Skillingsboller uten sukker

God torsdag!

Er du glad i gjærbakst? Det veit eg vertfall at mange av leserene mine er, og til dokke har eg laga luftige, saftige skillingsboller av den litt sunnere varianten! Eller kanskje du kaller det kanelboller, kanelsnurrer eller kanel i svingane? Eg veit desse bollane har mange navn, nemlig…

Uansett, bollane er uten tilsatt sukker, litt magrere, fiberrike og bakt med speltmjøl, som gjer dei litt meir næringsrike, mettande og blodsukkervennlig. Grunnoppskrifta har de sett før, den har blitt stor suksess hos veldig mange, både store og små det siste året 🙂 Eg baker gjærbakst med speltmjøl, men du kan fint bruke kveitemjøl også. Smaken blir den samme, men nokon av oss foretrekker spelt, fordi det blant anna er litt meir magevennlig. Einaste forskjellen er at spelt treng litt ekstra hevetid 🙂

Håper det frister:

IMG_4381

Skillingsboller uten sukker, ca. 20 stk 
100 g ekte smør*
4 dl valgfri melk*
150 g original kesam*
1,5 pk tørrgjær
100 g sukrin+ *
2 ss fibersirup/honning
3 ts kardemomme
bittelitt salt
600-700 g fint speltmjøl eller kveitemjøl
150 g fiberfin, kan erstattast med meir mjøl

kanel, sukrin+ og/eller sukrin gold til fyll
1 egg til pensling

IMG_4379

Slik gjer du: 
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjær. Tilsett deretter sukrin+, fibersirup/honning, salt, kardemomme og kesam og bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hånd).

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet eit par minuttter.

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva mjøltype du bruker.

4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk to langpanner med bakepapir. Bruk litt mjøl på kjøkkenbenken og kjevle ut deiga til rektangulær form. Smør på mjukt smør og strø over søtning og kanel. Eg brukte en blanding mellom sukrin+ og sukrin gold som søtning. Rull sammen og skjær i skiver, fordel på langpannene med godt mellomrom.

5. Etterhev bollene i ca. 45 minutter, pensle overflata med piska egg og steik midt i ovnen i ca. 12-15 minutter, eller til bollane er gylne. Avkjøl på rist.

IMG_4370

Tips og alternativer til bollene*
for melkefri boller: bruk melkefri margarin og alternativ melk. Kesam kan du erstatte med 50 g ekstra smør eller lik mengde kokoskrem.

– sukrin+ kan byttes med anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Sukrin gold er eit godt alternativ. Bruk ikkje vanlig sukrin.

–  du kan kutte litt ned på gjærmengden, men da krever bollene enda meir hevetid, spesielt om du baker med spelt.

Har du andre spørsmål til ingrediensbytting eller lignande så er det berre å spørre i kommentarfeltet!

IMG_4375

Bollane smaker (vertfall etter mi meining) aller best litt varme/lunkne med melisglasur. Server gjerne nystekte <3 Bollane kan fint fryses også, så kan man tine opp til søndagsturen eller plutselig besøk en ettermiddag!

IMG_4358

Baketips til helga, kanskje?

IMG_2871

Bruk gjerne grunnoppskrifta og lag andre typer boller – skuleboller finner du oppskrift på HER. Sjokoladeboller, vanlige kveiteboller eller solskinnsboller er andre forslag!

*

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

121 kommentarer

  1. Desse skal eg prøve i morgon får eg kjøpt alle ingrediensane i matbutikken?

    1. Det kjem an på kva matbutikk du handler på. Det er ikkje alle som selger sukrinvariantane, nemlig. Ellers får du det du trenger av alternative ingreidenser på butikken 🙂

  2. Hei. Kan jeg kutte ned oppskriften?

    1. Halvere den meiner du?
      Ja 🙂

  3. Amalie Leistad

    Hei! De så kjempegode ut! Hvordan fungerer spelt i forhold til hvetemel på blodsukkeret? Og kan man bruke Sukrin gold istede for Sukrin+ i blandingen?

    1. Amalie Leistad

      Så du hadde skrevet at man kunne bruke Sukrin gold nå! 🙂

    2. Det er ikkje stor forskjell på spelt i forhold til hvete på blodsukkeret. Men noken, som meg, tåler generelt spelt bedre enn hvete 🙂

      1. Amalie

        Ja, halvere den ja. Skal jeg bare dele alt på to?

    3. Diabetes type 1

      Jeg har diabetes type 1 og spelt øker ikke blodsukkeret på samme måte som hvetemel! Trenger mye mindre insulin til bakst med spelt kontra hvetemel 🙂

      1. Enda en grunn til å velge spelt 🙂

  4. Synnøve

    Oioioi, disse skal jammen testes ut! Blir utgaven med kraftig redusert gjærmengde og laaang hevemiddel på meg da, men det skal nok funke! 🙂

    1. Synnøve

      Hevemiddel=hevetid 😉

    2. Kor mykje gjær tenker du å bruke? Håper resultatet blir bra uansett 😀

  5. Kan man droppe yaconsirup/honning? 🙂

    1. Nei, det er nødvendig for gjærprosessen 🙂

  6. Kathrine

    Har du erfaring med baking med Fiber-sirup clear/gold? Eller vil dette ikke hjelpe heveprosessen i gjørbakst?

    1. Kva meiner du egentlig? Sukrin gold kan brukes her som erstatning for sukrin+. Fibersirup kan nok fint brukes framfor yaconsirup/honning, uten at eg skal sei det 100% sikkert 🙂

    2. Kristine

      Eg brukte fibersirup gold og fekk perfekt resultat

      1. Flott! Så veit eg det 🙂

  7. Martine

    Så utrulig gode ut! Kan man bruke mager kesam? Og med kokoskrem, mener du den væska i kokosmelk?

    1. Nei, eg anbefaler deg ikkje mager kesam. Den er så mager at den ikkje egner seg i oppskrifter som skal varmes 🙂
      Kokoskrem er det kvite, tjukke laget du får når en hermetisk boks kokosmelk står i kjøleskapet.

    2. Jeg bruker mager kesam og det har gått kjempe fint☺️ får ikke tak i vanlig kesam her jeg bor. Har også brukt vaniljekesam (ikke mager) og det ble også kjemp godt 🙂

  8. Skillingsboller må jo være noe av det beste som fins, denne oppskriften skal jeg absolutt teste ut!:)

    1. Så hyggelig, Kaia! Da håper eg bollene blir bra 🙂

  9. Hvor får man kjøpt vanlig kesam? I butikker finner jeg bare mager, vanilje eller lime kesam…

    1. Snakk med butikkansatte og be dei ta inn originalkesam. Det er ikkje ofte eg er på butikker der dei ikkje har det, men det er ikkje alle som tar det inn 😉 Men du har vell andre butikker i nærheten kanskje?

  10. Bollene ble fantastisk gode 🙂
    Jeg doblet oppskriften og brukte kun sukrin gold, det funket veldig bra.

    1. Så bra, Iselin 🙂 Sukrin gold funker bra! Da er det berre å fryse ned visst du har rester igjen, så har du sunnere boller tilgjengelig når plutselig får lyst på 🙂

  11. Kristine

    Laga desse på fredag, og dei blei utrulig gode! fantastisk oppskrift! Smaka bedre enn vanlige skilingsbollar med sukker. Eg bytta ut kesam med laktosefri naturell yoghurt og yaconsirup/honning med fibersirup gold, noko som også gav plettfritt resultat Takk for at du inspirerer og gir bakeglede, og for at du deler oppskrifter har endå til gode å ikkje vera fornøyd med resultat av oppskriftene dine, heldigvis

    1. Hei Kristine!
      Så kjekt med tilbakemelding, tusen takk for det 🙂 Det er en glede å dele og inspirere når oppskrifter blir tatt så godt imot <3

      Ha en superfin tirsdag!

  12. Viss man skal erstatte sukrin+ med sukrin gold, bruker man da samme mengde med sukrin gold som med sukrin+?

    1. Nei. Sukrin+ er dobbelt så søtt som sukrin gold, og du må doble mengden 🙂

  13. Mmh, disse bollene ble veldig godt tatt i mot av mine venner! Jeg måtte heve skillingsbollene i litt over en time etter at jeg hadde rullet dem ut, men så ble de til gjengjeld luftige og fine. Brukte halvparten av røren til å lage «vanlige» boller, som trengte mindre hevetid og ble knallgode 🙂 Ingen kald ettersmak heller, og det er jo et pluss! Byttet ut kesam med en blanding av creme fraiche og naturell yoghurt, fungerte fint.

    1. Så kjekt med tilbakemelding, Marit 🙂 Supert at dei falt i smak hos dine venner også! Med sukrin+ skal man ikkje få noko kald ettersmak, så det gjelder å finne balansen med dei rette søtningene.

      Ha en fin fredag 🙂

  14. Går det an å bruke vanlig lys sirup?

  15. Christina

    Hei! Flott med alternativer til vanlig gjærbakst for oss som elsker det Et spm: hvorfor kan man ikke bruke vanlig sukrin når sukrin+ og gold funker? Vi har sukrin:1 som er tilsatt litt Stevia så det er akkurat like søtt som sukker. Forskjellen på det og sukrin+ er bare at sukrin+ har enda mer Stevia. Vil jo gjerne kunne bruke av det vi har ☺

    1. Ja, men det er forskjell på vanlig sukrin og sukrin:1 😉 Bruk gjerne sukrin:1, altså.

      1. Christina

        Ok- da bruker vi det Men hvorfor funket ikke vanlig sukrin? (Har det og)

      2. Sukrin gir en kjølende, isende ettersmak som ikkje er noko god. I tillegg er den berre 70% så søt som f.eks sukrin gold, og du må derfor bruke meir. Sukrin gjer også baksten tung og deigen vil ikkje heve optimalt. Eg kan fortsette i fleng, det er ikkje uten grunn at eg ikkje anbefaler vanlig sukrin 😉 Men visst du synes det er supergodt med sukrin, så bruk det. Men det vil også hemme gjæringa som sagt.

      3. Christina

        Åh derfor- det er godt å vite så bruker vi ikke det i noe bakverk fremover takk!

      4. Nei, unngå det 🙂

  16. Siren sunde

    Disser bollene er så gode! Hadde tenkt å fryse noen ned, men ser ikke ut som at det blir noen igjen! Alle liker de!!

    1. Åh så herlig å lese, Siren! Da får du doble oppskrifta neste gang, så du kan fylle nokon i frysaren også 🙂

  17. Disse vil jeg prøve! Bare lurer på ca hvor mye sukrin gold du bruker som fyll?

    1. Aner ikkje. Har berre dryssa over 🙂

  18. Hei. For meg som prøver å gå ned i vekt er dette et bra alternativ ved søtinger?

  19. Det skulle stå «ved søthunger»

    1. Det er jo eit sunnere alternativ med mindre kalorier enn vanlig bakst, men må naturligvis sees i sammenheng med kostholdet i sin heilhet 🙂

  20. Ingeborg

    Vi lagde skoleboller i pinsen, med spelt (derav litt grov 50-100 gr) og ca 50 gr havregryn. Som søtning brukte vi agave, rørsukker og lønnesirup (mengde 50-60 gram), ca 100 gr fiberfin. Så ca 1/2 ts tørrgjær og heving på benken over natta. Resultat: supergode!! Må være de beste jeg har smakt (sitat husbonden). Boksen m fiberfin nå ca tom, så skal teste hvordan det blir uten neste gang

    1. Fantastisk Ingeborg! Eg har aldri prøvd å langtidsheve bollane, men det skal eg jammen prøve en dag 😉 Magen min er ikkje så glad i gjær, så kanskje eg tåler det bedre 🙂 Takk for godt tips!

  21. Hei!
    Har prøvd denne oppskrifta to ganger no. Men deiga vil ikkje heve ?
    Går det å bruke fersk gjær ?
    ( har hatt riktig temp på melka, Hehe )

    1. Hei! Så merkelig. Har gjæren våre uåpna før du starta? Du kan nok fint prøve med fersk gjær 🙂

      1. uåpna ja!
        Får prøve med fersk gjær Men dei smakte godt sjølv om dei ikkje såg så gode ut

      2. Hehe, det er no iallefall bra det då 🙂

  22. Vivi Andersen

    Hei! Jeg er helt ny på å bake uten sukker. Jeg elsker å bake og nå når høsten kommer snikende, så hører jo gjærbakst til. Det jeg lurer på er om jeg kan erstatte sukrin+ med tagatesse og skal jeg da bruke samme mengde?

    1. Hei! Så bra du vil prøve deg på sukkerfri bakst 🙂 Eg har aldri brukt tagatesse før, men det går nok heilt fint å bytte det med sukrin+.
      Håper bollane faller i smak hos deg!

      1. Vivi Andersen

        Takk for svar :). Får bare prøve meg fram og gleder meg til boller i helgen 🙂

      2. Håper dei blir bedre 🙂

      3. Vivi Andersen

        Jeg prøvde meg på en liten porsjon vanlige boller og de ble veldig gode :). Luftig og fin deig! Jeg brukte tagatesse og stekte de på 160c varmluft i 17 min, og de ble godt mottatt :). I morgen blir det skoleboller.

      4. Fantastisk! Kjekt du likte oppskrifta 🙂

  23. Hvilken melis bruker du oppå bollene?

    1. Sukrinmelis… 😉

  24. Brukte denne oppskrifta da jeg bakte i dag. Brukte kun siktet hvetemel, men fulgte oppskrifta ellers til punkt og prikke. Den ville verken heve i første eller andre omgang…. Men i ovnen – BAM! Der hevet de, og jeg ble så glad! Nydelig smakte de også. Men hvorfor hevet de ikke før de kom inn i ovnen?

    1. Hei! Brukte du kanskje litt kald væske? Eller var det kald romtemperatur? Ellers veit eg rett og slett ikkje kvifor deiga ikkje heva 😉 Bra dei heva i ovnen og smakte godt vertfall 😀

  25. Marlene

    Vet du ca kaloriinnhold i denne deigen/evt per bolle? De står og hever nå og er spent på å smake!

    1. Nei, kalorier ofrer eg sjelden en tanke 🙂 Håper bollane smaker!

  26. Kan man bruke steviadråper istedenfor sukrin+? Isåfall hvor mange dråper?

    1. Nja, det trur eg egentlig ikkje vil fungere… Men du kan jo prøve 🙂 Les på pakken kor mange dråper som tilsvarer mengden søtning!

  27. kan ein bruka denna oppskrifto som vanlige hveteboller? 🙂

    1. Sjølvsagt 🙂

  28. Har du erfaringer med å lage disse glutenfrie? Kan bytte ut hvetemelet med jyttemel f.eks? Og vet du da forholdet?

    1. Nei, skal du lage glutenfrie boller anbefaler eg deg å bruke tilpassa glutenfri oppskrift for best resultat 🙂

  29. Cecilie Aasjord Ekhougen

    Kan jeg bruke vaniljekesam?:) ikke vanlig liksom

    1. Jada, det går nok fint 🙂

  30. Kari Bakken

    kan man bruke fibramel isteden for spelt???

    1. Du kan jo prøve, men eg trur nok du kjem til å få litt tunge boller av det 😉

      1. Kari Bakken

        Da bruker jeg spelt jeg

  31. Monique Boiten

    Hvorfor ikke bruke vanlig sukrin?
    Kan jeg også bruke litt fullkornsmel og hvetemel?

  32. Kaldheving med 5 g gjær mulig med denne oppskrifta tror du? Fått dilla på kaldheving(altså over natta med kald væske men i rom temperatur… Skeptisk til så mye gjær…

    1. Aner ikkje – aldri kaldheva søt gjærbakst før, så eg kan rett og slett ikkje svare på det 🙂 Men eg rekna med det skal gå fint.

  33. funket og godt med litt nugatti imellom

    1. brukte og litt fint rugmel. kjempegodt

      1. Høres godt ut 🙂

    2. Mmm – sjokoladesnurrer!

  34. Elisabeth

    Jeg brukte mager vanilje kesam og agavesirup hadde ikke vanlig spelt mel men sammalt spelt og byttet ut 150 g med fibra fordi jeg ikke hadde fiberfin . ALDRI smakt så gode før og så luftige og store! Ungene elsket de ! Brukte også bare sukrin gold.

    1. Hurra, så kjekt å lese, Elisabeth 😀 Superhyggelig med slik tilbakemelding!

  35. Hei
    Kan man bytte ut sukrin+ eller sukrin gold med vanlig sukrin?

    1. Det vil eg virkelig ikkje anbefale. Bruk heller kun sukrin+ / sukrin gold (det høyres ut som du har en av delene?) 🙂

  36. Anita Oppedal

    Hei
    Overskriften er sukkerfrie kanelboller. Bruker du da sukrin melis til melis glasuren her?

    1. Det stemmer. Blanda også med litt fibersirup clear 🙂

  37. Har tenkt til å bake disse i dag, men har glemt å kjøpe sirup/honning. Hva gjør jeg?

    1. Bruk 1 ss sukker. Det er for å gi gjæren næring 🙂

  38. Hvis jeg skal bruke Sukrin Gold, skal jeg da bruke 200g? 🙂

  39. Marte Andrea

    Hei!
    Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på disse i dag. Jeg har uheldigvis ikke igjen sukrin gold. Er det mulig å bruke sukrin-melis i stedet, eller kun sukrin gold? 🙂

    1. Hei! Kva er det du mangler egentlig? Først skriver du at du ikkje har igjen sukrin gold, deretter om du kun kan bruke sukrin gold, hehe 🙂 Men bruk det du har du, som det står under tips kan du bruke anna søtning tilsvarande 200 g sukker 🙂

  40. Kristine

    Hei! Vet du om man kan lage disse eltefrie?

    1. Hei! Har eg ingen erfaring med, så kan ikkje svare på det dessverre 🙂

  41. Hei! Har kun bakepulver tilgjengeleg, er det mogleg å sløyfe gjæren?

    1. Nei, du kan ikkje sløyfe gjær i en gjærbakst-oppskrift. Det funker ikkje 🙂

  42. Hei!
    Har du erfaring med å blande sukker og sukrin+? Eks. halvparten av hver…
    Jeg tenker å prøve å bake denne oppskriften med surdeig-spelt. Tror du det vil funke?
    Lise

    1. Går heilt fint å blande sukker og sukrin+. Ingen erfaring med surdeig-spelt, så det kan eg ikkje svare på 🙂

  43. Er det tenk over/under varme eller varmluft i oppskrift, og steke begge brett samtidig? 200 grader?

    1. Eg steiker eit og eit brett på over-undervarme 🙂

  44. Hei! Prøvde å bake disse, men deigen ville IKKE heve, selv foran peisen i stua. Googlet rundt og fant ut at salt dreper gjær, så jeg konkluderte med at dette er grunnen. Et tips til andre som skal bake, vent med saltet til du har eltet deigen sammen godt

    1. Salt dreper ikkje gjæren… Det er ikkje logisk i det heile tatt, når alt av brøddeiger og andre salte oppskrifter (som rundstykker osv) inneholder salt 🙂 Eg har alltid brukt litt salt, og aldri hatt problem med dette! Eg har heller ikkje fått nokon tilbakemeldinger på det tidligare… Så her trur eg kanskje det må vere en anna grunn til at deiga ikkje heva? :/

      1. Når jeg skriver inn salt og gjær i Google kommer dette opp:
        – Hvis salt og gjær kommer i kontakt med hverandre før gjæren eltes inn vil det ødelegge resultatet – salt dreper nemlig gjæren. – Men litt salt i deigen er viktig for smaken og for å forsterke glutenet. Derfor tilsetter jeg alltid salt en stund etter at gjæren er eltet inn for å være helt sikker, forteller Haslestad.

      2. Det har eg aldri hørt om og aldri hatt problem med vertfall 🙂 Det er jo INGEN som gjer dette når man baker brød osv!

  45. Disse ser superdigge ut – er det noe man kan bruke istedenfor smør for å gjøre de enda litt sunnere?

    1. Du kan alltid bytte litt meir smør ut med kesam, men det vil gå utover ferdig resultat på både smak og konsistens 🙂

  46. julie fjærestad

    Kjempe gode boller, reddet virkelig en desperat gravid med svangerskapsdiabetes 😉 veldig gode som sjokoladeboller med sukkerfri nugatti også!

    1. Fantastisk, Julie 😀 Det er kjekt å lese!!

  47. hvor mange kalorier er det i en bolle ca?

    1. Rekner ikkje på kalorier 😉