Eltefrie rundstykker med havre og spelt

Hei!

Det er en ting dere spørr meir og meir om, og det er oppskrifter på brød/boller/rundstykker – generelt noko å ha pålegget på som eg kaller kategorien min. Når eg først baker slikt, så liker eg at det går fort unna og bruker som regel bakepulver-metoden framfor å lage gjærdeig.

Men denne gangen har eg faktisk brukt gjær og laga eltefrie rundstykker. Det som er så greit med eltefrie rundstykker er at du rører sammen ingrediensene dagen i forveien med en liten mengde gjær, lar deiga heve på kjøkkenbenken natta over og dermed er det berre å steike rundstykkene som gjenstår. Det er fint når halve jobben er gjort i forveien, og nystekte rundstykker kan nytes etter kort tid 🙂

IMG_5205

Denne oppskrifta og metoden har eg fått inspirasjon fra Trine på hennes oppskrift på eltefrie rundstykker, men eg har laga min egen vri. Mi oppskrift er med havre og spelt, pluss litt frø og kjerner som setter god smak.

Rundstykkene blei sprø heile veien rundt, med mjuk og saftig kjerne. Akkurat slik rundstykker smaker best etter mi meining!

IMG_5195

Eltefrie rundstykker med havre og spelt, 12 stk
250 g fint speltmel
200 g havremel
50 g fiberfin (kan erstattes med havremel)
50 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
1 ts salt
1/2 ts tørrgjær
4,5 dl romtemperert vatn

IMG_5190

Slik gjer du, dag 1:
Bland sammen alle dei tørre ingrediensane i en bakebolle. Tilsett vatnet og rør deiga raskt sammen, den skal være klissette, men ikkje renne utover. Juster eventuelt med litt meir væske eller mel om nødvendig.

Dekk til bakebollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken i 12-20 timer.

Dag 2:
Sett muffinsbrettet inn i kald steikeovn og skru temperaturen på 225 grader, over-og undervarme. Når ovnen er varm tar du ut muffinsbrettet og strør litt mel i formen, deretter fordeler du deigen raskt i dei 12 muffinsfordjupningane.

Pensle overflata med vatn og strø over litt solsikkekjerner. Steik rundstykkene på rist midt i ovnen, 20-25 minutter, eller til dei er gylne og gjennomstekte. La dei avkjøle seg litt før servering.

IMG_5211

Tips! 
Miks og triks med ulike nøtter, frø og kjerner etter smak og behag. Eg liker godt solsikkekjerner og sesamfrø, og brukte derfor det.

Rundstykkene kan du fint fryse. For å få tilbake den sprø skorpa anbefaler eg å tine dei i romtemperatur og deretter steike dei på 180 grader varmluft til dei er sprø.

IMG_5234

Kva smaker vell bedre enn nystekte rundstykker med brunost og syltetøy? Dei passer like godt med salt som søtt pålegg, eller eventuelt som tilbehør til suppe eller salat.

IMG_5253

Noko å lage til helgefrukosten kanskje?
Rør sammen deiga fredag- eller lørdags ettermiddag, og lag rundstykker til heile familien på morgonkvisten!

Riktig god helg då, godtfolk 🙂

16 kommentarer

 1. åååh futti, desse må eg prøva å laga! 😀 God helg til deg!!

  1. Håper det smaker, Oda 🙂 God helg!

 2. Eva Brox

  Disse må jeg virkelig prøve! Skal bare skaffe meg en muffins form, og så skal det bli ferske rundstykker til frokost. I stedet for speltmel kan man da bruke Jyttemelet? God helg til deg!

  1. Hei! Så hyggelig å lese 🙂
   Eg er litt usikker på korleis resultatet blir med jytteml altså, for da er jo det ikkje gluten igjen. Men du kan jo prøve 🙂

   1. Eva Brox

    Jeg kommer til å prøve og vil tro at det går greit. Til henne som er på diett så gir hver rundstykke 192 kalorier og med litt sunn pålegg går det fint an å unne seg dette.
    Flott uke ønskes deg Linda!

   2. Gi meg gjerne en tilbakemelding på korleis det gjekk, Eva 🙂 Eg skal prøve meg på en glutenfri variant til veka!

   3. Eva Brox

    Det skal jeg gjøre. Skal lage det i morgen kveld slik at jeg kan ha litt god frokost onsdags morgen.

   4. Det høres ut som en god plan 🙂

 3. Hei!

  Vet du hvor mange kalorier det er i per rundtstykke? Er nemlig på diett skjønner du! 🙂

  1. Nei, må man vite slikt må man rekne sjølv 🙂

 4. Unn Helen

  Tusen takk for denne oppskriften De ble sykt gode

  1. Så hyggelig, Unn Helen 🙂

 5. Hei, disse må prøves, liker at det er enkelt:) har du brukt øko mel her og hvor opptatt er du av det? Syns det kan være stress og måtte handle på helsekost i stedenfor å ta alt på matbutikken når eg først er der. Men «alle» bloggere sier øko mel er best så då får eg meg ikkje til å kjøpe «vanlig» mel, selv om det hadde vært det enkleste.

  1. Nei, eg bruker ikkje øko mel. Handler alt på dagligvarebutikken 🙂

 6. Caroline

  Hvor mange kalorier er det pr rundstykke?

  1. Rekner ikkje på kalorier.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *