Skuleboller uten sukker

Innholder annonselenker

God onsdag!

Eg har baka luftige, saftige skuleboller uten sukker – nam! I tilllegg er dei litt magrere, fiberrike og bakt med speltmel, dette gjer bollande meir næringsrike, mettande og blodsukkervennlige. Dei smaker som ekte gjærbakst, og eg kan (nesten) garantere suksess med sunnere boller for heile familien!

Bollene kan også lages med hvetemel. Luftighet og smak blir den samme, men speltmel krever litt meir heving, så veit dere det. Grunnoppskrifta har dere sett før, den har blitt brukt til blant anna fastelavensboller og julebrød, som eg har fått supergode tilbakemeldinger på.  Denne gangen skulebollerboller med heimelaga, sukkerfri vaniljekrem og melisglasur:

IMG_2862

Skuleboller uten sukker, 18-20 stk
100 g ekte smør
4 dl valgfri melk
150 g kesam
1,5 pk tørrgjær
100 g sukrin+ *
2 ss yaconsirup/honning
3 ts kardemomme
bittelitt salt
600-700 g fint speltmel eller hvetemel
150 g fiberfin, kan erstattes med meir mel 
1 egg

IMG_2839

Slik gjer du: 
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjær. Tilsett deretter sukrin+, yaconsirup/honning, salt, kardemomme og kesam og bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hånd).

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet eit par minuttter.

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva meltype du bruker. Lag vaniljekremen i mellomtida, oppskrift finner du under.

4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk to steikeplater med bakepapir. Kna deiga opp og del i 18-20 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve til dobbel størrelse på en lun plass, dette tar 30-45 minutter.

5. Press eit hull i midten til å fylle vaniljekremen i. Deretter pensler du overflata med piska egg. Steik midt i ovnen til bollene har fått en gyllen farge, ca. 12.15 minutter. Avkjøl på rist.

Aller best smaker bollene nybakte, fortsatt litt varme med melisglasur! Eg blanda sukrinmelis med vatn og hadde kokosmasse på nokon av bollene.

IMG_2881

Sukkerfri vaniljekrem
3,5 dl valgfri melk
2 eggeplommer
35 g sukrin+
20 g maisenna
1 vaniljestang

Slik gjer du:
1. Del vaniljestanga på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stenger i en kjele med melk og sukrin+. La det få eit lite oppkok, deretter trekker du kjelen til side.

2. Pisk eggeplommer og maisenna klumpfritt i en egen bolle. Deretter pisker du inn 1/3 av melkeblandinga, før du heller alt tilbake i kjelen.

3. Kok opp under omrøring på middels varme. Når blandinga når kokepunktet og begynner å småboble vil den tjukne, la det småkoke 4-5 sekunder før du trekker kjelen til side. Avkjøl.

IMG_2871

Tips og alternativer til bollene*
– for melkefri boller: bruk melkefri margarin og alternativ melk. Du kan også bruke alternativ melk i vaniljekremen. Kesam kan du erstatte med 50 g eksta smør eller lik mengde kokoskrem.
sukrin+ kan byttes med anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Sukrin gold er eit godt alternativ. Bruk ikkje vanlig sukrin.
– det vil ikkje gå å lage desse bollene glutenfri.

Har du andre spørsmål til ingrediensbytting eller lignande så er det berre å spørre i kommentarfeltet!

IMG_2844

Bollene kan fint fryses, men frys dei uten melis og kokos, så kan du heller ta det på når du tiner dei opp igjen 🙂 Perfekt søndagskos, turmat eller berre når man har lyst å kose seg litt ekstra!

IMG_2845

Nyt en bolle eller tre – håper det frister 🙂 Og som sagt: spørr om det er noko du lurer på, angående ingrediensbytting eller kva som helst anna.

God lille-lørdag til dere alle!

*

53 kommentarer

 1. Marie N.

  Hei Linda! I jula skal jeg arrangere en bakekveld med venninnene mine, men har en liten utfordring. En av gjestene er intolerant for gluten, laktose, egg og soya.. Og tåler heller ikke alt for spicy mat. Jeg lurte derfor på om du har tips til en god oppskrift på feks kjeks, kaker etc. som hun tåler?

  1. Hei 🙂
   Da må eg neste anbefale deg å ta en tur innom Mari: http://www.vegetarbloggen.no.
   Ho er veganer og knallflink med slike oppskrifter! Lykke til 🙂

   1. Marie N.

    Takk for svar! 🙂 Skal sjekke bloggen hennes!

   2. Gjer det 🙂

 2. dessa må definitivt bakast ein gong! men kan ein bytta fiberfin med fibra fullkornsmel? 🙂

  1. Så bra, Oda 🙂 Det går nok fint å bytte fiberfin med fullkornsmel!

 3. Hei!
  Bare lurer på om det skal være 1,5 pakke gjær?Hørtes mye ut!

  1. Ja, det stemmer. Du kan også bruke 1 pakke, men då tar hevinga lengre tid, spesielt om du bruker speltmel.

 4. Hei! Tenker å bake disse i helgen men lurer på om man kan bytte ut noe av speltmelet også med fibra fullkornsmel? Og i så fall vil steketiden bli lengre da?

  1. Du kan bytte ut fiberfin med fibra fullkornsmel. Så mykje meir enn det vil eg ikkje anbefale, da blir bollene fort tunge og vanskelige å heve.

 5. Candita

  Hei! Disse ser supergode ut og jeg har veldig lyst til å prøve de. Det eneste jeg sliter med å komme frem til er hva som kan erstatte kesamen, i og med at jeg spiser melkefritt? 🙂

  1. Hei!
   Beklager – eg har rett og slett glømt å skrive alternativ til kesam! No er innlegget endra. Bruk 50 g ekstra melkefritt smør eller lik mengde kokoskrem 🙂 Håper det smaker, god helg 🙂

 6. Kathrine

  Desse ser så gode ut! Skal testa dei ut i morgon. Kan eg bruke fersk gjær i staden for tørr? I så fall, kor mykje? 🙂

  1. Hei! Ja. 1 pakke fersk gjær tilsvarer 1 pakke tørrgjær, så bruk 1,5 pakke du 🙂 Håper det smaker!

  2. Hei! Bruk samme mengde, altså 1,5 pk 🙂 Håper det smaker!

 7. May Lillian Stakset Dahl

  Hei. Hvorfor bør man ikke bytte sukrin+ mot vanlig sukrin, hvorfor egner sukrin gold seg bedre? Jeg er litt nybegyner i sukkeralternativer 😉

  1. Sukrin har kun 70% av søtningsgraden av sukker, gir en kjølende ettersmak og tynger baksten veldig. Deigen vil ikkje heve på samme måte om du bruker kun sukrin. Eg bruker ALDRI vanlig sukrin og anbefaler det ikkje 🙂 Les gjerne mine guider under kategorier – ingredienser, der er det fleire innlegg om dette 🙂

 8. Hei! Hvor mye sukrin gold må jeg bruke dersom jeg erstatter sukrin+ med det?

  1. Dobbel mengde – sukrin+ har dobbel søtningsgrad av sukrin gold 🙂

 9. Suksessoppskrift som alltid 🙂 Prøvde å erstatte fiberfin med 100 gr vaniljeproteinpulver og 1 ts fiberhusk, ble sånn passe vellykket. De hevet lite før de kom inn i ovnen, men endte dobbelt så store etter fullgått steketid. Nydelige på smak, tusen takk for oppskriften 🙂

  1. Så hyggelig tilbakemelding, Stine! En glede å dele 🙂

 10. Har akkurat tatt ut siste brettet med disse bollene av ovnen, og de var bare helt fantastiske Har aldri fått så luftige boller før. Dette blir min nye favorittoppskrift Laget nugattisnurrer også med nugatti zero Håper det blir mange mammapoeng i dag når ungene kommer hjem fra skolen

  1. SÅ hyggelig tilbakemelding, Mari! Fantastisk start på helga 🙂
   Håper bollene falt i smak hos dei små også.

   God helg 🙂

 11. Lagde disse igår, utrolig gode! ❤️

  1. Så hyggelig å lese, Ida 🙂

 12. Går det an å bytte ut hvetemel/spelt med jyttemel tror du? Da vil de jo også bli glutenfrie.

  1. Glutenfri bakst er ikkje «berre å berre» – men du kan jo prøve 🙂

 13. Linn-Therese

  Vet du hvor mange kcal det er i vær bolle? 🙂 har så lyst å prøve å lage dem!

