Linda Stuhaug

Annonse

19. oktober 2016

Skuleboller uten sukker

Skuleboller uten sukker
Innholder annonselenker
God onsdag!
Eg har baka luftige, saftige skuleboller uten sukker – nam! I tilllegg er dei litt magrere, fiberrike og bakt med speltmel, dette gjer bollande meir næringsrike, mettande og blodsukkervennlige. Dei smaker som ekte gjærbakst, og eg kan (nesten) garantere suksess med sunnere boller for heile familien!
Bollene kan også lages med hvetemel. Luftighet og smak blir den samme, men speltmel krever litt meir heving, så veit dere det. Grunnoppskrifta har dere sett før, den har blitt brukt til blant anna fastelavensboller og julebrød, som eg har fått supergode tilbakemeldinger på. Denne gangen skulebollerboller med heimelaga, sukkerfri vaniljekrem og melisglasur:
Skuleboller uten sukker, 18-20 stk 100 g ekte smør 4 dl valgfri melk 150 g kesam 1,5 pk tørrgjær 100 g sukrin+ * 2 ss yaconsirup/honning 3 ts kardemomme bittelitt salt 600-700 g fint speltmel eller hvetemel 150 g fiberfin, kan erstattes med meir mel 1 egg
Slik gjer du: 1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjær. Tilsett deretter sukrin+, yaconsirup/honning, salt, kardemomme og kesam og bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hånd).
2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet eit par minuttter.
3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva meltype du bruker. Lag vaniljekremen i mellomtida, oppskrift finner du under.
4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk to steikeplater med bakepapir. Kna deiga opp og del i 18-20 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve til dobbel størrelse på en lun plass, dette tar 30-45 minutter.
5. Press eit hull i midten til å fylle vaniljekremen i. Deretter pensler du overflata med piska egg. Steik midt i ovnen til bollene har fått en gyllen farge, ca. 12.15 minutter. Avkjøl på rist.
Aller best smaker bollene nybakte, fortsatt litt varme med melisglasur! Eg blanda sukrinmelis med vatn og hadde kokosmasse på nokon av bollene.
Sukkerfri vaniljekrem 3,5 dl valgfri melk 2 eggeplommer 35 g sukrin+ 20 g maisenna 1 vaniljestang
Slik gjer du: 1. Del vaniljestanga på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stenger i en kjele med melk og sukrin+. La det få eit lite oppkok, deretter trekker du kjelen til side.
2. Pisk eggeplommer og maisenna klumpfritt i en egen bolle. Deretter pisker du inn 1/3 av melkeblandinga, før du heller alt tilbake i kjelen.
3. Kok opp under omrøring på middels varme. Når blandinga når kokepunktet og begynner å småboble vil den tjukne, la det småkoke 4-5 sekunder før du trekker kjelen til side. Avkjøl.
Tips og alternativer til bollene* – for melkefri boller: bruk melkefri margarin og alternativ melk. Du kan også bruke alternativ melk i vaniljekremen. Kesam kan du erstatte med 50 g eksta smør eller lik mengde kokoskrem. – sukrin+ kan byttes med anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Sukrin gold er eit godt alternativ. Bruk ikkje vanlig sukrin. – det vil ikkje gå å lage desse bollene glutenfri.
Har du andre spørsmål til ingrediensbytting eller lignande så er det berre å spørre i kommentarfeltet!
Bollene kan fint fryses, men frys dei uten melis og kokos, så kan du heller ta det på når du tiner dei opp igjen 🙂 Perfekt søndagskos, turmat eller berre når man har lyst å kose seg litt ekstra!
Nyt en bolle eller tre – håper det frister 🙂 Og som sagt: spørr om det er noko du lurer på, angående ingrediensbytting eller kva som helst anna.
God lille-lørdag til dere alle!
*

Innholder annonselenker

God onsdag!

Eg har baka luftige, saftige skuleboller uten sukker – nam! I tilllegg er dei litt magrere, fiberrike og bakt med speltmel, dette gjer bollande meir næringsrike, mettande og blodsukkervennlige. Dei smaker som ekte gjærbakst, og eg kan (nesten) garantere suksess med sunnere boller for heile familien!

Bollene kan også lages med hvetemel. Luftighet og smak blir den samme, men speltmel krever litt meir heving, så veit dere det. Grunnoppskrifta har dere sett før, den har blitt brukt til blant anna fastelavensboller og julebrød, som eg har fått supergode tilbakemeldinger på. Denne gangen skulebollerboller med heimelaga, sukkerfri vaniljekrem og melisglasur:

Skuleboller uten sukker, 18-20 stk
100 g ekte smør
4 dl valgfri melk
150 g kesam
1,5 pk tørrgjær
100 g  sukrin+ *
2 ss yaconsirup/honning
3 ts kardemomme
bittelitt salt
600-700 g fint speltmel eller hvetemel
150 g  fiberfin, kan erstattes med meir mel
1 egg

Slik gjer du:
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjær. Tilsett deretter sukrin+, yaconsirup/honning, salt, kardemomme og kesam og bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hånd).

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet eit par minuttter.

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva meltype du bruker. Lag vaniljekremen i mellomtida, oppskrift finner du under.

4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk to steikeplater med bakepapir. Kna deiga opp og del i 18-20 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve til dobbel størrelse på en lun plass, dette tar 30-45 minutter.

5. Press eit hull i midten til å fylle vaniljekremen i. Deretter pensler du overflata med piska egg. Steik midt i ovnen til bollene har fått en gyllen farge, ca. 12.15 minutter. Avkjøl på rist.

Aller best smaker bollene nybakte, fortsatt litt varme med melisglasur! Eg blanda sukrinmelis med vatn og hadde kokosmasse på nokon av bollene.

Sukkerfri vaniljekrem
3,5 dl valgfri melk
2 eggeplommer
35 g  sukrin+
20 g maisenna
1 vaniljestang

Slik gjer du:
1. Del vaniljestanga på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stenger i en kjele med melk og sukrin+. La det få eit lite oppkok, deretter trekker du kjelen til side.

2. Pisk eggeplommer og maisenna klumpfritt i en egen bolle. Deretter pisker du inn 1/3 av melkeblandinga, før du heller alt tilbake i kjelen.

3. Kok opp under omrøring på middels varme. Når blandinga når kokepunktet og begynner å småboble vil den tjukne, la det småkoke 4-5 sekunder før du trekker kjelen til side. Avkjøl.

Tips og alternativer til bollene*
– for melkefri boller: bruk melkefri margarin og alternativ melk. Du kan også bruke alternativ melk i vaniljekremen. Kesam kan du erstatte med 50 g eksta smør eller lik mengde kokoskrem.
sukrin+ kan byttes med anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Sukrin gold er eit godt alternativ. Bruk ikkje vanlig sukrin.
– det vil ikkje gå å lage desse bollene glutenfri.

Har du andre spørsmål til ingrediensbytting eller lignande så er det berre å spørre i kommentarfeltet!

Bollene kan fint fryses, men frys dei uten melis og kokos, så kan du heller ta det på når du tiner dei opp igjen 🙂 Perfekt søndagskos, turmat eller berre når man har lyst å kose seg litt ekstra!

Nyt en bolle eller tre – håper det frister 🙂 Og som sagt: spørr om det er noko du lurer på, angående ingrediensbytting eller kva som helst anna.

God lille-lørdag til dere alle!

*

Annonse

12 Kommentarer

M

Maja

2. juni 2021

Kan man bytte ut vaniljestang med ekstrakt? Og hvor mye blir det da evt?:)

Linda Stuhaug

3. juni 2021

Ja. Bruk 1/2-1 ts du 🙂

I

Ida Cathrine Fodnes

3. mai 2021

Hei Disse ser utrolig gode ut og passer for meg med svangerskapsdiabetes. Men lurer litt på om jenta på 15 mnd. Kan spise sukrin. Er det sånn at barn under 3 år ikke skal ha så mye kunstig søtning? Hilsen Ida

Linda Stuhaug

3. mai 2021

Hei! Det er fraråda å gi barn under 3 år kunstig søtning ja, men Sukrin er IKKJE kunstig 🙂 Men du må nesten ta en vurdering sjølv på dette!

I

Ida

21. mars 2018

Lagde disse igår å Gud så gode di ble har du regnet deg frem til ca kaloriinnhold per bolle noen gang?

Linda Stuhaug

22. mars 2018

Eg har ikkje rekna på det 🙂

H

Houseki

24. juni 2022

Lagde disse, men deigen ble veldig bløt/klissete. Måtte tilsett ytterligere 150g spelt for å få en konsistens jeg kunne jobbe med. Veid oh målt alt etter oppskriften. Ble gode til slutt

Linda Stuhaug

25. juni 2022

Bra resultatet blei vellykka til slutt vertfall😍

N

Nina Grinde

30. august 2018

Hvor får man kjøpt maisenna?

Linda Stuhaug

30. august 2018

På dagligvarebutikken.

K

Kaja

23. mars 2020

Sikkert et idiotisk spm, men for å lage melisglasur, bruker du da bare sukrinmelis og vann?

Linda Stuhaug

23. mars 2020

Ja 🙂 Eg pleier og å blande i litt fibersirup clear for bedre smak og konsistens!

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg