Linda Stuhaug

Annonse

26. januar 2017

Skillingsboller uten sukker

Skillingsboller uten sukker
God torsdag!
Er du glad i gjærbakst? Det veit eg vertfall at mange av leserene mine er, og til dokke har eg laga luftige, saftige skillingsboller av den litt sunnere varianten! Eller kanskje du kaller det kanelboller, kanelsnurrer eller kanel i svingane? Eg veit desse bollane har mange navn, nemlig…
Uansett, bollane er uten tilsatt sukker, litt magrere, fiberrike og bakt med speltmjøl, som gjer dei litt meir næringsrike, mettande og blodsukkervennlig. Grunnoppskrifta har de sett før, den har blitt stor suksess hos veldig mange, både store og små det siste året 🙂 Eg baker gjærbakst med speltmjøl, men du kan fint bruke kveitemjøl også. Smaken blir den samme, men nokon av oss foretrekker spelt, fordi det blant anna er litt meir magevennlig. Einaste forskjellen er at spelt treng litt ekstra hevetid 🙂
Håper det frister:
Skillingsboller uten sukker, ca. 20 stk 100 g ekte smør* 4 dl valgfri melk* 150 g original kesam* 1,5 pk tørrgjær 100 g sukrin+ * 2 ss fibersirup/honning 3 ts kardemomme bittelitt salt 600-700 g fint speltmjøl eller kveitemjøl 150 g fiberfin, kan erstattast med meir mjøl kanel, sukrin+ og/eller sukrin gold til fyll 1 egg til pensling
Slik gjer du: 1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjær. Tilsett deretter sukrin+, fibersirup/honning, salt, kardemomme og kesam og bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hånd).
2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet eit par minuttter.
3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva mjøltype du bruker.
4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk to langpanner med bakepapir. Bruk litt mjøl på kjøkkenbenken og kjevle ut deiga til rektangulær form. Smør på mjukt smør og strø over søtning og kanel. Eg brukte en blanding mellom sukrin+ og sukrin gold som søtning. Rull sammen og skjær i skiver, fordel på langpannene med godt mellomrom.
5. Etterhev bollene i ca. 45 minutter, pensle overflata med piska egg og steik midt i ovnen i ca. 12-15 minutter, eller til bollane er gylne. Avkjøl på rist.
Tips og alternativer til bollene*for melkefri boller: bruk melkefri margarin og alternativ melk. Kesam kan du erstatte med 50 g ekstra smør eller lik mengde kokoskrem.
– sukrin+ kan byttes med anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Sukrin gold er eit godt alternativ. Bruk ikkje vanlig sukrin.
– du kan kutte litt ned på gjærmengden, men da krever bollene enda meir hevetid, spesielt om du baker med spelt.
Har du andre spørsmål til ingrediensbytting eller lignande så er det berre å spørre i kommentarfeltet!
Bollane smaker (vertfall etter mi meining) aller best litt varme/lunkne med melisglasur. Server gjerne nystekte <3 Bollane kan fint fryses også, så kan man tine opp til søndagsturen eller plutselig besøk en ettermiddag!
Baketips til helga, kanskje?
Bruk gjerne grunnoppskrifta og lag andre typer boller – skuleboller finner du oppskrift på HER. Sjokoladeboller, vanlige kveiteboller eller solskinnsboller er andre forslag!
*

God torsdag!

Er du glad i gjærbakst? Det veit eg vertfall at mange av leserene mine er, og til dokke har eg laga luftige, saftige skillingsboller av den litt sunnere varianten! Eller kanskje du kaller det kanelboller, kanelsnurrer eller kanel i svingane? Eg veit desse bollane har mange navn, nemlig…

Uansett, bollane er uten tilsatt sukker, litt magrere, fiberrike og bakt med speltmjøl, som gjer dei litt meir næringsrike, mettande og blodsukkervennlig. Grunnoppskrifta har de sett før, den har blitt stor suksess hos veldig mange, både store og små det siste året 🙂 Eg baker gjærbakst med speltmjøl, men du kan fint bruke kveitemjøl også. Smaken blir den samme, men nokon av oss foretrekker spelt, fordi det blant anna er litt meir magevennlig. Einaste forskjellen er at spelt treng litt ekstra hevetid 🙂

Håper det frister:

Skillingsboller uten sukker, ca. 20 stk
100 g ekte smør*
4 dl valgfri melk*
150 g original kesam*
1,5 pk tørrgjær
100 g sukrin+ *
2 ss fibersirup/honning
3 ts kardemomme
bittelitt salt
600-700 g fint speltmjøl eller kveitemjøl
150 g fiberfin, kan erstattast med meir mjøl

kanel, sukrin+ og/eller sukrin gold til fyll
1 egg til pensling

Slik gjer du:
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjær. Tilsett deretter sukrin+, fibersirup/honning, salt, kardemomme og kesam og bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hånd).

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet eit par minuttter.

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva mjøltype du bruker.

4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk to langpanner med bakepapir. Bruk litt mjøl på kjøkkenbenken og kjevle ut deiga til rektangulær form. Smør på mjukt smør og strø over søtning og kanel. Eg brukte en blanding mellom sukrin+ og sukrin gold som søtning. Rull sammen og skjær i skiver, fordel på langpannene med godt mellomrom.

5. Etterhev bollene i ca. 45 minutter, pensle overflata med piska egg og steik midt i ovnen i ca. 12-15 minutter, eller til bollane er gylne. Avkjøl på rist.

Tips og alternativer til bollene*
for melkefri boller: bruk melkefri margarin og alternativ melk. Kesam kan du erstatte med 50 g ekstra smør eller lik mengde kokoskrem.

– sukrin+ kan byttes med anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Sukrin gold er eit godt alternativ. Bruk ikkje vanlig sukrin.

– du kan kutte litt ned på gjærmengden, men da krever bollene enda meir hevetid, spesielt om du baker med spelt.

Har du andre spørsmål til ingrediensbytting eller lignande så er det berre å spørre i kommentarfeltet!

Bollane smaker (vertfall etter mi meining) aller best litt varme/lunkne med melisglasur. Server gjerne nystekte <3 Bollane kan fint fryses også, så kan man tine opp til søndagsturen eller plutselig besøk en ettermiddag!

Baketips til helga, kanskje?

Bruk gjerne grunnoppskrifta og lag andre typer boller – skuleboller finner du oppskrift på HER. Sjokoladeboller, vanlige kveiteboller eller solskinnsboller er andre forslag!

*

Annonse

54 Kommentarer

j

julie fjærestad

18. juli 2020

Kjempe gode boller, reddet virkelig en desperat gravid med svangerskapsdiabetes 😉 veldig gode som sjokoladeboller med sukkerfri nugatti også!

Linda Stuhaug

19. juli 2020

Fantastisk, Julie 😀 Det er kjekt å lese!!

I

Ida

6. november 2018

Hei Kan man bytte ut sukrin+ eller sukrin gold med vanlig sukrin?

Linda Stuhaug

7. november 2018

Det vil eg virkelig ikkje anbefale. Bruk heller kun sukrin+ / sukrin gold (det høyres ut som du har en av delene?) 🙂

s

solveig

8. mars 2021

hvor mange kalorier er det i en bolle ca?

Linda Stuhaug

9. mars 2021

Rekner ikkje på kalorier 😉

I

Isabel

28. mars 2019

Hvis jeg skal bruke Sukrin Gold, skal jeg da bruke 200g? 🙂

Linda Stuhaug

28. mars 2019

Ja 🙂

L

Lynn

17. mars 2019

Har tenkt til å bake disse i dag, men har glemt å kjøpe sirup/honning. Hva gjør jeg?

Linda Stuhaug

17. mars 2019

Bruk 1 ss sukker. Det er for å gi gjæren næring 🙂

A

Anita Oppedal

11. mars 2019

Hei Overskriften er sukkerfrie kanelboller. Bruker du da sukrin melis til melis glasuren her?

Linda Stuhaug

12. mars 2019

Det stemmer. Blanda også med litt fibersirup clear 🙂

L

Lill-Jeanette Sunde

8. januar 2022

Jeg har prøvd å lage denne oppskriften 2 ganger nå, veldig gode boller men jeg får dem ikke til å heve seg, hva i alle dager gjør jeg galt?? Jeg har fulgt den omtrent helt 100 % men har brukt 1 ss fibersirup og 1 ss honning

Linda Stuhaug

9. januar 2022

Gjærdeig tåler ikkje trekk, kan det ha en sammenheng? At du har hatt dører åpne ut eller lignande? 🙂

M

Marte Andrea

28. mai 2019

Hei! Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på disse i dag. Jeg har uheldigvis ikke igjen sukrin gold. Er det mulig å bruke sukrin-melis i stedet, eller kun sukrin gold? 🙂

Linda Stuhaug

29. mai 2019

Hei! Kva er det du mangler egentlig? Først skriver du at du ikkje har igjen sukrin gold, deretter om du kun kan bruke sukrin gold, hehe 🙂 Men bruk det du har du, som det står under tips kan du bruke anna søtning tilsvarande 200 g sukker 🙂

B

Brit

17. januar 2023

Hei. Jeg elsker kanelboller med melis på, men synes sukrinmelis smaker så kaldt. Finnes det noe alternativ?

Linda Stuhaug

18. januar 2023

Dessverre :/

T

Tove

23. juli 2022

Har bakt disse i dag. Deigen hevet godt, men etter utbaking tok det svært lang tid før bollene var såpass hevet at de kunne settes i ovnen. Tror de stod et par timer og de kunne med fordel ha stått enda lenger. Jeg brukte fersk gjær isteden for tørrgjær, men det burde vel ikke ha noe å si?

Linda Stuhaug

29. juli 2022

Eg har aldri bakt med fersk gjær, så det veit eg dessverre ikkje :) men bakst uten sukker trenger uansett generelt lengre tid på å heve!

B

Bente

1. mai 2023

Kan jeg bruke litt rømme istedenfor kesam ?

Linda Stuhaug

2. mai 2023

Ja :)

A

Anna

29. april 2018

funket og godt med litt nugatti imellom

Linda Stuhaug

30. april 2018

Mmm – sjokoladesnurrer!

A

Anna

29. april 2018

brukte og litt fint rugmel. kjempegodt

Linda Stuhaug

30. april 2018

Høres godt ut 🙂

H

Hege Ødegården

7. april 2018

Kaldheving med 5 g gjær mulig med denne oppskrifta tror du? Fått dilla på kaldheving(altså over natta med kald væske men i rom temperatur… Skeptisk til så mye gjær…

Linda Stuhaug

7. april 2018

Aner ikkje – aldri kaldheva søt gjærbakst før, så eg kan rett og slett ikkje svare på det 🙂 Men eg rekna med det skal gå fint.

M

Monique Boiten

16. mars 2018

Hvorfor ikke bruke vanlig sukrin? Kan jeg også bruke litt fullkornsmel og hvetemel?

Linda Stuhaug

16. mars 2018

Ja, det kan du. Les dette innlegget ang. sukrin: http://www.lindastuhaug.no/2017/10/05/kva-er-egentlig-forskjellen-mellom-dei-ulike-sukrin-variantane-har-du-min-guide/

K

Kari Bakken

9. mars 2018

kan man bruke fibramel isteden for spelt???

Linda Stuhaug

9. mars 2018

Du kan jo prøve, men eg trur nok du kjem til å få litt tunge boller av det 😉

K

Kari Bakken

9. mars 2018

Da bruker jeg spelt jeg

Linda Stuhaug

11. mars 2018

🙂

C

Cecilie Aasjord Ekhougen

27. februar 2018

Kan jeg bruke vaniljekesam?:) ikke vanlig liksom

Linda Stuhaug

27. februar 2018

Jada, det går nok fint 🙂

E

Embla

6. mai 2020

Disse ser superdigge ut – er det noe man kan bruke istedenfor smør for å gjøre de enda litt sunnere?

Linda Stuhaug

6. mai 2020

Du kan alltid bytte litt meir smør ut med kesam, men det vil gå utover ferdig resultat på både smak og konsistens 🙂

M

Malin

10. april 2020

Hei! Prøvde å bake disse, men deigen ville IKKE heve, selv foran peisen i stua. Googlet rundt og fant ut at salt dreper gjær, så jeg konkluderte med at dette er grunnen. Et tips til andre som skal bake, vent med saltet til du har eltet deigen sammen godt

Linda Stuhaug

11. april 2020

Salt dreper ikkje gjæren… Det er ikkje logisk i det heile tatt, når alt av brøddeiger og andre salte oppskrifter (som rundstykker osv) inneholder salt 🙂 Eg har alltid brukt litt salt, og aldri hatt problem med dette! Eg har heller ikkje fått nokon tilbakemeldinger på det tidligare… Så her trur eg kanskje det må vere en anna grunn til at deiga ikkje heva? :/

M

Malin

14. april 2020

Når jeg skriver inn salt og gjær i Google kommer dette opp: – Hvis salt og gjær kommer i kontakt med hverandre før gjæren eltes inn vil det ødelegge resultatet – salt dreper nemlig gjæren. – Men litt salt i deigen er viktig for smaken og for å forsterke glutenet. Derfor tilsetter jeg alltid salt en stund etter at gjæren er eltet inn for å være helt sikker, forteller Haslestad.

Linda Stuhaug

15. april 2020

Det har eg aldri hørt om og aldri hatt problem med vertfall 🙂 Det er jo INGEN som gjer dette når man baker brød osv!

L

Lise

9. april 2020

Er det tenk over/under varme eller varmluft i oppskrift, og steke begge brett samtidig? 200 grader?

Linda Stuhaug

9. april 2020

Eg steiker eit og eit brett på over-undervarme 🙂

E

Elisabeth

9. september 2018

Jeg brukte mager vanilje kesam og agavesirup hadde ikke vanlig spelt mel men sammalt spelt og byttet ut 150 g med fibra fordi jeg ikke hadde fiberfin . ALDRI smakt så gode før og så luftige og store! Ungene elsket de ! Brukte også bare sukrin gold.

Linda Stuhaug

9. september 2018

Hurra, så kjekt å lese, Elisabeth 😀 Superhyggelig med slik tilbakemelding!

L

Lise

5. april 2020

Hei! Har du erfaring med å blande sukker og sukrin+? Eks. halvparten av hver… Jeg tenker å prøve å bake denne oppskriften med surdeig-spelt. Tror du det vil funke? Lise

Linda Stuhaug

5. april 2020

Går heilt fint å blande sukker og sukrin+. Ingen erfaring med surdeig-spelt, så det kan eg ikkje svare på 🙂

H

Hanna

3. april 2020

Hei! Har kun bakepulver tilgjengeleg, er det mogleg å sløyfe gjæren?

Linda Stuhaug

5. april 2020

Nei, du kan ikkje sløyfe gjær i en gjærbakst-oppskrift. Det funker ikkje 🙂

K

Kristine

25. mars 2020

Hei! Vet du om man kan lage disse eltefrie?

Linda Stuhaug

25. mars 2020

Hei! Har eg ingen erfaring med, så kan ikkje svare på det dessverre 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg