Linda Stuhaug

Annonse

18. november 2016

Heimelaga, sunt sjokoladepålegg på 1-2-3!

Heimelaga, sunt sjokoladepålegg på 1-2-3!
Hei!
Endelig fredag! Helg er alltid godt, men ekstra godt når man er heime på Vestlandet og helga kan nytes i fjella <3 får berre håpe været blir litt bedre enn dei siste dagane, det har faktisk pøseregna sida eg kom!
Men, over til dagens oppskrift! Eg har lenge laga mitt eget nøttesmør og sjokoladepålegg. Det smaker godt, og man kan justere og variere smak akkurat som man liker det. Det er enkelt å lage, går relativt kjapt og krever få ingredienser. Oppskrifta er basert på hasselnøtter, men du kan fint bruke andre nøtter som mandler eller cashewnøtter istedenfor. Uansett blir det en fyldig, smaksrik og flytande nøttemasse som både er sunn og god, som man kan nyte med den beste samvittighet 🙂
Dette må da være perfekt å lage opp i ei krukke og gi i julegave vell? Lag en oppskrift til deg sjølv i helga, så kan du lage nye porsjoner seinare og gi vekk til sjokoladeelskere som en spiselig julegave 🙂
Heimelaga, sunn nugatti 250 g hasselnøtter 3-4 ss kakao 1 ts maldonsalt 2-4 ss søtning*
Slik gjer du: 1. Rist hasselnøttene på 200 grader i 5-10 minuter til dei begynner å lukte og bli gylne. Rist gjerne av skallet, men det er ikkje nødvendig. Ha nøttene over i en kraftig foodprosessor/blender.
2. Nøttene blir først malt, deretter begynner fettet å slippe og konsistenen vil først bli tjukk, deretter flytande. Hjelp til med en slikkepott i kantene underveis. Ha gjerne pauser underveis om foodprosessoren blir veldig varm.
3. Når du har fått flytande nøttesmør smaker du til med kakao, salt og søtning. Hold gjerne litt tilbake og juster slik du liker det.
* av søtning bruker eg som regel en blanding mellom sukrin gold og sukrinmelis. Du kan bruke anna søtning etter smak og behag, som for eksempel sukin+ eller stevia. Anbefaler ikkje flytande søtning i form av honning/fibersirup og lignande, etter tilbakemelding fra lesere gjer dette nøttesmøret til en kompakt, uhåndterbar masse.
Hell nugattien over i eit glass, oppbevar romtemperert. Det holder seg i vekesvis!
Smaker nydelig som pålegg på nystekte, sunne vafler eller pannekaker! Oppskrifter finner du her.
Ellers smaker nugattien nydelig over havregrøt, kjøleskapsgrøt, yoghurtblandinger, tilbehør til frukt og bær, i lomper eller på brødskiva, glasur på kaker, i baksten – eller rett og slett som ei skei rett i munnen 🙂
Håper det frister. Riktig god helg godtfolk!
*

Hei!

Endelig fredag!
Helg er alltid godt, men ekstra godt når man er heime på Vestlandet og helga kan nytes i fjella <3 får berre håpe været blir litt bedre enn dei siste dagane, det har faktisk pøseregna sida eg kom!

Men, over til dagens oppskrift! Eg har lenge laga mitt eget nøttesmør og sjokoladepålegg. Det smaker godt, og man kan justere og variere smak akkurat som man liker det. Det er enkelt å lage, går relativt kjapt og krever få ingredienser. Oppskrifta er basert på hasselnøtter, men du kan fint bruke andre nøtter som mandler eller cashewnøtter istedenfor. Uansett blir det en fyldig, smaksrik og flytande nøttemasse som både er sunn og god, som man kan nyte med den beste samvittighet 🙂

Dette må da være perfekt å lage opp i ei krukke og gi i julegave vell? Lag en oppskrift til deg sjølv i helga, så kan du lage nye porsjoner seinare og gi vekk til sjokoladeelskere som en spiselig julegave 🙂

Heimelaga, sunn nugatti
250 g hasselnøtter
3-4 ss kakao
1 ts maldonsalt
2-4 ss søtning*

Slik gjer du:
1. Rist hasselnøttene på 200 grader i 5-10 minuter til dei begynner å lukte og bli gylne. Rist gjerne av skallet, men det er ikkje nødvendig. Ha nøttene over i en kraftig foodprosessor/blender.

2. Nøttene blir først malt, deretter begynner fettet å slippe og konsistenen vil først bli tjukk, deretter flytande. Hjelp til med en slikkepott i kantene underveis. Ha gjerne pauser underveis om foodprosessoren blir veldig varm.

3. Når du har fått flytande nøttesmør smaker du til med kakao, salt og søtning. Hold gjerne litt tilbake og juster slik du liker det.

* av søtning bruker eg som regel en blanding mellom sukrin gold og sukrinmelis. Du kan bruke anna søtning etter smak og behag, som for eksempel sukin+ eller stevia. Anbefaler ikkje flytande søtning i form av honning/fibersirup og lignande, etter tilbakemelding fra lesere gjer dette nøttesmøret til en kompakt, uhåndterbar masse.

Hell nugattien over i eit glass, oppbevar romtemperert. Det holder seg i vekesvis!

Smaker nydelig som pålegg på nystekte, sunne vafler eller pannekaker! Oppskrifter finner du her.

Ellers smaker nugattien nydelig over havregrøt, kjøleskapsgrøt, yoghurtblandinger, tilbehør til frukt og bær, i lomper eller på brødskiva, glasur på kaker, i baksten – eller rett og slett som ei skei rett i munnen 🙂

Håper det frister.
Riktig god helg godtfolk!

*

Annonse

23 Kommentarer

S

Stine

9. oktober 2020

Hvor holdbar er nugattien?

Linda Stuhaug

9. oktober 2020

Leeenge. Ingenting å tenke på 🙂

M

Merete

23. februar 2021

Hei! Jeg har nettopp laget sjokoladepålegget ditt. Det ser helt nydelig ut og har en flott konsistens, men er litt stramt i smaken. Trolig er det en litt brent smak – kan det hende at nøttene var bittelitt for lenge i ovnen? Kanskje det er litt lite søtt også, selv om jeg hadde i tilsammen 4 ss søtning. Jeg skal ta i litt mer sukrin melis/gold, men lurer på om det er noe annet jeg kan ha i for å mildne den litt stramme smaken.

Linda Stuhaug

24. februar 2021

Hei! Det er mulig at nøttene var litt lenge i ovnen. Ellers så er det berre slik det er: heimelaga sjokoladepålegg har ein heilt anna smak enn kjøpt sjokoladepålegg 🙂 Du kan prøve å tilsette litt meir søtning og sjå om det hjelper (det får vertfall vekk bitterhet) – og visst ikkje, så er det eit alternativ å lage litt meir og blande alt sammen 🙂

R

Reidun Aas

9. november 2021

Gleder meg til å prøve denne! Vet du hvor mange kalorier dette blir pr 100gr?

Linda Stuhaug

10. november 2021

Nei, eg rekner ikkje på kalorier i oppskriftene mine 🙂

H

Hege

13. februar 2020

Måtte jo prøve. 🙂 Så i morra blir det kake i kopp med nugatti midt i 🙂

Linda Stuhaug

14. februar 2020

Håper den smakte, Hege 😀

M

Monica

11. januar 2020

Når ein ikkje har foodprocessor – kan ein male nøttene i mandelkvern istadenfor?

Linda Stuhaug

11. januar 2020

Nei, det vil ikkje fungere. Du må kjøre nøttene jevnlig og hardt for at fettet skal slippe 😉 I ein mandelkvern blir berre nøttene malt.

T

Trine

20. februar 2024

Jeg tok oppi alle ingrediensene med en gang og foodprosessoren går og går.... ingenting skjer😅 Vil ikke fettet skille seg, selv om alle ingrediensene er i?

Linda Stuhaug

21. februar 2024

Nei, du må lage nøttesmør av kun nøttene først :)

J

Julie

5. mai 2018

Hei! Leste igjennom kommentarene og ville bare si at jeg har prøvd å blande fibersirup gold i sesamsmør og det ble også plutselig en kompakt masse. Så jeg tror rett og slett at fibersirup og nøttesmør/frøsmør ikke går sammen. Sikkert noe med den egenskapen til fibersirupen at den gjør ting sticky og seigt. Perfekt i cookies osv, men tydeligvis kræsj med nøtter/frø.

Linda Stuhaug

6. mai 2018

Aha! Tusen takk for tips, Julie! Dette har eg ikkje vore klar over, så eg skal endre innlegget med det samme 🙂

E

Elisabeth

17. april 2018

Bakekakao eller vanlig kakao? Har det noe å si?

Linda Stuhaug

17. april 2018

Nei 🙂

P

Pia

15. mars 2024

Mulig å blande andre nøtter også? 😁

Linda Stuhaug

17. mars 2024

Ja :)

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg