Mine 10 beste tips mot søtsug!

Søtsug.
Vi alle får det en gang i blant, nokon oftare enn andre. Og det kan vere skikkelig plagsomt om man ikkje ønsker å gi etter for sjokoladeplata midt i veka!

Har man langvarig søtsug så kan det vere eit tegn på at ikkje alt er som det skal. Det kan du lese meir om i innlegget mitt «Får du søtsug om kvelden?» HER. Der tar eg for meg 4 skjulte grunner til at søtsuget kan komme snikande dag etter dag… Å få nok søvn, ete nok mat, ha blodsukkerstabiliserande og balanserte måltider og ikkje ete søtt fordi man er stressa, sliten eller har andre emosjonelle behov var hovedprinsippene i teksten.

Men sjølv om alle desse punktene er optimale, så kan man få søtsug eller kjenne man er fysen på noko innimellom. Da kan det vere greit med nokon gode tips til korleis man kan bli kvitt søtsuget, og derfor har eg idag samla mine 10 beste tips til dere! Desse tipsene er enkle å gjennomføre når søtsuget først er komt. Prøv deg fram og finn ut om eit eller fleire tips fungerer for deg 🙂

1. Drikk eit par glass vatn.
Ikkje la tørste forveksles med søtsug! Drikk først og fremst eit par glass vatn og kjenn etter som søtsuget gir seg. Det er ikkje sikkert det er meir enn det som skal til.

2. Distraher deg sjølv.
Søtsuget kan i nokon tilfelle vare i sekunder eller minutter. Distaher deg sjølv ved å gå med søpla, ringe ei venninne, lese eit blad eller henge opp kle. Kanskje søtsuget er gløymt når du er ferdig.

3. Ta en kopp te.
Dette er faktisk det tipset eg har irritert meg mest over opp gjennom årene, men til min store overraskelse så fungerte det. En kopp god, varm te, gjerne med ei teskei honning, sukrin gold eller en skvett melk. Nydelig! Prøv det, kanskje det fungerer for deg også.

4. Et eit sammensatt måltid eller mellommåltid.
Er det ei stund sida du har ete kan suget forveksles med lett sult. Et eit sammensatt måltid eller mellommåltid kan vere nok, og kroppen har fått det påfyllet den suger etter.

5. Få frisk pust i munnen.
Å pusse tennene eller ta en runde med munnskyllevatn gir frisk pust og tannpastasmak i munnen, som kan redusere lysten på noko søtt. En sukkerfri tyggis med mintsmak kan også ha samme effekt.

6. Ta en neve usaltede nøtter eller en bit mørk sjokolade.
Bruk så mørk sjokolade som mulig, gjerne 86%. Både nøtter og mørk sjokolade inneholder vitaminer, mineraler og sunt fett som stabiliserer blodsukkeret. Det er ikkje sikkert det er meir som skal til for å dempe søtsuget!

7. Beveg deg!
Få tankane over på noko anna og gå en tur i frisk luft. Frisk luft og bevegelse stimulerer produksjonen av endorfiner, så kanskje søtsuget er vekke når du kjem inn igjen. Å vere fysisk aktiv på andre måter, som en joggetur eller anna treningsøkt kan sjølvsagt ha samme effekt.

8. Et en frukt eller litt bær.
Kjenner du suget rett etter middagen kan en frukt eller litt bær hjelpe, som er naturlig søtt og gir kroppen næringsrike karbohydrater.

9. Unngå å ha sjokoladeplata tilgjengelig.
… eller kva som helst anna som gir deg søtsug. Veit du at fryseren er full av is, at sjokoladeplata ligger i skuffa eller at chipsposen er i skapet så er terskelen lavare for å gi etter. Visst du fysisk må reise på butikken for å handle det du fyser på, så er sjangsen sannsynligvis mindre for at du faktisk gjer det, spesielt visst du innerst inne ikkje har lyst.

Klarer du å nyte ei skei av isen eller en liten rute sjokolade og sei deg fornøgd med det, så kan det vere en løsning. Men veldig mange klarer ikkje slutte når man først er i gang, og heile boksen med is eller sjokoladeplata er vekke før man veit ordet av det.

10. Lag sunnere alternativ til det søte.
Ha ingredienser eller oppskrifter tilgjengelig så du kan lage sunnere alternativ til det søte! Alle oppskriftene mine i kategorien «sunt salt & søtt» HER er sukkerfri. Mange av oppskriftene er også proteinrike, magre og/eller næringsrike alternativer til det søte. Dette kan vere eit godt valg i kvardagen da man får med litt næringsstoffer i samme slengen også!

