Enkel oppskrift på sweet chili saus – uten sukker!

God torsdag!

I det siste er det faktisk fleire som har spurt etter oppskrift på sukkerfri sweet chili saus. Dette har eg hatt i arkivet i fleire år, men eg har gjort eit par justeringer i oppskrifta og deler den derfor på nytt 🙂

Sweet chili saus du kjøper på butikken er proppfull av sukker, det er faktisk fleire varianter med opp mot 50% sukker i. Eg er vertfall ikkje interessert i å tømme sukker på middagen min, og lager heller min egen!

Oppskrifta er superrask og veldig enkel å lage, smaker hakket meir enn ferdigkjøpt og er eit veldig kalorilett alternativ med ca. 40 kalorier i heile oppskrifta. Det er ganske så stor forskjell fra ferdigkjøpt altså, som inneholder nesten 200 kalorier og 40 g sukker pr. 100 g (Santa Maria sin variant).

Så folkens, lag din egen saus med denne oppskrifta:

Du trenger, 1 skål
3 store røde chili*
3 fedd kvitløk
0,5 dl eplecidereddik
2,5 dl vatn
1 ts salt
25 g sukrin+*
50 g sukrin gold*
1-2 ss maisenna

Slik gjer du:
Finhakk chili og kvitløk. Ha alle ingrediensene utenom maisenna i en kjele og kok opp under omrøring. La det småkoke i 5 minutter.

Bland maisenna ut litt vatn og hell forsiktig i sausen medan den koker og du rører godt. Stopp når du synes konsistensen er passelig. Sausen vil bli litt tjukkere når den er avkjølt.

Avkjøl sausen og oppbevar i kjøleskap, bruk som tilbehør til middagen 🙂

Tips og alternativer*
Vær obs på at ulike typer chili har ulik styrke. Nokon typer er milde, andre er veldig sterke. Frøene er og med på  avgjere kor sterk sausen blir, behold gjerne frøene i 1-2 chilier om du ønsker en sterkare saus eller veit chilien du bruker er mild.

Bruk gjerne anna søtning tilsvarande 100 g sukker. Eg anbefaler ikkje vanlig sukrin.

Så er det berre å bruke sausen som tilbehør til ulike middager 🙂 Her er nokon retter fra arkivet:


Gratinert kyllingform med sweet chili saus som tilbehør HER

*


Smakfulle thaifiskekaker med sweet chili saus HER

*


Vårruller med sweet chili saus HER.


Har du andre oppskrifter du bruker sweet chili saus til?
Del gjerne! Eg tenkte å lage en ny porsjon snart, det er jo perfekt smakstilsetning til fleire typer middager 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

30 kommentarer

  1. Benedicte

    Er så glad i sweet chili, men har faktisk aldri tenkt på å sjekke næringsinnholdet… synd det er så mye sukker, men supert at du har lagt ut oppskrift på hjemmelaga, sukkerfri!
    Det jeg lurer på er om det er mulig å erstatte maisenna med noe annet? Hvordan blir det evt. uten?

    1. Nokon nevner johanneskjernebrødmel, men eg har kun laga sausen med maisenna og veit ikkje korleis den blir med johanneskjernebrødmel. Kan jo eventuelt prøve det 🙂 Du må nesten ha noko for å fylde sausen, ellers blir den flytande som vatn.

  2. Hvor lenge holder den seg i kjøleskapet?

    1. Den holder seg kanskje 4-5 dager, men er best samme dag/dei første dagane 🙂

  3. Kan man bytte ut Maizenna med f.eks. Johannesbrødkjernemel? Veldig spennende oppskrift som jeg ønsker å prøve ut – men uten Maizenna.

    1. Det går sikkert fint 🙂 Håper du liker den!

  4. Elisabeth

    Hva er grunnen til at du har kuttet ut ananasjuicen? Eller er det kun når man skal ha den til woksaus?

    1. Eg har aldri hatt ananasjuice i sweet chili saus 😉 No blander du med oppskrifta på sursøt saus.

  5. Sweeeet! Perfekt for meg som må holde meg unna sukker pga betennelse!

    1. Håper du liker sausen Marie 😀

  6. Hvorfor anbefaler du ikke vanlig sukrin?

    1. Fordi det vil gi en falsk og isende ettersmak som ikkje er noko god.

  7. Kan jeg bruke hvitvinsedikk i stedefor eller vil det ødelegge kraftig? 🙂

    1. Det er eg egentlig litt usikker på (bruker svært sjelden kvitvinseddik), men eg TRUR ikkje det vil fungere på samme måte som eplecidereddik altså…

  8. Hei? Kan man lage den med lun sukrin gold? Hvilken mengde anbefaler du da å bruke?

    1. Ja. Doble mengden for sukrin+, sida det er dobbelt så søtt som sukrin gold 🙂

      1. Hei. Prøvde å lage denne men den tykna aldri.. stod i 20 å surra med dn… hadde den på høy varme å så lav. Forstår ikke hva som gikk galt… irriterer meg over at nå har jeg kasta bort 100 gram sukrin:( kommer ikke til å prøve igjen…

      2. Å? Det var veldig merkelig. Aldri fått den tilbakemeldinga før 😉 Du skulle nok berre hatt i meir maisenna, så hadde den tjukna.

  9. kan jeg bruke bare sikring gold?

    1. Ja, men då må du doble mengden for sukrin+ 😉

  10. Hei, vi skal lage sweet chilisaus i dag. Har du noen efaringer med å ha sausen stående lagret på flasker over tid? Elle sagt på en annen måte, er den holdbar i lang tid?

    1. Nei, den holder seg dessverre ikkje så veldig lenge… Best dei første dagane, så skjer det eit eller anna med konsistensen :/

  11. Hvor lenge kan denne stå i kjøleskapet.

  12. Hei. Høres fristende ut, men lurer på om det går ann å erstatte eplesidereddik med noe annet?

    1. Tja. Kan hende det går med vanlig eddik eller sitronsaft, men usikker på korleis sluttresultatet blir :/

      1. Er hvitvinseddik en mulighet..?

      2. Eg veit rett og slett ikkje. Beklager, men her må ein berre prøve seg fram 😉

  13. Henrik Jørgensen

    Ble litt ivrig og lagde tredobbel oppskrift…

    Kan sausen fryses? Eller må jeg bare ha den i kjøleskapet å håpe jeg klarer å spise den opp før den blir dårlig (skal på ferie en uke)?

    1. Haha – såpass! Eg har aldri prøvd å fryse den, så eg veit rett og slett ikkje korleis det fungerer. Eg opplever at den skiller seg litt etter for lenge i kjøleskapet, derfor pleier eg å bruke den innen nokre dager – men det er godt mulig at den står seg fint til du kjem heimatt 🙂