  1. Nei, rekner ikkje på kalorier.

 14. Hei! Har du et alternativ til yaconsirup som er mere blodsukkervennlig enn honning? Og evt er mere blodsukkervennlig enn yaconsirup også? 🙂
  Har tenkt å prøve meg på disse i helgen, spennende å se om jeg klarer å lure kavaleren med disse.. 😉

  1. Du kan eventuelt prøve fibersirup gold 🙂 Men det er snakk om en veldig liten mengde i en stor oppskrift, så det kan vell ikkje ha enormt stor betydning om du bruker yaconsirup? 🙂

 15. Hei :). Når du har fryst dem ned og skal ta opp, hvordan går du frem da får å få de like gode? La de tine helt også steke de i ovnen litt til eller?

  1. Lar dei tine i romtemperatur og piffer dei gjerne opp i ovnen litt ja 🙂 Så melisglasur til slutt!

 16. Hei. Kunne du lagd en bolleoppskrift som er glutenfri tror du? Da hadde jeg blitt veldig takknemlig 🙂

  1. Hei!
   Eg har prøvd mange ganger, men det blir aldri det samme 😉 Det blir meir kompakt deig og ikkje så luftige boller. Vil heller anbefale å søke etter oppskrift, mange bloggere som er flinke med glutenfri bakst 🙂

 17. Gleder meg til å prøve disse! Kan jeg bruke sukkerfri vaniljesaus og få den til krem på en eller annen smart måte (for å slippe å lage vaniljekrem fra bunnen) Det er kun sukkerfri som er viktig for meg

  1. Hei 🙂 Det har eg ikkje prøvd før, så det kan eg egentlig ikkje svare på om vil fungere eller korleis du gjer det.

 18. Miranda Isabel

  Hei Linda. Bollene ser nydelige ut! Går det an å lage disse bollene med havremel fremfor hvete eller speltmel? 🙂

  1. Du vil ikkje få luftige, saftige boller om du kun bruker havremel. Det går sjøvsagt, men du må forvente deg eit anna resultat 🙂

 19. Hva slags kesam bruker du i disse bollene?

  1. Vanlig originalkesam.

 20. Kamilla

  Hei!
  Skulle gjerne kunne lagd disse uten sukker men bruke søtning som er uten Stevia… Vet du om noen alternativer?

  1. Sukrin gold er uten stevia 🙂

 21. Lagde disse igår å Gud så gode di ble har du regnet deg frem til ca kaloriinnhold per bolle noen gang?

  1. Eg har ikkje rekna på det 🙂

 22. Nina Grinde

  Hvor får man kjøpt maisenna?

  1. På dagligvarebutikken.

 23. Sikkert et idiotisk spm, men for å lage melisglasur, bruker du da bare sukrinmelis og vann?

  1. Ja 🙂 Eg pleier og å blande i litt fibersirup clear for bedre smak og konsistens!

 24. Ida Cathrine Fodnes

  Hei
  Disse ser utrolig gode ut og passer for meg med svangerskapsdiabetes.
  Men lurer litt på om jenta på 15 mnd. Kan spise sukrin. Er det sånn at barn under 3 år ikke skal ha så mye kunstig søtning?
  Hilsen Ida

  1. Hei! Det er fraråda å gi barn under 3 år kunstig søtning ja, men Sukrin er IKKJE kunstig 🙂 Men du må nesten ta en vurdering sjølv på dette!

 25. Kan man bytte ut vaniljestang med ekstrakt? Og hvor mye blir det da evt?:)

  1. Ja. Bruk 1/2-1 ts du 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *