Rå sjokkis med karamelliserte cashewnøtter & podcast

Har du laga din egne, heimelaga sjokolade før?

Eg var heilt rå (!) på rå sjokkis for nokon år tilbake, så blei det glømt litt vekk før eg for nokon veker tilbake var på Oslo Vegetarfestival. Der fikk vi smaksprøver på diverse sjokolader, og eg reiste rett heim for å lage rå sjokkis med kakaomasse og kakaosmør som gjekk ut på dato i 2015. Det seier litt om kor lenge det har stått i kjøkkenskapet, men det gjorde sjølvsagt ingenting 😉

Er du glad i mørk sjokolade er heimelaga sjokkis noko for deg. Kakao har eit høgt innhold av antioksidanter, magnesium og jern, og når man velger ubehandlede rå kakaoprodukter er man sikker på at ingen verdifulle antioksidanter og mineraler har forsvunne i behandlingen. Heimelaga, rå sjokkis har en høg kakaoprosent og er en skikkelig næringsbombe, det har til og med blitt sagt at  eit par biter daglig kan regnes som 1 av 5 om dagen.

Under smaksprøvene på festivalen fikk vi utdelt små oppskrifthefter, og den eine sjokoladen vi smakte med søt-salte cashewnøtter var skikkelig god. Derfor tok eg utgangspunkt i den oppskrifta, men har gjort nokon justeringer. Når sjokoladen var stivna skar eg opp i biter og har hatt digg sjokkis tilgjengelig i kjøleskapet sida det. Nam!

(Dei fleste ingrediensene er lenka og du finner dei hos x-life.no. Økosjokolade selger og kakaomasse og kakaosmør, ellers finner du det og på helsekostforretninger).

Du trenger
50 g cashewnøtter
2 ss sukrin gold (eventuelt sirup som nevnt under)
1/2 ts maldonsalt

100 g kakaomasse
50 g kakaosmør
1 ts ekte vaniljepulver
40 g fibersirup gold (eventuelt yaconsirup, agavesirup eller lignande)
1 ts sukrin+

Slik gjer du:
1. Rist cashewnøttene eit par minutt på middels varme i en tørr steikepanne til dei begynner å bli gylne. Tilsett sukrin gold og maldonsalt, rør 1-2 minutt til alt er godt blanda. Avkjøl på bakepapir.

2. Smelt kakaomasse og kakaosmør skånsomt i vannbad og bland inn søtningen. Visp godt sammen og smak til med eventuelt meir søtning.

3. Legg nøttene i bunnen av en stor boks med bakepapir og hell over sjokolademassen. Sett kaldt til sjokoladen har stivna.

4. Skjær opp i biter og nyt! Oppbevares gjerne i kjøleskap over lengre tid.

Tips og alternativer*
– for å få en litt lysere sjokolade kan eg anbefale å tilsette litt kokoskrem i sjokoladeblandinga.

– sukrin+ kan byttes med litt ekstra sirup eller anna søtning du liker. Smak til sjokoladeblandinga for å få den sødmen du ønsker!

SÅ god, og eit par biter daglig nytes med den beste samvittighet 🙂

Har du nokon spennande sjokoaldeoppskrifter du pleier å lage? Del gjerne – eg har nemlig masse kakaosmør og kakaomasse igjen eg burde bruke snart!


Psst…. Kjenner dere til Treningspodden med Silje og Pia? Eg fikk spørsmål om å gjeste podcasten på Shape Up Weekend i helga og no er episoden ute! Både eg og Lars Mæland gjester episode 63 og du kan finne den HER.

Eg tørr faktisk ikkje å høre episoden sjølv, hehe… Eg kom på så mykje ting eg hadde lyst å sei i ettertid, glømte viktige punkter og surra litt med orda innimellom. Eg skylder på at det er første gang eg er på podcast og eg var skikkelig sliten etter en LANG dag på Shape Up Weekend med mykje trening, min egen workshop, alt for lite mat, masse folk og mange inntrykk. Det surra litt i toppen kan man sei 😉 Men det var superhyggelig å få spørsmålet og det er veldig kjekt å vere med, så det er eg veldig takknemlig for♥

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

8 kommentarer

 1. Dette ser skikkelig digg ut. Det er lite som slår nøttesjokolade.

  1. Godt med noko smakfullt som gir litt crunch i sjokoladen 🙂

 2. Det er så godt med rå sjokolade. Og veldig fint for meg som ikke tåler melk siden jeg styrer ingrediensene selv. Jeg har laget med nøttesmør og hakkede hasselnøtter og syns det blir veldig godt. Neste gang tenkte jeg å prøve med litt pulverkaffe oppi 🙂

  1. Kaffe med sjokoladesmak er jo knallgodt! Det har eg lyst å prøve meg på neste gang også 🙂 Blander du nøttesmøret inn i sjokoladeblandinga, eller bruker du den som fyll? 🙂

 3. Grete-Linn

  Du var kjempeflink på treningspodden da! Jeg synes du skal høre på episdoen 😉

  1. Takk for det, Grete-Linn 🙁 Eg tok på episoden, men trykte meg utav så fort det var min tur. Eg klarer det ikkje enda vertfall, hehe…

 4. Veronika

  Hørte på episoden, og synes du var veldig flink!:-)

  1. Tusen takk for det, Veronika 🙂