Pølsegrateng med pasta og grønnsaker

Hei!

Har du en skuff med litt slappe grønnsaker i kjøleskapet? Trenger du en rask kvardagsmiddag som heile familien liker? Lag pølsegrateng med pasta og grønnsaker!

Pølsegrateng trenger så absolutt ikkje bestå av næringsfattig pasta, gilde pølser og massevis av ost. Med små grep blir gratengen full av grønnsaker og enda meir næringsrik. Det aller meste passer i en grateng, og her er det berre å bruke det man har tilgjengelig i kjøleskapet. Alt i en form og middagen lager seg klar i ovnen:

IMG_4471

Pølsegrateng med pasta og grønnsaker, 4 porsjoner
500-600 g pølser i biter*
200 g pasta (eg brukte glutenfri pennepasta, bruk gjerne fullkornspasta)
1/2 brokkoli
1/2 blomkål
2 gulerøtter
150 aspargesbønner (kan sløyfes)
1 beger, 300 g creme fraiche
1,5 dl melk eller fløte
revet eller skiva ost
salt og pepper

Slik gjer du:
Ovn.temp 180 grader
1. Kok pasta etter anvisning på pakken. Skjær grønnsakene i passelige biter og ha alt over i en ildfast form.

2. Bland sammen creme friache, melk/fløte og smak til med salt og pepper. Hell over formen.

3. Kutt pølsene i passelige biter og vend inn. Avslutt med ost på toppen. Steik midt i ovnen, ca. 20 minutter, eller til osten er smelta og gyllen.

collage12

Tips og alternativer*
– eg brukte lokalproduserte pølser med 88% kjøtt. Bruk dei pølsene du foretrekker, men hugs: jo meir kjøtt, jo bedre! Skal du gå for en butikkvariant er go´og mager pølene eit greit alternativ. Nokre butikker selger også lokalproduserte pølser med masse kjøtt.

– bruk gjerne andre typer grønnsaker i gratengen. Har du litt slapp brokkoli eller en purreløk som burde spises så bruker du det! Grateng er en super måte å bruke opp diverse rester på. Eit anna tips er å bruke poteter framfor/i tillegg til pasta – heilt topp om du har kokte potetrester fra gårsdagens middag.

IMG_4470

Gratengen består jo av en haug av grønnsaker, pasta, saus, kjøtt OG ost på toppen. Tilbehør er ikkje nødvendig altså, gratengen er god som den er 🙂 Eventuelt ville eg gått for litt frisk salat.

Velbekomme!

*

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

22 kommentarer

  1. Kristine

    Denne ser så god ut! Jeg er allergisk mot melk. Har du prøvd å lage denne med f.eks hvit saus?

    1. Hei! Er det melkeprotein du er allergisk mot? Eg har ikkje laga den med kvit saus, men det går nok heilt fint å bruke det også med alternativ melk 🙂 Kva bruker du i tilfelle som erstatning for ost? Eg får ofte spørsmål om eit melkefritt alternativ til ost, nemlig…

      1. Kristine

        Ja, melkeprotein. Jeg bruker soyamelk. Den som er usøtet, syns den egner seg best i matlaging. Ost er det verre med. Pleier å bare droppe ost og ha aioli ved siden av for å ha den litt krema følelsen. Det finnes tofuost i butikkene som har stort utvalg.

      2. Det er ingen problem å droppe osten og da lage kvit saus med soyamelk. Smaker nok godt det også 🙂 Tofuost er eit alternativ ja. Har du forresten prøvd næringsgjær? Det er melkefritt og smaker litt som parmesan, knallgodt!

      3. Kristine

        Nei, det har jeg hatt lyst til å prøve, men har helt glemt det! Hvor kjøper du det? Har du et favorittmerke?

      4. Eg har alltid bestilt dette fra Iherb: http://no.iherb.com/Now-Foods-Nutritional-Yeast-Flakes-10-oz-284-g/688
        Har ikkje prøvd nokon andre enn det merket. Men det er veldig godt – og ikkje minst billig 🙂

      5. Anne-Lise Strøm

        Noen som ikke tåler kumelkproteinet tåler geitemelkproteinet, men dette gjelder ikke alle. Jeg er av de som tåler, og kan dermed bruke hvit geitost som ostealternativ! 😀

      6. Det er det absolutt 🙂

  2. hei.for en flott blogg jeg oppdaga idag 🙂 alt ser supergodt ut!! denne skal brukes flittigt 🙂

    1. Så hyggelig! Håper eg kan inspirere deg masse framover 🙂

  3. Kjersti

    Hei!
    Jeg kom tilfeldig over denne i går da jeg trengte litt inspirasjon til matlaging. Jeg er i utgangspunktet ekstremt dårlig og lite fantasifull på kjøkkenet (det går i taco og pizza), men fant en oppskrift her på kylling og brokkoli gryte i går, som jeg prøvde. Denne var veldig smakfull, pluss at den var enkel. Jeg gleder meg til middag i dag, da skal jeg teste ut fylte paprika. Og nå som du har lagt ut denne oppskriften, blir det fort den en av de nærmeste dagene også.
    Tusen takk, jeg kommer til å titte innom her ofte 🙂

    1. Hei Kjersti! Så hyggelig å lese da! Det er fort gjort å bli et vanedyr når det kommer til middagene, men det er så lite som skal til for å få litt ny inspirasjon 🙂 Håper middagene faller i smak hos deg, og at eg kan fortsette å inspirere med nye retter!

  4. Denne så god ut, den på jeg prøve ut! 🙂

    1. Så bra Kaia – håper middagen faller i smak 🙂

  5. Hvis jeg skal bruke frossen grønnsaksblanding, kan jeg ha den frossen i forma, eller bør jeg koke det litt først?

    1. Du trenger ikkje koke grønnsakene, men dei kan godt være litt tint.

  6. Hei 🙂 Bare lurte på hvor du har fått tak i de forskjellige formene du bruker? f.eks den på denne retten? 🙂

    1. Hei! Denne formen er mamma sin, og den har ho hatt i alvorlig mange år, så det veit eg dessverre ikkje :/

  7. Hei! Dette ser godt ut! Kan jeg bruke kesam istedenfor creme frache? Når jeg har det stpende

    1. Kesamen kjem nok sannsynligvis til å skille seg, dessverre :/

  8. Anbefaler du å koke grønnsaker /asparges bønner og poteter først eller kan de tas direkte i formen ? (Wok grønnsaker)

    1. Poteter må vere kokt, grønnsaker kan du ta direkte 🙂