Eg har oppskrifter både med og uten helseprodukter, oppskrifter som man kan lage opp og ha liggande i fryser/kjøleskap til søtsuget melder seg, oppskrifter man kan lage og nyte med en gang og selfølgelig oppskrifter som er litt meir eksklusive og smakfulle, men tar litt lengre tid. Noko for einkvar smak og situasjon!


Snickerskake HER. Perfekt å ha liggande i frysaren til søtsuget melder seg. Denne holder seg i vekesvis!
Ovnsbakt, karamellisert frukt med sitronyoghurt HER. Kvardagsdessert på sitt beste! Varier med den frukten du liker og ovnsbak i ovnen, det gir en utrulig god smak og sødme.
Mini blåbær smuldrepai HER. Lages på kort tid og er heilt super å slenge sammen.
Yoghurtis med bringebær og mango HER. Sunn og søt is på 2 minutter, nydelig!
Eplemuffins med innbakt vaniljekrem HER. Fantastisk gode og saftige muffins. Kan ligge nokon dager i kjøleskapet!
Energikuler med sjokolade HER. Søte, seige og nydelige på smak. Desse kan du ha liggande i frysaren lenge, perfekt å lage opp i større porsjoner til søtsuget melder seg, eller ha som mellommåltid/energipåfyll gjennom dagen.

Hundrevis av fleire oppskrifter finner du i arkivet 🙂 Trykk direkte på kategorien «sunt salt & søtt»  eller på inndelingene snacks, dessert, kaker, muffins, gjærbakst, is og oppskrifter uten helsekostprodukter, alt etter kva du er ute etter.


Håper du finner innlegget inspirerande og at du fikk nokon gode tips!

Eg vil gjerne høre fra dere: kva er ditt BESTE tips mot søtsug? Kva hjelper deg når søtsuget melder seg? Eg er sikker på at mange av dere sitter med gode tips og erfaringer, del med meg i kommentarfeltet!
*

8 kommentarer

 1. Jeg har aldri fått vekk søtsuget med mintsmak. Selvfølgelig hjelper det litt å pusse tennene, men det gjør jeg jo to ganger om dagen. Før røykte jeg og da med mintsigaretter, så for å få bort suget til meg hjelper det faktisk med lakris. Sukkerfri drops med lakrissmak gjør at jeg holder meg bort fra å spise hele kjøleskapet når jeg først er fysen på noe. Kanskje noen burde prøve om man er like gla i mintsmaken som meg;)

  1. Spennannde tips til dei som er glad i mintsmak som du skriver 🙂
   Det er nok fleire som leser det og kanskje tester det ut dei også!

 2. Vi har nok mange av de samme tipsene! Hvis jeg virkelig sliter bruker jeg å mekke en lompe med peanøttsmør, syltetøy og cottage cheese, så får jeg noe søtt samtidig som det metter litt! Som regel prøver jeg å stå i mot søtsuget ved å distrahere meg på et vis, f.eks ved å ta litt vann, være i aktivitet, eller bare få fokuset på noe annet, lesing kan tilogmed hjelpe 🙂

  1. Ja, det er typiske tips eg trur mange bruker fra før 🙂
   Lompe med peanøttsmør, syltetøy og cottage cheese høres digg ut da – og det metter litt også!
   Kjekt å høre fra deg, Malene 🙂 Ha en fin dag <3

 3. Ingebjørg

  For meg hjelper det å reise meg opp og gjøre en aktivitet som krever to hender. Da blir det vanskeligere å småspise søtsaker. 🙂 Støvsuge, henge opp klær, rydde litt i en krok osv. Ellers har jeg laget sukkerfri sarah Bernard etter oppskriften din, og den har jeg delt opp i små biter og pakket bitene en og en i folie. De ligger i en pose i fryseren, så når jeg må gi etter for søtsuget tar jeg opp en bit. Den tiner inne i hånda mens jeg går opp fra fryseren i kjelleren, og da koser jeg meg med god samvittighet. 🙂

  1. Smarte tips, Ingebjørg 🙂 Heilt supert å ha noko sunnere søtt liggande i frysaren og kose seg med en bit med god samvittighet!

   Kjekt med tilbakemelding fra deg! Ha en fin dag <3

 4. Heisan. Har du lagt ut oppskrift på de kjeks/sjokoladene du holder i hånden her? De ser veldig gode ut 🙂

  1. Oppskrifta ligger ute no 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *