpurê og 1 dl vatn. La det småkoke til en fyldig saus.

Smak til med salt og pepper. Bruk gjerne andre krydder og urter etter smak og behag, eg synes basilikum er veldig godt. Fyll i det tomme hullet i auberginene og topp med ost. Steik midt i ovnen ca. 20 minutter, til osten er smelta og goldt gyllen.

Server gjerne med guacamole eller kvitløksdressing.

IMG_2377

Tips!
– du kan bruke dei fleste typer bønner – brune, svarte eller kvite. Bønner kan og erstattes med kikerter eller linser.
– bruk akkurat samme oppskrift, men varier auberginen! Squash, løk, paprika og store sopp er andre grønnsaker eg pleier å bruke til å fylle og gratinere.

IMG_2372

Vegetarmiddag som smaker skikkelig godt, er proteinrik og mettande. Alle tomler opp 🙂 Håper du vil prøve!

12 kommentarer

 1. Ser fristende og godt ut, må prøves en dag! 😀 og så fint nytt designe/header du har fått forresten 🙂

  1. Tusen takk, Monika – kjekt med tilbakemelding på nytt design 🙂 Ha en fin kveld!

 2. Lena Hoftedt

  Fantastisk godt!!!
  Setter veldig stor pris på oppskriftene og ukemenyene dine

  1. Så hyggelig, Lena! Takk for det 🙂

 3. Hadde dette til middag i dag med hjemmelaget guacamole, var veldig mettende og godt på smak 😀 Det ble litt fyll til overs, har du kanskje noe forslag hva jeg kan bruke det til? Hadde aldri prøvd aubergine før, så det var spennende. Men er det meningen at det skal være litt «seigt»/tyggemotstand? Var litt uvant bare, men godt 🙂 Tok litt mindre sopp og tilsatte litt squash og mais i blandingen. Takk igjen for inspirasjonen du gir!

  1. Og bare ett spørsmål til: jeg lagde for to, men spiste kun èn. Kan den andre oppbevares i kjøleskapet til i morgen? Beklager maset 🙂

   1. Du maser så absolutt ikkje altså 🙂
    Den andre kan du fint oppbevare i kjøleskapet. Varm opp ovnen så blir den som nylaga!

  2. Veldig kjekt med tilbakemeldinger fra deg, Elise <3 Det er superhyggelig altså!

   Restene av fyllet kan du kanskje bruke til å fylle andre grønnsaker? Som sopp eller paprika kanskje? Ellers kan du blant anna lage vegetar bolognese eller lompepizza – sistnevnte er faktisk utrulig godt med kjøttfritt fyll og ost 🙂

   Det er litt smak og behag korleis auberginen er når den er ferdig. Nokon liker litt tyggemotstand, men eg liker den faktisk best heilt mør 🙂 Men det er absolutt ikkje feil at den er litt seig/har tyggemotstand altså!

   1. Så bra å høre 🙂 <3
    Tusen takk for svar tips! Lompepizza står på menyen denne uka, så da blir fyllet brukt til det 😀 Setter veldig pris på hjelpen. Har aldri brukt noe særlig tid på kjøkkenet, men takket være deg mestrer jeg mer enn før – og ikke minst synes det er gøy 🙂 Ha en fin kveld videre <3

   2. Åh, det er koselig å lese! Det er så mykje glede i å lage sunn og god mat 🙂
    Fortsatt god veke til deg <3

 4. Var veldig godt og mettende! Brukte ferdig bønnemix (hvite, kidney og kikerter), og bytta ut auberginen med spisspaprika 🙂

  1. Mmm, høres godt ut Helga 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *